Thursday, October 17, 2013

cerita aidiladha aku pertama kali di rawang




aku tak tau acaner nak cakap kebizian aku sekarang...
rase macam nak bertanding jawatan puteri politik pulak...
eeaahh...?? tetibe....
bizi....nak update blog pon tak berape nak sempat oooii.....
aku rase 2 minggu lepas entry susun atur dan bergambar jer...
tu jer yang sempat...uhuukkss...

nak buat entry feeling2 buat ucapan perdana menteri pon terlupa...ngeeee...

eeerrr...nak ucap salam Aidiladha kat korang...
dah lepas pooonnn......

raye korban kali ni...
kiteorang laki bini anak beranak...
hanya sambut di rumah sendiri kat Rawang..

tapi kiteorang ok...

memang pilihan kiteorang pon nak beraye kat sini..

tahun2 sebelum ni...tak kisah pon sebenarnye kat mana..
tapi sebab biasanya cuti raya haji tak panjang...
jadi...memang ker shah alam jer..dah kate suker lepak ngan mak sendiri kaaaannn...
bukan beraye sangat pon...
tapi sebab macam biasa..mak mesti masak makanan besh2 kan...
harus lah macam tak kose nak beraye kat umah sendiri..
ko tau lah kan....kat belah2 sini tak berape nak meriah...
tak macam belah2 pantai timur tuh....
orang kate..
raya aidiladha lebih meriah dari raye aidilfitri..
teringin nak merasa beraye kat sana pulak satu hari nanti - insyaa Allah-
kat sini..yang buat besh pon sebab lepak umah family ngan kuarga...
tapi tu dulu...ni mak dah tak ada...
bapak pulak dah tinggal ngan mak tiri -jangan ko tanye lelebih-
jadi..raya haji hanye di raikan dan meriah pada waktu pagi jer...
solat raya...makan hidang...
lepas tu.....macam tak ada ape berlaku...
nak pakai baju kurung satu hari pon macam tak kose jer....
tak macam raya aidilfitri...
kalau mase kecik2 dulu...suker gi tengok lembu kene sembelih...
sekarang....eeerrr....tak kan nak gi tengok jer kaaaann...
datang dah tentu2 kene nolong....


macam tak gigih jeeeerrrr.....kahkahkah....


eeaahh....aku luper nak cerite pasal ape pulak dah ni....uhuksss....


bila laki aku decide jer nak beraya kat rawang...
aku terus pikir -nak kene masak ape tuk juadah pagi raya-
bukan nak beriya2...
tapi saja amik 'feel' tu......

tak beriye kate ko pon...
siap jugak lah nasik impit ngan ayam rendang aku...
lengkap pulak laki aku siap beli lemang sebatang...
siap masak nasik minyak lagi ooooii....
saje nak buat menu istimewa sikit...
pikir2..lepas dapat bahagian daging korban petang tu..
boleh buat kari dalca daging...ssluurrrpp....
aku suker daging baru ni...rasenyer sedaaaaapppp.....
eerr..nak makan nyer 2 orang jerr......beraya sangat la ko kaaaannn....


malam sebelum tidur rebus nasik impit dulu..
sempat buat agar sebagai manisan konon nyer....
pagi2 raye tu baru masak rendang ngan nasik minyak...
boleh pulak gas habes..!!!! perrrgghhh....
mane ade kedai bukak subuh2 tu....
sudah nyer...pukul 11 pagi baru siap masak siap makan.....kahkahkah...

lapo ooii masing2..




lepas setel solat...makan hidang konon nyer....



.........................................


tak de aktiviti...
cume qaleef jer ikut abah nyer gi nengok lembu korban...

aku dari berjubah....
terus tukar baju...

tak de plan nak berjalan mane2 pon..
sebab sabtu ahad sebelum tu dah gi berjalan sampai ke pahang tu...
jadi..time raya haji tu memang rase nak duduk2 umah jer....

pukul 1-2petang...tetibe rase nak ngajak laki kuar...
tak de aktiviti...

tapi malas...

nak gi ziarah orang....
tapi tak tau sape...

yang besh nyer tetibe...
ade orang nak datang umah beraya....!!
yaaeeeeyyyy....... aku sukeeeerrrr.....
patut ar pagi tu aku rase nak masak lebih...
ayam siap masak berketul2-laki aku dah risau tak habes..
nasik minyak pon masak extra se-pot..
rupernye ada tetamu nak datang...
at least ade gak makanan boleh di hidang...


memula kak Jaja -tapi nak datang petang lepas2 asar
last minit tak jadi sebab kak Jaja demam -get well soon yer akak-

tetibe Sarah txt kate nak datang...
jadi..tak yah lah aku ngajak laki kemana2..
lagi besh tetamu nak datang umah kaaannn...

