Monday, October 07, 2013

Qaleef dah kenal Huruf/abjad dengan Flash card..!!





qaleef hampir setahun setengah 18 hb oct ni...
tapi...alhamdulillah...sejak masuk setahun lebih -mungkin setahun 2 atau 3 bulan- lagi...[aku tak berapa perasan]
aku sedar qaleef dah mula kenal dengan huruf2/abjad...
masa qaleef setahun 4 bulan...qaleef dah dapat mengenal lebih kurang 15-16 huruf dari abjad ABC...!!

satu perkembangan yang aku rase agak memberansangkan tuk budak yang baru nak cecah setahun setengah...



okeh....
kite mulakan balik semula cerite dari awal....

kalau ade yang mengikut cerite perkembangan qaleef dari dulu...
dan kalau ade yang ingat dan tau...
aku dah perkenalkan kaedah pembelajaran Flash card pada qaleef seawal 6 bulan...
aku ade janji nak share ngan ko macamane aku buat semua tu...
tapi lepas tu senyap jer kaaaannn....uhukkss...
ampuuunnn......!!

sebenarnya...aku bukan tak nak share atau kedekut ilmu...
tapi mase tu masih terlalu awal...
aku tak nak ko akan bagi high expectation pada aku dan qaleef....
aku nak buat tanpa tekanan....
ajar qaleef secare natural dan tanpa stress...
lelebih2 pada qaleef sendiri yang lebih suke main dari aku ajak belajar...

seawal 6 bulan....
macam sia2 jer kan bunyi nyer...
biler aku tunjuk kat die flash card...
cakap kuat2 depan dia...dan laju2..
qaleef pandang jer flash card tu...
tapi...kriikkk krriikkk....bunyi cengkerik....huhu



kekadang aku terpikir...
betul ker ngan ape aku buat tu...
lagi2 biler tengok qaleef macam.....hurrrrmmm.....betul ker die 'dapat' ape yang tunjuk kan tu..
walaupon aku sendiri kekadang malas...
tapi aku cube tak berputus asa...

aku tetap berpegang pada ape yang aku yakin..
iaitu..budak kecik ni sangat2 cerdik...
semua kanak2 bijak...
cuma kite jer selalu mensia2 kan ruang dan peluang tu...

aku tak peduli kalau ade orang cakap -terlalu awal-
atau -kalau dah ajar dari baby takut nanti mase sekolah dia akan jemu-
aku tak percaye pada semua tu...!!

ko nak tau tak sesuatu...
aku mengenal alif ba ta seawal aku 4 tahun...!!
dan aku ingat...aku boleh membaca jawi seawal aku 5 tahun...
jawi hokeh..jawi....
bukan sebab mak aku ajar...
tapi mase aku 4 tahun..mak aku hantar aku masuk sekolah fardhu ain yang betul2 depan umah mase tu..
biler aku tanye kenape mak aku hantar aku sekolah awal2 -dalam keadaan aku tak ingat ape pon mase tu-
mak aku cakap sebab die ngah mengandung anak ke-5...
tak larat nak jage aku..abang2 aku dan adik aku tina mase tu..
hahahaha..
tapi secare tak langsung bende2 macam tu lah yang mendatangkan kebaikan tuk anak2...-tanpe mak aku sedar-
mase aku 5 dan 6 tahun...aku menjadi pelajar terbaik sekolah fardhu ain...
sampai ar aku masuk sekolah rendah...
tak pernah ade istilah jemu dan bosan pon pada aku...
aku budak kecik mase tu...mane tau ape makne jemu...!!!
walaupon aku sedar aku banyak main...dan aku tak sedar pon aku jugak ngah belajar kat sekolah...
hahahahaha....tapi tu lah hakikat sebenar kanak2...

aku hanyer tau makne jemu pergi sekolah dan belajar mase aku sekolah menengah...
tu pon aku rase..sebab MALAS...!!

jadi..atas sebab tu lah...aku tak setuju ngan orang yang memandang 'enteng' pada pendedahan awal pada anak....
kalau ko tak suke...atau ko tak nak buat pada anak ko..
atau....ko berpegang kuat dengan pendirian ko sendiri...
tak ape...tak jadi masalah pada aku...
tu anak ko...so ko boleh buat ape yang ko suka dengan care mana ko nak..
tapi...jangan memperkecilkan orang yang buat semua tu pada anak derang...

