Friday, October 25, 2013

acanernak mintak kerjasama dari suami tuk sama2 buat kerja rumah?






kekadang kan...laki kite ni bukan malas..
cuma tak berapa rajin....kahkahkah....

eeaarkk...

laki aku...??
ikut mud die gak ar..
tapi bersyukur..sebab fared seorang yang ringan tulang...
dan mudah bagi kerjesama....

memang sifat orang laki..
buat ikut suka hati dia...
lagi2 kalau jenis macam laki aku tu...
sebelum kawen dah biasa hidup bujang sendiri...urus diri..
ko bayangkan..laki aku cakap die pakai cadar pakai buang...
maksudnya...cadar bertukar tapi setahun sekali..
beli baru dan buang cadar kepam yang lama...
hapekaaaaahhhh.....!!!

pitam dengar.....

aku tukar cadar comfoter sebulan 2 kali ooii...
tak dapat bayang kan tukar cadar setahun sekali...ppffttt....



bagi die..mudah tuk menguruskan hidup macam tu...

lumrah lelaki...nak senang jer kaaaaannn....

lagi2 kalau jenis tinggal ngan family..
ade mak yang biasa menguruskan hal kehidupan seharian..
cadar katil..towel di tukar bersihkan...
kain baju main longgok2..ade orang kutip cuci siap lipat kemas dalam lemari..
makan minum diurus...
pendek kate..semua orang buatkan lah..

sampaikan biler dah kawen...
memang ape pon tak boleh..
semua nak harapkan binik buatkan macam die pikir mak die buatkan selama ni..

haaaiihh.....

yang tu memang susah...

tu yang kekadang boleh timbul hal binik rase macam orang gaji jer tuh...muwahaha....

laki aku ni pulak...
tak biasa tinggal ngan family...
belajar duduk hostel..
lepas tu merantau tinggal bujang sendiri...
jadi..pandai2 lah ko nak hidup urus diri sendiri kan...

tapi..tu lah..macam aku cakap...
ikut care mudah die lah...

biler dah kawen..segalanya berubah...
semua bende kene share2....
jadi...sikap2 yang mase bujang dulu...
tak semua boleh dibawak masuk dalam umah...
samaada dia atau aku sendiri...

kalau dulu...tak tukar towel setahun pon tak de sape nak peduli..
lepas kawen..binik heran laki nyer ade satu towel kepam jer bawak pindah masuk...hahahaha...
harus lah kisah kaaaaannn.....
perubahan lepas 3 tahun kawen...
die dah pandai rendam dan tukar tuala mandi sebulan 2 kali...


kalau ikut kan laki aku ni jenis pembersih...
tapi ade bende2 yang 'sikap lelaki sangat' kan...
dah kawen pon kekadang masih terbawa2 sikap bujang dulu tau...nyampah....

teringat masa awal2 kawen dulu...
bertabah jugak lah aku tengok laki aku sedang elok longgokkan kain pelekat die membulat kat tengah2 bilik..
maksudnye...bukak londehkan dan tinggal..
pasrah aku mengutip lipat dan sangkut kat ampai..tak banyak bunyik...


tapi tu dulu deeerrr...
mase baru kawen...
sekarang..jangan mimpi ar ko nak merasa buat semua tu lagi...muwahahaha...
aku sound jer se-das 2-3 kali..
paham lah die yang biniknyer bukan orang gaji....kahkahkah...

eeaahh..tapi kekadang die buat jugak tau...

tetibe aku masuk bilik tengok die nyer kain pelekat dah pakai selamber jer berlonggok atas katil...
tu datang time malas die lar tu lepas semayang main campak2 jer...

kalau aku baik hati...aku tak banyak bunyik...
kutip lipat sangkut kat ampai..

kalau kejam sikit...aku membebel lebih sikit..

tapi kalau aku keji..
aku kutip dan terus masuk dalam mesen basuh...

"sayang..mana kain pelekat orang.."

-dalam mesen basuh..cuci...

"baru jer pakai sekali.."

-sepah2..ingat kotor...


