Thursday, October 31, 2013

masalah susun atur bag yang tak ade solution...ppffttt....


mase kerje dulu...
aku jenis suke tukar2 handbag...
rasenya hampir setiap hari aku tukar bag..
ikut baju aku pakai...ikut kesuaian..
kalau ade meeting...bag lain...
kalau pakai baju kurung..bag lain..kalau baju lebih kasual..bag pon lebih sempoi..
kalau heels tinggi tu..bag lain..
rendah ni..bag lain...
ade masa nak pakai bag besar...
ade mase nak pakai bag kecik sikit..
ada mase nak pakai bag cerah...
ade mase nak pakai bag gelap2...
kekadang...kaler2 block pon belasah jer aku pakai gi opis....takde larangan poooonnn....
takde sape nak heran....
tu asyik bertukar jer lah hari2...
huh....bajet fashionista sangat ko aty ooii...

takde maknenyer...
aku tak ikut semua tu..
aku ikut suka hati aku jer...kahkahkahkah....

tu duluuuuuuu...msae kerje..
sekarang..beli bag..ingat anak..
nak beli bag kecik pon pikir 10 kali..
nak beli bag setakat ley sangkut kat lengan pon pikir 20 kali..
nak beli clutch...apetah lagi....memang tak pikir dah..sebab tak akan beli punyer....
sekarnag nak beli bag...ciri2 penting..
mesti tahan lasak..saiz ley muat banyak barang anak sekali..
senang nak hangkut...
haaaaa.....mak2 sangat2 kaaaannn....ngehngehngeh....

aku ni...bukan lah peminat handbag sangat...
kalau nak dibandingkan dengan kasut...
bukan macam sesetengah orang beli handbag ikut keluaran...
ikut season katenya...tak pakai yang out of dated..
aaahh...aku tak peduli semua tu...
aku beli handbag atau sebarang bag..ikut keperluan..
eeerrr...keperluan la sangat kaaaannn....kahkahkah...
mungkin lebih pada...beli ikut suka...
bukan ikut trend bagai....
macam satu masa...sebelum mengandung dulu2..
tetibe suker nau ngan bag jenis sling yang tali panjang silang bahu tu...
asyik lah aku membeli bag cegitu jer..
aku rase...ade nak dekat 10 ketul kot bag jenis macam tu mase tu..
macam2 kaler..macam2 saiz..
lepas tu habes aku bagi semua kat orang...
kat ipar2 aku..kezen2 aku...haaaa......

lepas tu membeli lagi...dan lagi....tak kesudahan....

sampai satu masa laki kau tegur
"eeaahh...beli bag baru lagi...??"

eeerr...tak ar... bag lama...jarang pakai..tu tak perasan tuh....

tu kes nebes lah tu takut kene sound ngan laki..
beli bag..simpan dalam kereta dulu...
lepas tu senyap2 bawak masuk terus simpan dalam lemari...


muwahahaha....ko hengat laki aku tu tak concern ke semua tuh...
tak yah nak 'cekelat' sangat ar...

kantoi...
lame dah laki aku tu tau taktik aku.....cisss....

lepas dah beli banyak2...tak tau celah mane nak simpan..
tu asyik kene 'hadiah' kan kat orang jer tuh....
sebab..bagi aku..dari tak pakai..rosak gitu2 jer..
baik lah bagi awal2 sebelum buruk kan...
lagi lah membazir...



alaaaa....bag aku bukan bag mahal riban2 yang stock kene letak susun elok2 dalam lemari kaca tu...
ade lah gak handbag aku yang rega ratus2..
tapi idaklah aku nak jaga bagai nak rak sangat..
sampai letak kat display shelf bagai...bag2 aku kategori biasa2 jeeewww...
main lenyek2 jer jugak..sobsobsss...kesian kamu wahai bag2 sekelian...

