Wednesday, September 04, 2013

Qaleef membuat ONAR pertama di dinding..!!!



ko pon tau kan..biler aku pilih cat tuk umah kiteorang nih...
aku akan pilih dan cat ngan cat yang washable...
yang boleh di lap...
sebab nyer...awal2 lagi...memang dah pikir..
satu hari nanti pasti Qaleef akan membuat onar..!!

tapi masalah nyer jugak...
tak semua bahagian dinding umah nih di cat ngan cat ko cakap boleh cuci tuh...!!
dan...biler Qaleef muler berminat ngan segala macam 'seni' menconteng...
aku dah mula risau...
setiap kali die buat aktiviti die dengan pensel warna atau crayon...
aku akan sentiasa duduk melayan dia...
selain sebab nak buat aktiviti sama2 ngan dia...
satu hal jugak...aku tak nak die 'makan' crayon atau pensel kaler tuh...
dan lagi...aku tak nak die diluar kawalan dari menconteng kertas terus ke dinding..!!

tapi akhirnyer...bukan sebab crayon atau pensel warne tuh...
tapi sebab aku tertinggal pensel kerje aku atas carpet kat ruang family lepas buat kerja...
qaleef berjaya jugak membuat onar kat dinding umah...!! huwaaaaaaa.........




dinding tak kotor..tapi aku effect 'kontras' tuk nampak kan kesan 'onar' yang qaleef  dah buat...
pakai pensel 'nip' mak nyer.....tsktsk.....sadis





dinding tempat kejadian -ruang family- dekat rak tivi


sebenarnyer...tak berape jelas...
tapi masih boleh kelihatan dengan mate kasar..
lelagi..onar tu betul2 kat depan mata..setiap kali tengok tivi..mesti nak terpandang...haaaiihh....



salah sendiri sebab cuai tak perasan masih ada stationery tertinggal kat carpet..
tapi mata anak ni...lebih tajam...!!
dan tangan serta akal nyer lebih cekap....!!
sekelip mate die dah buat krativiti seni die...kat dinding pulak tu....pfftttt...

pasrah....

sebab kan dinding ruang family tu tinggi...
jadi...pikir banyak kali gak ar kiteorang nak mengecat sebelum ni...
konon2 nak bertahan 3-4 tahun kate ko....
tapi..biler dah macam ni...hari2 dok pikir...-biler ar nak start mengecat hall tuh-

eeerrr...tapi tetap rase macam malas jugak....ngeeee...

sikit jer poooonnn.......







32 comments:

S.n.Fariza said...

cntik rumah aty..
hari tu x ksmpatan nk dtg..

MizzTina said...

kak, seni tu kak..

rinoa squall said...

sabar yer...budak-budak tengah membesar...hehehe

Fizah said...

ce kak aty tny developer cat apa diguna utk warna dinding ni..beli setin, khas utk touch up jek..klu touch up takya cat semua..cat situ jek..my seposen...;}

p/s yakin boleh kena pggl kak aty ni..pasal sy kuar lmbt dua tahun..eheh

✿ pink velvet ✿ said...

haru jugaq kalau anak dah start nak tunjuk bakat ni ye? hehe~

Puteri Satu said...

ty... ruang ni tak panas ke ty.. umah akak ruang ni sangat panas berkuap... letak kipas pun stil panas... any idea..

UMIE SUE said...

err..aqilah belum lg conteng dinding.dia conteng muka kai tangan dia sendiri je...arghhh takutttt hehhee

fazianbatrisyia said...

normal...anak umur cam tu mmg dah pandai conteng. Sy masih untung sebab Najla conteng tile...bila mop hilang dah kotor tu...pastu dia suka conteng kaki sendiri...kenapa pun tak tau...

