Wednesday, October 23, 2013

AKTIVITI LUAR ANAK :: qaleef belajar bagi makan binatang



aku jarang menghadkan sesuatu tuk qaleef..
kalau qaleef nak main pasir...aku tak larang...-dalam pantauan takut die makan pasir tu-
kalau qaleef nak main air..pon aku tak kisah -asalkan jangan sampai melarat selsema-

sebab bagi aku....die akan belajar dari sentuhan...dan persekitaran...dan ape yang di tengok...
die berpikir ngan setiap satu bende yang die main -walaupon tu bukan permainan-

pantang aku kalau -eeeeiii....jangan main bende2 tu..kotor...-

weeeyyhh...ingat tak korang...
mase kecik2 dulu pon...korang main gak ngan bende2 tu semua...
makpak ko mungkin larang macam ko sekarang..
tapi ko nak gak main kaaaann...-okehh...ungkin ko terlalu kecik tuk ingat- ngeeee...

betul..memang kotor dan penuh bakteria...
aku pon...tak ar setiap masa bagi die main...
asalkan kite tau jaga kebersihan anak tu..
lepas main...aku akan pastikan die terus dimandi kan dan dibersihkan...
tukar baju....
dan tengok jugak tempat...
kalau kat luar tu..dah pakai elok2 cantik2 nak berjalan...
tetibe die nak main lumpur..
tu memang saje carik gaduh ngan mak nyer lah tu...mihmihmih....

tapi kalau kat umah-kat kawasan umah- kat taman...
ade ruang tuk die buat bende tu..
aku tak akan larang...

aku tak peduli kalau ade makpak lain -kat taman- yang pandang sinis kalau tengok aku seperti biarkan anak aku main pasir...
atau mungkin ada sikit lopak -bukan lecak-
usik rumput...atau pokok...
aku nak bagi anak aku merasa -dan belajar dari persekitaran dia-
ape akan jadi kalau die main bende2 tersebut...
basah...berpasir....kotor...
bukan lah aku bagi anak aku berkubang dalam lumpur tu oooii...
atau biarkan die main baling2 pasir kene anak orang..
tapi sekadar die main2 sentuh...yang tak memudaratkan...

Idak ler tempat berak ade taik kucen aku nak bg anak aku main...
Ko ni pulak kan...adeeyyhhh....

macam tu jugak dengan binatang...
asalkan binatang tersebut bukan lah haram tuk di sentuh macam anjing...
aku tak kisah tuk qaleef sentuh..
macam lembu...-kalau ikutkan lembu busuk dan kotor-
Aku pon pikir banyak kali gak nak usik lelebih...kahkahkah
tapi aku tak kisah kalo qaleef nak usik...setakat usik..bukan peluk2 siap- 
lepas tu..lepas habes 'main'..
aku akan pastikan die basuh tangan cecepat sebelum sentuh bende lain...

even kucing tepi jalan atau kat kedai makan tak terbela pon..
kalau qaleef nak usik..-tanpa mencederakan-
aku tak kisah...
lepas tu basuh je lah tangan dia...insyaa Allah tak kan jadi kudis pon..

kudis tu terjadi kalau kebersihan diri tak dijaga..
termasuk persekitaran..
kalau kite poyo2 larang anak itu ini takut kuman berkudis..
tapi kat umah lipas bersepah sebab rumah lembab dan kotor...
pon boleh menjangkit kat anak jugak...
[lipas suker duduk tempat gelap dan lembab-tempat lembab memudahkan bakteria membiak-dan dari situ lah persekitaran boleh menjadi kotor dan kesan pada badan manusia lelagi anak-

eerr.. aku takut pada lembu..kambing semua...
macam kuda...aku takut nak dekat2 sebab takut die tendang...hahahah...
jadi...aku pon takut nak kasi qaleef dekat2 ngan binatang tu semua..
tapi..macam kat zoo ritu aku pergi....
binatang2 tu semua dalam kandang...
jadi...aku tak kisah nak dekat2 dan nak kasi qaleef usik..

asalkan binatang2 tu tak gigit...
air liur binatang ni bisa jugak tau...boleh membawa mudarat kalau kene gaya nya...
even kucing kalau gigit pon boleh sampai infection...
jadi..kene pantauan dan berhati...

belajar dari keadaan sekeliling..
tapi kene pastikan keadaan terkawal..
baru pembelajaran tu menjadi seronok kaaann...




abah demo dulu kat anak2

























ni masa kat bukit tinggi ritu...
alaaa yang aku pakai kimono siap tuuuu....ahaaaa....
dalam kate tempat tu boring pon..
ade gak tempat2 best tuk aktiviti anak...
salah satu nya animal park ni...
yang besh nyer kat sini..sebab.... kiteorang boleh mendekati dan bagi makan pada binatag tu secare dekat...
dalam satu kawasan besar kandang...

