Thursday, November 28, 2013

anak sakit..ko yang tak pandai jaga anak...



uuhhhh....??


tak pandai jage anak ko kate....??

hapekaaaaahhhh...!!!


hebat sangat kah ko sampai nak kate macam tu...


anak ko tak pernah demam...batuk...selesema...??


mesti ko rase dah cukup bagus kan dalam hal penjagaan anak sampai ko dengan senang hati meletak tanggapan macam tu pada orang lain..

teror giler kalau anak ko tak pernah sakit...
kuat betul antibodi die...
ko bagi makan ape heh kat anak ko.....
cer ko share sikit...
biasanyer mak2 ni mane suka anak nyer sakit kan...
dah ko teror sampai kate macam tu..
mesti ada rahsia....

kate hebat sangat sampai cakap orang lain tak pandai jage anak macam ko kaaaaannnn.....



uhukkuhukkkss.....



betul ni langsung tak pernah...??



siyes...??


krik krik krik........



coooiii...


aku tak percaya......sungguh....


normal kah kalau anak tak pernah sakit..even demam...??


tak pernah berjangkit batuk dan selsema....

langsung...

ko tipu.....muwahahaha..



pernah terbaca...
bila saat anak tu sakit..
die sedang membina antibodi badan yang lebih baik...
dan bila die sihat nanti..
antibodi baru yang lebih baik dan kuat ade dalam badan nya...
insyaa Allah..

*betulkan aku jika aku silap

okeh..maksud 'sakit' yang cube di sampaikan..
adalah sakit2 biasa seperti demam..batuk..selsema..
yang..akan datang tak tentu masa..
tak tau dari mana datang nye...
elok2 sihat..main2..gelak2...tengok2 suhu mencanak naik..
jadi..nak salahkan sape...??


atau mungkin ko pernah lalui bende yang sama...

malu la tu nak mengaku...ecececeh....
sebab ko dah sedanp claim orang kan...
biler anak sendiri yang kene...haaaaa...nak cakap pandai sangat lagi kah...
dah mengate orang pandai pulak ko kan...


ko suka sangat ker kalau anak ko sakit...??
ade ko mintak2...??
ko boleh tau ker biler2 mase penyakit sakit demam batuk selelsema atau segala macam penyakit tu nak datang....??

kalau tau...senang la mak pak tu standby..
yang kerje..amik cuti siap2..
tak yah nak EL2 bagai....

haaaa...ko mampu....kahkahkah....

jadi...tak kan lah ko nak salah kan makpak nyer tak pandai jage anak..
macam ko tak pernah lalui semua tu...

ade ker orang yang mintak2 anak nyer di datangi penyakit.??
ade ker makapak yang suker sangat tengok anak nyer sakit..??
atau saje2 hantuk kepala anak tu kat dinding nak kasi sakit...

ohooooiii....
ade mak2 yang anak jari terkepit..anak tu nanges sikit..
tapi mak nyer yang drama lebih...

eerrr...laki aku tu....ngehngehngeh...

sayang kan anak....begitu lah...


jadi...kalau sebab bende2 macam tu ko dah kate orang tu tak pandai nak jage anak...
tak reti lah aku celah mane ko boleh pikir macam tu ooii..

ok ok...kekadang memang ade bende2 yang kite makpak ni careless sangat..
sampai tergelincir...terjatuh...terkepit pintu...terhantuk...

biasa tu....biasa hokeh....

tak setiap saat kite mampu melindungi mereka..
ade bende2 berlaku tanpe kawalan...
tanpa di sengaja kan...

tapi tak bermaksud orang tu tak pandai jage anak sampai berlaku bende2 menyakit kan...

ade budak boleh boleh setiap masa di kawal..

haaa...tu anak aku lar tu...
jadi..kalau dah tetibe die main lari2..
terjatuh..terluka kat mana2..
patut kah makpak nyer di salahkan jugak..??

walaupon anak tu pon bukan lah besalah...
tapi tak patut ko nak salah kan makpak nyer kate tak pandai jage anak...

