Wednesday, September 04, 2013

Susun atur :: SAFETY LOCK untuk keselamatan dalam laci







gambar lama dalam entry susun atur almari meja solek



walaupon kekadang rase macam qaleef boleh di kawal dari usik barang2 dalam laci tu..
tapi kekadang..ada mase nya aku tak larat nak larang dan cakap berpuluh kali..
tak larat oooiii nak mengemas banyak kali hari2...!!

makin besar...makin tinggi...makin bermaharajalela die buat kerja..!! ggrrrr......

qaleef boleh di arah sebenarnya...
biler die bukak laci keluarkan barang...
kiteorang boleh mintak die lembut2 suruh masuk kan balik barang tersebut dalam laci kat mane tempat di ambil..
dan...tutup semula laci tu...
tapi...simpan..bukan maksud mengemas...
die main baling jer semua barang2 yang die amik tu..
haaaiihh....penat mak nyer ni susun balik pastu..
kalau sehari sekali mengemas mesti kemas sentiasa jer kan laci2 tuh...
tapi kalau dah sehari pagi petang siang malam asyik nak mengemas laci jer...
boleh hangin meroyan  jugak lah kaaaaaaaannn.....

aku dah ajar qaleef...dah cakap berulang kali -dan akan terus ajar serta cakap bende yg sama banyak kali lagi-
tapi ada mase... aku pon tak larat nak cakap oooii...
kalau die buat onar... aku kutip2 balik dan kemas senyap2..
tapi kekadang...tinggi jugak lah pitching suara aku...

jadi nyer...dari aku rase hari2 nak kene bergaduh ngan anak..
lebih baik lah aku mencarik jalan penyelesaian tuk memudahkan diri sendiri...









akhirnya aku gunakan jugak SAFETY LOCK tuk perabot dalam bilik aku...!!
beli kat DAISO sepasang Rm 5
aku beli 2 pasang = 4 ketul jer tuk test dulu...
tapi aku rase...aku perlukan lagi 3 pasang = 6 ketul lagi tuk 'lock' semua laci perabot dalam bilik tu



sebelum ni aku dah gune letak kat almari baju Qaleef dalam playrooms dia..
kaler biru...
yang ni nak carik kaler putih jer semua..tapi nan hado...
kalau ikutkan aku...
tak nak letak kat perabot2 putih aku tu...
macam...eerrr....macam mencacatkan pandangan matae aku jer...
tapi dalam keadaan macam ni...
jam2 ni rase lawo jugak lah mate aku pandang...kahkahkah...
tuk senang kan keje aku tak yah nak ngemas pagi petang siang malam lagi bende yang sama...
dan paling penting...dah tak yah gaduh2 lagi ngan anak...pppffttt....









22 comments:

S.n.Fariza said...

amboi tgn qaleef tu. hihihi

Nurzakiah Hanum said...

bagus langkah keselamatan

ameris said...

kena cari jugak la kat daiso nampaknya ni... si kecik tu boleh tahan juga nak tolong ummi dia mengemas..

aznor ibrahim said...

safety lock tu berpelekat ye sis? x rosak ke perabot kalo nak tanggal nti?

careno said...

Ada gak guna bendalah ni kat laci kat dapur umah... tp skrg ni skali ank rentap jer dah tercabut... hahhaha.. mule2 jer die x pndai... skrg dh bsr skit dh pndai dah...

Adein Kushairi said...

Pn.aty.. kt cosway ade rasenye yg putih semua. sama design mcm tu..

Jueliza Jamani said...

anak2 saya lagi incridible hulk.. pintu peti ais pun buat.. sekali dia rentap jer.. hehheheh

ayahmamilisa said...

dah lama nak beli tak terbeli2 lagi..yang lagi risau kalau tangan anak terkepit kat laci tu kalau dia ngah main2..lisa pon memang hobi dia 'mengemas' skarang..huhu..

Haslinda Sadiken said...

owhh..ada en benda alah nie kt DAISO..ok operasi mencari

erin said...

x berkesan utk aish, sekali dia tarik,terus tercabut pelekat tu..dpt jugak dia kobek KC aku, geram, nak kena alih barang2 tu ke tempat lagi tinggi kot.

hati ojie said...

salam.. kak aty..terima kasih utk entry ni...memang tengah cari penyelesaian masalah ni di umah..suka sangatttt =)

y.o.n.g.n.a.n.a.1.8.8.1. said...

Samalah Aidi pun..daku lagilah haru sebab segala mak nenek bedak deoderant semua letak atas mmeja solek sbb laci x muat. Jenuh lahai nak melarang tiap kali.

Dah skrg dia pandai pulak bukak laci baju dia tingkat 2 paling bawah, pastu kumbar kumbar semua. Hadoiii!!

Norlee said...

sis ada wana putih n wane trans punya pn ada tau kat Mr. DIY shop.. sy xde blog klu ada blh share mcm mn upanya..

eima said...

ok ..aku nk pi beli nanti ... anak aku rajin mengemas laci kabinet dpaur ... letih mak nk kutip basuh balik

Gieyana said...

Rajinnya qaleef bg extra work dkt mama yer...seyes anak2 bsaq qaleef ni mmg suka explore...

Nk g daiso jugakk tp mak dlm pntang..:(

YanaUjang said...

i pn nk beli gak menda ni..Zafirah tu asal bukak laci habis diselongkar segala baju² yg dh dilipat..grrr! eh safety lock ni psg sebelah je ke dua² side laci kena psg eh?? hihi

Nurul Aziz said...

kat rumah guna untuk lock rak tv.. lagilah.. memula rasa macam alamak cacat nya pemandangannnnn tapi bila ayra tak boleh bukak rak tu, terus rasa macam cacat pun cacat la.. janji ayra takleh bukak kakakaka... kat rumah guna yang biru.. rak warna coklat gelap, pastu ada menatang tu kaler putih+biru, memang buruk..


tapi sekarang ni dia tahu benda tu takleh bukak dah, dah beralih ke arah benda lain pulak.. PETI AIS.. kang tahu-tahu dia dah amek sumi lah, air kotak lah.. adoiyaiiiii.. peti ais nak lock camne eh?? kuat betul anak dara tu.. >_<

D Yatie said...

Kite tak ada almari yang arissa leh bukak tutup sesedap rasa. So belum lagi kot nak beli lock bagai tuh. Hihihi.

Nana said...

aritu beli lock ni kt daiso jgk kot. kt the mines tu. tp ade je yg putih jernih tu aty. kita buat letak kt KC dapur. hehehe

yuyuy akley said...

Anak saya dlu pun sy letak benda ni.. Pastu dia tgk saya bukak hr tu teros lekat dlm otak dia.. Dh tau nk bukak mcm mn uwaaaaa

Shakina Farhan said...

memang tgh cari mende ni..silapnye warna die fancy sgt kn..tp penting!

Mummy Faeeq said...

komen yg terlambt sgt ye kak aty ye..

sejak anak da mmbesar ni..mmg semua laci kat rumah la die terjah..da xbersusun lagsung harta karum mak apaknye..terfikir gak nk carik lock..tp xkan nak guna yg mangga tu kan..hudusnya..hari ni terjumpa la entry akk ni ha..chomelllll lock tu...nak terjah daiso gak..kalau ade lagi la ye tahun ni punye..kekekeke