Tuesday, September 03, 2013

serba salah :: patut bagitau dulu atau tak...??




tinggal berape hari lagi eh nak habes raye...??

tah kenape raye kali ni terasa singkat..
tak sempat nak perabeh rumah beraye...

kemain lagi ko kan aty...
bukan ritu kate mud raye masih tak on bagai ker...~lalalala...

aku ni asyik nak beraya umah orang jer...
time orang nak datang umah aku..manjang ar nan hado kat umah....ngehngehngeh....

tapi kalau ko bagitau awal2 memang aku tunggu jer ko..
lagi seronot aku sebenarnyer....

tapi ade orang..nak main terjah jer...
kate sebab tak nak susahkan tuan rumah...
tapi..dah cegitu..ko datang2..jalan jauh2...tuan rumah tak ada..
haaa....nak buat acaner pulak tuh...

yang ni aku kumpius sikit...serbe salah pon kekadang gak...
tak tau mane yang patut...

kalau ko sebagai TETAMU...
ko nak gi umah seseorang...contoh macam time2 beraya ni ar kan...
ko bagitau siap2 dulu ar tuan rumah tuh..??
:: situasi adalah bukan berada dalam seminggu raya-sebab selalu seminggu raye kite memang hari2 ready jer terie tetamu kan-::

kite mungkin pikir...kite mungkin perlu bagitau untuk pastikan yang tuan tumah ade kat umah...
tapi dalam mase yang sama...kalau bagitau awal2 kang..
takut nyusahkan tuan rumah pulak kaaannn..
kot nanti bagitau awal...tuan umah buat itu ini pulak..
haaaa...kat situ ar kerisauan tetamu pulak kaaann...-takut kedatangan tu akan menyusahkan orang-
jadi...konon2 baik hati..ko main terjah jer rumah orang...
alih2 ko bagitau ko dah depan rumah orang tuh...
ko dah rase baik hati sangat kaaaaannn.....
tapi pernah pulak ko pikir situasi si TUAN RUMAH...???


dan...macamane pulak kalau ar ko di pihak TUAN RUMAH....??
setiap mase bersedia kah kite dengan kehadiran tetamu...??

walaupon waktu tu ko ngah bermalas2 pakai baju kelawar tak mandi lagi..??
atau waktu tu ko ngah tidur baring bergelimpangan kat ruang tamu..??

okeh..kalau iyer jawapan ko...
ko hebat sebab memang jenis tak kisah...

tapi bukan aku....
bukan tak sudi terime tetamu..
tapi tengok keadaan....tengok situasi...


pernah satu hari tuh...
aku terime kejutan dari tetamu jauh..
bayangkan...tetamu dah hampir beberape saat nak sampai depan pagar rumah...
baru telifon kate dah nak sampai...!!
dan kebetulan fared tak ade kat umah...
sedangkan waktu tu...aku sedang tidur petang ngan anak..
di ruang tamu..
dan hanye pakai seluar pendek dan singlet...!!
duduk umah kate ko kaaaann....
dengan anak bergelimpangan...
dengan aku terus terkocoh kacah naik ke tingkat atas tuk tukar baju...
jam2 tu jugak carik tudung tak jumpe...
ko bayangkan macamane kelam kabut nyer keadaan dan rase bersalah nyer aku biarkan tetamu tu menunggu kat luar dalam keadaan panas berpuluh minit...!!!
habes tu....tak kan aku kuar gitu2 jer pakai seluar pendek bukak kunci soh die masuk dulu kan baru aku bersalin pakaian...??!!
ko gilerrr...!! 

haaa..situasi2 macam ni ar yang buat aku....haaaiihh...halamaaakk ko....
kenape tak bagitau awal2...

mungkin jugak sebenarnyer tuan rumah sedang bersiap nak keluar ade hal...
kalau ko dah sampai..tak kan tak kasi masuk kan...
tak kan pulak nak dilayan gitu2 jer..

aku pernah berada dalam situasi tersebut...
eeerrr..bukan tetamu...
tapi sebagai tuan rumah..
biler tetibe...aku dah panas kan enjen kereta tetibe kawan jauh datang...
sedangkan aku nak cepat dan memang nak kuar jer waktu tu..
serbe salah..!!! tak sampai hati sebab tetamu datang dari jauh...
nak atau tak nak..memang perlu di layan....
jadi..ko bayangkan situasi aku waktu tu....