kang tak kasi anak main pulak kang..lain cerite nyer..
anak tak aktif...pasif...tak tau bermain..
lagi merunsingkan bagi aku...

jadi...plz consider...
jangan buat mulut azwan ali sangat nak mengate itu ini suka2 hati..
mentang2 lah waktu tu anak ko sihat kaaaann...
dah anak orang sakit..
ko tak yah nak jadi lauk tambah pulak nak sedapkan cerite...
mengata orang....



mungkin sebenarnyer ko sentap...atau sakit hati...
kalau orang tu asyik2 cuti kerje..EL...dengan alasan anak sakit...
weeeyyhh...tu bukan alasan okeh....
tapi memang satu tindakan wajar yang perlu di lakukan sebagai seorang makpak...


eleeeyyhh...ko dah sakit hati..
ko nak kate anak orang tu berpenyakit atau makpak nyer yang tak pandai jage anak....ciiissss kut sungguh ar ko....


mungkin anak ko jarang sakit...
jadi ko boleh nak berbangga pada orang yang ko pandai jage anak..??!!
macam tu..??

tak semestinya...

atau mungkin ko di beri kelebihan..
anak2 jarang sakit...atau tak pernah langsung sakit...
mungkin bukan sebab ko pandai jage sangat...
mungkin jugak...anak2 tersebut memang di beri anugerah memiliki antibodi badan yang kuat...

kerja Allah kan..
bukan kerje ko sampai ko nak berbangga sangat...

teringat aku masa remaja baru habes belajar dan praktikal kat satu kempeni ni...
masa zaman aku langsung tak pikir pasal kawen dan anak...
kerani kat situ ada 4 anak...
dalam 4 anak tu..ada sorang yang selalu sangat tak sihat..
yang memerlukan perhatian mak nyer...
jadi akak tu selalu kene amik cuti secare tetibe atau nama familiar.. EL..

timbul isu pulak pada bos department perempuan yang jugak ada 4 orang anak...
iyeeerr...pahaaaamm...bos mana suka staff nyer asyik2 cuti...
tapi aku pulak yang sentap bila die cakap -tak pandai jaga anak..tu sebab anak asyik demam-

huh...??!!

eeerrrkkk...

cer ko pikir...
dalam 4 orang tu..hanye sorang tu jer yang selalu tak sihat..
dan selama akak tu bekerje berbelas tahun...
tak pernah pulak bos tu nak pikir yang lagi 3 anak die sihat waalfiat tu sape pulak yang jaga...
bukan orang yang sama ker...bukan akak tu jugak ker...??

aku yang sentap oooii...

mentang2 lah anak2 ko sihat2..waktu tu..
tapi teringin lak aku nak tanyer...
anak die langsung tak pernah sakit ker mase kecik2 dulu....

okeh..mungkin die bos...jadi tak timbul orang nak kata kalau die terpakse lalui bende2 kecemasan macam tu.. [kot]
hakikat jadi bos...

atau..mungkin jugak sebab ko bos..gaji besar..
mampu nak bagi anak ko supplement tambahan mahal2...
iyeerr..aku tau ianya membantu...
jadi kebarangkalian anak mudah sangat nak kene penyakit biasa tu adalah susah...

tu sebab mampu..kalau tak berape nak mampu....???

aku kenal sorang kenalan ni...
hidup nye susah dulu..kais pagi makan pagi..cegitu lah kirenya...
masa mengandung...
tak mampu nak bagi kandungan dalam perut makanan yang sepatut nya..
yang lebih berkhasiat...
mak nyer pon selalu sangat tak sihat...
sebab...susah nak beli makanan2 yang cukup khasiat pyramid nya...
jadi..macamane anak dalam perut nak dapat khasiat tu jugak kan..
kalau dah mak hari2 makan biskut kering alas perut...

