Thursday, December 05, 2013

kongsi pendapat :: cerita television di ruang tamu...benar2 perlu kah..??




rumah aku ade 2 tivi...
tingkat atas dan bawah....

asal nyer dulu..dari awal hanyer nak letak tivi kat atas jer...
astro pon kat tingkat atas..
ruang family hall...

laki aku sibuk tanye kenape tak nak letak tivi kat bawah -ruang tamu-

iyeerr..mase baru2 pindah..
ruang tamu aku memang gonjeng..
tak de tivi cabinet...
apetah lagi tivi flat screen kannnn....

tivi cabinet putih yang lama..aku bagi orang dah...
bagi freeeeeeeee....
punyer lah konon kate tak nak letak tivi kat ruang tamu kan...

jadi kat ruang tamu...hanya ada set sofa...
giler kosong aku yer ruang tamu mase tu..

aku tekad mase tu...

kenape..??

entah...

sebab...aku rase...rak perlu pon nak letak tivi..
tetamu datang aku rase tak yah ar nak tengok2 tivi sangat ni kann..
nak tengok tivi...gi tengok kat umah..
tak yah tengok kat umah orang..
kahkahkahak...giler keji...

kiteorang pulak..
kalau nak tengok tivi..
lepak jer lah kat atas tu...
ko tengok lah sampai lebam...

satu hal lagi kenape aku tak nak letak tivi kat ruang tamu sebab...
aku tak nak orang lenjan sofa aku..!!! muwahahahaha...
eerrr...bukan orang lain..
orang lain datang bukan hari2 kan..
tapi kiteorang sendiri..
aku tak nak macam duk umah sewa dulu..
memang laki aku tidor baring depan tivi kat ruang tamu tu..
siap makan kat situ...ppfftttt......
memang selekeh lagi2 sofa aku tu kaler putih bai....
selalu sawan sorang2 kat umah...saiko kaaaaaannn.....

dan biasanya lah jugak kan..
orang suker nau makan depan tivi..
tu aku memang betul2 pantang...
bukan sebab sofa putih ker hapa..
tapi aku rase macam...eerrr...macam....hurrrmmm...
macamana nak cakap eh...

tak boleh pulak ko makan jer dulu...
sibuk nau nak tengok tivi tu kan...
bukan budak2 jer hokeh..orang tua pon biasa tuh..biasaaaaaa....


jadi.nak disiplinkan laki dan anak konon nyer..
atau tak nak tetamu yang datang buat bende yang sama...
jadi...
tak de tivi di ruang tamu...

noktah.....


konon nyeeeeeeerrrrrr.......


memang betul...

sudah nyer...ruang tu adalah ruang yang paling jarang di gunakan....

tetamu tu lain cerite lak...
memang aku jemput jer makan kat meja makan..
tak kan berani pulak ko kan nak hangkut gi ruang tamu awalaupon nama nyer macam ruang tuk ko...ngeh ngeh ngeh...

ni aku cakap khusus tuk orang2 yang ada dalam umah aku...
termasuk adik beradik aku yang kerap gak datang...
sebab tak ade tivi kat ruang tu..
tak de ar derang sibuk nak makan minum kat situ..
tak de pulak nak tidur baring siap..

nak hangkut bawak naik atas tengok tivi sambil makan pon..
macam tak kose pulak masing2 kaaaaann..
jauh bai...
pulak tu memang masing2 tau..termasuk laki aku..
yang aku takut makanan tu semua mengundang semut..
yang kene gigit ker hape nanti...anak aku tu jugak kan...


jadi...formula menjadi...

takde tivi di ruang tamu...


senang hati aku....

tapi makin lama...pendirian aku makin berubah...
dah kenape ko der...bukan ko jenis kental jiwa raga ker...

eeerrr....

tak kali ni..

kenapa..??


lepas sebulan-2 konsep tak de tivi kat ruang tamu di amalkan...ececece...ayat ko...

setiap kali aku dok buat kerje kat dapur..
terasa sunyi sangat...
kekadang..ade cerite aku sedap layan...
tapi sebab kan nak masak kat dapur..
atau nak duduk mengemas berjam2 kat dapur..
aku tak dapat tengok...