dalam kate tak nak menyusahkan orang..
tapi dalam tak sedar..kite sebenarnyer dah meletak kan situasi tersebut dalam keadaan yang menyusahkan jugak....


atau...mungkin jugak tuan rumah waktu tu berada dalam situasi bermalas2...
rumah tak bersapu....berterabur..kain baju berlonggok tak berlipat...
kat sinki ade pinggan cawan tak basuh...-mungkin-
tak setiap mase rumah kite berada dalam keadaan sedia dan sempurna...

mungkin ade yang tak kisah...
tapi untuk aku...tu satu keadaan yang sungguh aku tak selesa dan memalukan...

bukan nak kelihatan sempurna kat mate orang setiap masa..
tapi sekurang2 nyer biar lah sikit kite berada dalam zon bersedia..
dari segi mental dan fizikal...
sekurang2 nyer tuk aku..sempat nak pikir ape yang perlu dihidang tuk tetamu walaupon hanye sebijik epal..
dari aku blur makanan yang ada tak reti2 nak hidang...

aku memang dah dibiasakan dengan 'menerima kedatangan tetamu seperti di alu2 kan'
mak aku kate...hidang lah tetamu dengan ape saje makanan yang ada...
kalau tak ada...hidang biskut kering dan air teh pon tak ape....
hidang dengan seikhlas hati...
tu sebagai care tuk kite memuliakan tetamu....
tetamu kan bawak rezki...lagi banyak kebaikan dan rezki kite berikan pada mereka...-dengan ikhlas-
insyaa Allah lebih melimpah ruah rezki yang akan datang dalam rumah kite...

tu pasal..aku begitu mengalu2 kan orang yang kate nak datang umah aku...
aku sangat seronok...!!

cume...aku lebih senang kalau tetamu tersebut 'benarkan' aku berada dalam keadaan bersedia...
kahkahkah..macam2 ar ko ni aty oooii....
aku segan weyyhh kalau orang datang..takde ape yang mampu aku hidang....
dan..bertambah segan kalau umah aku waktu tu kucar kacir..!!
walaupon ko cakap tak kisah sekalipon...
aku kesah weeyyhh.....
bukan terlalu perfectionist...aku jugak manusia biasa...macam ko jugak..
ade gak waktu2 malas tahap cipan nak menguruskan rumah....
jangan ingat umah yang ko rase macam lawo sangat tu [la sangat kaaann] tak pernah jadi macam kapal karam...!! ngeeeee.....
kalau waktu tu..tetibe tetamu dah kate duduk depan umah dah soh bukak pagar...
pengsan.....!!

ko datang umah orang...secare mengejut..dan tuan rumah tengah tidur...
segan tak...??

atau...tuan ruah masih tak sempat mandi....!! peerrgghh......

okeh..melainkan tuk situasi2 tertentu...situasi darurat....
atau ko datang umah makpak ko..atau adik beradik ko..
atau umah2 yang ko rase dah biasa keluar masuk...
mungkin tak jadi masalah kaaaannn.....

tapi kot tetamu datang dari jauh...untuk menziarah...
dan langsung tak bagitau konon2 tak nak menyusah kan...!!
ooohhh hapekaaaaaahhhh.......

okeh...mungkin bagi ko bende ni tak ada ape...
aku yang tah ape2 pikir lelebih...

tapi.....

urrrmm...

aku jer lah kot yang cegini....

ko okey jer kaaaannn.....




ngan blogger Kak Jaja yang datang beraye kat umah baru nih...
fes time datang ni..sempat aku masak mee goreng mamak tuk kak jaja sekeluarga...
dan dapat lepak borak lama2 dengan tenang..sebab memang dah tau kak jaja ni nak datang beraya umah hari tu... haaaa...kan besh cegini...heheheh....





jadi TETAMU yang nak datang umah orang tak bagitau awal sebab takut susahkan tuan rumah...??
atau TUAN RUMAH yang lebih suke di beritahu terlebih dahulu tuk berada dalam keadaan bersedia...??

