Monday, October 28, 2013

biler qaleef tak ley di tinggal kan kat orang lain....







anak aku memang jenis peramah...mudah mesra..
tak kisah dengan orang lain...
suwiiittt la sangat konon nyer...
maksud nye...kalau ade orang nak amik die...atau nak dekat2 ngan die...
die tak takut...tak nanges...
kalau tetibe ko dukung tu die macam tak nak..
tu bukan salah teknik medukung..
tu maknenyer..die memang tak suka di dukung...!!
anak aku tu nak bebas oooiii jalan sendiri..
rimas die ornag dok peluk2 dukung nih....ppfftt....

macam senang jer dengar kaaann...

tak de maknenyer.....
cer ko tinggalkan die kat orang..kat nursery ker...
memang die punyer melalak...macam orang tu dera die...!!

die kalau tau makpak nyer ada kat sekeliling die..
qaleef memang ok...die buat tempat tu macam makpak nyer yang punyer...
tapi..kalau die tau mak atau pak nyer tak de...
tetibe jadi...eeaahh...uurrmm...qaleef kaaaaaahhh....
terus jadi manja...merap..merengek..susah nak dijaga...

susah oooiii..susaaaaaahhh.....
susah aku nak tinggalkan dia sekarang....

pernah aku hantar qaleef ker umah baby sitter lama yang jaga die dulu..
konon2 saja nak bagi berkawan...
nak bagi die bersosial kekdah nya...
tapi.....tak sampai 5 minit...baby sitter tu kol aku cakap anak aku melalak2 carik aku...

ko sampai hati dengar...??!!

memang tak ar kaaaann...

biler tengok die ok dan suker nak berkawan..
akku cuber bawak dan tinggal kan lagi...
tapi tetap tak boleh...

kekadang...aku saja nak tinggalkan kejap..
nak gi pejabat pos...malas aku nak hangkut sekali...
aktif anak aku tu..pitam mengejar kat pejabat pos tu..
susah nak kawal...sudah nyer kerje kekadang tak setel...
penat lagi satu hal...
jadi...aku pikir...dah besar2 sikit macam ni..lagi senang kalau tinggal kan kat bs lama die tu..
derang pon tak kisah...
yang kisah nyer...tu...dak qaleef sendiri....
bs tu sendiri.. cube dah pujuk...alihkan perhatian...sebab tau aku ade urusan...
tapi memang tak boleh...
pernah sekali..bs tu bertahan tak kol aku..
sudah nyer..biler dah sampai dak qaleef tu nanges tak henti2 sampai batuk2..
baru die kol -maksudnyer soh aku balik cepat sikit-
sebab keadaan qaleef tu sendiri..
bukan sebab die tak ley nak jage anak aku -aku bayar hokeh-

sudah nyer sekarang...
aku tak pernah dah tinggalkan qaleef ngan sapa2...

satu2 orang yang boleh aku tinggal kan - hanya lah denga ARWAH MAK AKU-
tapi sekarang...mak pon dah tak ada...
jadi...dengan sape lagi aku nak harapkan -biler fared tak ada...
cer ko cakap...
cer ko bagi cadangan sikit...

iyeerrrr....aku tau puncanya.....
sebab...selama2 ni...hanya aku jer ada ngan dia...
aku yang hadap dia...treat dia...layan dia..
aku sentiasa ada dari celik mata dia sampai die nak tidor...

abah dia..?? boleh jaga...tak de masalah..
tapi ada masa2 nya...
yang akhirnya...die tetap akan carik aku...mak nya....

paling lama aku pernah tinggal kan qaleef tak silap 3 jam...ngan abah nya...
balik tu...die punye peluk aku macam rindu sangat..
macam dah seminggu tak jumpa...!! peluk tak lepas2...
dok menempel jer sampai ke malam macam takut kene tinggal lagi..

pernah tanya dokter pasal hal ni..
masalah ni bukan penyakit pon...
cume kesan psychology yang ade perasaan insecure atau perasaan tak konpiden biler makpak nyer tak ada disekeliling dia..

perlu ker aku risau..??
tak lah..bende ni adalah normal...dan satu masa nanti akan berubah sendiri biler die boleh berpikir..

qaleef pandai bermain dengan orang...pandai bercampur..
pandai bergaul...pandai bersosial...pandai berkongsi...
die tak takut orang...tak menanges biler duduk ngan orang tak di kenali..
jadi tak de ape yang aku nak risau kan..
bak kate dokter -mungkin die terlampau manja-
baik laaaaahh... 

sebab...bagi die...aku ni 'kawan' dia...
dan tanpa 'kawan' dia...die takut keseorangan....
itu ape yang aku pernah baca....
aku rase tu lebih baik..
dari die carik 'kawan' lain biler lebih suker bersendirian...
contoh seperti -bercakap sorang2 macam berimiginasi sendiri-
haaa..tu baru nama nyer penyakit.....


