Thursday, September 26, 2013

Idea :: sangkut bingkai gambar dengan cara lebih selamat


ramai yang tanye aku...aku sangkut frame yang banyak kat umah aku tu macamane...
pakai paku kah..atau drill kah....

drill...?? setakat sangkut frame..memang tak ar jawap nyer..
drill kalau pasang rak macam rak tivi tu boleh ar pakai..
tapi untuk frame...lelagi yang tak berape berat...
paku batu biasa tu pon aku seboleh2 nye elakkan...

dulu kan...aku main sedap jer memaku umah orang... [hampunnnnn tuan umah jiran depan]
nak sangkut frame...pulak tu keliling umah...
atas bawah...
lepas2 tu mula perasan...kalau kite nak mengalih frame tu...
nak kene cabut paku...
belobang oooii umah orang..!!
kekadang..paku okey jer..
tapi keadang..simen pecah..tu yang jadi terencat dinding tuh...

jadi aku paham kenape ade orang...sanggup biar dinding kosong tanpa dekorasi...uhuukkss..
ni biler dah pindah masuk umah sendiri...
baru ko nak kesah oooiii.....-beajar dari kesilapan-
nak memaku pon pikir lebih sepoloh kali...
nak biar kosong tanpa frame atau sebarang dekorasi pon tak besh jugak..
nampak dinding tu bosan jeeerr....

paku batu tu pon tak berape praktikal dah sekarang..
memang silap ketuk..pecah simen...pecah hati aku menengok nyer...sobsoobbss...
jadi tu pasal sekarang...sebelum men-dekorasi dinding...
aku akan merancang ngan lebin teliti..
aku tak nak ko ketuk situ nak letak..
esok lusa ko beli lain...ko tukat pulak ketuk kat tempat lain dinding yang sama...
nanges oooii....

jadi sejak masuk umah baru...
kalau nak memaku dinding sangkut frame..
aku prefer tuk gune jenis2 kat bawah ni...



jenis lekat..ko kalau nak beli bende2 macam ni jenis COMMAND ni memang elok..
tapi harge die mahal sikit lah..
yang ni pon harge nyer Rm 15 lebih tuk 4 keping..
lekat kat belakang frame..
praktikal..?? ok lah jugak...cume kene berhati2 sebab kalau kate ko nak cabut dari dinding..
boleh buat cat ter-tanggal sama..
boleh sangkut tuk frame lebih kurang 5kg..!!



yang atas dan bawah ni sama jenis..
selalu kat kedai hardware baru Rm 1 lebih tu 2 hengget..
kat jusco mahal...tapi sebab aku carik2 mase tu takde..jadi beli jer lah..
yang beza atas ngan bawah tu adalah tempat penyangkut nyer..
berbeza tuk berat sesuatu frame atau bende ko nak sangkut..
aku biasa gune yang bawah tu...tuk frame2 kecik macam kat family hall aku yang sebelah tivi tuh..
praktikal..?? agak jugak lah..
sebab kebarangkalian nak pecah simen tu agak nipis 
-tapi laki aku buat mesti pecah- aku geram tau..!!aku buat tak de pooonnn...
dan biler ko nak tanggal kan..nanti die akan tinggal kan macam 3 titik lubang halus jer..
kalau ko cat dah tak nampak..
tak perlu ko nak plaster tampal cover lubang tu...




jadi..tak de lagi takut nak dekorasi dinding ngan frame...
eerrr...takut ar gak...hahaha...



30 comments:

SarahSyafiq said...

Yela.sy sampai sekarang tak sangkut jam dinding sbb takut rumah org berlubang.

TelingaBulat said...

wahh baru tau..klu tak punye best grill n ketuk ngn paku..abis ruma hehehe

MizzTina said...

sy ni duk umah sewa.. ingat nk beli gini gak sbb byk frame xgantung lg.. tp bila nengok penyewa lama duk paku dinding merata tempat, sedey tgk.. dgn catnya yg perlbagai kaler tu.. haishhh

Nurzakiah Hanum said...

great

Cik Puan Tqah said...

thnx share.. gmbr byk..dok pk cmne nk gntung..xbeli2 lagi penyagkut tu..bleh la try..hehe..

ct said...

ada jmpa bnda alah ni kt jusco tp teragak-agak nk beli.. lpas ni mmg nk smbar terus.. bnyak frame blum gantung lg..

ct said...

ada jmpa bnda alah ni kt jusco tp teragak-agak nk beli.. lpas ni mmg nk smbar terus.. bnyak frame blum gantung lg..

hayati hashim said...