yang mana satu...??

pendapat ko...??



p/s :: atau mungkin ko boleh gune ayat "kami nak datang umah ko... tak yah susah2 buat ape2..." dan kalau tuan rumah tu nak buat atau hidang jugak jugak...anggap lah tu sebagai rezki sebagai tanda die mengalu2 kan kite...dan kite patut gembire taw....
[aku pernah dengar sorang penceramah ni cakap..kalau nak tengok orang ni pemurah atau tak..tengok saat biler kite datang umah dia...walaupon yang di hidang hanye sekadar kerepek pisang]

bagi aku tu lebih baik dari ko cakap "aku nak datang umah ko weyyhh...ko masak ape..?? "




37 comments:

ayahmamilisa said...

hehe..setuju ngan pendapat aty..tetamu kalo nak datang bagitau la awal2 supaya kita boleh bersedia, kemas2 skit umah, pakai baju cantik and boleh hidangkan makanan apa2 yang patut..layan tetamu dengan baik dan memuliakan tetamu dapat pahala kan :)

Nurzakiah Hanum said...

salam sis
singgah pagi

Ayu sukatiakula said...

sy pun kurang gemar kalu orang yg datang main terjah ni. lebih suka menerima tetamu dalam keadaan bersedia..

Nadt said...

nadt lagi suka bagitau dulu takut tuan umah takde kat umah atau tuan umah ada hal lain. huhu..

Cik Sibuk said...

salam,
saya tak ramai kawan..so selalunya time raya akan masak2 pastu ajak kawan datang rumah. tak ramai pun..lam 10 orang aje.
kalau bukan raya..selalunya catchup dengan kawan2 kat luar aje..nak ajak datang rumah, rumah sepah & malas nak kemas..hehee

IdAmAn said...

Setuju ngn akak...sy lg suke kalo tetamu 2 bgtahu dlo if nk dtg umh...sng la kite prepare ape2 kan... Xde la kelam kabut...

Dayah said...

selalu berada dalam situasi nie,
lebih suka tetamu nk datang bagi tahu dulu, sekurang2 nya dapat kemas bahagian ruang tamu.....atau bersedia dengan air teh or biskut kering.....

♦ nisa ♦ said...

Suka sangat dengan post ni..Setuju 1000x dengan aty..
Kalau nisa pun lebih suka tetamu bgtahu dulu nak dtg..tak sempat masak pun sempat lagi nak g beli je..puas hati dapat hidangkan makanan yang 'proper' la utk tetamu..dah wangi wangi,rumah bersih baru boleh senyum lebar..kalau tak rasa serba salah n semua tak kena..

Anonymous said...

setuju ngan aty.

macam saya, terpaksa tolak bila ada kawan nak datang rumah beraya.
sebabnya, dia datang tak inform.
pastu dia datang dengan sedara mara dia, 3bijik kereta.

saya tak raya kat rumah,
so rumah memang takde ape.
Jangan kata kuih raya, habuk kuih pun takde.

kalau dia datang family dia saja, boleh terima lagi.
paling kurang,saya call je Dominos buat jamu dorang, tapi datang bersama sanak saudara pulak.

Saya pun kalau bertandang ke umah orang, mesti call tanya dulu, ada kat rumah tak, nak datang.

kalau dalam perjalanan, tetiba rasa nak singgah, saya call jugak cakap kata nak datang, pastu singgah memane beli ape-ape sebagai buah tangan.

kurang-kurang kalau tuan rumah tak sempat sediakan apa-apa, takde la dia malu sangat.

kan?

✿ pink velvet ✿ said...

kite pon paling x suke kalau terima tetamu mengejut.. mmg cecepat buat alasan takde kat rumah.. bole camtu? hahaha~

kalau nak pegi rumah org pulak, selalunya akan kabo dulu, tp siap cakap "ko ade kat rumah ke petang kang? ingat nak singgah jap, tp jgn buat pape tau, kitorg nak g makan kat sekian2, lame x makan kat situ" haha! sonang~~

Lyana MK said...

daku lg suke klo org nak dtg call dulu.. sebab WELL PREPARED hu..
umah ade ank kecik.. mmg takj lah kemas sentiasa.. pasth daku x suke org dtg umah x makan. so mesti nak masak pape dulu.. so mane2 yg terjah.. bukn x suke. tp ku x dpt nak layan n meberikan hospitaliti sebaik mungkn..

