Thursday, December 05, 2013

ko ni ape pon tak boleh ar



situasi kat satu warehouse sale yang ramai orang


Okeh... bukan situasi aku..

Jemah :: eeee...kenape lah nak sibuk2 bawak anak kat tempat2 macam ni...ngan stroller nyer..

bercakap ngan kawan sambil buat muka mintak high heels aku

Walaupon tak kene batang hidung aku...
-kalau tempat2 cegini mmng jadi tugas laki jaga anak-
Tapi aku boleh cube memahami situasi orang tu...
Yang mungkin terpakse bawak anak tu dengan stroller src yg ko tau bagak nye memang boleh mengundang marah....hahaha...

Tapi....


dah kalau tak bawak...ko nak tolong jaga kan ker ooii...??!!!


mungkin ko boleh cakap..
soh jer lah keluarga ker..baby sitter ker jagakan..

tu ko pikir..

Kalau lah aku yg berada di situasi tu....

aku pikir :: celah mana aku nak hantar anak aku ni....
ko tak tau kan ape masalah aku..
banyak bunyik pulak...

kekadang tak paham orang yang pikir macam ko mampu selesaikan semua masalah dengan ape yang ko cakap....

kalau lah semudah itu....



pernah berlaku situasi kat satu tempat ni..
time pose nak raye..
bawak anak2 shoping barang raya...
ko tau lah kan bebudak ni..
ade mase mud die tak boleh nak hagak biler nak datang 'menurun' nyer tuh...

dah ramai2 orang..sesak2...
biler anak buat perangai mengundang nyer tu.
haaa..memang pening...

aku tau perasaan makpak nyer waktu tu...

sedang elok aku selisih ngan jemah2 dengar cakap macam kat atas tu..
nak saja aku patah balik sound jemah tu..
siyes ni...
tapi tak 'real' la pulak kan nak kene patah2 balik..
kalau betul2 kene depan mate aku tu..
haaaa..memang mendapat dah tu...

bukan nak gaduh..
tapi ko pikir lah dulu sebelum nak sound2 macam tu..
kalau mungkin orang tu tak berada dalam situasi aku  -tak ley tinggal anak kat sape2-
mungkin memang sengaja die bawak anak2 tu tuk carik kain baju budak tu kan..

ko pulak...
tengok gaye macam dah jadi remaja purba...
tengok body macam dah beranak pinak..
tengok muka boleh agak umur berapa..

tapi tak boleh pulak ko pikir kaaaaann....
atau..jangan ko hengat...semua orang sama macam ko...

iyeerrr..tak semua orang ade pilihan..
macam aku sendiri...
aku tak de pilihan tuk tinggal atau bawak anak tu sekali..
satu2 nyer pilihan yang ada adalah...angkut anak dan laki sekali....ngeeeee....

atau...aku sendiri..kekadang..
tak sampai hati nak tinggalkan anak tu...

eeaahh...sokati aku lah...
anak aku kan...nak bawak ker nak tinggal ker...

tak suruh pon jemah tu jagaaaaaa.....

tu aku cakap...ko ni...ape pon tak boleh ar...


situasi lain


kat kedai makan...
mak apak sedang makan...
anak leka layan boboboy kat tab..

okeh...aku lah tu...

update gambar situasi tersebut kat laman sosial..

tetibe orang komen

" tak elok biar2 ajar anak ngan gadget jer...."

dan lagi...


dan lagi...


ayat jemah yang samaaaaa.....


fineeeeee...niat ko baik....aku tau...

tapi aku jugak dapat bezakan...
ayat ko saje menegur dengan niat baik..
atau saje nak menjemah kat situ...
saje nak bagi annoying macam aku ni loser sangat as a parent sebab bagi semua tu pada anak....

puuuiii.....

tapi tau kah ko situasi sebenar yang terjadi...??

kalau ko rase ko tau..ko tak kan komen macam tu...

aku nak makan...
laki aku pon nak makan..
tu kire makan laju2...
tak toleh dah kiri kanan..

eaaahh...sempat amik gambar sebab order belum sampai...ngeh ngeh ngeh...

kalau anak aku tak di beri sesuatu tuk melekan kan dia..
die akan kacau segala2 yang ada..
atau die tak kan nak duduk diam2 kat kerusi..
seboleh2 die nak berlari bebas...!!
jadi...kalau ko cakap macam tu...
ko nak tolong jaga kan ker..??

haaaaa...kalau ko ada..nak tolong jaga..
senang...lagi jimat battery tab aku tuh....

kalau ko tak mampu...
jangan banyak bunyi...

iyeerrr...aku sedia maklum pasal ape ko cakap tu..
tak elok...tak bagus...

tapi tu aku cakap..
kalau ko tak tau sebenar2 situasi..
jangan main jemah jer oooii....!!

yang ko nampak tu jer..
yang ko tak nampak macam kat umah...
atau dalam situasi2 berbeza...
tak nak pulak ko pikir kaaaaann.......

haaaa...tu aku cakap lagi...ko ni..ape pon tak boleh ar...




ni sikit...

Yg orang suka nau jemah....
banyak baiii....banyaaaaakk...

tak kasi puting kat anak..
tak kasi buai...
tak ley dukong..
tak yah pujuk anak nanges..
tak boleh mengedoi...
tak boleh itu...tak boleh ini...
Banyak nau pantang larang nyer..



ko ni...memang ape pon tak boleh....


Cer ko chill sikit....
Ileks2..... 



Eeaahhhh...aku pon menjemah gak ni....



*dannnngggg.....




- biler sikat tepi kemaih kendul lagi dak qaleef ni -
okeh..takde kaitan...