eeaaahh....aku jenis tak peduli..ade aku kesah ko nak cakap atau pikir ape..
lelagi kalau bende tu akan mendatangkan kebaikan...
so far...aku sentiasa mendapat sokongan..terutama dari arwah mak aku...
mungkin sebab die cikgu...
tapi...kalau ar ade orang sengaja nak memperkecilkan ape yang aku buat...
aku tak amik hati pon..
malah aku tak akan takut untuk mem-pertahan kan...
dan...aku akan buktikan yang aku mampu lakukan....insyaa Allah..

aaahh ko...
orang lain boleh...ramai dah buktikan...
tak kan..anak aku secerdik qaleef tak boleh buat kaaaannn....
asal kan kene ngan care nya....
bukan anak aku jer...semua kanak2 suci...bersih hati nya...dan cerdas pemikiran nya...
kite yang akan memberi 'input' pada derang...

berbalik pada pendidikan qaleef melalui flash card tu...

macam aku cakap tadi...
aku dah mulakan seawal qaleef 6 bulan...
tapi sebenarnye bukan senang oooii...
kalau bukan sebab qaleef...aku sendiri kekadang pon tak rajin mana...
tapi biler pikir -aku akan sia2 kan peluang dan ruang aku sebagai suri rumah tuk mendidik qaleef sepenuh nya- jadi aku kentalkan hati...

memula memang gigih...walaupon tak nampak langsung hasil nya...
tapi aku hilang fokus mase mak aku sakit ritu...
agak lama jugak ar...sampai qaleef cecah setahun...
lepas dari tu....biler aku dah ade sikit kelapangan...
aku mulakan balik pada qaleef...

mungkin sebab dah lama tinggal..
dan lagi..qaleef ni jenis budak susah nak duduk diam dan fokus...
jadi...aku ajar qaleef dengan 2 cara iaitu secare formal dan tak formal..

macamane aku buat...
aku akan tunjuk flash tu biler2 aku rase qaleef bersedia..
setiap kali setakat seminit-2 jer..kekadang tak sampai 3-4 saat pon..
kekadang hanyer sekadar 'lalu'..ngah mengemas2 bilik..terjumpe block card kecik2 terus tunjuk pada dia.....
pakai flash card...kalau secare formal aku buat..qaleef mudah bosan...
die sebut jer..tapi haram nak pandang..
die pandang menan kat keliling bilik die dan cecepat capai nak main...
boleh nampak dari mate die yang die tak berminat...
jadi kene buat secare tak formal...dan alhamdulillah lebih berkesan tuk qaleef...

secare formal
aku akan letak qaleef atas kerusi dalam bilik...-dengan segala toys di simpan-
dan aku akan tunjuk pada qaleef flash card sekali imbas beberape second secare rawak...
makne nyer kalau ABC tu...aku akan amik mane2 kad dan tunjukdepan mata dia beberapa saat dan cakap huruf tu dengan kuat dan jelas..
bende ni aku buat setiap hari beberape kali sehari..
tapi satu sessi hanye amik mase tak sampai 3-5 minit...!!
sebab nanti qaleef akan hilang fokus dan mula nak bergerak...
kalau qaleef tak nak..aku tak akan buat..sebab bende tu akan sia2...
tu pasal aku akan buat ngan cepat2...
kuarkan flash card-tunjuk laju2 beberape saat- dalam beberapa keping card-lepas tu cecepat simpan
aku tak kan biarkan die main dengan flash card tu...
bukan sebab takut rosak...
tapi sebab aku tak nak lain kali die jemu dengan bende tu dan tak nak pandang dah setiap kali aku tunjuk..

haaaa...macam tu lah setiap kali aku buat...


dan aku lakukan semua tu tanpa stress...
aku anggap aku sedang berseronok bermain ngan qaleef..

dan sangat mengujakan...
biler qaleef menunjuk kan hasil yang memberansangkan...!!
sebagai mak...pulak tu yang tunjuk ajar sendiri..
giler ko tak gembira...!!
selama ni...aku ingat...yang aku tunjuk dan ajar kat qaleef..
qaleef buat tak tau jer...qaleef tak belajar...
tapi aku silap..!!
dalam tak sedar...die menyimpan dalam otak...
biler sekarang die dah boleh menyebut...
die boleh sebut satu2 haruf yang aku tunjuk kan pada die..!!!