Great info aty... slama ni duk paku penuh Hati2. .hihi

D Yatie said...

Hahaha. Ats sbb tu la husb kte tak nak lngsung buat lubang kt umah sewa kmi dlu. Hihi. Umah sndri ni pn blm lagi. Br beli drill. Nk kena suh husb bc nih. Thanks aty!

Cik Puan Rara said...

rara selalu ketuk je ngan paku.wakakakaka.senang~

Fizah said...

sebijik sebijon...hee

http://susunatursioca.blogspot.com/2013/05/gantung-bingkai-gambar-di-dinding-guna.html

tp yg jenis lekat tu tak pnh try laks...

YanaUjang said...

yeyy i pn bli paku mcm gbr ke-2 tu..bli jenama giant..lbh kurg je harga...kuikui

tq aty bg idea gini..senang gila nk memaku..so far br gantung 1 frame..kahkah :p

eima said...

boleh guna tips ni nanti

♥ dak pink said...

Tq for sharing atie.

Sekarang baru semangat balik nak gantung gambar. Tak perlu takut dinding pecah dah.

Rizziela said...

boleh cari untuk letak kat rumah ni...senang & selamat kan

Ann Ishak said...

okay, saya nak cari paku yang jenis tu jugak. ada jugak frame yang nak di gantung tapi bersepah je tepi dinding tak bergantung :)

Wawa said...

yeayyy! time kaseh aty sbb share mnde alah ni...kitorangnye frame kat umah tu dah betaun tak sangkut2 sbb tak berani nak mendrill...hihi...

cik hani said...

Nice sharing..

UMIE SUE said...

su pakai jenis ni.kat my diy rm1.80

Azanna Radzuan said...

thanks for sharing..nnt bole cuba..da byk kali teragak2 nk gantung frame..huhu..syg dinding..

azizah :) said...

nak cari lah untuk gantung frame kat umah sewa..

tp yg gambar tu kena ketuk gak kan kak?

julie hussin said...

Wow best nyer dpt idea br...tq sharing..lepas ni mcm2 la gantung kat dinding

IeRA said...

Thanks for info

Mrs. Engineer said...

Hubby yanie rajin...sume die drill...hehe

selaseh said...

Bagus la idea-idea ni. X sangka pulak ada bende2 ni. Rumah saya mmg kosong, xde benda sangkut2 sbb takut berlubang sana sini. Skrang ni agreement sewa rumah siap ada statement tak kasi paku dinding. Yg COMMAND tu siap bleh tanggung 4.5kg, mmg terbaik..

Drill Lubang Skru @ Water Heater Area Putrajaya: 0176431977 said...

Salam tuan blog, nak tumpang iklan sikit ye...

Pemasangan Shower Water Heater / Drill @ Tebuk lubang Skru dinding konkrit, dinding jubin, pemasangan bracket TV, PEmasangan kipas siling, kipas dinding, pelbagai jenis lampu, pasang frame, cermin, rak dinding dan sebagainya.... Untuk Kawasan Putrajaya dan area bersebelahan dengannya...

Sila lihat blogspot saya untuk info lanjut: http://shower-heater.blogspot.com
atau boleh hubungi saya terus di 0176431977 (Call / sms / WhatsApp)

Siti said...

Good info. Saya tengah bersemangat nk menghias rumah..dah nyaris2 nak paku dinding nk gantung frame... Nasib baik terdetik nak Google dulu tengok mcm ne orang lain menggantung frame supaya dinding xberlubang.... Thanks for ur sharing!

Diyana Jamal said...

Nice tips puan.

#nordiyanajamal
diyanajamal.blogspot.com

Payment Media said...

oke deh saya akan coba,,
mudah"an berhasil,,

Ahmad Hudzaifah said...

Command strip tu beli kt mana?