...................................senyap...

tapi die tak sentap...
die lagi senang..amik jer kain baru dalam lemari kaaaaaannn.....

pheewwww....

mencabar hokeh....

tapi dah masuk tahun ke-3 kawen...die tau dah sikap aku...
bende yang baik...bukan memudaratkan...
jadi ape salah nyer bekerjasama tuk kebersihan rumah sendiri kaaaaannn....

dari awal kawen...aku tak pernah manja kan laki aku dengan...-jangan basuh pinggan cawan sendiri-..atau -tinggal jer biar binik nyer yang basuh-

tak kose taw...
bukan berkire...
tapi sebab dah dilatih ngan adik beradik yang ramai..
buat aku tak kose nak manje2 kan orang tak yah buat itu ini...
kalau dengan adik beradik...
kalau satu bijik pinggan pon malas nak basuh...
memang tu sesaje nak dengar aku meroyan ar tu....
bagi aku masing2 perlu ade rase tangungjawap..
kat umah tu tak de orang gaji yang ko boleh nak arah2 buat kerje itu ini ooii..

jadi macam tu jugak lah ngan laki dan umah sendiri...

bende2 mudah boleh buat..
kalau pinggan seketul sendiri makan pon malas nak tolong basuh...
tu memang betul2 pemalas namanya..!!
dan memang pantang bangun pagi2 tengok ada cawan seketul atas meja..
seketul jer poooonn....nak cuci tak sampai pon seminit...
dari ko biar berlonggok2 kaaaaaannnnn..........
dan bertabah dengar bini nyer membebel berminit2...

atau kalo ko malas sangat nak tolong basuh..
tinggal nak bawak cawan tu letak dalam sinki pon susah sangat ker deerrr...adeeyyhhh

ni pesyen adik2 laki aku...
memang bengang...setiap kali minum boleh dibiar atas meja..
lepas tu nak minum lagi...amik lagi letak atas meja..
balik2 tengok bersusun cawan atas meja macam ade tetamu datang umah...
sedangkan 2 ketul orang jer pooonn....
kalau aku sawan memang aku angkat cawan2 tu letak atas katil masing..
camtu jer care aku nak ajar derang tu...cakap tak reti2 kaaaaannn.....
haaaa....garang tak...garang tak.....kahkahkah....
tu nanti ade binik tak tau ar macamane carenya tu....haaaiihhh

contoh hokeh....bukan laki aku..uhukkksss.....
laki aku tak ar malas tahap tak ley diharap langsung cegitu...
eeearr..kekadang laaa....muwahahaha *matik lah aku laki baca statement ni

tapi aku tak ar ditaktor....semua perlu sempurna....
kite hidup suami isteri ni kene saling membatu dan tolak ansur...saling menerima..
kite berkawen dengan orang yang kite tak pernah hidup bersama..
yang mungkin cara dan didikan yang berbeza..
mungkin sebelum kawen die dah biasa buat ape yang die suka -macam orang bujang-
atau ade emak yang akan uruskan semua...
jadi..memang amik masa kalau kite nak 'ekjas' sikap dia..
eeerr...kite sendiri tak sempurna...
jadi...memang 'mendapat' la masing2 kaaaaannn....hahaha...

jujurnya...kiteorang laki binik pon banyak masalah dalam hal2 macam ni mase awal2 kawen dulu..
dengan care aku yang cerewet...
dan fared yang dah biasa hidup bujang...
tipu kalau aku cakap kiteorang tak pernah bergaduh hanye sebab hal2 kecik melibatkan bende macam ni..
aku teringat kiteorang pernah bergaduh hanye sebab boxer yang laki aku tinggalkan depan pintu bilik air..
tu mungkin sebab aku dah penat nak kutip..
dan penat nak cakap..
jadi terus naik hangin jer...
kecik jer nampak kaaaaannn....hahahaha...

tapi sebab hal2 macam tu...
laki aku lebih memahami keadaan...
die sepatut nye boleh jer bagi kerjasama kan..
tapi sebab amik mudah dan 'malas'....terjadi lah bende2 macam tu...