terus rebus daging nak buat kari...

elok2 aku mengemop umah...
nad jiran depan Nadia PinkyMomma kol kate nak singgah..-baru balik dari cheras
tak sempat nak hidang daging...-mase tu ngah rebus-
datang menjemah kejap jer makcik tu tau....
kesian si kembar letih dah mule merengek...
riuh rendah makcik tu penggil abang long abang ngah balik....hahaha
qaleef kalau bebudak tu datang umah..
die lah yang paling seronok sebab ade geng..
dah tak heran dah makpak nyer ni...
qaleef memang suker kawan ngan abang2 atau akak2 lagi besar...
kalau sebaya2 die..memang tak layan nyer...cissss....




anak2 lain tak tau mane dah...
abang long ngan abang ngah waktu ni baru turun dari playrooms
dah penat main baru tau lapar haus..
jadi bergambar ngan kembar jer lah..
okeh..ko jangan tanye aku yang aku pegang tu si abang atau adik...jenuh aku mengingat hokeh...ngehngehngeh...




ngam2 Nadia balik..Sarah lak sampai...
dah lepas asar dah mase tu...
kelam kabut masak kari daging sampai terhangit tumis dan telebih santan...ppffttt...
nak hidang kat tamu punyer pasal jugak kaaaannn.....miahahaha....


aku rase...pengalaman raye haji pertama beraye sendiri kat rawang ni..
agak menyeronok kan sebenarnyer...
masih tetap rase kemeriahan nya...
walaupon tanpa keluarga besar...
tapi asal kite tau macamane nak menikmati nya...
aku tak rase sikit pon kekurangan...
kalau ade mase yang panjang...aku pon mahu gi menziarah kawan2 yang lain..

eeaahh...boleh pulak qaleef demam suhu mencanak naik 39 degrees petang masa sarah datang tu..
mungkin kat luar panas sangat kot...
die tak merengek..
tapi asyik nak merajuk jer...
pantang silap sikit..mule meniarap kat lantai...pheewww...
tapi alhamdulillah kejap jer..
malam tu..pas makan ubat...bagi tidur..
die ok dah....



cerite raya aidiladha aku...
acaner cerite raye korang...??














15 comments:

Umi Qi said...

Meriah bila kak diya turut serta....seronok yer...best bila berjiran ngan blogger nih aty...haishhh lawa plak tgk umah aty ada penghadang baru kt dapur tuh....weeeee

mynameismy said...

lorh raya kat rmh sndiri ke.. kalau ku tahu ku terjah jugak hahaha...

ifa said...

Mak tiri?? Tetttttt

PinKy MoMMa said...

oittt lupa ke ai kan ada..ko tak yah aa sedih sedih..ai menjemah skejap jer sebab nak balik rehat hahahaha..

kesian tuan rumah mesti penat masak rendang..tetibe nak jadi tarzan panggil anak mcm kat umah sendiri kan..hadoi tak cover sungguh dengan mek ty ni hahaha..

slmt ari raya jiran..lupa nak cakap ari tu..cemas nyer pasal nak balik hahahaha..skt perut gelak bila teringat..

Diana said...

Teringin nak menjengah rumah ati..tunggu la ada masa nanti..boleyy kan...hihih

Nadt said...

Best sampai tertinggal ketupat kat umah mak konon nak bagi MIL. Buat penat je gigih menganyam ketupat.baru je nak eksen ngan MIL..kehkehh..

ily♥ said...

Nanti biras org dah pindah area sane, boleh la singgah uma aty ;)

fazianbatrisyia said...

meriah layan sedara mara...ada yg tido kat rumah. settle hal rumah berkejar lak ke rumah MIL tolong apa yg patut...

Rizziela said...

bestnyer ada tetamu dtg rumah

ayahmamilisa said...

selamat hari raya aidiladha aty..
bukan hari raya puasa je, raya haji pon kita boleh saling mengunjungi kan :)

ayahmamilisa said...

selamat hari raya aidiladha aty..
bukan hari raya puasa je, raya haji pon kita boleh saling mengunjungi kan :)

O'gosh Iskandar said...

seronoknya..kita cam biasa beraya kat kampung je..

Nurul Aziz said...

sebab raya haji macam tak beraya, takde kunjung mengunjung.. langsung tak terfikir nak g beraya.. hahaha.. kalau tau aty masak banyak2, boleh je terjah country homes tu.. dapat makan free. :P

Cik Puan Rara said...

raya rara mkn mkn mkn je.xde best ponnn.hehehe

Khumaera Ismail aka Mariam Ismail said...

wah..sis nadia pom ade sekali. =) sy raye kt kuantan je.tak balik kmpg mane2 pun sis.sadisnye sb cuti sehari jekkkkk...last2 layan tgk wayang cite Cloudy 2. pftt...