Thursday, October 03, 2013

renovasi [step 1] :: pembahagi ruang



biler cakap pasal renovation jer..
memang bende pertama yang aku pikir akan buat dulu sebagai fes step sebelum renovasi2 lain..
adalah buat pembahagi ruang a.k.a divider

ritu aku dah tunjuk kan plan lantai ruang tamu aku ke dapur..
dari pintu masuk umah..straight jer ko ley nampak kuali mengangkang atas dapur gas...uhuukksss..
nyampah taw....

pemaju bajet....kahkahkah...-eerr...malas nak cakap lebih2..kang kene buang daerah tak pasal jew..-
tapi betul ar..tak pasal2 kene buat tembok sendiri...cisss...
kalau tak tutup...memang tak elok benar nampak nyer....
dan lagi...aku dah cerite ritu..
aku ade perancangan lain untuk dapur asal ni...insyaa Allah...
semua masih dalam perancangan...

jadi..untuk mula2 sekali...sebelum perkare2 lain di buat..
kiteorang mulakan ngan langkah pertama iaitu buat divider nih...

memang kebanyakan orang beli umah jenis aku ni..
akan tutup..buat divider..pakai batu atau kayu..
macam2 style aku nengok...
cantik2...tapi...aku tak minat kayu....
jadi..aku naik batu....
aku rase...lebih stabil dan lebih tahan lama kot...

ade orang tutup habis..kire betul2 pisahkan ruang depan tengah dan belakang tu..
tapi aku buat divider tiang...
motip..?? sebab..insyaa Allah..ruang dapur asal rumah ni nanti akan dibuat dinning area...
tapi kene tunggu extend dapur belakang dulu...
dan... biler sampai mase nyer nanti..
kalau ade divider ni..biler pecah belakang..memang aku soh derang tutup jer ngan ape2 ar yang boleh asalkan habuk tak masuk sampai ke depan...
letih ooii mengemop..!!
ni sikit jer derang buat keje..
setakat naik batu..
tapi derang pecahkan sikit tiler tu tuk tanam dari bawah..
tu yang buat umah aku berpasir berdebu complete semua...
nak buat acaner kan....dulu pindah umah laju2...eerrr...pindah umah terburu2....uhuukkss...

sekarang..memang kental kan la jiwa tengok habuk satu umah oooii....-pasrah nak cantik punye pasal-

kalau pakai kayu...mungkin tak seteruk ni aku rase..
tapi...dah aku kate tak minat..nak buat acaner..
tak masuk ngan jiwa aku..
banyak kali fared tanyer..kenape tak nak pakai kayu jer...
harge die bagi lebih kurang jer pon...
tapi aku pilih susah2 kan keje derang naik batu...ngeh ngeh ngeh....

oohh...aku ade agenda lain yang tersendiri....

fared redho....

muwahahaha.....


ape pon..terime kasih pada pembaca blog aku..
yang jugak jiran setaman...Ummi Humairah..
kenal kan aku ngan kontraktor Mamat Pakar ni...
sebelum ni...ade gak beberape kontraktor yang aku tanya..
buat perbandingan harga...tengok hasil kerje nya...
dan paling penting -laju tak pekerja nya buat kerja-
laju tu bukan bermaksud..aku nak kerje siap cepat2 hari ni order hari ni siap..
laju tu maksudnyer...tak bertangguh2 buat kerje..
bermalas2...kejap buat kejap tak datang...lepak2..buat sikit2...
haaa...tu aku nyampah..sebab aku tengok sendiri umah jiran sebelah ni..
berbulan kot tak siap2 lagi...pening oooii...
aku naik rimas biler kayu berterabur depan rumah bersepah....
ngan paku karat nyer...sikit jer mase lagi aku nak buat report ni...
bukan sebulan-2 tau bersabar..
dah berbulan2...dah 5-6 bulan..!!
alasan..tak cukup pekerja...
ccooii...!!
bende2 ni lah aku risau...
lelagi pulak..aku dah tinggal kat umah ni kan...
kalau bende ley siap seminggu tapi ko nak siapkan sampai sebulan..
tu memang carik gaduh lah name nyer tu...

ngan kontraktor mamat ni...
so far...ok...pekerje pon ok...tak berkire sangat...
berbincang pon senang...tak demand harga...
kerje kemas...dan cekap lagi cepat...haaaa....penting tu...
hari ahad jumpe..deal  harge..
puas hati...bayar deposit..terus proceed kerje esok nyer..
janji dalam mase 4 hari...
tapi..alhamdulillah...3 hari jer siap...


HARI PERTAMA



ni mase die ngan menebuk...habuk kemahen satu umah...
mase ni yang rase hati tak kental nih...ngeeee..
aku pulak cerdik sangaaattt... tak alih semua barang..*daanngg!!
aku tak tau la pulak nak kene tebuk bagai kaaannn...
habes berabuk menambah kerje aku mengelap semua barang...haaaii..


batu bata dalam dapur aku oooii...!!


tebuk lantai dan dinding tuk tanam batu bata




[ni pakai camera 360 samsung tab] - amik gambar nak whatsapp kat fared




nampak macam kerje senang kan...nampak simple...
tapi..naik ikat batu sehari...tunggu simen kering sehari semalam..
esok nyer baru boleh plaster...poonn..kene tunggu kering jugak..
plaster tu satu hari sebab aku buat tiang2...
celah2 tiang tu yang susah nak buat kate nyer...



