Tuesday, October 22, 2013

Wilayah Qaleef Eeman :: kat mane letak nya meja aktiviti kat playrooms..??


lepas jer aku beli meja aktiviti IKEA ni...
aku muler pening tak tau celah mane nak letak...
aku cuber letak kat tengah2 ruang...
tapi rimas...semak...susah aku nak jalan...
apetah lagi qaleef nak larik2...

jadi..aku susun kat tepi2 dinding jer....
banyak kali alih...
memula letak kat sebelah rak panjang putih tuh...
dari pintu masuk dah nampak...
tapi mate tak senang...
lepas tu alih kat bawah tingkap..
baru letak tak sampai 5 minit..
dah nampak qaleef panjat meja nak tengok tingkap...
risau memanjat tu satu hal...
risau die campak barang menan die keluar tu satu hal lagi...

nak kate ruang terhad...tak jugak...
tapi ade bahagian2 dinding tak sesuai tuk letak ape2 bende...
menghalang trafik atau pon ruang dah ade barang lain...
jadi memang kene pandai susun atur










jadi aku letak kat tengah2 dinding utama yang ada feature wall belang2 tu...
kat situ jer masih kosong dan aku rase sesuai..
tak menganggu trafik lalu lalang..
dan jugak...tak perlukan banyak ruang...

kerusi pink tu...untuk makpak nyer duduk biler sama2 buat aktiviti ngan qaleef...
aku nak duduk kat kerusi kecik tu..macam tak konpiden...
ni kan pulak nak kasi laki aku duduk...memang tak ar...huhuhu






buat mase ni..berpuas hati dengan kedudukan meja aktiviti qaleef ni...
terletak kat tepi...dan mempunyai ruang yang cukup tuk qaleef..
dekat jugak dengan cahaya siang...






ramai yang tanya...benar2 bermanfaat meja aktiviti ni..??
untuk Qaleef yang berumur setahun 6 bulan...
memang bermanfaat...
qaleef 'tau nak gunakan' meja aktiviti ni...
bila die nak melukis mewarna menconteng...
die akan buat atas meja tuh...
tu aku biarkan jer sekarang bekas pensel colour dan drawing pad atas meja...
atau biler nak membaca...
dan biler2 aku nak buat aktiviti kretip bersama dia...





berapa lama qaleef ley duduk bertahan duduk kat situ..??
selama die nak beraktiviti...selame itu lah die boleh duduk kat situ...
aktiviti die bukan lah lama macam ko masuk sekolah tu...
ikut mud die...
aku tak pernah paksa..
tapi macam aku cakap tadi...
die tau kegunaan dan manfaatkan meja aktiviti tuh...

p/s :: tuk yang bertanya - harga meja ni Rm 99 siap kerusi 2 ketul tu...




21 comments:

Puteri Satu said...

ty.. bangku cam tu umah akak ada seketoi.. tapi memang tahan sangat.. akak yang gemok ni pun ok je dok situ.. memang tahan kerusi tu... hik hik

Mimy Hamid said...

hari tu aku nak beli kat IKEA tapi kitaorng tak bawa troli..boleh ?? nyesal aku...next repeat la

Fiza Rahman said...

Cute lah set meja kerusi tu. Nak beli juga lah nanti.

Aty, qaleef tak conteng ker meja tu?

cik hani said...

dengan adanya meja comel tu blh mendidik anak2 minat untuk belajar

Rizziela said...

dinding tu cat ker or wall paper? cantik

ayahmamilisa said...

bermanfaat gak ye meja aktiviti qaleef tu aty ye..qaleef good boy la..:)

ameris said...

akak beli meja side yg kaler2 tu as meja aktiviti rayyan. tp belum decide lg nk letak mana...

Nurzakiah Hanum said...

cantik sangat

Ayu azmir said...

comelnya...

NuRuL said...

ank2 saya klu duduk ats meja mcm tu..sekejap aje..lebih suka berjalan sambil menconteng...haha..

jemput singgah blog sy yer!

YanaUjang said...

err msk dlm wishlist dulu..xtau gak nk letak mana meja gini kt rmh mak..huhu

Fizah said...

kena sgt duk kat tgh tu..homeiii :))

Cik Puan Rara said...

cantik dh.haih xsabo nk ada rumah.hehehe

Gieyana said...

Nice bev..suka tgk ko susun brg sume..:)

Mommy_Cha said...

aty.
aku lom sedia beli mikha kerusi camtu.
aku takut dia jatuh tertongggeng.
sebab dia adalah raja memanjat.
sekian :)

Ros Anis Rusli said...

anis kenan meja ni..tp hold dulu..sbb pk2 highchair airiell leh wat meja study gak..so skg diy meja guna storage box j dulu..huhu

Nadt said...

Ni yg buat rasa nk membeli gak ni. La ni guna meja jepun zaman mama saif bujang trang tang tang duluuu..ngehehe..

Shasha Azmar said...

kalau lah ikea ada kat utara..alangkah seronoknya..aty,tolong request..kih3..

Umi Qi said...

Wilayah Qaleef hebat...sungguh seronok bila tgk anak pandai guna medium pembelajaran dgn sepenuhnya...meja tuh lawa sungguh aty...murah plak tuh...hebattttt! Nak tiru aty boleh? hehhe

!k@ said...

sama la aty..ammar pn pakai meja ni utk drawing ngan baca buku..mmg berbaloi..suka idea letak meja gini aty..sgt best..dekat feature wall n cahaya dr tingkap..ika still letak rapat ke penjuru..xberkembang betul idea mama ammar..hihi..thanx share idea menarik ni...

O'gosh Iskandar said...

arghh..apsal meja ni lagi murah dari yang kaler2 tu....tau beli meja ni je....