Tuesday, November 12, 2013

MAKEOVER :: dekorasi KUFI untuk bilik tidur utama




semalam kan aku dah teaser kat ko pasal kufi ni...
aku tempah dari blogger EKIN -dengan harga yang aku kire murah jugak
kali ni aku tempah ayat 4 qul untuk dekorasi dinding dalam bilik tidur utama...



 ingat lagi frame yang banyak jase nya ni kat aku...??
dari kawen aku guna tuk dekorasi bilik pengantin..
lepas tu...buat dekorasi kat ruang tamu dinding atas tivi..
pindah umah baru...duduk kat sudut bilik tidur utama...
dan sekarang...frame yang sama ni aku tukar idea gambar...
dengan letak kufi yang di tempah..
dan...ubah kedudukan tempat frame ni..






dapat agak aku letak kat mana...??

aku letak kat dinding utama -feature wall- yang aku dah tukar cat kaler kelabu gelap tu..
tu pasal aku pilih warna yang lebih outstanding -hijau-

kate 4 qul kan...
frame asal ade 3 ketul jer..
kiteorang beli lagi satu frame jenis yang sama kat IKEA
RIBBA frame 50 x 50 harga Rm 65
seb baik ar ada lagi stock yang sama...
beli satu jer tuk melengkapkan 4 qul tu


aku letak secare penjuru..
untuk 2 dinding bersebelahan...
kenapa ak letak macam ni...??
sebab kat ruang ni kosong sangat...
aku tak nak letak atas kepala katil.
selain sebab jemu...aku rase nak letak 4 bingkai gambar besar macam ni...
agak crowded...
lelebih lagi kepala katil aku jenis tinggi dan berkerawang...
dan nampak lebih tak seimbang bila sebelah kiri katil
ada almari meja cermin yang tinggi jugak...
memang nampak 'berat sebelah'kalau aku letak kat tengah2...
jadi aku decide letak kat sudut dinding ni....
kalau tengok keseluruhan bilik...adalah lebih seimbang...

eerrr...gambar penuh..nanti aku kongsi kan...insyaa Allah


sebenarnye ruang ni adalah ruang solat kiteorang...
ruang tuk aku mengaji...
dulu...aku letak 'rehal' dan alquran atas meja tu..
tapi qaleef suka usiak...jadi aku simpan dalam laci...
tapi masih mudah tuk aku capai tuk baca...
ruang solat tapi tak de ampai tuk telekung..??
tak perlu pon ko nak penuh2 berlonggok semua kat situ..
ade tempat khas tuk semua tu berdekatan jugak ngan tempat ni..
tak susah pon nak amik capai dan guna...

insyaa Allah...tu jugak aku akan kongsi nanti biler siap keseluruhan make over bilik ni hokeh...





kalau frame yang sebelah dinding putih tu bewarna hitam pasti lebih menarik...
iyeeerrr...aku tau...
tamai cadangkan aku buat cegitu biler aku post gambar ni kat satu group fb...
aku pernah cadangkan kat laki aku bende yang sama..
tapi laki aku kate tak cantik kalau cat bingkai tu...
tah ape tah die bagi alasan...
yer keerr..?? tu mesti sebenarnyer sebab die malas ar atu nak cat...!!
aku tau daaaaahhh....
tak cantik konon...ciitttt....
takper..takper... nanti datang kegigihan...aku akan buat sendiri..insyaa Allah...
tapi buat masa ni...ok lah tu...
masih outstanding.... 



eeaahh..kate ko projek makeover ni tergendala...
bulan november kate ko nak setel ruang tamu...

eerrrr.....


sambil2...dah kebetulan ada bende nak di cerita....


so far...untuk make over bilik tidur utama ni...
dah 50-60% siap...
ada beberapa lagi idea nak di buat...
kat sudut asal frame tu ade bende sedang dalam plan nak di buat..
sesuatu yang lebih 'besar'...insyaa Allah...
tapi buat mase ni..semua hold dulu..
sebab nak fokus kat ruang tamu kate ko kan...
bajet semua akan ke situ dulu...



okeh..pasal frame kufi atas ni..
kalau berminat boleh buat tempahan dengan EKIN yer...
jagan risau..harga memang mampu milik dan murah...









25 comments:

Mimy Hamid said...

cantik la aty..kreatif ko ni...ko potong letak dalam frame ikea...nice deko

mama leen said...

cantiknya bilik tido... walaupun nampak sipi2 jek.. hehe

nuyui a.k.a miss YUI said...

bab deko mmg cntik =)

Nurzakiah Hanum said...

cantik sgt2

ina ariffin said...

slm, nk tnya camne u letak frame tu ye? either u drill @ pakai penyangkuk frame yg biasa.sbb mcm saya selalu risau dinding rumah jd rosak kalu letak frame kat dinding.tp saya suke tgk org yg pandai deco esp deco utk frame.bglah tips. tq. :)

eima said...

frame tu klu kat wall putih letak frame hitam kan cun ...lebih kontra gitu .... hehehe

Chekgu Azrine said...

yang pasti cantik sangat!!

O'gosh Iskandar said...

cantik..member ai pun ada buat kufi ni..tapi dia buat suka2 je...x terpikir pun nak letak frame kat sudut camtu...

Ayu azmir said...

cantiknya...... berbaloi..

Shizan Syafik said...

Cantiknyaaa.. Unik.

n0rraslida alias said...

aty!!! Lid pn order ngn ekin! wahh..hasil tangan dia mmg superb! Lid pi umh dia pn...alahai..teruja ngn hasil kretip ekin neyh. mmg cantek!

uyah nazura said...

cantiknya bilik aty...suka tgk :)

Gieyana said...

Cantik beb..aq nk jugak nih..bkenan aq tau..:)

semai azura said...

kreatifnya..

http://sehat1man.blogspot.com

♥ ROS ♥ said...

Tbaik la aty.. Xtau la rupanya bilik ros nnt mcm mana :p

CikNaa said...

sejuk mata memandang aty..

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P said...

Cantiknya bilik akak walau nmpk sikit je.. betul jgk kalau frame kontra lg smart

MizzTina said...

cantik giler bilik tidor akak..mcm hotel dh..

ily♥ said...

Marvellous :)

cik hani said...

cantek dan menarik u..

Cik Puan Rara said...

cantik lah aty.pandai btol aty cari sudut!

mamaairis said...

cantiknya................

ctmah said...

aty ko mmg mabeles ah bab2 deko ni..tabik spring ok =)

IdaShazana said...

mantopnya bilik dia

julie hussin said...

Cantiknya....:)