orang selalu..layan cerite..time iklan ley lari2 kan kedapur masak ker hape..
aku tak kan ko nak soh lari2 tingkat atas ke bawah oooii...!!

tapi aku ok lagi mase tu..
aku bukak tivi 3D kat bilik tetamu yang dekat ngan dapur...

so...masih tak perlukan tivi di ruang tamu...

lepas tu pulak...

masa arwah mak aku tinggal sini...
umah aku memang jadi tumpuan adik beradik dan sedare mara...
kalau datang sekejap2 mungkin tak terasa kan..
tapi biasanya derang akan bermalam kat umah aku...

ko dapat bayangkan tak ape yang berlaku..??


lepas sejam borak2 masing..

sunyi...

yang meneman mak aku mase tu lain lah cerite..
mak aku tu pulak..ade mase nak berehat gak..
tak nak terime tetamu...

jadi masing2 lepak kat ruang tamu...

masuk jam ke-3 masing2 dah melangok...

aku tengok muka masing2 bosan jer..
yang borak tu...borak gak...
yang masing2 nak buat hal sendiri tu....haaaaa.....
aku lak yang kesian nengok nya...

sampai aku soh dierang kalau nak tengok tivi...naik tingkat atas..

tapi..tingkat atas tu lebih peribadi..
macam segan lah pulak kan..
adik beradik tak kisah sangat..
tapi kalau macam sedare mara...pakcik2 tu..sepupu2 lelaki..
mau derang nak naik atas tu...
memang tak ar...

terus aku macam...eeerrr...memang kene latak gak tivi kat ruang tamu tu...!!!

jadi..kuarkan tivi 3D letak atas kerusi..
konon2..lepas dah setel2 semua...letak balik ar dalam bilik...
tapi...akhirnyer...tivi tu pon dah selesa kat situ....

tak de tivi cabiner...aku letak atas kerusi bangku jer...
dah risau pulak takut anak aku tolak jatuh terhempap die ke hape..
mase tu tv 3D kate ko kaaaann...
21 inch pon berat nyer...hampuuunnnn....

tu ar ko...ade rak tivi..dah bagi kat orang...ppffttt.....

alaaa..tapi memang aku tak nak dah rak tivi putih lama tu *kesian rak tu
sebab..rak tivi tu dah melengkung...dan band....
yer ar..sebelum tu lama gak kiteorang letak tivi 3D kat situ..
berat ooooii...
lagi pulak..rak tivi murah....material tak tahan..

jadi..kesudahan cerite...
lepas 3 bulan bertahan konon nyer tak nak letak tivi kat ruang tamu...
akhirnyer aku mengalah...
dalam kate tegar tak nak letak tivi kat ruang tamu...

sekarang...


siap beli flat screen tv baru...
dan siap beli tivi cabinet.................

tak nak letak tivi konon....

puuuiii.....


alaaaa...tu pon bersebab....

kalau tak..memang ku rela tak letak...

iyeeerrr...
aku tak kisah pon kalau living hall aku tak ada tivi...
aku biasa tengok umah orang macam tu...
even umah family aku pon...
ruang dibahagikan pada 2 bahagian...
untuk tengok tivi  di family hall dan jugak living hall yang tak ada tivi...
jadi biler tetamu makayah datang..langsung tak ganggu kiteorang yang mungkin ngah melayan cerite..

dan dah banyak gak umah aku pergi..
umah kawan2...yang buat konsep yang sama..
kat ruang tamu tak ada tivi...
kalau ada pon... di buat 2 bahagian berbeza..
maksud nyer ruang tamu dan ruang tivi yang berbeza...
jadi...makpak menyembang..
kalau ade anak2..nak layan tivi...tak akan menganggu..

macam besh jer pulak tengok macam tu...

tapi biler nak buat kat umah sendiri..
memula jer bertabah...
tapi akhirnyer ku kecundang jua....tsktsk.....sadis..