aku bukan pentingkan jenama atau rega..
aku tak kisah pakai bag mahal kalau mampu sebab aku yakin dengan kualiti nya setanding harga...
tapi aku jugak tak malu beli bag murah semurah 20 hengget asalkan aku suka..
cume memang stended...bag mahal ni..
kite belasah pakai hari2 pon..
ley bertahan setahun-2 atau lebih..
tapi kalau sebalik nya...pakai hari2..
masuk bulan ke-3 dah lunyai...
tu ikut pengalaman laaaa...
tapi aku tak kisah pon...
kalau mahal ley simpan lama..
kalau murah..boleh beli banyak....hahahaha....tu aku suker tu...


tapi tak nafikan..ade antara bag2 tuh yang ade sentimental value nya..
ade kenagan...atau yang memang kene extra care macam lather tuh kew..
yang aku sayang lebih sikit lah...sikit jer pon lebih nye...ngeh ngeh ngeh..
dan tak semesti nye bag yang aku sayang tu bag mahal ooii...
orang kate...kalau bende kite suke..tu jer lah yang di lunyaikan hari2...
walaupon tak mahal mana...kan kan kan....kaaaaannnn....







lepas tak kerje..jarang membeli dah..
dan ini jer yang tinggal..tak banyak..
yang tinggal pon bag pasyen mak2 jeewww...kesian aku..eeaahh?? hahaha..
yang ni pon bag2 yang aku benar2 sayang dan nak guna...
atau yang punyer kenangan macam aku cakap atas tuh..

tapi ni pon rase tak de tempat nak letak..serabut dalam lemari...
jadi kuarkan tuk kemas susun elok2..

dah macam ruper bag longgok 10 hengget satu kat jalan TAR dah aku nengok nya..






aku pon heran nape aku boleh tersangkut ngan bag nih..
sedangkan beli time dah beranak..
tapi mungkin mase tu time keje kan..beli pakai gi opis..
sekarang..?? susah aku nak sangkut kat bahu..
pegang ala2 datin kat lengan ni leceh nak ngejar2 anak...atau nak mendukung dia lagi..
jadi..simpaaaaannn jer laaaahh....tah biler gamaknyer aku nak guna...ppfftt.....


haaaaa...ni jer sling bag aku yang tinggal...
bag sling paling aku sayang dan suka..
aku beli lama giler mase gi hanimun dulu2 lepas kawen kat danga bay JB..
hanimun kaaahhh....danga bay jer...?? alaaaa...baru kawen..dating dua2 orang kire madu2 lar tuuuu....
bag ni tahan lasak...besar pulak tu...
besh bawak travelling....selesa....
atau mungkin sebab satu2 nye bag PINK aku yang tinggal...ngeeee...



warna mak2 kaaaannn...aku beli konon2 nak pasang ngan kasut..ngeeee..

bag ni jenis lather...kalau simpan2 tak pakai nanti rosak cepat..
tapi memang tak pakai poooonnn...
aku ley kire aku pakai berape kali bag ni..
tu mase kerje dulu2...setahun lebih dah oooii...
bag ni sebenarnye panjang ley masuk fail..
jadi dolu2 kalau kate nak gi meeting..aku suker pakai bag ni... boleh bawak fail bagai...
tapi tak besh nyer bag ni sebab nak sangkut kat lengan pon tak selesa..
jenis pegang jer ala2 briefcase..briefcase la sangat ko kaaannn...kahkahkah....
arwah mak aku pekenan sangat ngan bag ni...senang isi buku banyak katenya..
cikgu kate kaaaaannn.... eeaahh...aku ngan mak aku memang suka tukar2 handbang....
sama macam baju jugak....same citarase....[rindu]


ni bag yang sekarang aku ngah guna dan tukar2...
yang hitam tu bag belakang...aku sekarang rase senang pakai backpack macam tu jer....
tak rase sangat pegang2 handbag ni...sangkut jer kat belakang kaaann...
nanti nak carik lagi yang besar lagi..
tu pon besar sebenarnya..muat lah nak masuk pampers qaleef 2-3 ketul...botol air die..bekal makan die sekali...
haaa..sekarang...barang anak jer aku hangkut penuh2 bag...
barang aku paling besar pon tab jew....huhuhu...


