Wednesday, October 30, 2013

bila anak lelaki kurang fokus.....



kalau nak di bandingkan budak laki dan budak perempuan..
memang dak lelaki ni lagi banyak main dari nak belajar
 dan kurang daya fokus nyer berbanding anak pompuan...
walaupon care didikan tu sama...

memang lah betul...
qaleef tu..ko tengok macam suka belajar jer kan...
qaleef memang suka membaca...
suku kite melayan die tengok buku...
dan suke kalau kite baca kan buku tuk dia...
dia akan amik satu buku dan soh kite baca depan dia..
TAPI...
dalam kate die suka..
dia duduk kat riba kite atau depan mata kita..
buku depan mata...
tapi mata dan tangan die 'bermain'
maksud nyer..dalam masa yang sama..
die macam tak boleh fokus pada pembacaan tu secare terus...
dalam pada die suker dengar ape yang mak abah nyer bercerite..
dia jugak akan belek2 tayar kereta ker lori depan mata...
tapi biler aku berhenti membaca..
die seolah2 mintak aku terus sambung membaca....haaaiihh...
tak paham aku laaaa...
nak main ker nak hape nih.....

die bukan tak suka...die mungkin berminat..
tapi die tak mampu nak bagi sepenuh perhatian pada bende tu terutamanya bila waktu belajar melibatkan buku atau flash card...

aku pernah buat bende yang sama pada anak pompuan [susuan] aku dak Lu'lu tuh...
memang berbeza daya tumpuan dia..
Lu'lu lagi tunjuk kan minat dan lebih fokus pada satu2 bende yang aku tunjuk..
contoh kalau aku membaca kan cerita pada Lu'lu..
die boleh duduk mengadap sampai habes...
-bukan buku novel panjang tu taw..-
macam tu gak ngan flash card..
tumpuan die lebih lama sikit berbanding ngan qaleef..

bukan nak membezakan..
tapi ni adalah hakikat..!!
budak laki lebih suke main berbanding di ajak belajar..

tu pasal kite ni kene carik banyak cara...supaye die tak mudah jemu...

contoh nya bila mengajar anak ngan flash card/kad imbas..
betul..tak nafikan...qaleef ley fokus...
tapi bukan setiap masa atau setiap kali poonnnn....
kekadang die tau dah-biler aku kuarkan satu2 flash card-
die terus buat perangai...buat2 bizi...hahaha..
taktik tu..taktik die...ingat mak ko ni tak tau ker...
sedangkan..aku tau waktu tu adalah waktu die bersedia tuk 'menerima'..

haaa...ko mak2 mesti tau sendiri akan body language anak ko kan...
kalau die nak main...nak makan...nak tidur..letih atau teruja...
kan kan kan.....
jadi..ko jugak mesti ley sedar biler waktu yang sesuai tuk beraktiviti dengan anak..
termasuk waktu tuk die belajar...-menggunakan kaedah flash card-

iyeerr...nak guna kaedah flash card..
memang tak sampai 5 minit atau kurang pon...
tapi nak bagi die fokus seminit pon kekadang payah oooii....



salah satu cara aku buat pada qaleef -selain carik mase yang sesuai-
aku akan letak die kat atas kerusi..
tanpa menan..tanpa bunyik2 tivi...tanpa buku2 menarik...
dan mula keluarkan flash card...
tunjuk kat dia laju2...dan terus simpan...



iyeerr...buat laju2..tunjuk laju2 cecepat...
pastu simpan...
dapat seminit-2 pon jadi la....
dapat setakat 5 flash card atau huruf pon memadai..
asalkan dijadikan rutin setiap hari..



dan salah satu cara lagi adalah dengan mempelbagaikan variasi kad imbas tu sendiri...
memang salah satu ciri kad imbas yang baik adalah kad imbas yang hanya ada 3 warna
iaitu hitam putih dan merah...-yang tu aku akan kupas pasal ni nanti mengikut kajian-
tak kisah lah ko beli ker atau buat sendiri...
tapi ko tau lah kan budak ni..mudah sangat jemu...
sama konsep ngan mainan...biler die asyik ngadap bende yang sama..
lama2 die akan hilang minat sendiri...
jadi..sebab tu aku cakap variasi kan bende yang ko nak tunjuk pada dia..
mungkin dengan penggunaan saiz yang berbeza...
atau kad yang lebih menarik...




contoh nya... aku ada 2-3 jenis flash card yang sama bende nya [jawi atau ABC]
tapi berbeza bentuk dan corak..
ade yang besar..ada yang kecik..ade yang warna 'kosong'...
dan ada yang berwarna-warni...
ada yang aku buat sendiri pon tau.....
tak semestinya ko kene beli baru jer setiap kali pon...




