Thursday, September 05, 2013

Susun Atur :: Stor bawah tangga




aku rase pernah share kat ko sekeping gambar rak Albert IKEA yang aku beli rasenyer dalam 3 bulan lepas..
lamaaaaaa...baru ni nak kongsi cerite.....
mase beli tu...dah kemas2 stor...
tapi tak sempat nak amik gambar...
dah berterabur balik....ngeeee....
jadi...lepas2 raye ni...kemas balik elok2...
tapi nak cerite ngan ko dari awal lah jugak sebab ade gambar....ngeeee....




ni lah pintu dan ruang STOR bawah tangga rumah
tinggi pintu tu ngam2 tuk aku lalu tak yah tunduk...
kalau fared kene tunduk sikit...
maknenyer..ruang stor agak rendah..mengikut susur tangga




keadaan dalam stor asal..sebelum di sisihkan barang2
mase baru pindah...semua barang yang tak sempat di kemas...sumbat masuk dalam kotak dan simpan dalam stor bawah tanga nih...
stor ni sebenarnyer bukan luas sangat...
kalau tak di susun elok2...tak manfaat kan ruang.. 
memang akan jadi susah kan diri sendiri...



proses menyisih barang2... keluarkan semua dari stor...
menyampah 'bahagian' menyisih ni tau..
sebab..semua kate -sayang nak buang-
even..kotak kasut pon rase sayang.....!! ppffttt....


sebelum tu dah beli siap2 rak Albert IKEA nih


harga asal sepatut nya Rm 59
tapi kiteorang dapat rak ni kat bahagian Asis [stock barang displays atau rosak]
jadi..dapat beli ngan harge lebih murah iaitu Rm 41
beli 2 terus = Rm 82 berbanding Rm 118..untung


barang2 kat Asisi ni tak semua nyer reject teruk..
macam rak kiteorang beli ni...sebab bekas display unit kat warehouse dan dah siap pasang
dan lagi satu tu...ade kesan 'calar' ko boleh nampak..
tak ape...sebab niat letak dalam stor kaaaannn....



stor bawah tangga ni tak besar..ngam2 nak masuk kan rak ni kat pintu
pulak tu...ruang nyer makin mengecil di hujung bawah tangga..
jadi..rak ni hanye boleh di susun macam ni...
tak boleh bersebelahan..
tapi nasib baik jugak ar ruang tangga lebar..jadi boleh mengiringkan macam ni bawah tangga..




selepas di letak barang..
dah di sisih..jadi barang2 dah berkurang...
aku rase masih perlukan susun atur lebih sistematik...
tapi buat mase ni..boleh laaaaa....dari sebelum tu kaaaannn....
memandangkan aku masih belum ade built in kitchen cabinet kat dapur...
jadi barang2 yang sepatut nyer...kene simpan dulu dalam stor ni..



keadaan stor bahagian dalam
laluan sempit sebab ade mesen jahit antik singer...
ngah pikir mane nak letak mesen tu..
nak let go terasa sayang...tapi biler beli mesen baru nanti [insyaa Allah] aku takut mesen ni langsung tak akan di guna...-macam sekarang sebab dah selalu buat hal-
pikir kendian..
buat mase ni...kat sini jer boleh di letak....
kalau tak ada...pasti stor lebih 'selesa' -kesian dia-


di tambah lagi dengan 'barang sementara'
maknenyer akan dikeluarkan terus biler sampai mase nyer nanti..
COOKER HOOD..!! dapat hadiah dari orang awal tahun ritu sempena masuk umah baru..
 walaupon KC nyer tak tau lagi biler nak ado...ngehngehngeh..
besar pulak tuh...memang amik ruang yang banyak...
di sebalik kotak cooker hood tu ada pulak electric cooker..pon hadiah dari sedare mara..jimat..!!.
- electric cooker tu..naseb baik boleh menyelit sebab nipis jer-




tools box beli kat tesco lama sebelum pindah lagi..
memang dah sedia ada barang nyer kat dalam...
dulu kat umah sewa lama lagi..dah pakai bekas ni dalam stor...
tapi rase nak tambah lagi..boleh susun tinggi2 tuk manfaatkan ruang

rak 4 tingkat pink tu..dulu aku letak kat dapur-mase umah sewa-
dah tak guna kat dapur..masih bermanfaat kat dalam stor..
setiap tingkat dah ada barang tersendiri... 



contoh nyer barang electric macam ni...
plug2 dan mentol..senang nak carik biler time nak guna..


sebenarnyer...masih banyak yang perlu di kemas..
kat dalam2 laci..perlu lagi letak bekas kecik...
label...hurrrmmm...banyak bende nak kene di label...
tak pernah nak buat langsung...
request printer kat fared dulu...baru besh nak print label cun...
kalau tak...alasan tak de mud....ngeeee...
sedangkan laki tak kisah pooooonnnn....
biler time nak carik barang....tau mintak jer kat binik die nih....ppfffttt....
tak ape....masih belum keperluan yang betul2 perlu...
boleh bertabah.....



p/s :: mengharapkan ruang stor lebih besar...tapi dah ade ruang stor khusus pon dah rase bersyukur...











34 comments:

Nurzakiah Hanum said...

suka baca blog sis

PinKy MoMMa said...

stor kiteorang lg kecik huhu..nak besarkan camner pun tak tau dah ni ty oii

Fizah said...

takde stor...sobss..semua yg kak aty ltk kt stor sy maximize ruang ltk kat kitchen cab..mencabar betul..agak2 tak muat, letak tepi umah je...huu

Gieyana said...

