Thursday, October 24, 2013

Email pembaca :: Idea dekorasi dan susun atur perabot rumah





email ni sebenarnyer dah lama dah aku dapat...
menunggu tuan nyer feed back -kene mintak izin dulu sebelum letak kat blog-

mase fes time tengok gambar rumah dari pembaca/penghantar email ni...
waaoooww.... impressssss.....
pengunaan theme untuk keseluruhan ruang..
serasi warna dinding dan perabot...

aku tak pasti pendapat macamane yang penghantar email ni nak..
sebab kalau ikutkan...die tanye tentang DEKORASI...
tapi dari ape yang aku paham dari email tuh... penghantar email macam mintak idea susun atur dan kedudukan perabut dalam umah tu...

eerr...ker aku yang salah pahaman....uhuukkss....

sebab kalau tanyer pasal DEKORASI..
aku akan jawap pasal dekorasi semata..
pasal frame...pasal bunga...pasal hiasan2 dalaman nih...

tapi macam ko mintak pendapat pasal kedudukan perabut kan berdasarkan ayat - Pic 1,2 dan 3 d ambil dr blkg n pic 4 dr pintu masuk.. Saya masih nmpk xkena pd pandangan mata Sy -


takper... aku akan jawap tuk 2-2 persoalan tu..

kahkahkah....bajet eric leong ko aty ooii....
siap bagi jawapan lebih....tak hagak ko kan...

okeh...aku cume akan jawap seringkas mungkin...eerrrr...hopefully...ngehngehngeh....



CADANGAN PERTAMA :: susun atur dan kedudukan perabot


sebenarnye dari ape yang aku peratikan..
nampak macam umah ni jenis memanjang dan besar..
tapi perabot saiz dempak buat ruang nampak terhad..

sofa tu cantik kan... *tetiba

nampak tak divider putih kat tengah2 tu...
divider berfungsi sebagai pemisah ruang -antara ruang tamu dan ruang makan-
idea yang menarik...
tapi pendapat peribadi aku..
kalau di rapatkan ke dinding...
pon tetap nampak menarik...
maksudnya...
rak tetap menegak macam tu...untuk bahagikan antara 2 ruang tu..
tapi rapatkan saja ker dinding..

ada akuarium pada gambar ke-4...
yeerr...aku nampak... 

kalau tak kisah...
aku rase lebih menarik kalau di letakkan kat sebelah pintu masuk utama
tempat pasu coklat besar gambar-3
kire anjak kan sikit sofa tersebut ke tempat akuarium tu...
dan letakkan pasu besar tersebut sebelah divider putih tersebut...

insyaa Allah ruang akan nampak lebih luas dan 'lurus' dari pintu masuk utama..

ruang makan tu aku rase menarik..
dengan cermin..besar..
jadi tak perlu pon nak di tutup 'keterlaluan'...
sekadar divider tu tuk bahagikan ruang pon memadai..
-asalkan tak nampak ruang dapur-

CADANGAN KEDUA :: Ubah kedudukan sofa

aku tak pasti keluasan sebenar ruang tamu..
sebab gambar tak penuh..
tapi kalau la muat...kalau ok..kalau...
sofa 3 seater tu di alih pada tempat asal sofa 2 seater..
kire sofa 3 seater tu membelakang-kan ruang makan...
kat situ boleh buat ruang tamu yang memanjang menjadi lebar
ni nama nya teknik manipulasi ruang...
cuba lah...asalkan tak menganggu trafik lalu lalang..


CADANGAN KETIGA :: perhiasan barang


kalau nak nampak kemas..
elakkan meletak barang di atas rak [maksudnya kat bahagian atas sekali]
terlampau banyak hiasan pon akan menampak kan ruang bertambah sempit..


CADANGAN KEEMPAT :: idea dekorasi [subjektif]

tuk mengelakkan ruang terhad nampak sempit...
pakai carpet warna cerah...
contoh warna -merah dan plain[kosong]-
kenape merah...sebab nak matchingkan ngan sikit warna merah pada sofa tu..

dan letak kan frame simple ada percikan kaler merah jugak..
yang serasi dengan sofa dan carpet..
frame yang bersaiz dempak lebih menarik...


idea dekorasi lain :: boleh tambah hiasan bunga...runner table dan kusyen2 kecik atas sofa..
mungkin boleh gantikan alas pada bekas akuarium tu dengan runner table panjang warna yang sama dengan sarung kusyen..
contoh :: kalau biru warna kusyen...biru lah runner table tu....


eerr...aku tak nampak langsir...
kalau lah ada...lagi cantik kalau dapat serasikan warna2 tersebut..

ingat :: jangan guna lebih dari 3 atau 4 warna dalam satu ruang...




SUMBER :: GOOGLE



contoh gambar modern simple menarik yang sesuai dengan dinding dan perabot...




sekadar berkongsi pendapat peribadi yer...
harap membantu...kalau tak...aku mintak maaf la awal2...
korang pembaca yang lain kalau ade pendapat lain mungkin boleh berkongsi sama..
bantu Effa ni...
atau kalau tak pon..boleh sama2 berkongsi pengetahuan kan...


notakakiaty ::warna cat dinding yang sesuai untuk perabot kayu warna coklat...?? hurrrmmm......



16 comments:

mama leen said...

nanti saya nak email pulak ok.. hehe

DYatie said...

Kalau daku berezeki beli umah kt kl, aku jemput je ko aty oi datang umah tlh susun atur 4 bulan sekali. Hahahaha.

Mimy Hamid said...

meh la komen rumah aku lak...ko kan pernah gi umah aku ...

mama amir said...

insya Allah, ada rezeki bole minta pendapat juga la ye... ^_^

fazianbatrisyia said...

ye la...perabot dah cantik kalau betul susunnya akan jadi WOW...sy pun kedang pening nak susun..kekadang siap lukis dulu...ukur pun ye jugak...

Nurzakiah Hanum said...

nak jugak la

O'gosh Iskandar said...

pasni bole ganti Eric Leong dah pun..

CikPuanHaLia said...

Aty..klu blk shah alam singgah umah akk tau. Sila komen banyak2..hihihi
Gerenti jenuh ko nk komen dikkk.. ;p

~ NANA ~ said...

idea aty mmg best! lps ni blh la jadi interior consultant...hihi

ayahmamilisa said...

a'ah..nak soh aty bagi pendapat umah dd plak la..hehe..

jaja_NorLiza said...

aty..tggu akak sms ea...byk mende nak ty aty pasal susunatur and dekorasi sebelum umah renovate ni...
;)

Siti Fatimah said...

Menariknya..Aty banyak idea...suke bace.. =)

Chekgu Azrine said...

Sis..nti nk mntk idea jgk hehe..seyes ni tau

puansazusarin said...

Kalau email gambar rumah yg masih kosong minta aty cadangkan deko dia boleh tak??heee :)

cik hani said...

wahh..Aty bagus... boleh share2 pendapat kan..

Sumayyah Ahmad Hafiz Al-Arshadiy said...

Cantek je sy tgk umah ni..hehe...cuma nmpk crowded ckt. Tp sy stuju dgn idea akak tuk alihkan divider tu rapat ke dinding dan letak pasu besar kat tepi dia. Pssst...kak, meh dtg umah saya kak, anytime je...tlg touch up sket.. Hehehe...