so far..qaleef ni cume...
manjaaaaaa...!!! sampai tak ley kene tinggal...haaaaiihh...
aku takde jer melalak...
aku tinggal jer meraung....


tu pasal...aku selalu bizi ngan aktiviti sama2 ngan qaleef...
aku tak ley tinggal kan die kat nursery atau baby sitter dan biarkan die buat aktiviti bersosial...
aku kene sama2 ada dengan dia...
buat aktiviti atau sekurang2 nya die tau aku ada di sekeliling dia...

kekadang...aku tinggal kan die senyap2 jer...
ingat die tak perasan...
tapi mate die tajam oooii..
kelibat aku pon die tau...ppfftttt....

buat masa ni...memang aku takde solution..
memang gigih aku menghangkut kehulu-kilir

dan...atas sebab2 ni la...
aku tak ley amik job[iklan] yang mintak aku cover event...
atau jemputan2 vip tuk blogger...
tak per laaaahhh....demi mu anak...demi muuuuuuu....
tolak job macam tolak rezki ko tengok kanaann...
tapi tak per.... aku ade tangung jawap lain....dan aku sikit pon tak kisah..

biler ada orang pujuk2 aku soh pergi...
boleh...tapi kalau kate hanya tuk pasangan..
atau satu seat tuk aku..
aku memang akan tolak...
aku tak boleh buat macam tu...

eeerrr...lagi pon...aku masih belum terdesak....uhuuukkss..

tapi mintak maaf sebab tak ley nak cover event ko kat blog aku...
bukan belagak...
tapi ni lah sebab2 aku...

baru2 ni dapat jemputan VIP dari Epyhra...
tapi tu bukan cover event ar..tu majlis makan malam dan beramah mesra ngan big bos...ngan duta...press dan blogger...
memang nak pergi sangat...
tak dapat join gosip2 ngan YanaAzfar ngan NadiaSyafiq..
tapi awal2 aku tau memang tak boleh pergi...sobbsssss.....
dah tentu lah tu majlis formal...
tak dapat bayangkan anak aku nak main lari2 dalam tu....*pitam
fared izin kan aku pergi...
tapi...aku macam tak konpiden jer nak tinggalkan qaleef tuh...hahahaha...
tak tau kenapa...sedang kan abah nyer jer poooonnnn....
mungkin bukan tak konpiden ngan fared..
tapi aku tak konpiden ngan diri sendiri...
aku kalau keluar mana2 sendirian -tanpa qaleef-
mesti nak cecepat balik...aku sendiri ade perasaan tak selamat kalau qaleef tak de depan mata...haaaa..acaner tuh...
macam..uurrrmm.....risau kot...

sayang...ni orang nak kuar gi treatment rambut..lama tau...jangan asyik tipon orang jer nanti eh tanye biler nak balik...kang orang tak senang buat rambut kang...
tu pesan aku kat laki..
belagak giler kaaaaaannn....

TAPI....

tak sampai sejam kat saloon...
kejap2 aku tanye -dah siap ker belum-
kahkahakah....acaner ko aty oooiiii.....

bukan laki aku yang tipon..
aku yang dok tanye kat laki...qaleef ok ker idak...
budak tu okey jer pon sebenarnye..
asalkan duduk umah sendiri...ngan bapak nyer depan mata kaaann...

ni bukan anak jer ade perasaan 'tak konpiden'..
mak nyer pon samaaaaaa....

rindu oooiii tinggal anak lama2...
jadi aku paham perasaan mak2 bekerja yang hari2 up status kat fb 
kate tak sabar2 nak habes waktu kerje nak jumpe anak walaupon tu baru masuk pukul 9 pagi..!!! ngeh ngeh ngeh...
biasa tu...biasaaaaaaaaaa......

memang ade event yang boleh bawak anak...
tapi tuk anak sebesar..eeaahh silap...sekecik qaleef...
aku rase mungkin belum lagi...
budak tu mane reti duduk diam senayap elok2 atas kerusi tunggu sampai majlis tu selesai...
memang tak la kaaann...
pergi makan kedai makan pon rase nak cecepat balik...
ni kan pulak kate nak cover event...ccooii....
kang...orang soh cover event...aku dok men-cover anak sendiri jer pulak kang..



notatanganaty:: orang kata care nya kene 'kasi adik'.... kalau sesenang aku boleh kasi kan senaaaaaannngggg...-jangan bagi cadangan cegini kat aku-








15 comments:

Nurzakiah Hanum said...