dan dari situ lah die belajar tuk disiplan diri sendiri..
dan lama2 die sendiri dah terbiasa...
eeaahh...aku jugak belajar dari semua tu..
belajar bersabar..menerima..tolak ansur dan lebih gigih mengahadapi....muwahahaha....

ade sesetengah bende aku tak perlu nak 'cakap' atau bagitau pon...
aku hanye perlu buat dan maintain...
contoh...die tau aku tak suke pinggang mangkuk berlonggok...
die tak suker dapur terbiar kotor lepas memasak...
tak suker lantai berminyak berhabuk..
tak suka tengok bende2 bersepah...
selama kiteorang kawen...die hanye nampak semua bende kemas tersusun...
jarang nampak umah bersepah...lantai beminyak...dapur berlendir...
jadi..lelame...die sendiri pon buat bende yang sama....
die sendiri pon jadi tak biasa biarkan keadaan tu tak terurus...
cuti2 hujung minggu tak payah di suruh..die sendiri akan keluarkan vacume tuk vacume satu umah..
lepas tu siap mop...dan tolong ape yang patut...
basun bilik air..lap kipas...-tugas2 hakiki yang dari awal kawen die biasa buat-
tak yah suruh pon...
sebab nya...die sendiri nak tengok umah nyer bersih dan terurus...
dan dah biasa tengok binik buat semua tu...

dan itulah kelebihan nya.....


atau mungkin lebih memudahkan kerja sebab fared memang jenis ringan tulang dan mudah bagi kerjasama..
jarang ade bende melarat sampai masuk tahun 3 kahwin ni..

aku sendiri...dari awal kahwin sampai sekarang..
kalau aku perlu kan pertolongan atau ade sikap die yang aku tak pekenan..
aku akan cakap terus terang -dengan cara nya-
atau...tak perlu pon bercakap pakai mulut...
bercakap dengan tingkah laku pon die dah cukup paham...-aku rasa-

die dah biasa tengok aku bangun katil terus kemas tempat tidur...
tak kire ar dari mase aku kerje atau dah jadi suri umah sekarang ni..
jadi..biler die bangun lewat hujung minggu...
die akan kemas sendiri....tengok2 dan tersusun dah  -ikut care aku-

dan mcam tu jugak lah bende2 lain...

contoh lain..cuci mangkuk tandas...atau tutup pintu tandas setiap kali guna...
bende kite anggap remeh...
tapi aku memang tak senang tengok kalau biarkan pintu toilet tu nganga2 jer...
dari sebelum ade anak lagi pon...ni kan pulak biler dah ade anak kaaaannn....

disiplin boleh dibentuk....
kite boleh mintak kerjesama dari suami...
yang penting...kite kene mulakan dulu....
jadikan diri sendiri contoh terbaik tuk suami dan anak2 dalam hal menguruskan rumah...
jangan nak manja kan sangat derang ni..
mentang2 kite ni isteri..kite ni mak..
jadi pakse rela kite buat semua tu...
bertungkus lumus kite buat kerje tak henti2...
laki ngan anak...sedap2 jer main game kat depan tivi....ppfftt....




selingan


TAPI....
ade jugak sikap2 yang masih lagi suami harapkan jugak binik nyer ni buat...
seperti mengemas kain baju dalam almari...
haaaa...tu aku tak ley nak ekjas....
pernah mintak kerjesama..penat susun cantik2 elok2 kemas2..
lepas 2 hari aku bukak laci...*pitam....
laki aku jenis...kuarkan sehelai...pakai...lepas tu tukar...
yang di-try tu die main lipat jer dan sumbat...ggggrrrrr........
susah die nak maintainkan susun atur aku yang satu tuh.....
alasan fared :: kerje aku...die tak reti susun atur semua tu....

bertabah lah isteri....



bertabah lah aty....huwaaaaaa...!!!!



satu nak bagitau nih....
kite sebagai isteri..
lagi2 yang baru kawen...

jangan biasakan suami dengan ayat "takper..kerja rumah..tugas binik..."

atau..