dan ni bag paling kecik aku simpan dan satu2 nyer clutch yang ada...
clutch oooii...letak wallet aku pon tak muat..apetah lagi nak letak anak aku punyer barang kaaann....
simpan sebab arwah mak aku pilih kan...
haaa...pilih jer..bukan bayarkan...tapi aku tetap rase kenangan nyer tu....
jadi simpan sayang lebih..

dulu2 zaman mudamudi..aku banyak clutch macam2 warna nak matching2 ni....
sekarang semua aku dah bagi kat sepupu2 yang anak dare ngah nak melaram...


kiteorang panggil bag sekolah...
aku ingat beli kat sogo mase ngah bertunang...
tak hengat pulak motip beli...tapi sampai sekarang travelling suke bawak bag ni dari bag balik kampung tu


dan ni bag fared..katenyer bag zaman bujang kesayangan...
dah koyak2 de soh aku jahit balik...
orang laki..memang senang pakai bag ni jer kannnn...
dan ni lah satu2 nyer bag fared yang ada di antara bag2 aku...satu jer...satu....


aku tak selesa pakai bag ni..
bag nyer besar tali halus..sakit bahu aku kalau isi banyak2 barang..
tapi aku simpan bag ni sebab bag ni mak aku yang belikan...
die belanja masa aku perlukan satu bag besar tuk isi barang aku yang banyak...
tak banyak pilihan mase tu..jadi sebat jer lah...
tak suker pakai..tapi aku sangat sayaaaaaanggg...
banyak bag aku yang elok2 aku bagi jer kat orang..
tapi bukan bag ni....


ni pulak bag toiletries kiteorang laki binik..
semua ni penting tau tuk kegunaan...ritu ada satu bag besar kaler hitam memang khas..
tapi barang kiteorang banyak..bag tu koyak terus...hahaha...
jadi terus beli baru asing2...senang....


ini adalah handbag terakhir arwah mak aku...
handbag yang mak aku suker sangat pakai...
tu barang2 die..cermin mata die...sunglasses..bag syiling pon masih ada...
sampah ape tah pon ada lagi..aku tak kemas...
aku memang saja biarkan...
dan ni satu2 nye handbag mak aku yang aku amik dan simpan..
yang lain dah bagi kat orang..sedare mara..ipar...
tak pasti Tina amik simpan bag die yang mana satu..
bag ni pulak memang kebetulan tinggal kat umah aku masa arwah tinggal sini...
[nanges] 


sebab punyer lebih sentimental value dan kenangan...
bag ni dan clutch mak aku pilihkan tu...
aku bungkus simpan elok2 dalam ni...


dan lather bag ni..sebab lather kan..
dan jugak bag kesukaan mak aku jugak..
mase kemas2 ni aku tengok dah terkopek sikit kat hujung...sayang ooiii....
nak pakai tak tau biler...tapi kot lah nak pakai jugak nanti kan..
kot laaa..kot....[ayat klise sayang nak bagi orang kate ko]




aku simpan semua kat bahagian atas rak almari...
ko nengok macam kemas tak...??
muwahahahahahaha...mesti la tak kan..
sebab aku tak jumpe solution macamane nak simpan kesemua bag2 aku nih....
nak beli penyangkut yang orang cakap tuk sangkut bag tu...??
tak praktikal langsung tuk aku...
semak mate kau nanti oooii...


bag ni sebab aku ngah gune sekarang..jadi sangkut jer..senang nak capai...
eeerr...dah tak muat sebenarnyer nak letak kat tempat tu...uhukkss...


dari dulu..sampai sekarang...aku masih tak jumpe solution macamane nak menguruskan bag2 aku  tu semua..
aku rase mungkin kalau aku buat almari pasang siap nanti [kotlah] baru akan buat satu bahagian tuk simpan bag2 ni semua...
ni pon dah kurang sikit kalau nak dibandingkan mase aku kerja dulu2...
asalkan beli kasut baru...
atau baju baru..mesti nak beli handbag..
matching2 kate ko....
dan banyak dah aku bagi kat orang...
tinggal yang ni jer...
memadai lah tuk aku yang bukan nak pakai hari2 pon kan...


p/s :: kasut pon jarang beli sekarang ni....




