Thursday, September 26, 2013

Susun atur dan rutin kerja rumah :: simpan makanan basah


berkurun dah entry dan gambar2 ni duduk dalam draft..
sejak sebelum pindah lagi....
kat draft aku tu rase nyer nak dekat 3-4 puluh entry terbengkalai....ppffttt.....

eerr..tak besh pon nak cerite kat ko...uuhuukkss...

ni biler terjumpe balik entry dah siap2 letak gambar tapi tak letak cerite..
besh gak sendiri syiok nak menulis.....ngeh ngeh ngeh...
saje nak cerite pasal rutin kerje rumah seorang mithali [laaa sangat kaaann] nih..

aku pon tak ingat sejak biler aku buat bende ni..
tapi rase2 nyer sejak memula ada peti ais sendiri kot...hahaha..
ni nak cerite pasal peti ais sejuk beku keras kejung aku tuh...
teringat dulu2 mase pas beranak..
tempat tu penuh ngan susu tuk qaleef..
sampai kan..beli lauk basah hanyer tuk sehari dua nyer stock jer...
sebab tak nak letak campur2 ngan susu badan kate ko..
tu pon..sikit jer lagi aku nak beli deep freezer..
tak sempat sebab lepas jer aku berenti kerja..susu semua bagi pada anak susuan..
dan qaleef..hanyer direct feeding..
tak yah dah aku nak simpan2 stock beratus2 botol lagi...
qaleef bukan heran pooonnn...

eaaahh...ape aku cerite nih...
aku nak cerite pasal stock lauk basah oooiii.....
tu ko nampak gambar ayam kat bawah tu....

haaaa...aku ni punyer jenis...lepas jer beli barang basah macam ayam ker ikan ker udang ker..
aku mesti basuh siap2 dulu dan salin masuk dalam bekas sebelum masuk dalam esbok tuh..
kalau ikan tu...kene siang siap2..-selalu nyer kedai dah tolong siangkan- jadi tinggal basuh jer..
lepas tu aku akan asing2 kan...
contoh nyer ayam...ade 2 cara...
samaada aku akan asingkan mengikut kuantiti yang perlu dimasak harian dalam seminggu..
atau aku akan asingkan bahagian isi dan bahagian2 lain..
sebab selalu nyer isi ayam aku suker buat rencah dalam sayur..
kekadang aku dah siap potong2 dadu dah..senang kerje nak masak nanti..

kalau udang tu..dah siap2 buang kepala..basuh bersih2...

aku hanyer gune bekas plastik putih tu jer...
tak perasan dari mane datang..tetibe banyak jer kat umah aku tu..
kekadang pulak..memang aku sengaja beli..murah kaaaann...
nak gak beli jenama tupperware satu hari nanti...dah mengidam sangat ni...
tapi buat mase ni...aku okey jer pakai yang ni..
banyak saiz..senang aku nak uruskan...

sekarang laki aku pon dah tau...
memang pantang aku kalau die masukkan terus dengan plastik2 lepas beli dalam esbok tu...
dulu die selalu buat..
tapi pening agak nyer aku dok sound2...hahaha...
satu hal aku tak suker nak susah2 keluarkan dari plastik biler dah keras kejung..
lagi satu...esbok senang sangat kotor nanti...!!!
yer ar..barang basah...darah2 ikan ayam tu menitik keluar dari plastik...
pastu nanti esbok bau busuk...bau hanyir darah tu lebih...
aku rase nak maintain kebersihan dalam esbok lebih mudah ngan care macam tu-bersihkan terlebih dahulu-

dah terbiasa...
lepas beli..bawak balik umah...cepat2 buat...bersihkan..dan simpan...
selalu nyer kerje aku lar tu...
kalau fared tolong pon..setakat tolong bersihkan...
die tak tau macamane nak asing2 kan.... biasa tu...biasaaaaaa.....







sebab ni gambar lama..jadi aku tak ingat kenape aku asingkan ayam macam tu...hahahaha...
sebab biasanye...aku akan simpan dalam bekas2 lagi kecik -buat 3 atau 4 bekas..
kire sekali masak hanyer keluarkan satu bekas dalam kuantiti yang tertentu jer...
lauk2 basah macam ni..kalau selalu keras-cairkan selalu...boleh mudah rosak dan hilang khasiat..
tu pasal aku buat macam tu..
dan lagi...kuantiti sikit..lagi cepat nak di nyah beku kan [eeaahh ayat aku]
aku selalu buat secare semula jadi jew... keluarkan sejam awal sebelum nak masak...
kang kalau banyak2..lambat pulak kerje aku...  



tu daging kisar segera dalam bungkusan pon aku siap letak dalam bekas tau...




macam2 saiz..macam2 bentuk...
tak payah susah2 ko kate nak label...membazir masa..
ko boleh nampak pon kan dari penutup tu..


eerrr..tu jer nak cerite...
kan aku cakap...tak besh sangat...
tu lama duduk dalam draft..kesian entry nih....muwahahaha....

eeeaarrr.... menapaat kaaaaaannn.... [kot]








23 comments:

UMIE SUE said...

CARA KTA SAMA ...YEAYYYYYYY!!

nurul harnani said...

sama je. seppp geng. letak dalam tupperware plastic lagi nampak kemas dan selesa. dan mudahkan kerja juga

Nurzakiah Hanum said...

wow bagusnya

♥ Wina ♥ said...

kite sama..balik rumah je, laju² masuk dapur bersihkan ayam , ikan, udang segala pas tu simpan dalam tupperware kecik²

paling x best bile freezer penuh..kena perah otak mane nak sumbat hihihiii

NURSHAKIRA ABDUL HALIM said...

nak tergelak baca ayat BIASA TU.. BIASAAAA..