"ape gune nya ada bini kalau kene buat semua tu..."

jangan hokeh...jangan....
nanti memakan diri ko sendiri...
ko nak hidup bersama insyaa Allah berpuluh tahun [kalau panjang umur dan jodoh panjang]
memula kawen memang ar ko kan...semua nya -takper..-
cer ko tengok setahun-2 kawen..
tak per lagi ker ko biler laki ko selamber lepas makan tinggal pinggan cawan atas meja lepas tu bersenang lenang tengok tivi dan ko sorang2 terkontang kanting buat semua tu..
dengan baru balik kerje...ngan nak uruskan anak lagi...
aahhh...aku tak percaye ko mampu setabah itu....ngehngehngeh....
aku tau laaaaa....hahaha...


kite sebagai binik...isteri...bukan mak pada suami kite...apetah lagi orang gaji...
isteri memang boleh buat semua tu sendiri...
tapi ape ape salah nya berganding bahu laki binik menguruskan rumah sama2 kaaaaann...
yang nak cantik...nak selesa....bukan orang lain....
kuderat binik tu tak kuat mane oooiii...
kalau yang suri rumah pon perlukan kerjasama suami..
inikan pulak binik yang bekerja untuk ringankan beban suami...
ape salah nye suami pon sama ringan kan bebas isteri pulak...
reti ko jer mintak binik ringankan beban suami...
tapi beban isteri.....haaaa.....jawap lah ko sendiri.....

eeaaahh...ape ko meroyan ni aty.....

ni bukan entry puji laki hokeh...
kekadang laki aku tu pon sama jugak...
datang time malas nyer...memang panas jugak hati dibuatnya...
dah kate manusia biasa kan...pulak tu baru nak belajar2 hidup bersama laki binik...
sama macam aku...kene banyak tolak ansur...
tak boleh ar kite expect segalanya akan sempurna seperti diharapkan..
suami pon sama jugak macam tu..bagi kerjasama jugak..-mssg untuk suami yang aku yakin die baca- lalalala.....
ape yang penting...kerjasama....ape yang penting...kerjasama...
wonderpet wonderpet..kami datang....
comel lar tu...?? paaaaanngggg...!!!

tapi dah ko tanye acaner care kaaannn...
aku cerite ikut care aku lah...
care orang lain aku tak tau....
cer ko cerite sikit kat aku nih boleh....












32 comments:

Chekgu Azrine said...

Setuju aty!!so far alhamduliilah..baju bajan klu akk basuh kompem hubs akk tolong jemurkan.xpyh suruh..syukur

Nurzakiah Hanum said...

salam jumaat

erin said...

amboii pjgnya entry ko, x larat aku nk baca smpai habis, tapi kita lebih kurang..muahahaha, klu asrul tinggal kain or tuala merata, mmg aku basuh terus, aku tukar cadar n tuala baru seminggu sekali, x boleh lama2, nanti kepala aku duk fikir byk bakteria, mulalah badan aku pun sana sini nak naik gatal (ni saiko diri sendiri namanya) lps tu adik bujang aku setiap kali mkn, aku akan tunggu tepi sinki suruh dia basuh pinggan..kakaka, aku mmg kakak yg garang, aku pantang betul klu pinggan sebutir pun ko x boleh nk basuh, bukan ko tolong masak pun kannn, ko makan je pun..grrrr, kerja basuh pinggan mmg asrul, kdg2 je aku buat, nasib baik asrul jenis ringan tulang, rajin masak, hal dapur barang mentah mmg kerja dia, dari beli, siang ikan, udang, ayam n susun masuk dlm peti, itu dia, aku buat xtau je..tp bab ngemas dia mmg fail, kdg membara je hati ni sbb dh berbuih mulut, lama2 mls nk layan buat body gesture je kasi paham.

Tina Othman said...

Ehe suka baca entri ni

Saya rasa org lelaki ni mmg lebih kurang je semuanya kira untung sangat lah klu dpt laki takyah disuruh2.ni

cik hani said...

setuju.. kadang3 tak boleh manjakan suami sangat.. bkn bermaksud kite malas tapi nak didik dia ringan tulang, one day kalu kite takde kat rumah, dia blh tolong apa yang patut kan..

fazianbatrisyia said...

sy setuju dgn cerita awak tu. hal2 kemas & jaga kebersihan rumah tanggungjawab bersama. taim rajin semua nak dibuat, taim x...emmm apa pun tak boleh, even buang sampah pon kena ingatkan.

sy pon tak manjakan hb dgn basuhkan pinggan & cawan lepas makan walau drp tinggal rumah MIL..dia pon dah biasa buat drp dulu.

