Monday, October 28, 2013

Wilayah Qaleef Eeman :: permaidani VS evamat ABC


ko perasan kan aku tukar lapik lantai kat playrooms qaleef dari tikar ABC kaler2 tu dengan carpet..??
tak kaaannn lah ko tak perasan kaaannn....ngeee...








carpet tak kotor taw..tapi aku edit gambar dan pencahayaan bayang buat yg putih tu nmpak mcm cekelat jer...





aku baru jer tukar...
sebab..pakai getah evamate ABC tu susah nak sapu ooii...!!
susah aku nak maintain kan kebersihan...
dan susah nak manage...

mungkin sebab aku pakai keseluruhan ruang bilik kan...
tu yang leceh sikit nak jaga...

kalo ko tau...kat tepi2 mate ABC tu ada lekuk2 puzzle..
habuk senang sangat nak duduk celah2 tu..dan celah2 dinding dekat ngan puzzle tu...
setiap kali aku nak sapu..aku kene angkat dan cabut puzzle mate tu tuk senangkan kerje..
kalau tak..habuk tu tersangkut2 kat celah2 tu...
susah...!! perlukan banyak masa tuk buat semua tu...
kene angkat...tercabut..dan pasang balik..
kalau ko menyapu seminggu sekali mungkin tak rase..
tapi macam aku..sapu setiap 2 hari...
memang lama2 hilang jugak ar gigih tu kaaaaannn....

menyapu-bersihkan habuk tu satu hal..
lagi satu hal...mengemop atau nak kasi bersih setiap puzzle mate tu..
ko bayangkan...untuk keseluruhan ruang playrooms aku gunakan 66 pcs puzzle mate tu...
dan...aku perlu maintain kan kebersihan setiap mate tu sekali tuk sebulan...
selalu aku akan bukak puzzle tu setiap satu dan bersihkan guna dettol...
gigih tak..gigih tak...??
takde maknenyeeeerrrr...!!!
terpakse gigih demi kebersihan bilik lelebih lagi playroom tu di gunakan secare maksima oleh qaleef...
kenapa tak mop jer..??
selalu aku mop jer..seminggu sekali atau 2 kali dengan dettol..
tapi tak cukup bersih..
lagi2 biler qaleef suker cabut2 korek2 dan gigit2 mendalah tu...ggrrr....
jadi..gigih tak gigih..aku kene rendam dan cuci gak satu2 mate tu ngan dettol...pitam

tu aku cakap...susah nak maintain kan kebersihan..

kalau di biarkan jer..
lama2 mate tu jadi kelabu asap dan berdaki...!!! pheewww....
sakit mate aku tengok weeyyhh....

aku pernah terbaca satu entry blogger Xora..
dia pon pakai abc evamate ni tapi jenis lagi kecik2 beli kat cosway tuk playrooms anak dia..
lebih kurang macam ni pandangan xora - sebab kan mate ni warna-warni dan banyak kaler..
die rase macam bilik tu bersepah walaupon dah di kemas...[sori kalau aku silap translate kan]
aku tengok cantik elok jer...
tapi mate die yang mungkin pandang macam tu...

tapi lelama...memang betul ape yang xora tu pikirkan...!!
tak tau mane silap nya...
walaupon dah dikemas bersih..menan dah disimpan..
tapi rase macam ade yang tak kene -ak di senangi-
rase macam masih bersepah...!!
pelik kaaaannn.....
lelame aku sedar punca nye adalah dari tikar evamate tu sendiri..
mungkin terlalu penuh...berwarna warni buat playrooms tu nampak crowded...

aku banyak 'study' pasal playrooms rumah omputeh...oversea...
kenape nampak lebih 'tenang' dan lapang..-walaupon banyak dekorasi..perabot atau mainan..
kenape nampak 'sejuk'..
dan lama2 aku dapat jawapan nya...
yang aku peratikan..derang kurang menggunakan warna2 yang terang atau terlalu banyak walaupon tu untuk bilik anak2...
kalau guna warna teang seperti merah pon..
derang tak kan mixed kan dengan warna2 terang yang lain..
dan kebanyak mereka lebih suka gunakan warna2 pastel atau warna2 tanah...
kat situ buat ruang nampak lebih 'tenang'

jadi..sebab tu aku buat tindakan drastik tukar tikar evamate ABC tu dengan carpet biru putih dari IKEA ni..
ni carpet lama tau...aku beli nak 6-7 tahun..
tapi masih cantik elok..
ritu pakai kat bilik tetamu...-tapi rase tak sesuai-
jadi basuh2 terus simpan.
tak sia2 biler sesuai di letak kan kat Wilayah Qaleef ni pulak...
sedang elok ngan warna putih dan biru warna tema playrooms...

mungkin tuk baby tak sesuai kalau kite letak karpet..
tapi untuk qaleef yang berusia setahun setengah...
aku rase sedang elok sebab lebih selesa...

buat masa ni tak ada masalah nak maintainkan kebersihan...
sama jer seperti sebelum..
lebih mudah sebab setiap kali aku hanya perlu angkat gulung carpet ni dan sapu terus lantai...
lagi lapang...!! nak mop pon senang...
carpet ni pon...2 minggu sekali kiteorang akan jemur kat luar ketuk2 kuar habuk...
kalau kotor senang nampak dan cuci..

