berkurun dah entry dan gambar2 ni duduk dalam draft..
sejak sebelum pindah lagi....
kat draft aku tu rase nyer nak dekat 3-4 puluh entry terbengkalai....ppffttt.....
eerr..tak besh pon nak cerite kat ko...uuhuukkss...
ni biler terjumpe balik entry dah siap2 letak gambar tapi tak letak cerite..
besh gak sendiri syiok nak menulis.....ngeh ngeh ngeh...
saje nak cerite pasal rutin kerje rumah seorang mithali [laaa sangat kaaann] nih..
aku pon tak ingat sejak biler aku buat bende ni..
tapi rase2 nyer sejak memula ada peti ais sendiri kot...hahaha..
ni nak cerite pasal peti ais sejuk beku keras kejung aku tuh...
teringat dulu2 mase pas beranak..
tempat tu penuh ngan susu tuk qaleef..
sampai kan..beli lauk basah hanyer tuk sehari dua nyer stock jer...
sebab tak nak letak campur2 ngan susu badan kate ko..
tu pon..sikit jer lagi aku nak beli deep freezer..
tak sempat sebab lepas jer aku berenti kerja..susu semua bagi pada anak susuan..
dan qaleef..hanyer direct feeding..
tak yah dah aku nak simpan2 stock beratus2 botol lagi...
qaleef bukan heran pooonnn...
eaaahh...ape aku cerite nih...
aku nak cerite pasal stock lauk basah oooiii.....
tu ko nampak gambar ayam kat bawah tu....
haaaa...aku ni punyer jenis...lepas jer beli barang basah macam ayam ker ikan ker udang ker..
aku mesti basuh siap2 dulu dan salin masuk dalam bekas sebelum masuk dalam esbok tuh..
kalau ikan tu...kene siang siap2..-selalu nyer kedai dah tolong siangkan- jadi tinggal basuh jer..
lepas tu aku akan asing2 kan...
contoh nyer ayam...ade 2 cara...
samaada aku akan asingkan mengikut kuantiti yang perlu dimasak harian dalam seminggu..
atau aku akan asingkan bahagian isi dan bahagian2 lain..
sebab selalu nyer isi ayam aku suker buat rencah dalam sayur..
kekadang aku dah siap potong2 dadu dah..senang kerje nak masak nanti..
kalau udang tu..dah siap2 buang kepala..basuh bersih2...
aku hanyer gune bekas plastik putih tu jer...
tak perasan dari mane datang..tetibe banyak jer kat umah aku tu..
kekadang pulak..memang aku sengaja beli..murah kaaaann...
nak gak beli jenama tupperware satu hari nanti...dah mengidam sangat ni...
tapi buat mase ni...aku okey jer pakai yang ni..
banyak saiz..senang aku nak uruskan...
sekarang laki aku pon dah tau...
memang pantang aku kalau die masukkan terus dengan plastik2 lepas beli dalam esbok tu...
dulu die selalu buat..
tapi pening agak nyer aku dok sound2...hahaha...
satu hal aku tak suker nak susah2 keluarkan dari plastik biler dah keras kejung..
lagi satu...esbok senang sangat kotor nanti...!!!
yer ar..barang basah...darah2 ikan ayam tu menitik keluar dari plastik...
pastu nanti esbok bau busuk...bau hanyir darah tu lebih...
aku rase nak maintain kebersihan dalam esbok lebih mudah ngan care macam tu-bersihkan terlebih dahulu-
dah terbiasa...
lepas beli..bawak balik umah...cepat2 buat...bersihkan..dan simpan...
selalu nyer kerje aku lar tu...
kalau fared tolong pon..setakat tolong bersihkan...
die tak tau macamane nak asing2 kan.... biasa tu...biasaaaaaa.....
sebab ni gambar lama..jadi aku tak ingat kenape aku asingkan ayam macam tu...hahahaha...
sebab biasanye...aku akan simpan dalam bekas2 lagi kecik -buat 3 atau 4 bekas..
kire sekali masak hanyer keluarkan satu bekas dalam kuantiti yang tertentu jer...
lauk2 basah macam ni..kalau selalu keras-cairkan selalu...boleh mudah rosak dan hilang khasiat..
tu pasal aku buat macam tu..
dan lagi...kuantiti sikit..lagi cepat nak di nyah beku kan [eeaahh ayat aku]
aku selalu buat secare semula jadi jew... keluarkan sejam awal sebelum nak masak...
kang kalau banyak2..lambat pulak kerje aku...
tu daging kisar segera dalam bungkusan pon aku siap letak dalam bekas tau...
macam2 saiz..macam2 bentuk...
tak payah susah2 ko kate nak label...membazir masa..
ko boleh nampak pon kan dari penutup tu..
eerrr..tu jer nak cerite...
kan aku cakap...tak besh sangat...
tu lama duduk dalam draft..kesian entry nih....muwahahaha....
eeeaarrr.... menapaat kaaaaaannn.... [kot]