Heee... :)

Kak Jah said...

Sama la dengan fiza..selalu asing kan siap2 dlm beberapa bekas...so bile p kerja, amik beberapa bekas yg nak masak, pindahkan kat peti bwh...

balik kerja tak yah tunggu lama2 nak lembut...lg pun nmpk peti kemas kan..suka tengok...;)

Salhah Suhot said...

Sy pun buat mcm ni yp x asing ikut kuantiti sbb esbok kecik ruang terhad. Tp biasa bli mmg ntok 3-4 kali msk tiap jenis lauk. Sy dpt brand tupperware freeze mate tu pun adian kawen...:-)

Gieyana said...

Well organized..beb, klau ko beli tupperware yf freeze tu kn ko aka rs kelainannya..bhn2 ternakan yg ko sinpan dlm esbox tu mmg fresh than simpn dlm bekas plastic tu..aq ritu beli time tupperware wt promotion n time tu mmg worth membeli + member bg guna disc 25% fr tupperware member tu..:)

JaJa_NoRLiza said...

Sama ngn akak...akn basuh siap2...letak lam bekas ikut kuantiti sekali msk...senang bila nk cairkan...
akak pon guna bekas putih tu...best kan kalo ade bekas tupperware tu...heh..

ayahmamilisa said...

suka sistem aty..dd biasa balik dari beli barang basah trus letak dalam freezer..nak masak baru sebok potong then baru letak dalam bekas bertutup..hehe..

Chekgu Azrine said...

Senang dan teraturkan sis..pastu nak masak.bwk kluar yg nk masak je

ameris said...

aty, sama mcm style akak. cuma akak terus siap marinate ayam tu dgn garam,kunyit, halia & bwg putih yg dh ditumbuk. pastu buat 3 portion. skali masak kuarkan 1 bekas. nak goreng, kari,gulai guna yg je. cuma kurangkan garam aarrr. goreng lag sedap sbb garam kunyit halia dh meresap dlm ayam tu. cuma kalau plan nk buat sup satu portion tu tak buh pape... bahagian dada yg isi banyak tu potong kecik2 buat rencah utk goreng sayur ke, mee goreng ke, nasi grg ke....
eeh terpanjang plak komen.

Cik Puan Rara said...

mak rara pon buat cm ni.elok dan kemas.bila nk masak x payah keluarkan semua.

Mar Mansor said...

x suka sumbat dlm peti sebelum bersihkan dlu..apa y aty ckp tu betul..nnti freezer kotor..suka simpan dlm bekas camtu gak..termasuk bekas eskrem..he3

Tina Othman said...

byknya stok lauk hehe

saya kekadang buat mcm ni tapi kekadang klu malas main sumbat jgk

tapi lepas tu sendiri jenuh nak defrost kan, nak cuci balik peti ais tu

Nurul Aziz said...

buat camni jugak, walaupun tak reti masak. hahaha.. tapi peti ais mesti lah kemas elok-elok kang selekah dgn darah ayam apa semua.. euw..


part siang ikan, husband punya kerja. hhahaha.. sampai sekarang sy tak pernah siang ikan.. teruk kan? kakakaka manja sangat kononnya #matakeatas.. :p


Fizah said...

ramai ckp freezermate tupperware tu bagus...nk kena cuba ni..skrg pki tipuware gaks..hee

YanaUjang said...

menapaat la jugak haa..weekend ni leh kemas fridge! *semangat tak?* :p

Rizziela said...

saya pun suka simpan dlm bekas tertutup..sy akan siapkan satu bekas utk 1x masak ajer

azizah :) said...

jijah pon ikut cara ni kak.. tapi xde la nak buat asing2 tu.. tp lepas ni mgkin leh buat asing2 tu..memudahkan nak terus masak dlm kuantiti yg sikit kan..

Fahreen Fredo said...

Beb, cara aku lain sikit, lebih kurang gini tapi lebih banyak space. HAHA.

Aku beli plastik simpan makanan tu, yang hygiene punyelah mesti. Then asing2kan untuk sekali masak, kalau ayam sekor aku bleh asing untuk 7-8 kali sebab duduk pon tak ramai. HEHE. Ikan pon gitu, kalau sekali masak nak 3 ekor, just siang siap2 3 ekor simpan dalam pelastik ikat lawa2. Nak pakai keluarkan satu, tak kotor kan. Tapi jimat space tu memang jimat sangat. Tak serabut. Kalau tak suke simpan kat plastik boleh jugak isi dalam plastik, pastu susun dalam bekas tupperware yang besar, yang ngam2 muat dalam fridge. Mudah gitu. :D

Azrina said...

cara simpannye lebih kurang. bersih2 dulu, asingkan dlm pakej kecik2 utk harian dan simpan..yeayy !! tp kemas nyeh seh..keep it up !!

mama ibu said...

hahaa... sama la kite geng.. asing siap2 utk sekali masak. bekas guna bekas terpakai je, bli sarap kt petronas ke, beli makanan siap masak yg bungkus dlm bekas, bekas basuh pas tu recycle pulak utk storage kite.. kan kan... x payah beli2 bekas lagi.. tapi mslhnye skrg ni dah terlebih bekas pulak smpai hanak2 pulak buat main masak2, ish.. bersepah sungguh.. lagi best anak3 x kesah pun pakai bekas tu buat bekal gi skolah sebabnye x payah bawak balik pun x pe sebab bekas dah terlebih banyak.. hahaa...