Syida said...

hmmmm stuju la ngan pdpt aty.....nk disiplin org kite kene buat dulu.....tjk contoh br org len leh ikut....ni kalo tetibe meroyan nk suh org ikut cara kite padahal kite sndri xbetul mmg xla kan......
huhuhu tq dgn ilmu ni aty....nk praktik pasni....amek ms kn....

ameris said...

sama lah dgn akak aty ooit... saling lengkap melengkapi.kerjasama. kalu nk harap bini wat semua mmg pengsan aarrr....

YanaUjang said...

mmg perangai lakiiiiiiii...asben i pn gitu aty oii..kain pelekat, suar basahan sume nk dilambak ats katil, ats lantai..bila aku tegor dia pi lambak je atas penyangkut..haa paham x?? so bila nk amek towel jatuh la segala seluar² dia yg dilambak atas tu..grrr aku pn kengkadang mood baik ku kutip sidai leklok..mood swing ku lantingkan dlm bakul bj kotor...xpn kasi tarbiyah 30 saat...haha adeyyy

ryna purple said...

salam
amboihh panjang giler entry aty kali nie..

saya setuju sgt
suami nie jgn dimanja-manja sgt bila mula-mula kawin, klu dari mula dok asyik manjakan dia alamtnya sampai beranak pinak lah dia mintak manja, abih semua kita yg kena buat...

paling sy menyampah manjakan suami sampaikan kereta suami pon dia nak cucikan, suami dia dok dalam rumah membongkang.. bayangkan kalau ada anak nanti, adoii macamanalah hagaknya kan...

hihihi

jaja_NorLiza said...

fared sama cam asben akak...mmg org laki cagini kot...kalo kemas pon ikut cara dia...kdg2 mood rajin dia buat semua..kalo mood "bujang" jadi la mende2 yg wat kita tak puas hati..
tapi kan ade gak satu2 mende yg asben akak sgt concern..CUCI TOILET..
dia mmg akan cuci toilet tiap kali dia mandi..jdnya berbeza sket la bilik air dia dan bilik air akak..hehhee..tp bab mop lantai..vacum rumah..errr..xpenah kott...hurmmmm...

zelynda said...

Saya setuju, cuma cara saya tak sama. saya tak suka paksa orang. dah 8 tahun kawen. dah masak dan paham sangat dengan peel en laki. awal2 kawen bebel jugak la. lama2 malas nak bising. nak buat/tolong silakan...kalau x nak pun tak paksa. saya ibu dan wife yang tak suka nyusahkan orang. selagi terasa boleh buat sendiri...buat...kalau x boleh sangat baru mintak tolong. en laki nasib baik boleh masak. cuma ikut mood dia kalau dia gajin lepas masak, kemas je la atas dapur tu. kalau tak...masya allah...sabau je la.

nurul izayani said...

Haha..panjangnye aty membebel.tp i like! Rasa nk share entry ni kt fb. Haha. Our story lebih kurang sama. Nak train suami kena bnyk sabar. Dan tak boleh nk harapkan dia berubah sekelip mata je..

- AZIE - said...

syukur pd Allah Ya Rabbi memberi pinjaman seorang suami yg baik dlm menguruskan rumahtangga..

MamaDaniel said...

apa yang penting?? kerjasama...

wonderpets..wonderpets..monderwomen..hihihi ;)

yana Jasni said...

hehe... betul tu aty.. yana pun sama jer.. x manjakan lebih2.. hehhe.. rugi nanti benda kecik2 pun kita buat sendiri.huhu..