Tentang Kita said...

saya lebih suka kalau tetamu nak dtg bagitau dulu...x menyusahkan pun....suka masak2 tuk beri tetamu makan...baru puas hati...penat tu sekejap jer...

ameris said...

betul stuju dgn aty. akak pun suka dlm keadaan bersedia bila ada tetamu nak datang. wpun hidang yg biasa2 at least kita takde la dlm keadaan berserabai blm mandi, rumah bersepah, menan anak berterabut. kang dah kelam kabut nak kemas itu ini bila tetamu tetiba terjah. nak pulak tgk golek2 depan tv dgn suami pakai seksi.

Tina Othman said...

Saya suka klu nak pergi rumah org inform dia awal2 sebabkot takde rumah naya je

Dan saya suka klu org nak dtg rumah bgth awal2 sebab biasanya rumah mmg bersepah jadi klu main terjah ni alahai segannya

Bukanlah sempurna sangat kan tapi kot time tu kita tak sempat mop rumah ke segan tu org dtg lantai kotor

Baiduri said...

Sama la... Lebih suka brsedia klu tetamu nk dtg... Xsuka diterjah..huhu

YanaUjang said...

i prefer inform awl..tapi bkn la 2-3 hari awl..or seminggu awl..biasa klu nk dtg rmh org tu mlm or ptg, waktu pagi or tgh hari br bgtau..klu dia kata nk kuar, then oke la kitorg x kesah pn..pi serang rmh org len plak..kehkeh~ tp klu dh smpi dpn rmh br inform nk dtg mmg melampau sgt tu...i pn x suka cara gitu... -.-'

klu kwn2 rapat mmg kitorg akn ckp selamba.."ko msk sedap² aku nk dtg mkn kt rmh ko.." kahkah~

klu kwn x brape rapat kitorg buat pantun2 la sket kan...budibahasa gitu..kehkeh "xyah buat apa².." padahal dlm hati nk minum fresh oren..wakakaka~ :p

Umi Qi said...

Aty...umi Qi yer perangai kalo nk pi umah org 2-3 hari sebelum dh heloo2 tanya kbr dulu...pastu baru bg tau leh ke nk pi beraya...x suka gaya terjah2 umah org cenggitu...sbb umi qi pun x suka terima tetamu instant...tetamu segera dpt ar maggi segera hahahha...kalu kasi taw awal2...mmg marvelos daku hidangkan makanan taw..

Chekgu Azrine said...

Setuju...haha..terutama mcm akk umh yg sntiasa bersepah...uhuk..

Jan@Afzan said...

Assalamualaikum Aty

Bagi Jan, jan prefer kalau diberitahu awal, maklumlah rumah tuh bak kata Aty pun bukanlah sentiasa berkemas kan? Baju pun kadang2 letak je, tak lipat2..*bila time takde mood memg malas nak buat ape2..hehehe

Dan pakaian dok rumah jan pun mcm Aty gak,nanti terkejar2 nak salin baju..siapkan anak, kemas rumah sket2, susun2...gile kang tetamu nampak serabut rumah!!

Kalau diberitahu, at least tak sempat masak, boleh beli apa2 kat luar utk tetamu

khairiah said...

sy pun suka kalau tetamu bagitau dlu sebelum datang rumah...sekurang2nya kita boleh bersedia luaran n dalaman hehehe

Shasha Azmar said...

sama la dgn sha aty..sha tak kesah org nak datan rumah..suke sebenarnya tetamu nak datang..sebab tetamu kan bawa rezeki, tapi adalah lebih baik kalau tetamu yg nak datang tu inform dulu sebelum datang sebab tak nak perkara2 yg mcm aty cerita tu terjadi bila tetamu tiba2 dah ada depan rumah..tak suke3!!