yang penting..mate aku senang tengok...
bilik rase lebih lapang dan 'tenang'..
bende2 ni semua memainkan peranan penting jugak rupernya.... 


eeaahh..aku tak cakap ABC evamate tu tak cantik atau tak elok...
aku sendiri pakai lama...setahun setengah jugak tuk playrooms qaleef...
tapi biasa lah aku ni kaaaannn.....
biler datang sawan meroyan nak makeover ruang..
aku buat jer...
lagi2 kalau tuk menyenangkan mate sendiri dan keselesaan anak...


p/s :: abc evamate tu banyak...ade orang nak beli tak hagak2 nya...ada satu set ABC dan 4 set 0-9....[boleh tengok gambar2 lama bawah label Bilik permainan]


23 comments:

IdaShazana said...

cantiknya kawasan jajahan qaleef

Allene said...

btul tu aty.. lin pun jenuh nak ngemas abc tu... rasa nak letak kat balkoni luar je...

♥ ROS ♥ said...

Asben ros mmg ckup anti tikar tu.. Tapi ros ni suka.. Hhehhe.. Dia org 3d deaign, suma nak modern.. Dh tego pasal bnda ni buat ruang nmpak sepah tp ros ckp cntik.. Tetiba aty wat entry ni, klu dia bca mesti dia lagi la berkeras :p

Mimy Hamid said...

aku suka pulak tikar evamat tu..senang lap ..bersih nak sapu...aku beli yg corak cilor ganti karpet

Fizah said...

tula perasan karpet ni kat bilik tamu..dah tukar sini..tetap comeyyy dan kena tema kaler biru tu...teringinnnn nk cari karpet corak camni...kalu evamtik ada corak camni mmg dah lama sambarrr....

Chekgu Azrine said...

kalau bilik lawa kemas camni.sure akk suka lepak..hahaha..siap tido sini kot..hehehe

ANAK MAMA SAYANG said...

Aty ada yg tikar evamatik yg saiz besar....nora pernah tengok..4 keping bersamaan dengan karpet aty tu besar dia...tp kebanyakan gambar kartun..Ada jugak yg kosong je....nora pun rasa nak tukar pakai yg tu sbb tak ada la gigih sgt nak bukak satu2 mcm yg abc tu kan...

S.n.Fariza said...

CNTIKNYA... kreatif

Nurzakiah Hanum said...

cantiknya jajahan dia

Rizziela said...

Selesa Qaleef nak main2kan

SweetLikeWhat said...

betul la aty..anez pun pakai evamate tu jugak..itu pun tak penuh lagi kat bilik hannah tu..tapi mmg nampak serabut..walau dah kemas!

Haslinda Sadiken said...

lawaaa...lin kt bilik SB tu guna karpet stail hotel tu haa..ingat nak tukar evamatik juga..

veesakura said...

aty, dah lama nak cakap. kalo camni, buka qaleef je nak masuk main, auntie vee pon nka tumpang sekaki. lawa!

UMIE SUE said...

aqilah alah dengan evamat abc tu..hbis gatal2 kulitnye..tu yg su tampal kat dinding.nnti ade baget su makeover playroom aqilah semua..sebab dah rase semakkk pulak..heee

~MommyAqilMedina~ said...

Berapa ye kalau aty nak jual evermat ABC tu?nanti email kita kat nurulaida.mj@gmail.com eh..TIA

YanaUjang said...

so far aku still seronok guna evamatic mat..hehe aku paham roh deco ko tuh..mmg unpredictable..kehkeh :p

puansazusarin said...

Dah mentor aty kata mcm ni xjd lah nk ble evamat tu tuk bilik kina nnt..kehkeh...

Nadt said...

Betulll..tu pasal hr tu nadt susun semula warna2 puzzle tu.nampak kurang sket serabut tp ye, memang nampak crowded warna dlm bilik tu. Nadt guna sama cam xora yg bel7 kat cosway tu. Nadt x segigih aty nk basuh selalu..huhu..

Sumayyah Ahmad Hafiz Al-Arshadiy said...

Bilik qaleef nmpk lbh tenang dan relaks. Saya pun dah 2bulan lebih x guna puzzle tu. Sbb mengundang semut yg kck2 tu..xtau la knp semut suka sgt dgn mende tu. padahal hari2 pun vakum bwh nye..

Anak Lebah Comot said...

Walau mcm mane ubah pon aty...tetap kreatif tau..

mrs kayrul said...

baru jer nak beli abc tue sekali baca kat entri aty nie terus cancel...aku nie bukan rajin pun nak menyapu dan mengemop selalu....pasrah je la pakai carpet

mrs kayrul said...

baru jer nak beli abc tue sekali baca kat entri aty nie terus cancel...aku nie bukan rajin pun nak menyapu dan mengemop selalu....pasrah je la pakai carpet

Mama Likha said...

cantiknyer... pandai atie deco.... sejukkkkk sgt....