:)
singgah pagi isnin

ameris said...

aty, ada adik kr takde adik mmg lumrah budak2 gitu. kalu ada adik lagi la dia bekerjasama dgn adik dia buli kita... akak ritu gi mkn kat kedai 2-2 naik atas meja. adehh laaa sbb tu prefer mkn kat umah jek. kalu nk mkn kat luar sgt cam nak celebrate annivsry ke mmg kena tinggal jap ng BS. kalu tak mmg x feel laa mkn berdua....

Allene said...

ingtkan ank je tak leh berpisah... apaknya pun sama.. kikkiki

erin said...

mmg biasalah aty, klu anak yg mak dia jga sendiri, akan takut klu ditinggalkan dgn orang lain, mcm anak sedara rin, dia mmg ramah n x kisah klu mak dia ada around dia, tp klu kena tinggal, terus nangis. Aish jenis x kisah kena tinggal sbb dia mmg dari kecik duduk dgn babysitter, so dia dh terbiasa ditinggalkan, dgn siapa2 pun dia ok setakat ni. tp kan klu imaginary friend tu pun rin rasa kebykan budak mmg cenggitu, adik ipar rin masa kecik ada imaginary friend, sepupu asrul yg umur 3 taun tu pun ada imaginary friend, siap ada nama lagi, pastu main teddy bear sesama..haha

farhana effa said...

haha baru nak bg cadangan macam tue sis... "tambah adik" ^_^

Nadt said...

Saif pun cenggitu la. Manja sgt. Tp seb baik dia memang dok ngan bs, so ble la harap ke bs lagi. Tapi klu bs ada urusan lain jawabnye mamanye ni memang xble nak berurusan lain. Even dengan papa dia sendiri pun dia xble lama2. Malam tadi nadt berkurung dlm bilik je pun sbb nak iron baju. Dia punye la mencari2 padahal papa dia ada je depan mata.tu pasal, klu ada nak kena pi kursus luar ke, memang nadt tolak siap2 sbb nak tinggalkan saif ngan neneknya pun dia xmo.huuu..memang kena bg adik kot buat kawan dia baru dia x terlalu bergantung kat mamanya nih.

mrs kayrul said...

biasa la aty...bebudak besar qaleef memang nak maknya ada dekat jer....maybe dah besar sikit dia boleh berdikari...

Mimy Hamid said...

fayel mujur ALhamdulillah boleh tinggal ngan papa dia or mak aku...aku dah biasa tinggal gi keje..dia dah biasa..cuma sesekali nangis nak ikut keje meruntun hati aku..sobsss laju laju pecut bawa kete...laki aku lagi reti handle anak dari aku...hari tu dia cuti lek je wasap aku pic tgh bersiap anak mandi

Umi Qi said...

Maybe umur diorang time nilah nak bermanja sungguh2 aty..haish kena byk sabar aty...ju pun kenkadang pening kengkadang Qi pun tantrum bila pi soping grrrrrrr

Chekgu Azrine said...

bila baca entry ni ingat kat Aish..sebab aish pun mcm tuh..rasanya lagi teruk..sebab ada akk pun dok la senyap celah kangkang tak bergerak2..ahaha

ANAK MAMA SAYANG said...

Biasa la tu aty..usahkan ank aty yg selalu tengok mak dia kat rumah menangis bila kene tinggal..yg si ikhlas ni mmg hari2 kene tinggal tp still gak nangis..tp dia nangis time kita past dia kat bs dia je...try 5 min past tu nora pusing kereta n intai dia...elok dia main sambil guling2 ketawa ngan ank pengasuh...saje nak bgtahu kita yg dia syg kita kot...kesian..tak smo hati tp terpaksa jugak..

SweetLikeWhat said...

Hannah pun manja bukan main..tapi kalau tglkan umah opah kena tak nampak muka, ok lah die..hehe

YanaUjang said...

zafirah tu syukur boleh nk ditinggalkn kt parents mertua..tp kesian jugak kt dorg sbb letih melayan cucu..budak tu dh makin lasak kann..huhu b4 kuar mmg dia xkesah..siap babai² mama...dh tggl dlm 2-3 jam...ai smpi je dpn pintu trus dia jerit, 'mamaaa...' pastu lari² mtk ai dukung..hehh gila x sedih nengok anak gituuu kannn...haha

Sumayyah Ahmad Hafiz Al-Arshadiy said...

Ala kak...ada adik pun tak jadi "penawar" jgk...hihihi..err tp xtaula ank org lain. Anak saya ni, lepas ada adik lagila dia manja. Lagi nak saling melekap dgn mak..tp kalau sekali sekala sy nak rest kat umah tu blh la papa diorang bawak budak berdua tu keluar dlm sejam dua.. Kalau nk tdo je diorg still cari saya..

Salhah Suhot said...

Same problem aty...naufal pun sama.. Normal kot kalo bb yg maknye suri rumah...