Friday, October 18, 2013

Zon Kemas :: Dobi area sementara




iyeerrr...sementara...
sebab....insyaa Allah ade idea lain untuk dobi area yang betul2...
biler siap renovation belakang nanti...
insyaa Allah....

jadi..untuk waktu ni...
masih tetap ade dobi area sementara...
yang ringkas tapi nak gak tepek masuk kat sini..ngeh ngeh ngeh...

ruang kecil untuk dobi ni terletak dalam bilik air utama-bilik kiteorang
seb baik ar bilik air tu besar...-dan sebab besar lah terpakse die menerima mesen basuh tersebut-
sebelum ni...letak kat dapur...
tapi biler aku amik almari dari umah mak aku tuk letak kat dapur...
dah tak ade tempat dah nak letak..
jadi..nak tak nak..memang kene alih ke atas...

bertabah lah aty....


tak menganggu pon ruang dalam bilik air tu...
cume leceh sebab jauh nak bawak turun ke belakang umah tuk menyidai...ppffttt....


tapi tak ape....
asalkan kemas....
dan tak menganggu ruang..
dah ok dah...






rak para pink aku beli kat kedai plastik kat pekan rawang Rm 24.90
nak beli warne putih...tapi tak ada...pink pon boleh la..




1. bekas putih atas dan bawah aku beli kat DAISO untuk isi sabun serbuk
 bekas yang berbeza sebab satu tuk kiteorang satu lagi tuk sabun khas qaleef

2. bahagian atas letak bekas sabun cecair yang tinggi tak muat nak letak kat bahagian para lain

3. bekas isi span basuh sinki...berus baju..berus basuh lantai bilik air...dan segala yang berkaitan lah..




memula dulu...letak mesen basuh dalam bilik air...
mudah sangat lantai kotor....
yer ar..air cuci ngan sabun lagi...
asyik berlendir jer lantai....
sebab tempat mesen ni ngan lubang lantai bilik air jauh...
pulak tu getah pendek...
kene extra care...extra works...
tapi lepas tu laki aku beli getah saluran air keluar tu yang panjang...
jadi..terus direct ker lubang...
tak menganggu lalu lintas melintang tengah bilik air...
tak payah alih2...senang kerje aku..
dan bilik air pon tak ar mudah kotor dan basah selalu...

nanti insyaa Allah...biler ruang dobi sebenar siap...
aku akan buat lebih proper...
eerrr...ruang dobi tu pon bukan besar sangat pon..
tapi aku rase dah cukup tuk aku meluahkan ilham...

ruang dobi pon nak kecoh ko kaaaannn....

eeerrr......


aku cume sesuatu yang kemas...dan 'berada di tempat nya'....








27 comments:

Mimy Hamid said...

ok dah tau apa next nak beli kat daiso...

Baiduri said...

Err...bkenan plak ngn para pink tu...huhu....kemas je....

Umi Qi said...

Good job aty...yg ptg ia terletak dan kemas...sedap mata memandang...sonok bila punya rumah sendiri aty...teruja tgk dekorasi menarik... :)

Nurzakiah Hanum said...

kemas dan teratur

S.n.Fariza said...

GOOD IDEA kan.
biarlah ada 1 bilik je tok dobi n basuh. x ganggu kerja lain. :)

Fizah said...

ruang dobi orang mesia macam quite simple kan...ada mesin basuh dan tempat letak sabun pun dah ok.. kalu omputeh mesti ada mesin basuh, dryer sbb cuaca sejuk dan lembap, tempat utk iron, tempat sidai semua kat ruang tu..kita sidai kat luar umah sbb dpt direct matahari..lipat baju time 'rangup-rangup' memang bestttt sgt..hehe

ruang dobi sy sekali ngan kitchen cabinet..:)

Cik Puan Tqah said...

ok la tu.. x ganggu ruang..rumah sewa skrg xtau nk ltk ktne.. sudahnye letak depan bilik air.. mmg sempit nak lalu..tpi nk wt cmne..xde tmpt dah.. nk share pon malu..hehhe

~AmyLiana86~ said...

wah..bgus jugk letak rak tu tepi mesin basuh tu kan..nampak kemas..leh buat kat umah nati..hehe

Nadt said...

sukenye tengok ruang dobi aty ni.kemas. mesin basuh nadt sekarang tersengkang tengah rumah antara laluan nak ke dapur. da banyak kali cakap ngan hubby nak alih mesin basuh ke belakang, dia wat dek je. alasan leceh nak kena upah2 orang buat paip air baru plak kat belakang.aihh..bersabar je la setakat ni dgn apa yg ada.

Rizziela said...

Kemas..sy pun dlm idea nak bawa mesin basuh ke atas.. nak letak kat koridor ajer..senang kan

TelingaBulat said...

kemasnye ;)

mama amir said...

nampak kemas dan teratur...penting sebab keselamatan...^_^

lesungpipit said...

NICE!!!
Good Job sis...
chaiyok2...

♥ ROS ♥ said...

Xpe aty.. Pelan2 kita buat... Hhehhe.. Umah ros pun tpikir lagi dobi area ni.. Confius tau nk letak atas atau bwah :(

cikpuanputeri said...

kemas sentiasa aty ni. bagus2. nak start 5s rumah belum start2.. hehe

farhana effa said...

ok... got an idea for my dobi area.. thanks sis ^_^

mama leen said...

takpe2 cantik.. i suka.. boleh jadi idea tempat dobi ni

Shasha Azmar said...

bagus la aty ni, byk sgt idea dekorasi + susun atur yg sha dapat dari aty tau.. keep sharing tau aty..suke sgt!!

ayahmamilisa said...

kemas sangat..dd pon tak proper letak mesin basuh..kat dapur and dah 2x banjir satu dapur..adoyainye pun..nak tunggu buat KC and laudry room tah bila la..huhu..#redhodulu..

Mommy_Cha said...

aty!
ko kena beli lagi satu barang utk sental toilet terbahek punya.
yg clorox utk toilet tu. err best tau! eh sori lari topikk hahahaha!

Nurul Aziz said...

eh mesin basuh kita sama. hahaha tu pun nak gtau.. kbai :p

YanaUjang said...

aku still xde tpt khas lg utk letak sabun², softener bsh baju..sume aku letak dlm baldi bertutup..huhu tgh fikir lg nk susun sabun mcm mana sbb washing machine aku kn kt luar rmh... :)

alin said...

saya punya ruang dobi pun x siap lagi.. hew hew.. bile ntah nak siap.. kak sidai baju kat dalam rumah ke luar rumah ek?? hehehehe..

Cik Puan Rara said...

kemas! suka! tu je nk ckp.hehe

Chekgu Azrine said...

akk bekenan bakul pink tu sis...
sangat!!

Zulyati MohdNorAli said...

Aty... Pas nih share la plak cmn ko susun pinggan mangkuk kat dapur baru ye...

Afidah Azmi said...

fida pun plang nak beli rak mcm gini letak sabun..tapi tak boleh..sebab conform kucing yg g tidur dekat rak tu...