Ilya Melissa said...

patutla, masa remaja dlu, wlaupun tgh tido, mak gerak jugak suruh bsuh pinggan mangkuk. Skrg bsyukur..Hehe. Mak mertua pun jenis pembersih. Xdpt lambat sikit, siapla kena bebel. Boleh kata laki kite macam aty gak. Pantang tgk bersepah sikit. Laju je dia kemas. Tapi..TAPI..stail dia, main simpan je kat mana dia rasa sesuai..sumbat sana sini. Asalkan pada mata kasar nampak kemas je..huhu..ada part dia pembersih..ada part buat bini geleng kepala je..haha

eima said...

klu laki bini pemalas cam ne .... hahaha kesian anak

Brilliant Marjan said...

sama la mcm kak aty.sy dibesarkan dengan ramai adik beradik lelaki. dulu siap ugut kalau nak makan, tolong kemas dan basuh pinggan.iron baju sy suruh mereka buat sendiri bila dah besar.memang tiada istilah manja ke apa..tp alhamdulillah, suami ringan tulang juga bila time mood dia baik.tp sy perhatikan lelaki memang begitu jika biasa dan tahu urus diri sendiri.kadang tak sempura kerja perempuan tapi boleh ampun lagilah.suami sy rajin bila bab memasak, pilih barang dapur basah dan kemas. tp ada juga kita perlu minta tlg, alhamdulillah mahu buat.cuma bab longgok kain tu yang paling sy tak suka.kadang byk kain lain, kain tu juga dia pakai.sama juga dengan tuala.padahal tuala cantik dan baru ada je.nak pakai tuala lusuh.hah, saya ambil terus buat kain buruk.sama mcm kak aty, baju dia pakai sekali, sy tengok sepah, sy ambil dan basuh..nanti suami tanya, "mana baju tadi?" - masuk mesin sebab ingat kotor. hahahaha

~tiada istilah manja nak berhidang di meja dan layan suami mcm baby ke apa..tangungjawab tetap diusakana bersama..

Linda said...

Husband saya tak berapa nak rajin huhu...sepah lagi ada :-p

Mimy Hamid said...

laki aku ikut mood....kalau dia penat ya ampun sepah rumah..tp dia sbnrnya adalah rajin ..dulu duk bujang rumah bersih

Nurul Aziz said...

panjangnyaaaaaa!! hahaha.. tapi tetap baca tanpa skip.

so far boleh la diharap, boleh la kalau nak sidai baju, lipat baju, kemas-kemas rumah, basuh pinggan, tanpa disuruh. tapiiiiiiii nanti sy jadi stress sebab husband buat kerja teliti, jadi lambat siap. kakakakaka.. sy lak jenis buat kerja cepat tapi takdela cincai.. still okay je. tu yang jadi annoying je tengok dia buat kerja, kesudahnya, buat sendiri lagi best. lagipun sy memang jenis suka kemas rumah.. walaupun takdela kemas mana sebenarnya kekeke..

Aine Ainun said...

Suka betul bace
Setujuuuuu
Lagila surirumah....puas buat keje umh
Kalo laki xbg kerjasama mmg la...huhu

Fiza Rahman said...

Bertabahlah klo dapat laki mcm ni.

Siti Fatimah said...

huhu...laki den bab basuh baju, jemur baju sume die. tapi bab masak, name je tukang masak, meggi pon main rendam air panas je. sakit jiwe. grrr..

Sumayyah Ahmad Hafiz Al-Arshadiy said...

Hahaha...
Dah lima tahun kawin baru terperasan hal ni bila baca entri ni..hehehe..lupa dah saya dulu mula2 kawin membebel ke tak eh...ade la kot...
Tp kitorang kat umah ni takde pon pembahagian tugas ke apa..ikut dan je. Sape nampak dia buat dulu. Nmpk baju penuh bakul masuk je slm mesin. Sape nmpk banu belum jemur tlg jemur. Sape nmpk lantai besepah tlg sapu. Vakum ke mop ke, basuh balkoni ke...ikut sape berkesempatan. Tanggungjawab isi rumah sama2 kan..cuma bab dapur tu mmg kawasan saya sorang dari dulu la. Hasben tak pandai buat keje dapur langsung. Kira sy pun terima la seadanya. He2..sbb byk keje lain yg dia dah counter. Apa pun sy mmg berharap satu hari nanti, dah tua2...anak2 dah besar panjang, teringin nak treat hasben as "king"...taknak dh bagi dia buat keje2 rumah ni semua.. Terasa nak bagi reward utk keje keras dia selama ni. Keja keras kat luar cari rezeki dan keja keras uruskan rumah...