Liyana said...

hehehe comel je qaleef dh pandai menconteng

Anonymous said...

try padam ngan pemadam,
agak-agak keluar tak stain tu??

anak dara i pun dah ada dah hasil karya dia, nak salahkan anak, mak dia sendiri yang letak merata.

hadap jelah lukisan dia tu T_T

yUmiE AzuRa said...

iman pn dh pernah.nsb xberpanjangan.tp skrg pn still ade lg if tetbe die teringat agknye.huhu.dh le umh org.sobss

Aeen said...

nak elak dari dy conteng dinding..akhirnya dpt gak dy conteng yek..hehehe..

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P said...

Alahai anak... dah mula menunjukkan skill ye. pantang lepa.. hehe

Irene Dahayu said...

sebb tu dah 3 tahun rumah tak ber'cat' baru... sok toup adik mcm ni la jugak gayanya...

Nurzakiah Hanum said...

sabar je la

ANAK MAMA SAYANG said...

Hehe...perkara biasa...pesan mcm mana pun kat ank tp bila time dia syok luahkan skill melukis dia mmg terduduk la mamanya..ikhlas pernah buat..nora guna pemadam utk hilangkan kesan conteng.

jaja_NorLiza said...

hehehhe...Qaleef yg comel..saje tu nak tambah keje mak nye..hehehe

normal aty..bdk besar Qaleef tu..dorang kan suke explore..
gud job qaleef..satu perkembangan yg sihat...

eh??..gud job ek??? eerrr...lariiiikkkk!!!!!!

Umi Qi said...

Tetiba teringat Umi Qi dulu pun suka conteng dinding umah mak ayah dulu satu bilik kami kerjakan hehehe acaner nihh hehehhe lawa umah aty nih :)

Allene said...

pasni kena guna cat yang boleh lap tu... =)

MisZ FyZa said...

Hee..aty..nayli pn same..byk wat onar kat dinding uma..pantang nmpk pen or pensil..stress..

izyan zulkiply said...

Smpan gmbr buat kngan karya pertama qaleef :-)

Nurul Aziz said...

haha.. qaleef qaleef.. biasa la tu.. itulah yang dinamakan 'seni' :p


anak dara kat rumah ni dia belum berminat nak conteng dinding tapi lebih berminat conteng tangan kaki sendiri.. syabas anakku T_T

eima said...

qaleef dah tunjuk kreativiti art die tu ...hahaha
seb baik dedua anak aku tak pandai menconteng dinding sbb depa tau yg mak depa ni singa ...hahhah

Aine Ainun said...

hihikssss....
redha je la...
tak lama lg turn kami pulak...=)

hazlina azmi said...

Hai dear..bestlah blog awk..penuh warna warni kehidupan..jemputla ke blog saya dan kita bertukar-tukar link pulak..:)
http://superstorevitaminhebat.blogspot.com/

Diana said...

Ati tak try padam guna pemadam..? Pensil kan...saya aritu padam guna pemadam je..mujur hilang...meroyan cari pemadam tengah2 malam...mujur 7eleven ada jual pemadam kan.....lena ler tidonye....kalo tak......haissshhhhh...

Chekgu Azrine said...

Kemana tumpahnya kuah kalau tak ke nasi..dia berseni cam aty jgk tuh..bahaha

D Yatie said...

Hihihi. Good job sayang! Eh? Hahaha.

Normal bila ada anak kecik dinding akan berseni. Haha. Dulu masa saya kecik2 bapak mg bg penekanan jgn conteng dinding! Haha.

ayahmamilisa said...

lisa tak conteng dinding tapi dicontengye lantai ..haha..naseb baik boleh lap je..yang kat hall kitorang pon cat ngan cat yang washable tu..tak tau la masa depan apa onar yang akan lisa buat..haipp..heh..

Mademoiselle Aqilah said...

Hi, mungkin ini boleh selesaikan masalah para ibu :)

http://rojakstyle.com/

Mademoiselle Aqilah said...

Hi, mungkin ini boleh selesaikan masalah para ibu sekalian :)

http://rojakstyle.com/

Hannani Ruwaidiyah Mustafar said...

Try x magic sponge cosway? Sy pun br nk beli ni. Jumpa masa blogwalking juge yp x igt blog mane huuuu