Sunday, October 27, 2013

kaedah mengajar anak dengan FLASH CARD hanya 5 minit..!!



ramai yang tanye aku..macamane aku ajar anak aku mengenal huruf..
dan macamane nak gunakan kaedah FLASH CARD...

ko rse susah..macam leceh...amik masa..
tapi sebenarnyer tak pooonnn...
aku rase kaedah pembelajaran ni adalah paling mudah...
mudah tuk aku mengajar..
dan mudah tuk anak belajar dengan cepat...

aku hanye perlukan lebih kurang 5 minit atau kurang...
setiap hari hanya 2 sesi sahaja..!! pagi dan petang...
kalau rajin...aku buat 3 kali sesi...ikut mud qaleef...
tapi kalau malas...aku buat sekali jer...
tu  pon dah memadai aku rasa...

jadi..tak ada alasan orang bekerja kate tak de masa nak buat semua tu..
balik keje sekejap jer amik mase 5 minit tu..
lagi2 saat memang anak tu perlukan perhatian...
waktu tu gunakan lah peluang dan ruang...

cara nya...
amik kad imbas[flash card] dalam 10 keping yang nak di tunjuk kan pada hari tu..
tunjuk laju2 depan mata anak..dan sebut dengan kuat serta jelas perkataan tersebut
hanya sekali imbas tau -tu pasal nama nya kad imbas atau FLASH card...
tak perlu pon ko tunjuk lama2 satu kad tu dan sebut ulang2...

lepas habes 10 kad tu...
biasanya aku akan ulang lagi sekali -laju2 jugak-
selalunya..kali pertama qaleef akan lebih fokus..
kali kedua die dah tak nak atau hilang fokus sikit..
jadi..aku akan berhenti dan terus simpan flash card tersebut..
JANGAN BIAR ANAK TU MAIN DENGAN FLASH CARD TERSEBUT
sebab nanti die akan jemu biler lain kali kite nak tunjukkan flash card tersebut..

esok nya...aku akan tunjuk lah bende yang sama [10 flash card huruf atau perkataan semalam tu]
TAPI aku akan tukar dengan 2 keping flash card atau perkataan baru...

haaaa...ko dapat tak maksud aku nih.....

macam tu lah aku gunakan setiap hari...
kalau kite ulang setiap hari...insyaa Allah dalam 10 hurup/perkataan tu..
die akan ingat 5...dan semakin hari akan bertambah...

mudah jer kaaaannn......

percaya lah..cara ni sangat berkesan...
dan biasa di gunakan untuk mengajar anak mengenal huruf/perkataan...

cube ko related kan ngan kehidupan seharian kite..
contoh paling mudah...die boleh sebut panggil kite sebagai mama/abah sampai satu masa..
sebab...kite dok ulang2 perkataan tersebut depan dia setiap masa..
jadi macam tu jugak lah kaedah yang di gunakan pakai flash card nih...

hanye 5 minit atau kurang setiap hari...
hanya 1 sesi...bila2 masa...
kalau dapat lebih dari sekali...lagi lah bagus.....
makin kerap kite tunjuk dan ajar..
lagi cepat die akan belajar..
lakukan dengan santai..

aku akan ajar qaleef pada pukul 10 pagi lepas mandi pagi...
sesi ke-2 pada waktu malam dalam pukul 8
atau waku petang lepas mandi -waktu de segar-

kalau ko tengok anak ko tak fokus...
atau mula nak main...
tak yah buang masa..
ko simpan jer lah kad tu..
carik mase yang sesuai...



ingat..otak kanak2 ni sangat fresh...menyerap ngan cepat ape yang kite ajar..
semua kanak2..baby yang lahir kat dunia ni adalah bijak...
jangan di manipulasikan statement tu...

cube dulu..baru tau...
yang penting..percaye pada kebolehan anak tu sendiri...
dan jangan putus asa hokeh...

insyaa ALlah... 











boleh nampak tak qaleef sedang fokus biler aku ajar abjad pakai flash card nih
laju2 dan hanye 2 kali aku rotate..
ni sesi malam -masa die masih segar-


aku gunakan FLASH CARD ABC&abc MEDIUM dari PINK GARAGE 
harga hanya RM 29 - depan belakang ada huruf [huruf besar depan dan huruf kecik belakang]




aku dah mula mengajar membaca menggunakan kaedah phonic
tapi aku rase flash card ni kurang sesuai tuk qaleef -dia tak boleh fokus-



jadi..aku tukar flash card pada yang lebih simple dan jelas tulisan nya
sama besar dengan flash card abjad gambar atas aku ajar qaleef tu

kad imbas suku kata [bahasa Melayu]
dan aku rase kaedah ni lebih berkesan
satu hari 5-10 kad
buat laju2 dan simpan...



kalau ko berminat nak mulakan dengan flash card ni..
boleh dapat kan nya kat PINK GARAGE dengan harga hanya RM 35 sahaja untuk 64 kad..



nanti lain kali aku share tips acaner nak carik flash card yang elok..sesuai dan lebih berkesan untuk anak yer...
insyaa Allah..
kalau ade perkembangan terbaru qaleef -boleh membaca seawal 2 tahun-
aku akan update kat korang...