27 comments:

missayu said...


hahahaha....realitikan...ayu kalau benda2 mcm ni,buat dek jer...kitorg laki bini jenis susah nak tinggal anak..g mane2 pun mesti nak angkut anak..berasak tu,lain cite...xguna nak puaskan hati org kalau hati sendiri tak puas..ehhh..mohon sentap siapa yg selalu menjemah mcm tu kan aty....

yUmiE AzuRa said...

qaleef baju baru nampak!!encem!!
hahaha aku komen yg xberkaitan.sila jgn delete komen aku yg low class ini..ngeeee

msredcheesecake said...

kalau budak2 cakp camtu kita paham lah kan dia tak de ank lagi... tapi kalau mak budak yg cakap cam tu? kembang2 hidung tahan marah...hheee

UMIE SUE said...

qaleef gelakkan jemah2 yang kepoh tu..yeee..hehhehe

ctmah said...

orang2 macam nilah yg memang mintak penampo aty. xde menda lain nak sembang ke hape..huhu!
btw, banyak oii gigi qaleef!gigit pun sodap ni haa..hehe

erin said...

oihhh baju baruuu, cantik la mcm pyjama adult pulak, gigi dh byk mcm aish..hahaha

nurulhuda said...

majoriti rakyat malaysia ni suka nak kondem orang.. tak tau situasi sebenar tapi cara ckap macam hebat benar.. mcam dia yang paling perfect laa orang kata.... hehehe... just pendapat....

Fiza Rahman said...

Tak faham dgn org mcm ni. Tau nak kondem org jer.

Nurzakiah Hanum said...

baju baru cute

ettyzukhair said...

hahaaaaaaaaaa..pang nak mak jemah?? kite ni jenis xsuka susah2kn org2 lain nak tinggalkn anak kite..nak wt pape pun pk anak..kg tinggal ngan org kite lak xsedap..kot2 org lain de hal gak..

hai qaleef..dahi kite pun luas seluas mata memandang..!!

Misz Pinkie Winkie said...

org nie aty macam2 tak boleh tgk kita selesa sikit..ada jerk nak sound tepek..ermm..
comel jerk qaleef camtue..hahha..macam dia cakap "hapakah"

Mayudi + Asniza = Alya + Alesya said...

Saya suka hangkut anak ke mana jua,,fedulikan dgn apa org nak kata,, yg menanggung kita,,, apa2 hal kita jugak yg kene,,, lagi senang semua ada kat depan mata.. ,,,simple word,, Hidup tu jgn nak moden sangat lah,,, uhuks,, peace yo

zean anuar said...

sama la...
selalu gak alami kes tab tu... tp tu la..
pg la lantak nk kata apa...bukan dia ada kat tmpat kita pon...

Ayu Rashid said...

Mak suka entry ni nyah.. situasi i masa i buat biz PB dulu. Biler org seolah olah memaksa atau bg cadangan superbangang suh i amik maid atau anta hariz kat bbsitter. Sedangkan i buat biz utk jaga anak.. apa kes nak amik maid bagai. Pastu kalau anta kat bbsiter pun mau terbalik umah bbsitter tu anak i melalak.

YanaUjang said...

ayat cliche...xleh nak elak :)

Basyirah Abd Rahman said...

Hehe.. Sabar jela.. Di mata org semua x kena.. X suka jugak kalau anak kita menangis org asek tanya kenapa kenapa.. Rimas dibuatnya.. Bertambah rimas kalau suka tanya dan mcm bg assumption budak ni nakal lah buat perangai etc.. ckp lebih je tp tolongnya idak.. huhu

Ibu Dilah said...

org jenis cam tu mmg slalu berpikiran -ve jer.. apa org buat semua salah.. bg dia, apa yg dia buat tu betul jer.. kasi pang skali baru tau.. hahaha.. geram daku..

ShaFIha said...

dahi budak pandai tu..

ShaFIha said...

dahi budak pandai tu

Nurul Aziz said...

betul-betul, tapi kadang kita pun tanpa sedar terJEMAH jugak :p heheeh..

orang cina suka dahi luas-luas cam qaleef tu, dorang cakap banyak ong :D

Mila@Rimbun said...

alahai comel.. nampak 2 batang yerr

Wawa Yusoff said...

org mcm ni mmg banyak. becakap pandai. menolong nye tidak

Gieyana said...

Aq tgk now qaleef cptnya grow..dr babies n now dh nk cecaj toddler eh..

Itu rs mcm nk pelembang sejuta kali..oh aq mmg x snggup nk tinggalkan anak..kecuali kerja le..nk g memana harus angkut..

Rizziela said...

saya pun tak sanggup nak tinggalkan anak semata2 nak g beli..kendung gak..tp biasanya anak2 tinggal dengan hubby kat tepi2 tmpt kosong...sebab hubby x suka bersesak

Permysuri Pai said...

haha, this is so true. ayat standard orang orang poyo macam ni adalah "anak saya takde pulak nak buai kalau nak tidur", " anak saya tak payah pakai tab pun, elok je duduk dalam babyseat tu time kitorang makan" dan bermacam statement poyo. well, pedulik je orang macam ni. yang penting kita enjoy dengan life kita.:))

amy said...

hahah ...klaka la aty ni ...mak jemah mmg gitu ... org mcm ni xpenah kuar rmh .sbb tu suke complaint ...kiter pon mcm aty nk kawal anak kena wa sthing kalo x..mak pak xleh wt aper... anak kiter ikut cara kiterla yer dak..

myPreciousIrHarith said...

sama jendul cam qisya la..hehe.ehh terkomen yg xde kene mngena ngan tajuk asal.hehe. xpe yg penting x menjemahhh