Kemas stor ko..aqnyer brg ms pindah time preggy ritu x sempat kemas ag..:)

fazianbatrisyia said...

sy lum sempat nak susun elok stor...pun bwh tangga gak. Cam titanic karam kot dlm dia...

ida said...

ha ha...
"biler time nak carik barang....tau mintak jer kat binik die nih....ppfffttt."

definitely true this part..hehe

Ayu azmir said...

Manfaat kan barang dan ruang yang ada sambil berjimat

zarith said...

Aty, mesin jahit tu kalau tak guna, boleh buat sebagai meja konsol. Nak lagi menarik, cat dengan warna kegemaran.

Saya plan nak ambil mesin jahit mak saya yang sebijik macam aty punya. Nak buat sebagai meja consol...

S.n.Fariza said...

:) sukanya tgk aty kemas rumah

Nana said...

aty..agak2 berapa lama menyiapkan susun atur stor ni?
sebab rasa mcm nk buat jgk tp mengenangkan masa yg penuh kekangan dan anak2 lg buat onar. langsung potong stim. ngeh3

ciknana said...

kak..bahagian asis tu kat mane?

ciknana said...

bhagian asis tu kt mana ea?

Puteri Satu said...

adoi kemasnya stor.. stor akak nak telus kaki Naufal pun tak lepas.. hahahaha.. klu aty tengok .. mahu pitam 3 hari 3 malam.. kah kah kah...

ct cucubi said...

kalau simpan secara sistematik.. dpt jimat space dan nk cr semula pon sng.. kalau kabinet dan kotak ada label.. lg mudah nak cari. :)

jaja_NorLiza said...

errmmm..ok la ade stor..ni tgh carik idea ruang mana nk dijadikan stor!huh..umah xde stor mmg sesak napas!

ameris said...

aty, untung tangga tu batu. akak umah lama tangga kayu. susah skit aarr.sbb bila kita sapu abuk akan jatuh bawah tangga. dulu plan nak wat stor jugak, pastu pikir balik kang jd tempat habuk pulak... kalu nak jugak kena tukar tangga buat batu laaa.. aty ada idea tak??? ngeeee

TelingaBulat said...

okay kelihatan byk keje nk buat tp bile da kemas rase puas hati kan hehe

Umi Qi said...

Pandai lah aty susun...rasa mcm nk beli rak tuh lah aty...sbb asben ju yer fail kerja balik umah dh mcm opis...menimbun...x tau nk kemas cm ne huwaaaaa

Chekgu Azrine said...

ok..dah kemas dah lawa dah sis..yeahhh

Nadt said...

wahhh..kenapa tak tau ada bahagian asis? nadt pun baru beli rak albert tu harga rm59 tu la..

Diana said...

Rumah saya takde stor..jadinya korbankan le satu bilik jadi bilik pelbagai guna...nak sebut store kesian sangat..tetap boleh tidur kat bilik tu kalo keadaan terdesak.

Cuma kena pastikan sentiasa bersih sebab kadang bilik tu jadi tempat tetamu tumpang solat gak..

Best kalo ada rumah yang ada store..
Baru lah leh nampak rumah kemas bersih sempurna tanpa bendasing yang boleh menyakitkan mata...

Haissshhhh...bila la saat itu kan tiba..

ANAK MAMA SAYANG said...

Nora pun baru kemas stor sebelum raya..rak pun susun mcm aty susun..rasa nak masuk stor setiao masa bila stor dah kemas..haha

Iela Fazielah said...

serius..kemas sgt.. dah lama nak buat utk rmh sendiri...tp masih xberkesempatan....

Wawa said...

Ala bestnye klu umah ku sekangkang kera je dgn ikea...tp kopak la pulak tiap2 bulan...hihi

eima said...

gile kemas nye ko stor ..ko tgk stoir rumah pengsan nk cari brg pun jenuh sampai kena panjat2 pastu punggah2 ..hahaha

dabel tam utk hang wei

eima said...

gile kemas nye ko stor ..ko tgk stoir rumah pengsan nk cari brg pun jenuh sampai kena panjat2 pastu punggah2 ..hahaha

dabel tam utk hang wei

ida said...

dah besar la ni stornyer, kat my house lagi cinonet kottt...kemas pulak tu, my stor..huhuhu, seram nak story hahaha

Azanna Radzuan said...

suka bc blog ni..bole jd inspirasi utk sy..da lama jd silent reader je..

mntk tlg follow blog sy:
http://azannaradzuan.blogspot.com/
http://houseoflittlemanja.blogspot.com/

ayahmamilisa said...

baru tau jugak ada section ASIS tu..huhu..tapi rak ni tak muat masuk stor dd..stor dd rendah and sempit..tak boleh letak barang banyak sangat..huhu..

yUmiE AzuRa said...

ala target mcm nk beli rak ni jgk tuk brg kt dapur.huhu.
eh bkn RM100++ ke harga rak ni.RM41 tu harga ahli ke ape??

YanaUjang said...

rmh skrg xde stor lg..mmg plan nk buat bwh tangga..later later kot..hihi

julie hussin said...

Bagus la blog adik...akak semakin ber idea nk mngemas stor bawah tangga...tq..
Seindah impian segunung harapan.....:)

julie hussin said...

Bagus la blog adik...akak semakin ber idea nk mngemas stor bawah tangga...tq..
Seindah impian segunung harapan.....:)

Mama Lynd said...

Saya baru tutup bawah tangga.
Jadi lebih kurang macam rumah Aty.
So nak cedok idea rak ikea tu.
Next project..