tipu lah kalau aku cakap aku tak mengharapkan ape2...
tapi...aku tak meletakkan ape2 target yang sangat tinggi...
bagi aku...biar kan die belajar secare natural mengikut flow..

aku memula tak perasan jugak....
tapi lepas2 qaleef masuk setahun..
biler die mula nak bercakap...
setiap kali aku tunjukkan huruf/abjad dalam flash card
ade yang die boleh menyebut nya dengan betul..!!
memule aku ingat mungkin kebetulan...tapi untuk setiap kali pon die betul..
jadi..aku konfiden die memang kenal ngan huruf tersebut...
dan semakin hari semakin banyak...
dari setakat 5 huruf...jadi 10 dalam mase antara sebulan ke 2 bulan...
dan sekarang...dah 15 ker 16 lebih kurang -dan ada yang masih konpius- yang qaleef boleh sebut setiap kali aku tunjukkan huruf tersebut depan dia....!!

contoh nya seperti macam J dan Z.. C dan S.. V dan B [bunyik lebih kurang].. 
T.. E.. P -perasan yang hujung nyer biler sebut bunyi I [macam bi-Ti].. 
O dan kosong masih tak ley beza..
dan beberape hurup lagi...

eerr...sebenarnye nak ajar alif ba ta dulu..
tapi bahan ABC nyer lebih banyak dari bahan alifbata tu...
jadi asyik terjumpe dan main ngan ABC jer instead of alifbata..-kene carik lagi- 
nombor..?? aku rase die setakat hapal 1-10 tapi tak kenal pon sebab jarang tunjuk..adeeyyhh...

ko tengok hasilnya..
menakjubkan kaaaannn....haaaa...
aku rase...kalau aku lebih gigih...lebih fokus...
qaleef akan dapat lebih dari ini....!!


aku sepatut nye dah mula kan dengan tunjuk perkataan pada dia..
ajar penggunaan suku kata...
tapi aku tak tau nak mulakan dari mana...
terime kasih pada Fyza yang banyak bagi inspirasi secare langsung atau tak..
ade jugak sesekali berborak dengan Fyza melalui sms...
anak dia Nyli setahun 9 bulan lebih rasenyer...dah pandai membaca..!!!
kagum giler hokeh....
sedangkan die bekerja...
haaaa..sape kate mak bekerja tak boleh buat semua ni tuk anak...
ade jer kamahuan...semua tu bukan alasan...





ni flash card hijaiyah yang fes aku beli...
aku suka sebab kad nya besar dan jelas




aku cube pelbagaikan lagi flash card tuk qaleef..
tapi hijaiyah susah sangat nak dapat..lagi2 yang besar..
jadi aku buat sendiri pakai board card
iyeeerr...tu aku buat sendiri....besar..lagi puas hati...


aku buat flash card pakai board ni mase qaleef 9 bulan rasenyani gambar kat umah sewa lagi
ko tengok qaleef bolat lagi mase ni...


board tu pulak...aku gunakan ke 2-2 side depan belakang
bahagian sebalik nya aku letak huruf abjad ABC
jadi aku selalu tukar2 tunjuk pada dia...
jangan risau...die tak konpius kecuali huruf 'O' dan kosong..


aku masih gunakan sampai sekarang..!!
hijaiyah tu aku dah tambah baris dah...
tapi masih tak memadai...
sebab aku perlukan flash card yang lebih pelbagai..
dan lagi..aku nak hijaiyah tu cukup baris atas bawah...
[tu lain kali aku akan share pasal flash card tuh]


yang ni kecik...jenis puzzle ada huruf dan separate ngan gambar binatang..
qaleef suka main yang ni...-main baling2-
tapi aku pulak suke kutip-tunjuk dan sebut hurup tu pada dia-dan terus simpan time mengemas

dari sini lah aku tau die kenal hurup tu semua..
biler die amik..dan sebut... 
biler aku tengok balik card yang die amik...iyeeeerr...sebutan huruf nyer adalah betul..!!