jadi..anak dia...selalu sangat sakit...
bawak pergi klinik hospital...nurse hanye marah2 cakap anak tak cukup khasiat..
suruh bagi susu yang bagus...
macamane nak kasi..kalau nak beli susu pekat minum sendiri pon tak mampu...
anak hari2 di beri minum air masak atau teh..
kesian...
tapi tak boleh nak salah kan die..sebab kehidupan nya memang susah...
macam tu jugak dengan anak ke-2...
sampai satu masa...die tak nak bawak anak pergi klinik atau spital biler asyik2 demam..
sebab...die tau...die jugak yang akan kene..
die jugak tau..anak nyer selalu tak sihat sebab tak dapat makanan yang berkhasiat...

takdir Allah...mengandung anak ke-3..
derang diberi rezki melimpah ruah...
jadi...die tebus segala nyer pada anak ke-3..dan jugak anak2 yang lain..
di beri segala yang terbaik...
makanan tambahan yang elok..
makanan yang menyihatkan...
dan alhamdulillah..anak ke-3 tu lebih sihat dari adik beradik yang lain...

eeerrr...

ko paham tak maksud yang aku cube sampai kan...

setiap orang tu berbeza...
kite akan di uji dengan macam2 ujian..
jangan lupa...kesenangan di beri NYA tu pon adalah satu ujian..
nak tengok tahap keimanan kite..
kalau awal2 ko dah bongkak...berbangga nak cakap "eeaahh...anak aku tak pernah sakit macam anak ko.." sambil nak buat2 muka mintak selipar...
acaner pulak tu kan...tak bersyukur satu hal...
bongkak dengan nikmat Allah bagi satu hal lagi...

ko pikir lah sendiri...

haaa..tu hanye salah satu contoh....

jangan cube bandingkan atau terdetik timbul dalam hati nak mengata biler anak orang sakit...

kalau waktu anak ko sakit demam batuk atau selsema..
ape ko pikir...???

" dah nak sakit...nak buat macamane...jage jer lah kan "


haaa...macam tu jugak ngan orang lain...

kerisauan yang ko rase bila masa anak ko sakit...
macam tu jugak yang di rasai oleh orang lain....

"anak aku jarang sakit"

jarang...bukan tak pernah kaaaaannn...
maknenyer...bila2 masa..pada masa akan datang...
mungkin ko jugak akan lalui nya...mungkin lebih teruk...

eeaahh...ni bukan doa yang buruk2...

tapi peringatan pada semua..
pada ko..dan jugak aku....


pernah sorang musibat ni cakap ngan aku..

"haaiihh..kate susu badan..tapi demam jugak anak ko "

kang aku cakap ko sengal tahap gaban kang...ko marah....

ni bukan pasal isu susu badan atau susu ape sekalipon...

ni pasal...dia nak demam...
pernah pulak ko suka2 nak anak ko demam kaaaann...
saje2 jemur anak ko panas2 terik nak kasi demam...
atau saje2 ko kasi mandi air hujan yang kompem ko tau anak ko nanti akan demam...

mungkin budak tu demam sebab nak tumbuh gigi...
mungkin jugak demam sebab menjangkit kat luar...
ko sendiri bukan dok kurung anak ko langsung tak jumpe orang..

jadi yang ko nak emo sangat siap bandingkan dengan susu badan tu...
dah kenape pulak ko kan...

kekadang..ape yang berlaku pada anak ni..
sebagai ujian tuk makpak nyer...
ujian tu dari Allah..
hah ko..berani nak mempertikaikan atau mengata setiap ujian yang Allah sedang bagi pada anak dan makpak nyer tuh....??


tak pasal ko kene panah petir oooii.....




okeh...aku cakap penyakit general yer..
yang bukan penyakit kronik...


anak ko jatuh...luka...dan berdarah....

ko nak kata makpak anak tu tak pandai jaga anak...

anak ko tak pernah jatuh....??
tak pernah sekalipon terhantuk...??
tak pernah sikit pun luka...??
tak pernah menangis sebab sakit..??
tak pernah buat sesuatu yang mungkin akan menimbulkan kemudaratan atau kesakitan..??