Allene said...

persoalan yang menarik. tp bg lin better bg tahu. dalam 30minit awal ker... da ok la tu kan... or before nak keluar rumah call dlu. nak beraya kan tuk mengeratkan silaturahim... klu mknn xde pun ok...

Allene said...

persoalan yang menarik. tp bg lin better bg tahu. dalam 30minit awal ker... da ok la tu kan... or before nak keluar rumah call dlu. nak beraya kan tuk mengeratkan silaturahim... klu mknn xde pun ok...

!k@ said...

Ika mmg akan bgtau dulu kalau nak pergi umah org..bkm niat nak suruh dia prepare best2 ke ape..just nak pastikan dia ade kat umah n ready org nak dtg kalau boleh..n sebaliknya mcm tu gak le..kalo boleh org dtg pn bgtau la dulu..xpekenan tetamu main trjah ni..heheh

FieZaLieSa said...

setuju aty..bg tau awal...sbb umah mmg kadang mmg mcm kapal pecah..huhu..naik segan pulak klu time tu terima tetamu...dan jugak boleh prepare nk hidangkan ape...tp klu tetamu tu terjah jgk..terpaksa la hidngkan ape yg ade..tetamu tu kan bw rezeki...sy mmg besar hati klu org sudi dtg umah...=)

eima said...

aku setuju .. klu org cam aku lagi aku minta sgt org bgtau sebelum dtg ..klu boleh terkejut tgk keadaan kami dlm rumah tu ..hahahha

Hasnah said...

Hahaha statetment last sekali sgt tak boleh blah haha. Ko masak apa wey?.Bagi kuali nak?. Kahkahkahka

D Yatie said...

Kita serupa! Hehe. Sy prefer org bgtau dlu rather than tiba2 bagi salam depan rumah. Haru tau tak nak tukar baju cari tudung kemas apa yang selerak pastu dengan tak ada apa kat dapur. Lagi haru kalau time tu anak baru je lepas tantrum. Adus! Mmg tak berkenan tapi tak kan tak bagi masuk pulak. Yer dak? Itu part raya macam acceptable lagi. Tapi bila part tak raya saja tiba2 datang nak melawat. Terkedu daku!. =_='

~ NANA ~ said...

i sendiri biasanya akan bgtau nak dtg rumah sesiapa...tp i akan pesan kat tuan rumah macam ni "ingat nak singgah rumah la esok, tapi jgn sediakan apa2 tau sbb takot tiba2 ada hal tak dpt datang pulak"...so i harap tuan rumah tak sebok2 sediakan apa2...hehe

Sufi Al-Arshadiy said...

Secara terus terang....saya mmg tak suke tetamu datang cara terjah melodi gitew...tolongla bgtau awal2...takde susah apa pun. Yg tak bagitau lagi menyusahkan...huhuhu...

Nana said...

betul tu aty..
kita pn prefer inform awal...
spy kita pn bersedia dr segi makanan..
kang sape nak layan tetamu, sape nk prepare makanan.. at least awal2 sume dh siap, kita leh borak2 dgn tetamu.

jaja_NorLiza said...

lebih baik inform...akak pon suke kalo di inform dulu...biar kita dalam keadaan bersedia...

ctmah said...

hubby suka ajak kawang2 dia dtg rumah time i tak bersedia. i pulak selalu reject kengkawang dia.end up kitaorg gaduh..h0h0h0h0

kasih said...
This comment has been removed by the author.
Diana said...

Eloknya bagi tahu la kan.... senang tuan rumah nak bersedia mental dan fizikal.. =)

Nor Suhaiza said...

sya lebih suka org inform pd sya if nak dtg rumah sya..sbb rumah org yg ada anak kecik ni xsntiasnya memuaskan..lebih kpd kapal pecah yang mnanti masa nak karam didsar laut..
sng utk sya bsedia,kmas apa yg ptot..nak2 kalo da yg nk bmalm.sng kita nk sediakan bilik tetamu utk die...

MokcikKentinKSKB said...

aritu ada dgr ceramah ustat. adab2 bertandang kerumah org. ustat ckp tetamu mesti bgtau dulu kalau nak dtg. kena make sure tuan rumah pon bersedia sambut tetamu. tu hak kita sebagai tuan rumah.