HARI KEDUA




aku baru tau..nak plaster tu amik mase yang panjang..
letak besi sebelum simen pon dah amik mase separuh hari..
lepas tu..plaster 2-3 layer..ngan pasir la..ngan kapur halus lah...
jenuh aku bertanye itu ini..ape yang derang ngah buat...hahahaha...pening mat indon tu menjawap
siap laki bini buat kerje hokeh...



HARI KETIGA




baru boleh cat...undercoat dulu selapis ngan cat putih..
pastu..cat ngan warne kiteorang pilih sendiri...
yang ni pon..amik mase sehari suntuk..
buat 3-4 layer baru nampak cantik..
sebelum tu..derang touch-up dulu yang ko tengok 'luka2' tepi dinding tu..
haaaii..terluke hati aku taw...uhukkss *drama sangat ko kaannn



dan hasil nyer...

*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
eeerr....aku tak de gambar lagi...*paaaannnnggg..!!!

bukan saje2 nak sepelais ko...
tak koser aku taw..
tapi siyes ni...tak sempat nak hadap amik gambar...

alaaa...macam tu jugak ar rupe nya..
beza cat jer poonnnn.....uhuukkss...

bendalah ni baru siap maghrib semalam..
lepas tu aku bizi mengemas dapur..
dah mop 2-3 kali pon..kaki aku masih rase berpasir....haaaiihh...
makan pon kat kedai sebab aku dah tak kose nak masak -alasan-
balik tu tu bizi nak uruskan penghantaran barang orang pulak..
lagipon..gambar malam tak cun...muwahahaha...
ni pagi tadi...aku ade hal lain kuar umah...

tapi ape yang boleh aku cakap...
alhamdulillah..puas hati..
seperti yang aku mahukan...
hasil kerje yang baik...dan cepat...
mase hujung2 tu ade gak yang tak kene..
susah aku nak cakap ngan mai indon tu...die tak paham...
aku yang naik angin sudah nyer..
bukan sebab hasil kerje..tapi sebab nak menerangkan kat derang..ppfftt...
tapi seb baik Mamat tu okey...
aku cakap sekali jer..terus die datang uruskan pekerje die tu....
tu yang setel lambat tuh....

tapi...tak per...bende kecik..
insyaa Allah...kalau aku nak buat renovation lain nanti...
aku tetap akan guna perkhidmatan dia jugak..


p/s :: nampak sempit sikit biler ade tiang tengah2 halam..dah biasa tengok lapang jer sebelum ni...ngeeee....




22 comments:

Aeen said...

cantek plak tgk bila letak penghadang kt tengah2 tu ek..

Cik Puan Mimi said...

Aty, mmg gitu proses reno ni. Mimi dah kalih dengan debu habuk bagai. Nk siapkan rumah ayah kt kg ni. Mmg harini naik batu. Esok simen. Esok cat. Mmg hari lain. Kena tunggu la. Tp siap dalam masa 3 hari ni mmg kira cepat la. Aty klau boleh ce tempek la indon mane. Cane nk kontek. Brape rege naik batu ni. Hehehje

Rizziela said...

Biasanya org pakai kayu2 ajerkan? cantik gak buat pakai batu

Jueliza Jamani said...

wahh cepat upload.. nak tengok.. hehehhe

~ NANA ~ said...

aty...i rasa idea buat guna batu ni lagi better dari kayu sbb batu ni blh cat ikut mood kita...kalau kayu susah...hehe

MizzTina said...

adessss...xde pulak gmbr dh siap..

alin said...

xsabar nak tgk hasilnya.. hehehehe.. penat tau scroll sampai bawah. :p

Puteri Satu said...

gggrrr... pang kat skrin pc ni.. sebab tak de gambar hasilnyer... kah kah kah... apapun ..canteeekk.. apapun hasilnya akak confirm berkenan dengan taste aty... mai datang umah tolong kasi idea apa yg patut kat umah akak tuh... hahahah

Nurzakiah Hanum said...

x sabar nak tgk hasil

Mimy Hamid said...

mk tgk nk tgk !!!

♥ ROS ♥ said...

Eh kreatif jgak kan... Cntikkk... Ros xtebuk dinding yang ade skrg ni... :)

Fizah said...

bab mengelap habuk tu paling tak berkenan kan...tp lepas dah siap semua blh guling2 puas hati..tu pun klu takde terpikir nk tmbh pape..kut tambah lagi, nk kena hadap lagi..hihi...apapun hasil akhir mmg kebabom..walaupun tak de gambar tp i is blh imejin..hehe

Chekgu Azrine said...

Nak tgok gmbr yg daj siap sis!!!hehe

nurul harnani said...

seriusly even benda mcm teaser, tp da bleh bayangkan kak atie buat mersti cante

CANTEK MENARIK KAU MEMANG D BOMB.

hihi

UMIE SUE said...

wahhhh..dah ade penghadang ke dapur..suke2

fazianbatrisyia said...

okla tu. xde masuk rumah terus nampak puik belanga...

cik hani said...

Tak sabar nk tggu hasilnya..

ameris said...

lahai..nengok pon dh letih nak ngemas lagi laaaa... sib baik qhaliff tak alergy abuk.

ameris said...

aty bg idea skit cemana nak mengcomelkan kagi umah akak...

IeRA said...

Tak sabar nak terus reno yang seterusnya...

nurin khairi said...

Rumah mak saya pun dulu camtu..dari luar boleh trus tengok smpi dapur..tp kami letak dinding biasa je.. Skarang dah extend smpi habis kt blkg..

MamaDaniel said...

umah kita sama pattern.. umah selorong namanya.. masih mencari idea yang dipersetujui oleh boh.. hahaha.. apa pun.. divider tu mmg cun.. :D