kalau tak pernah..ape kate ko share ngan aku ape rahsia nya...
dan aku pasti ko betul2 hebat...
saat tu baru ko boleh nak cakap yang orang tu tak pandai jaga anak....

kalau tak....

ko senyap2 jer...

kalau ko tak mampu nak tolong...atau ko langsung tak nak doakan supaya anak tu cepat sembuh..
tapi tolong lah satu perkara...

tolong senyap....dan tolong jangan nak menghanjing macam2....
jangan sekalipon timbul atau terdetik kat hati ko yang
asal anak orang sakit jer..ko claim orang tu tak pandai jage anak...


paling dasat...kalau ko yang mengate tu masih belum ada anak....puuuiiii......



eeaaahh...aku tak emo..
aku cakap based on ape yang biasa aku dengar...
dari dulu2 lagi...
dan entry ni tak de kaitan dengan qaleef demam ritu...ngehngehngeh..

jangan pulak ko yang sentap....



p/s :: sakit penghapus dosa...anak2 tak de dosa...tapi pengorbanan menjaga anak yang sakit...berjaga malam semua ada ganjaran nyer di sisi Allah...insyaa Allah



34 comments:

Nurzakiah Hanum said...

biarkan apa kata orang

mama leen said...

panjangnya aty... marah sangat nih.. hehe..

careno said...

panjangnya luahan perasaan... btw, mmg bangang la org yg ckp mcm tu...

S.n.Fariza said...

betullah tu aty.
mcm i plak, mmg anak kerap dmam.
senang je staf kata pergilah cuti jaga anak, blkg hazab ngutuk i. dpn ckp lain blkg ckp lain. puffff. mcm hape entah. itu semua kerja Allah. siap bandingkan anak aku anak kau. manusia yg xtau kenang org sekeliling.

Mimie_Zatun said...

uiks.. panjangnya.. hehe
anak nak beralih bulan pun akan sakit demam juga.
yang duduk kat taska pun demam juga coz dapat dari kwn2 di school.
Mulut org tak dapat tutup. so sabar je la kan.. hehe
ceria selalu k..

Lynda Che Lah said...

ok..panjang lebar..masing-masing ada cabaran kan aty..anak sakit kira cabaranlah..dan semoga Allah beri ganjaran kepada ibu bapa yang sabar menghadapi cabaran..begitu juga utk anak-anak kita..Lynda senang je..ambil pendekatan..lantak ko lah nak cakap apa pasal aku dan anak aku..bukan ko bg duit beli susu..beli ubat..bangun malam..susah hati dan sebagainya..semoga mereka yang begini diberi hidayah :)

aleen avril said...

salam ati....sy pernah org duk kata mcm ni....plg sedih lg yg mengata tu darah daging sendiri..

mmg di akui anak sy dulu nak smpai umo setahun tu bole kate tiap tiap bulan demam and sakit.

so minah tu mengata la kan...anak kita ni asik sakit sakit sbb sy ni xpandai nak jaga anak...sy diam je sbb dia bckp msa tu ikot emosi marah dia...

dia mmg xtau pape klu ikotkan sbb dia msa tu blm pon kawen blom ada anak segala...


haaaa sekarang dia pon dah ada anak kan...anak dia masok ospital asik kene sedut kahak...selalu sakit demam2...skg br dia tahu..

tp sy tgk jela...xde nk kata pape....

tp mmg sedih la msa dia kata kt sy dulu...smpai ktorg gado beso smpai skg xbaik...huhuhuuu

syazai86 said...

betul tu aty....mggu ni 2 hari je dpt p keje...ank2 demam batuk n selesema....xde sape la nk ank2 sakit....lg suka tgk ank2 kita ni hepi n aktif...

UMIE SUE said...

haaa.kan dah panjang ayat karangan aty..hehhee,,
sabor je lah org gitu..tumbokkk kang!