26 comments:

PinKy MoMMa said...

utk abg long..ai guna brand mind to mind tu hehehe..kena ada dua warna yg membezakan..mcm hitam dan merah tu la..

yg tak focus skrg ni adalah abg ngah..baru nak ajar..teringat atomen pulak..dah acaner niiii???

Nurzakiah Hanum said...

great

Faraniza Jamaluddin said...

Salam sis mcm mane nk ajar ank guna kaedah phonic? Huruf n number ank da kenal..

Faraniza Jamaluddin said...

Salam sis nk tnya mcm mane nk ajar ank guna kaedah phonic? Number n huruf ank da kenal..xsbr nk ke fasa y seterusnya

Mommy_Cha said...

aty.

seyes nampak muka qaleef sgt fokus disitu.
ntah bil nak mengajor mikha pulak.
malam dah sibuk mengulit adik nye.
huwaaa tak menang tangan den!

Mommy_Cha said...

aty.

seyes nampak muka qaleef sgt fokus disitu.
ntah bil nak mengajor mikha pulak.
malam dah sibuk mengulit adik nye.
huwaaa tak menang tangan den!

Mommy_Cha said...

aty.

seyes nampak muka qaleef sgt fokus disitu.
ntah bil nak mengajor mikha pulak.
malam dah sibuk mengulit adik nye.
huwaaa tak menang tangan den!

eima said...

aku nk beli utk fahim yg bm tu ... yg utk membaca tu ... alisha die dah boleh baca abc wlupun terabur ...huahua

fifi said...

Suka sangat akak buat entri gini tau.sy sekarang hari2 tunjuk flash card kat rissa tp tak fikir lak nak tukar2 cam yang akak cakap ni..thanks kak..

Rizziela said...

Betul tu..ramai yg Berjaya ajar anak menggunakan flash card.. saya pun nak cuba utk my boys...

tapi flash card belum beli lagi

TelingaBulat said...

suka die belaja ;) nomeeeii

Mama Idlan Irsyad said...

erm menarik.. blh dipraktikkan nanti.. flash yg ada x sesuai...

harzharun said...

thanx aty..sgt appreciate u share psl ni...

tp kan, mcm mn eh x nak bg anak main dgn flash card?..

kalo qasyaf rasanya dia mesti nak..mesti mengamuk if x bg main...

harzharun said...

thanx aty..sgt appreciate u share psl ni...

tp kan, mcm mn eh x nak bg anak main dgn flash card?..

kalo qasyaf rasanya dia mesti nak..mesti mengamuk if x bg main...

~Lieza~ said...

Thanks Aty share psl nie...

cuma liza xphm part nie :

esok nya...aku akan tunjuk lah bende yang sama [10 flash card huruf atau perkataan semalam tu]
TAPI aku akan tukar dengan 2 keping flash card atau perkataan baru...

Maknanya Aty tambah 2 kad baru dan buang 2 kad lama ke? Cth Kalu arini ajar A - J... Esk A-L... Gitu ke?

Mimy Hamid said...

ko mmg rajin aty...aku ajar flash card tab je huhu

cikpingu said...

fuhhh..mncabar klu nk suh dhia fokus duduk diam2 cm qaleef tu...

DYatie said...

Thanks aty. Akan share dgn husb spy husb buat. Time being mmg bhrp dgn husb dlu. Mohon trut sm doakn kami sgra blh duduk sm kt kl ye. (EH ttiba.)

Sumayyah Ahmad Hafiz Al-Arshadiy said...

Serius qaleef...air muka pemikir sangat qaleef ni..hehe.. Saya setuju yg part budak2 nye fokus x lama. Ank sy langsung takleh suruh dia duduk kat kerusi. Asyik lariiii je.dapat grab 2-3minit masa dia utk blaja tu pun dah kira bagus. Byk nye guna kat ipad je. Sbb ada muzik semua dan animasi semua..manual flash card sy x buat hari2 pon kak..huhuhu...x gigih sgt...

linde said...

Hi aty, seawal bpe buln or thn elok ajar bby gne flash card ye? Tq..

linde said...

Hi aty, seawal bpe buln or thn elok ajar bby gne flash card ye? Tq..

mrs kayrul said...

fokus betul qaleef..lepas nie nak try cara aty plak la...

nurul izayani said...

Bagus aty buat entry ni.rasa semanagta nk ajar iffat baca.tp flash card kurang, tgh kumpul duit ni nk beli kt aty nant.hihi.

Noorazah Iman said...

Nak beli mcm ni..ada lg tak kat pink garrage?

nini said...

Salaam akak.....Nini silap beli flashcard phonics...pastu Rasa confuse which one better.....words or phonics...phonics flash cards sama mcm akak Punya....

Enna said...

Salam perkenalan. Sekarang ni saya baru mula ajar anak guna flash card. Boleh share tak.peringkat dan umur utk ajar phonics. Anak saya baru 11 bulan dan baru ajar huruf g. Terima kasih..:)