eerr..tapi dalam ni ade rabbit ngan rusa jer..
tapi rusa2 tu jinak sangat hokeh..
siap mintak2 makanan..macam kucin aku dulu...hahahah...
merase lah qaleef bagi makan pakai tangan sendiri..
siap main kejar2...!!!pppffttt.....

qaleef suka kan binatang...
die tak takut...
memula jer die macam seram2 sikit nak usik..
tapi biler die tengok binatang2 tu mesra alam jer...
dia okey...
qaleef kalau pergi tempat2 macam ni..
memang seronok...
kiteorang pon seronok sebab qaleef menikmati aktiviti ngan binatang2 tu semua...
main sampai puas...

jangan risau..kat situ ada tempat khas tuk basuh tangan siap sabun khas lagi...
haaa...jadi tak risau biarkan qaleef sentuh usik bagi makan binatang tu semua...


tiket masuk tempat ni hanya Rm 3 hengget tuk dewasa dan kanak2..
qaleef percuma....
duduk lah ko dalam tu sampai lebam berape lama ko nak duduk...
tutup pukul 6 petang...

ade tempat tuk minum makan jugak...
cume mahal ya hamat...
air tin soya 4 hengget oooii...*pitam

makanan binatang tu pon ade jual..
3 hengget sebungkus kecik...
ko kalau nak bagi makan binatang2 ni sebungkus memang tak cukup..
tu lagi2 rusa...gelojoh...hahahaha....



p/s :: ko tau acaner bunyik rusa...??








16 comments:

Rizziela said...

seronok kan budak2 dpt main & mesra dengan animal..anak2 sy pun suka

erin said...

weh lu'lu (betul ke aku eja?) tu comel sgt la..geram aku tengok, dobot badan dia, pakai tudung comel sgt heiii laaahhh

Hana Soffelia said...

Hana pun mcm aty. tak had kan aktiviti naurah as long as benda tu tak memudaratkan dia..

Cik Puan Rara said...

aty! tau x rara baca tajuk tu apa.qaleef makan binatang.hahahaha.lawak lawak.baca 2 kali baru betul.eh best lah mcm tu.rara nk bawak princess gak lah.hehehe.princess pn suka binatang gak.

Nurzakiah Hanum said...

berani dia

Baiduri said...

Stuju sgt2... Biar ank bebas brmain n blajar dlm pantauan kite... Xpayah nk eeiiii2 sgt...huhu

♥ ROS ♥ said...

Qaleef dh blajar dh.. Nnt nak bg auni lak.. Mesti tkut2 mula... Kikiki

!k@ said...

qaleef mesti seronok kan..bnyk gak tempat menarik di bukit tinggi ni kan..boleh propose utk pergi ni.. ;)

YanaUjang said...

wee bestnya qaleef dpt pengalaman gitu...ni yg tringin nk pi bkt tinggi gak ni..haha eh ko story la ko stay mana..leh usulkn kt laki aku..hikss ^_^

cikpingu said...

aah kan kak... umie pun biar je dhia tu main2 tanah klu kat luar... pgg batu2... lepas main sume tu basuh la tgn.. mandi trus...

cm akk ipar umie..anak die trlalu dijaga xbg itu ini...kdg2 rimas nengoknye...sume bnde xbole..hahahaha

klu dhia... biar jeee... main ler.. umie nengokkn je..

puansazusarin said...

Kina ni klu jumpa rabbit mau dia dukung2 rabbit tu..

Mommy_Cha said...

eh aty.
berani nye qaleef.
ni kalo anak aku mau menangis takut.
dia semua pon takut sekarang.
pegi kidszona aritu pon dia takut nak main.
adui.
err.. ko tengok balik satu pic ko tu.
ade rusa cium dahi qaleef.
bapak syomel pic tu.
hehehe :)

MimahAjil said...

geramnye tgk Qaleef ni..clever boy sgt dia.mcm mimah sendiri ade ketika kena larang dia sbb dia kdg2 jenis kutip dan masuk dlm mulut lg.dgn haiwan,so far dia sgt frenly smpai pelukcium.bg..tp dlm pantauan sbb tkt haiwan tu mencakar.sbb dia penah kena cakar ngan kucing.tetapla tk serik..

eima said...

terbaik la qaleef ni siap boleh menatang tu cium die tu ..klu anak2 mau histeria ...hahahha

Nurul Aziz said...

hahahah ni kena setempek dengan husband sy la ni.. pembersih sikit orang nya, main kotor sikit dah kena cepat2 basuh tangan.. kekeke... kalau dgn mak nya ni, ayra lek je..... jangan sampai mandi air longkang, main taik kucen ke apa sudahla.. eheh..

Mimy Hamid said...

qaleef ni berani...fayel penakut sikit...kucing ke apa ke kemain panggil pastu kucing dekat nangis...hahaha...ikut aku la takut ayam