Mar Mansor said...

panjang lebar..tp saya baca dr awal hingga akhir..he3..
betul apa y aty ckp ni..semua ibu nk y terbaik utk ank2..siapa la kita utk menilai org..

Azziah Nawawi said...

sokong!!!
kadang2 diorg ni nak bercakap tak pikir kan? sesedap mulut je. mcm la kita mintak anak sakit. padahal kita ni dah cuba yg terbaik utk anak.

ayahmamilisa said...

good writing aty..bila anak sakit ni memang mak n apaknya la yang paling susah hati..anak adalah segalanya..Insha Allah segala pengorbanan kita, ganjaran pahala yang menanti :)

mrs kayrul said...

aku dulu masa bujang pun ada perasaan macam tue, tertanya naper anak sakit mesti mak EL..bila dah ada anak sendiri baru tau...belajar dari pengalaman...

YanaUjang said...

mulut azwan ali?? kahkahkah

mulut org mmg susah nk kontrol kan..kdg aku sentap gak dgn mulut org ni..tp aku tgk gak background dia...ada yg xde ank lg, ada yg umo ank br setahun jagung..eh dia x tau ke perjalanan idup ank dia tu jauh lg yg dia trus nk eksyen sgt tu kan...hehh semoga diberi hidayah la kpd org² gini :)

Baiduri said...

nice n3....

ily♥ said...

Amboi...pjgnye mommy aty membebel..hehe...

Tapi setuju dgn point2 aty...sbnrnya masa anak2 sakit tu la blh tgk cmne bersusah pyh mak ayah jaga anak. Klu anak sihat, kdg tu dibiarkan je ank tu main sendiri..tp bile demam, sikit2 tgk ank ok ke tak...

Jgnlah condemn parents lain x pndai jg anak walau kita rasa kita hebat sgt sekalipun. Allah maha adil kan. Klu x diuji masa anak2 kecik ni, diuji pulak masa dah besar esok. Who knows? Kita doakan je lah anak org tu cepat sembuh instead of ckp mcm2..

SaL Zakaria said...

biar je ape org nk kata..org memang suka cari salah kite je..salah diri sendiri tak nk lak tengok kn..jom follow sal http://smileysasa.blogspot.com

Edat_Uzair said...

mulut orang memang camtu...xleh dok diam..ada je benda nak kritik..nak kata...padahal kita tak kaco diaorg pun...sabar je la kan...

ameris said...

betul aty... sakit anak ni bukan boleh dijangka2. takde makpak minta anak sakit.

kalu bos masih tak paham ni maknanya dia xde anak. ingat suka ke amik EL2 ni.
tp kalu anak sakit mmg akak xkan pikir berkali2 utk EL...

DYatie said...

Fuh.. penat aku menahan nafas baca dari awal sampai akhir aty oi. Aku org gini aty bila tup Allah bagi kat dia, aku senyum sinis kat org gini. Bukan kat anak tu. Anak tu aku doa semoga segera sembuh. Senyum sinis tu bukan suka anak dia sakit tapi biar dia beringat sikit. HewHewHew.

Khumaera Ismail aka Mariam Ismail said...

salam sis. takpala abaikan je individu terbabit.Allah lagi maha Mengetahui.tenangkan fikiran,toksah layan negatif thinker diklgn anda.chewah..

TelingaBulat said...

huii luahan ati ke ke marah?pnjngnye sabar laa.kekadang org ni ckp ikut sedap mulut ajee..

Nursaila Norman said...

tak baik la cakap mcm tu..x semestinya anak2 demam atau x sihat tu sbb mak dia xpandai jaga..rezeki masing2 kan..

sabar jelah kan..sbb tu lah kita kena jaga mulut..sbb mulut badan binasa..huhuhuhu

Mariyam Nabella Ishak said...