aku jugak pelbagaikan kaedah ngan manfaatkan application dari Tab..
so..biler2 masa aku akan pasang tuk dia..



kalau ko perasan..
aku gunakan flash card tak bergambar...
ade jer yang jenis abjad beserta gambar...macam A for Apple [ade gambar apple tu]
tapi aku prefer tuk kenalkan abjad atau huruf tu semata..
sebab..kalau aku ajar die huruf dengan gambar..
die akan tertarik dan lebih mengenali gambar tersebut berbanding huruf tersebut..!!
banyak flash card aku jumpe jual yang macam tu...
yang hanye huruf atau abjad semata...susah..!!
lagi2 nak yang besar....
tu pasal aku gigih buat sendiri...uhuukkksss....

tips :: tuk korang yang nak mula belikan flash card tuk anak...
carik yang tak ade gambar kalau ko nak fokus kan pada perkataan tersebut jer...
tu pilihan flash card yang terbaik...

aku ade jer banyak flash card bergambar...
tapi tu kalau aku saja2 nak ajar die gambar tersebut..





contoh seperti flash card ni..
aku suker material dia...keras..berkilat dan real..
die kenal binatang tersebut melalu gambar dan nama binantang tu yang aku bagitau...
tapi bukan pada ejaan tersebut..



selalu aku bukak buku2 bergambar pon macam tu..
die akan sebut dengan jelas -die kenal gambar tersebut apa-
tapi fokus aku sekarang ada nak die mengenal huruf dan cepat membaca serta mengaji...
insyaa ALlah...
aku akan gigih lagi...
sebab dah nampak hasil serta kebolehan dia..

nanti ade rezki...aku akan share lagi perkembangan qaleef yer...
kalau Nyli boleh membaca sebelum umur 2 tahun...
qaleef pon mesti boleh jugak kan...
anak2 kite ni bijak....kalau kene ngan care nya...


ni bukan tentang perbandingan...
ini adalah tentang pendidikan anak...

sama jugak kalau ko ajar anak ko berbahasa inggeris...
bukan sebab nak rase bagus biler boleh speaking london...
tapi pikirkan tentang pendidikan tuk anak tu sendiri...
jangan kondem orang yang cube ajar anak berbahasa asing...
hanye sebab rase diri dah cukup cukup bagus dalam penguasaan bahasa..
bende ni bukan isu belagak atau nak rase bagus...
tapi cube pikir soal pendidikan tuk anak tu sendiri...
anggap saja tu sebagai pembelajaran
kalau orang melayu tapi tatabahasa melayu pon tak betul..
jangan cube carik keasalahan orang yang cube tuk bercakap bahasa selain melayu...
bagi aku orang yang pandang rendah..pandang enteng...atau memperkecilkan niat baik seseorang tu adalah orang yang tak ade confident diri yang baik..
dan orang tu hanye rase bagus pada diri sendiri..-walaupon die memang betul2 bagus-
kire rase diri sendiri jer lah yang paling hebat sampaikan kalau orang lain buat bende yang sama..
dia akan rase -annoying- 
maaf...

contoh nya :: seseorang yang teror bahasa arab...fasih berbahasa dan score highest mark tuk subjek tersebut setiap kali pon..kalah ar orang arab tu sendiri..bende bagus..
tapi biler orang lain cube ajar anak die dengan bahasa arab tersebut...die akan -huh...aku pon ajar anak aku bahase melayu sedangkan aku teror arab..kenape pulak ko sibuk2 nak anak ko cakap arab pulak kan- bagi aku..ko dah kenape...ape salah nyer....tak de ape yang nak di 'perkecil kan' niat parents dia nak anak die fasih berbahasa arab kaaaannn.... haaa..tu contoh hokeh...contoh....

jadi sama isu nya dengan hal bahasa inggeris...
dan jugak mengajar anak membaca awal..!!
ko boleh cakap :: alaaa...aku dulu...membaca lambat pon..tapi sekarang dah belajar sampai phd..

apeeeekaaaaahhhh...!!!

sokati lah kaaaaaannnn......
yang penting...kalau ko tak nak buat...
tapi jangan sesekali memperkicilkan ape yang orang lain cube lakukan....

eeerrr...tak paham...tak ape...tak maksud ape2 pooonn....ngehngehngeh...



p/s :: haritu ada yang mintak tolong aku belikan flash card..email balik boleh tak..?? sebab aku ade flash card2 menarik kot korang berminat nak beli...boleh email aku....