Sumayyah Ahmad Hafiz Al-Arshadiy said...

Hahaha...
Dah lima tahun kawin baru terperasan hal ni bila baca entri ni..hehehe..lupa dah saya dulu mula2 kawin membebel ke tak eh...ade la kot...
Tp kitorang kat umah ni takde pon pembahagian tugas ke apa..ikut dan je. Sape nampak dia buat dulu. Nmpk baju penuh bakul masuk je slm mesin. Sape nmpk banu belum jemur tlg jemur. Sape nmpk lantai besepah tlg sapu. Vakum ke mop ke, basuh balkoni ke...ikut sape berkesempatan. Tanggungjawab isi rumah sama2 kan..cuma bab dapur tu mmg kawasan saya sorang dari dulu la. Hasben tak pandai buat keje dapur langsung. Kira sy pun terima la seadanya. He2..sbb byk keje lain yg dia dah counter. Apa pun sy mmg berharap satu hari nanti, dah tua2...anak2 dah besar panjang, teringin nak treat hasben as "king"...taknak dh bagi dia buat keje2 rumah ni semua.. Terasa nak bagi reward utk keje keras dia selama ni. Keja keras kat luar cari rezeki dan keja keras uruskan rumah...

Nadt said...

Gigih nadt baca entri ni dlm gelap sambil tidokan saif..muahahah..cam nadt, memmang da paham sangat perangai hubby memmang xreti mengemas. Kekdg mintak basuh baju je pun, guna mesin basuh automatik je pun, dia kata xble, terlalu complicated, nnt xmenepati piawaian ayang.adehhh..tapi bila2 masa nadt mintak tolong, dia akan buat tp nak inisiatif sendiri buat memang xkan la. Tapi nadt paling suka perangai dia yg sangat jaga bab makanan. Petiais dia akan pantau kot2 ada benda expired nnt dia bebel. Pastu kalau ada nasi n lauk extra, dia akan simpan siap2 dlm petiais.esoknye dia akan panaskan siap2.tu la dia, ada pro n cons nye.panjanh gile aku komen.muahahaha..

Salhah Suhot said...

Untungla kalau dapat yg mau kerjasama. Kalau x mau? Nasibla, jage anak sebdiri, urus umah pun sendiri. Jenuh sgt. Kdg2 sampai putus asa rasanya.

Jiha Omar said...

Nice N3..suami sy kategori berat tulang sampai nak pitam..honestly kami dh kawin slama 12 taun tp en somi mmg xreti nak organize diri n barang2 keperluan dia. Apatah lg nak tolong bini hatta basuh gelas sebijik pon. Cuba buat, tp hanya 2-3 hari sj..alasan mmg dia xreti wat kerja rumah. Tp sy xgive up..still nak ajar dia gak jd suami yg ringan tulang. I nak print lah N3 ni bg die baca..biar die pecaya ada org lelaki boleh berubah..nak seribu day xnak seribu dalih kan? Wish me luck!!

izyan zulkiply said...

kita dan suami msg2 dr persekitaran kluarga y berbeza .. kdg klu blik kg smi ..bila tgk drg lipat bju mcm tu bru la fhm knp suami pun lipt bju mcm tu kt rumh ~ mmg kne tolaransi dgn hikmah kn..yela isteti mn x gmbira klu suami buat tnpa di suruh tp kbykkn lelaki mmg kne suruh sb drg x fhm bhsa n kiasan kita las2 kita y mkn hati srg2 kikikiki

Xora said...

oh bagaikan luahan hatiku.. ehehe.. tapi aty mmg betul apa yg ko cakap. aku sokong aje semua. ni kita berdua ada anak lelaki, mari kita didik anak lelaki kita buat kerja rumah.. tiada alasan~!! jgn buat malu kita depan menantu ehe