Salam..

wlaupun anak nana payah nak sakit..tp nana phm perasaan ibu2 yg anaknye kerap demam batuk dan sbgainye..sbb kakak nana pon penah mgalami situasi mcm awk sekarg..kawan nana sndri pon smpi org ckp mcm2..anak nana pnh msuk ward skali sbb jangkitan usus & demam..org siap ckp..doc siap sound lagi "tu la kalo xbagi susu ibu anak akn seng kena penyakit" allahuakbar,rase cm nak sound je doc tu..masuk opis kna sound lak ngn boss..perempuan lak tu..masyaallah..tkedu rasenye..pada nana mnum susu ibu ke,FM ke kalo nk sakit tetap akan sakit jgk..susu ibu ni adala rezki ..klo kata kita xdpt susu kn anak dgn susu kita bmkna bkn rezki kita b anak..sape yg xsedih..ni sume kuasa allah taala..kita xbole nak hlg..kwn nana full bf anak dia,tp anak dia kerap kuar msk spital.no such things kata kita xpndai jga anak la,xbg susu ibu la,apa la..ni sume kuasa allah..kdg2 sedih jgk ati ni bila ada kwn2 post kt FB anak demam lg..ya allah..nana bole rase perasaan dorg..sbbnye diri sndri da jadi mak..smlm bff wassap bgtau anak dia demam..temp 39c..dia tnye leh x bg ubt bontot.Anak dia evry month demam..dia pon ssh ati gak..dia ckp xmo post kt fb sbb sedih org ckp mcm2 psal anak dia..kesian sgt..
bia la ap org nk ckp..klo kita mgamuk pon xbaik..Anak tu anugerah allah pd kita..dia sakit tu tndanye allah sedg mguji kesabaran & iman kita..pedulikan ap org nak ckp..istigfar byk2..mohon pd allah smga tetapkn kesabaran kita utk mjaga ank kita tu..Nana doakan anak awk sembuh & sihat mcm anak2 yg lain..sabar ye..bkn kita mtk anak kita sakit..

salam perkenalan,
Nana
http://mummysoffya.blogspot.com/

Mariyam Nabella Ishak said...

Salam..

wlaupun anak nana payah nak sakit..tp nana phm perasaan ibu2 yg anaknye kerap demam batuk dan sbgainye..sbb kakak nana pon penah mgalami situasi mcm awk sekarg..kawan nana sndri pon smpi org ckp mcm2..anak nana pnh msuk ward skali sbb jangkitan usus & demam..org siap ckp..doc siap sound lagi "tu la kalo xbagi susu ibu anak akn seng kena penyakit" allahuakbar,rase cm nak sound je doc tu..masuk opis kna sound lak ngn boss..perempuan lak tu..masyaallah..tkedu rasenye..pada nana mnum susu ibu ke,FM ke kalo nk sakit tetap akan sakit jgk..susu ibu ni adala rezki ..klo kata kita xdpt susu kn anak dgn susu kita bmkna bkn rezki kita b anak..sape yg xsedih..ni sume kuasa allah taala..kita xbole nak hlg..kwn nana full bf anak dia,tp anak dia kerap kuar msk spital.no such things kata kita xpndai jga anak la,xbg susu ibu la,apa la..ni sume kuasa allah..kdg2 sedih jgk ati ni bila ada kwn2 post kt FB anak demam lg..ya allah..nana bole rase perasaan dorg..sbbnye diri sndri da jadi mak..smlm bff wassap bgtau anak dia demam..temp 39c..dia tnye leh x bg ubt bontot.Anak dia evry month demam..dia pon ssh ati gak..dia ckp xmo post kt fb sbb sedih org ckp mcm2 psal anak dia..kesian sgt..
bia la ap org nk ckp..klo kita mgamuk pon xbaik..Anak tu anugerah allah pd kita..dia sakit tu tndanye allah sedg mguji kesabaran & iman kita..pedulikan ap org nak ckp..istigfar byk2..mohon pd allah smga tetapkn kesabaran kita utk mjaga ank kita tu..Nana doakan anak awk sembuh & sihat mcm anak2 yg lain..sabar ye..bkn kita mtk anak kita sakit..

salam perkenalan,
Nana
http://mummysoffya.blogspot.com/

brian daniel said...