19 comments:

Nurzakiah Hanum said...

sama la ngan anum banyak sangat bag2

MeLyssa NaDiea MRY said...

Sy pun jenuh nak cari solution cmne nak letak handbag2 yg ade...ade skali tu beli tiang yg org sangkut coat...konon bgs lah...dah bag byk sgt, sekali patah bende alah tu...adoiyai...

Ayu Zan said...

hobi betul akak simpan henbeg..ayu ni lain skit. guna sampai jahanam baru beli lain.hahaha.. confirm org bosan nengok ayu yg xfashionista ni.

Ilya Melissa said...

banyakkknya beg aty...huhu kite pon fening tengok beg, tak banyak mana pun, tapi semak jugak lah tengok diorang berlonggok kat lemari tu...huhuhu

YanaUjang said...

aku lak mmg x suka bli bag/handbag..hihi zmn study je rajin tkr2 bag..terpengaruh kwn katanya..kehkeh dh keje mcm kedekot nk guna duit sendiri..lalala~

dh ada ank? haa sama cam ko..bli beg ala mak mak..bsr²..make sure leh muat pampers, wipes and botol air..senangggg...skrg guna 1 beg je..bwk g opis pn beg sama, jln2 hangkut brg ank pn beg yg sama...all in 1 gitu...beg² len sumbat dlm lemari..x susun sgt..janji lemari tu bertutup..kahkah xkose nk ngemas..nnt skt hati tgk beg byk²..pastu kang kena psiko dgn laki, "membazir bli byk² tp xpakai.." :p

Gieyana said...

Byknyer bag ko..aq ader brp jer..ni dok bkira nk beli psl nk buh brg anak..;)

Ayu Rashid said...

I can spot LV & Burberry... wah!!!!

Mimy Hamid said...

cara ko susun handbag sama macam aku la;...atas almari...ok nnt aku up entry

Ayu sukatiakula said...

lama x masuk sini..da berwajah baru

Mama Rocky! said...

uhh..sama ler kiter suka ngumpul beg..macam akak sekarang campak kat box storage yg ada jual kat tesco @ giant tu..pastu labelkan..pastikan beg yg mahal jer kita asingkan sebab nanti takot kemek..saja sharing dik ")

♥ ROS ♥ said...

banyaknyerr bag..ros sejak kawen ade 2 jer :P malu2 ..kekkee

IdaShazana said...

amboi... bukan main byk handbag. akak ada 2 je, sodeh

PinKy MoMMa said...

dah lama tak pakai handbag hahaha..semua duk dalam kotak..kotak duk dalam stor..kerlazzz tak iols ;P

khairiah said...

saya guna kasut or handbag smp rosak bru beli lain...naik rimas tengok adik asyik membeli handbag & kasut hihihi

fazianbatrisyia said...

ada org bag sampai beribu unit ada bilik khas simpan. sy nak simpan 10 pon cam malas...serabut...dasar tak pandai ngemas sgt.

eima said...

AKU HANYA ADE SATU JE HANDBAG PAKAI SAMPAI LUNYAI DAH ROSAK BR BELI LAIN .. HAHA TAKAT NK PAKAI PI OPIS JE .. SAMPAI OPIS SOROK DLM DRAWER ... PKUL 5 AMIK BALIK .. SAMPAI KAT KETA DAH TANGGAL ... PERLU KE BELI 2-3 ???
hahahaha

purata ade kat tgn aku cuma 5 minit sehari ....

ily♥ said...

ily takde masalah nak simpan beg or kasut sebab memang pakai satu tu je sampai lunyai...ngeee~ malas nak tukar2, takut tertinggal barang yang penting ke ape..match ke tak ngan baju, belaknag kire..yg penting husband cakap ok..hohoho..

Chekgu Azrine said...

Akk suka sgt hndbag..ngn kasut..tp skg dh kurang membeli sbb brg2 ank2 lbh diutamakan gitewww

Wawa said...

banyaknye aty!!!!
ku yg seketul beg tu pun akem dah bising sebab letak merata...klu byk camni, dicampaknye keluar kot...haha