15 comments:

Nurzakiah Hanum said...

salam
singgah pagi isnin

ida said...

wah...sangat best, sy pon ada try jg, tp kadang2 jer la,

kat labuan ni xde kedai buku yg best dan besar yang berlambak mcm kat semenanjung, meroyan weh nak cari flashcard yg best2, balik kg balik raya kejap ja, xkan nak berkampung kat kedai lama2 belek buku, nak bahagi cuti lg,
nk beli online ada yg xpuas hati, lembut la kad dia, kecik la..

Rizziela said...

Bagusnya Qalif.. akk baru nak ajar anak2 menggunakan flash card... diaorang dah besar ..tp belum kenal huruf lagi...

Umi Qi said...

Rajin mama Qaleef nih tau...Umi Qi setakat nih byk guna konsep nyanyi alif ba ta...nak guna flash kad tp Qi pergi gigit smua kad tuh sampai lencun...huh mmg perlukan byk kesabaran kan aty...Qaleef esok besar pasti mudah terima ilmu sbb kecik dah dididik awal

ANAK MAMA SAYANG said...

Ye...bagus kaedah flash card ni...nora pun guna cara yg sama..

SweetLikeWhat said...

alolo pandai qaleef..
hannah pun suke telek lelama flash card die..tapi yang tak tahan die suke sepah2kan..bahahhaa..

Miss Mirror a.k.a Sam said...

Good job Atie!.

Lawo tulisan jawi Atie pada flash card tu, better Atie buat bisnes flash card homemade. Mesti ramai yg nak beli.

e k i n ♥ y u s r i said...

ekin pon ajar zara dr awal
biarlah org nak kate ape pon

so far nmpk perkembangan positif

Sumayyah Ahmad Hafiz Al-Arshadiy said...

Alhamdulillah...tahniah utk qaleef dan tahniah utk maknye jgk :-)
Sy setuju pasal flashcard hijaiyyah tu, x byk choice yg ada kan. Solution nye buat sendiri lebih baik, ikut spec sendiri.
Errr...tenkiu akk up entri mcm ni. Rasa built up balik smgt. Selama ni byk sgt yg pandang rendah pd usaha yg sy buat utk ank2 saya. Walopon kononnya sy rasa sy kuat utk ank2. Tp kalau dah selaluuuu sgt kata2 yg merendah-rendahkan usaha saya tu masuk telinga, selalu jgk rasa demotivate. Sedih. Frust. Nak bina balik semangat tu Ya Allah susahnya...

QUEEN of Heart said...

perkongsian yang bagus, nak beli jugak la flash card tu,huhu

Nurul Aziz said...

Nayli baru setahun 9 dah boleh membaca.. hebat kot.. selalu terinspirasi gak lak bila baca blog tu.. tapi malas lebih acane?


tapi kan kan, bebudak memang cepat je menyerap apa kita ajar, semua budak memang bijak-bijak sebenarnya.. kalau tak di ajar tu yang tak pandai..


ayra cuma hafal je, tak kenal huruf/angka lagi. sebab jarang gila tunjuk flashcard ke apa, selalu main cakap-cakap je.. tu yang dia cuma boleh hafal..

::NaS:: said...

Salam kak aty. Saya silent reader. Mintak email add boleh x? Saya berminat nak beli flashcard. Tq

::NaS:: said...

Salam kak aty. Saya silent reader. Mintak email add boleh x? Saya berminat nak beli flashcard. Tq

MisZ FyZa said...

sronok sbenanye bile dpt knal aty, sbb ade geng yg mission same..:p..b4 ni bl cete ngan kwn2, dorang teruja, tp dorang mls nak wat sbb xde mase sgt...nak wat sume ni kne kental gak, if not mmg sparuh jln je..

Nadt said...

bestnye! nadt lambat sket introduce flashcards kat Saif sebab dia asyik nak mengunyah card tu je kejanya.la ni baru nak buat balik card yang keras plak. kedai punye banyak yang tak berapa best materialnye kan.