Mmg banggang pown...mmg susah bila kita nak face have to face ibu yang pikir diri dia BAGUSSSS sGTTTT laa jaga anak..pandai dalam segalanya mcm dia tu Prof yg serba tahu laa...hurmmmm...sindir2 perli2..ikut sedap mulutttt je...

Nurul Aziz said...

Panjang! mengalahkan saya yang selalu suka taip panjang-panjang.. hehehe :p


sy kan, pernah ada ada orang cakap, kesian nya ayra minum fm, mesti selalu sakit kan.. fm takde antibodi yang kuat mcm susu ibu.. eh kau menyalak pulak??? kikiki.
tapi, alhamdulilah walaupun minum fm, memang jarang gila la ayra demam. see? susu ibu ke susu LEMBU ke.. kalau Allah kata demam, demam jugak.


kalau selsema tu selalu la.. sebab ayra memang jenis berkawan. bukan terperap dalam rumah. kalau kat rumah mak, memang ramai kawan dia... dah ramai2 tu, memang ada la yang selsema ke apa, sorang baik sorang kena, mana tak menjangkit kan?


pastu ada yang cakap ayra ni nakal. pheww berbuluuu nya aku dengar hoii. apa kata ubah nakal tu kepada AKTIF..kata-kata tu doa kot.. eh yang ni macam takde kena mengena dgn entry lak.














fazianbatrisyia said...

wahhhh..panjangnya...
biarlah..kita tak mampu tutup mulut org...
sabar lebih baik. jaga anak sakit pon dapat pahala...ikhlaskan hati.

Chekgu Azrine said...

Ni betul2 sentap ni..
Akk baca pong sentap..
Ank akk hisap susu bdn pun kerap jgk dmm masa blm msk 6 bulan..
Pastu alhmdulillah jrg demam..
Bnda ni kuasa Allah..ujian Allah..
Kenapa orang tu perlu nak pertikai..
Sebab xjd kt dia kot..
ALLAH nk tnjuk sat je kot..
Huhu

syawalsimpsons said...

sabar la aty...dorang yg cakap tu tak da kat tempat kiter yg jadi seorang ibu yang anak nyer sering tak sihat ni kan...kalo anak tu tak sihat dier kan melawan sakit tu...untuk dapatkan imunisasi yang tinggi kan..teringat zaman besarkan syawal dulu asik la tak sihat..org pon asik la mengata je....dah anak tak sihat..bukan kiter minta kan

Anak Lebah Comot said...

dah nama pon manusia..so jalan terbaik adalah SABAR!!!

Fiza Rahman said...

Eeeiiii...geram plak membacanya. Sabar jer lah. ANak dia kebal ker aty? Tak pernah sakit kot sampai nak kondem anak kita sakit di kata tak pandai jaga anak?

Maknanya, semua ibu2 ni tak pandai jaga anak lah klo anak sakit yer. Ceteknya pemikiran.

ctmah said...

gigih aku baca aty oii..haha!
org xde akal, mmg camtu.
betol ah kata ko tu, ank sakit sebab nak bina antibodi badan. tu pasal la below 1years x digalakkan bg antibiotik. biar antibodi badan melawan penyakit tu

Sumayyah Ahmad Hafiz Al-Arshadiy said...

Mcm ni gaya, kalo buat muka mintak selipar tu, kasi wedges terus baru merasa...hehee...

Sihat tu rezeki. Sakit pun rezeki. Setiap rezeki yg Allah bagi jgn takbur. Terima dgn redha dan syukur. Semua tu pinjaman. Sekelip mata je Allah boleh tarik... Nak balas cash pun Dia blh buat...Tambah2 bab kesihatan anak2...jgn kerana mulut puaka mak, anak yg tanggung sakit nanti...mintak jauh. Moga anak2 kita sentiasa dilindungi Allah....huhu...