yang macam atas tu...[flash card ABC biru putih]
jenis flash card simple dan kurang warna [tapi mempunyai ciri2 terbaik]
dan contoh yang macam gambar jawi bawah nya...
kad ni bersaiz mini...kecik comel jer...
tapi material kad nyer bagus...kertas cupboard...
kaler2 menarik pulak tu...
tak kisah mane2 pon...
yang penting tulisan nya harus jelas...!!




qaleef memang mudah tertarik ngan flash card yang satu ni...
kalo yg biasa2 tu jarang die nak mintak bawak main..
tapi yang ni...kalau tak dapat pegang sendiri...memang laju2 die sujud syukur....
eerrr...merajuk teknik sujud kekdah nya...hahaha

aku sebenarnye tak suker biarkn dia main ngan flash card die..
selalu lepas tunjuk laju2... terus jugak simpan laju2..
moip..?? aku tak nak dia jemu biler selalu die tengok bnde2 tuh...
aku nak die ade perasaan teruja macam pertama kali die tengok..
jadi kat situ die akan lebih fokus biler ditunjuk...



haaa...ni biler qaleef tak ley fokus...ggrrr...


ni lah salah satu cara acaner aku nak tarik perhatian qaleef...
supaya die tak mudah jemu...dan lebih fokus...
tu penting supaya motif tercapai...
ko jangan mudah putus asa biler tengok anak macam tak minat...
bukan tak minat sebenarnya..
tapi ada care nyer nak 'tawan' derang ni...
dan...ade masa2 nyer...
budak kan...normal ka;au die mudah jemu ngan bnda yang sama...
jadi beeing a mother..kene creatve sikit biler buat aktiviti ngan anak ni...

insyaa Allah next time aku akan jawap soklan2 korang yang tanye ritu pasal kaedah mengajar ngan flash card ni yer....



MINI FLASH CARD
[ni yang aku tunjuk jawi aku bg qaleef tu]

HARGA

RM 16 sahaja..!!! [per-unit]

KOS PENGHATARAN

RM 7 untuk semenanjung Malaysia

PAKEJ MINI :: beli 3 unit saiz mini..[mana2]
HARGA CUMA RM 45 SAHAJA...!!
[tidak termasuk kos penghantaran]

kalau berminat..ley beli atau tengok lebih lagi di


atau email terus untuk pembelian

nurha_abdul82@yahoo.com















15 comments:

Nurzakiah Hanum said...

ala tomeinya

eima said...

mmg boy lebih main tp otak diorg berjalan .. cam mcm girl yg mmg kena tumpukan perhatian br boleh pandai

UMIE SUE said...

qaleef pandaiiiiiii..

UMIE SUE said...

qaleef pandaiiiiiii..

mrs kayrul said...

bersungguhnya tengok qaleef fokus bila mama mengajar

Mimy Hamid said...

pandai weh..bila aku nak ada masa gini eh..hadoi la balik je penat...

Lynda Che Lah said...

Haah..anak lelaki lebih main dr belajar..tp dorg cepat pick up dan beza ngan anak perempuan yang belajar dgn rajin..so tahap penerimaan otak tu mmg lain..

O'gosh Iskandar said...

comelnya...

bojie_boboy86 said...

ank lelaki lg cepat pick-up...dorang dgr je dah dapat....ank perempuan kn fokus dan byk mengulang.....

cikpingu said...

dhia lgsung xfokus bile maknye nih gigih tunjuk flashcard..
tp klu buku cerite yg ade gmbr binatang tu bru la fokus... jdnye.. maknye nih.. harus la gigih mnujuk satu2 binatang bserta bunyik skali.. yg huruf2 gini.. xmaunye die..

Cik Puan Rara said...

princess ada yg jawi.tp till now x ajar ajar dye lagi.bila lah nk start~

Siti Khadijah said...

tula..mcm mana ek aty, puas sy nk ajar anak..tp dia duk kejap sgt xsmapi 10 saat....pastu dia sibuk dgn mainan dia n tawaf satu rumah tu...

Nadt said...

Betul tu..budak lelaki memang kurang fokus banding ngan pompuan. Sebab tu kebanyakan budak lelaki pun akan lambat bercakap berbanding girls. Nadt terima hakikat ni so takde la kisah sgt pun klu saif terlebih main je as long as kita tetap pantau n guide dia.err..flash card yg keras tu pun kekadang nadt lupa simpan, abes digigitnye juhak.grr..

Ummu Hanan said...

Thanx sharing.. Tengah mencari cara mudah nak ajar anak juga ni..hihi. ^_^

http://nurkids2u.blogspot.com/

Siti Liyana said...

Assalamualaikum. .nice sharing :)

Jom lawat blog saya http://liyanasonestop.blogspot.com

http://Yanayusuff.blogspot.com

http://vitaminmarvelous.blogspot.com

Happy Sharing :)