tapi kan...
sebenarnya...
aku masih lagi menaruh harapan agar tingkat bawah tu akan ade 2 ruang berbeza..
iaitu ruang tengok tivi dan ruang tamu...
kalau renovate belakang nanti..[insyaa Allah]
aku rase..aku boleh buat macam tu...
sebab..ruang makan sekarang akan di alihkan kat dapur sekarang...
dah ruang makan tu lah aku kan buat ruang tengok tivi...

iyeerrr...kalau renovate tambah dapur..
pasti boleh...
tapi buat masa ni..bertabah lah aty...

tak per...keadaan masih terkawal.......
masih tak berlaku adengan2 yang aku kate tak suker tu di ruang tamu..
sebab...?? haaaaa....tivi bawah ruang tamu tak ade astro...!!!
tivi pon belang2....
kalau setakat nak layan berite boleh laaaaa...kahkahkah...
asal ade bunyi...
kene gigih sikit lah betul arial setiap kali pon...ngeeeee...

eeaahh..sekarang kan ngah boikot astro sebab naik kan rega...hamek...
jadi..bukan mase ni lah tivi bawah tu nak pasang astro lagi satu...

tetamu :: ko datang bukan nak tengok tivi pon kaaaaaannnn......


krik krik krik.....




-gambar2 lama...sekarang aku dah buat banyak perubahan tambah dekorasi dah-
tu ko tengok tivi belang2...kahkahkah...





okeh...ni aku cakap panjang2 tuk rumah yang ada ruang tambahan..
yang mungkin boleh di bahagikan2...
atau yang boleh letak tivi kat tingkat atas family hall macam aku...



p/s :: sebab plan jangkamasa panjang..tu pasal aku tak buat almari pasang siap...kang tak boleh alih2 dah...




23 comments:

Nurzakiah Hanum said...

cantiknya

lady scooter said...

sofa putih.... harus lah gigih jaga jangan kasi comot kenn?he3...

Mimy Hamid said...

aku berkenan rak tv ko beli mana...rumah aku mmg tv kat bawah...rumah kecik kekdah ..situ je la pusing pusing pun

Shafiee Aiman said...

santek umah..actually tivi patut ada kat hall sebab xde la bosan sgt org datang sunyi sepi je umah...at least ade bunyi2 sket..xde la kering air liur nk bercakap 24 jam huhuhu ~pn supik~

Chekgu Azrine said...

akk suka sangat warna2 yang sis mainkan kat ruang tamu..
boleh jadi cnth utk akk deco umah akk nanti..ngehngeh

Shafiee Aiman said...

mai la singgah melawat (,") http://bugisville.blogspot.com/

Aju Mohit said...

cantik kemas je

Cik Puan Rara said...

cantiknya ruang tamu aty~ sonok tgk!

Liyana said...

cantiknye rumah aty! #nangis

TelingaBulat said...

orang kata tv ni penyeri uma hehehe..peneri ruang tamu..xdela rase kosong ajee

eima said...

cantek nye rumah ko aty ....

ettyzukhair said...

aty beli mane rak tivi tu cantik simple je

anida yunus said...

Salam Aty, I have sama opinion like u , masa memula pindah, i refused TV kat ruang tamu plus my sofa is much2 more putiiihhhh dr ur sofa Aty...but may parents both side selalu bertandang and utk my parents pulak, kalau dr Trg, datang stay sampai berminggu2...tidur kat bawah depan ruang tamu sebab tak larat nak naik turun tangga, lelama kesian dorang berdua terkelip2 tengok each other...finally hati yang tegar pun mengalah and my hubby install TV kat bawah jugak..there goes all my dream to deko space tu as i want sejak before pindah lagi, since then, i cuba deko sesuai dengan space tu function as ruang menonton juga and the result my white suci murni sofa dah hitam....tepuk tangann...!!!

lia said...

rumah kami xde tv kat ruang tamu tp ada tv d ruang tengah (same level dgn hall)... dan hall mmg xde saper nak lepak, smua lepak ruang tengah... cuma kalau ada tetamu, mmg best sbb borak xhengat sbb tv jauh, smua mata tgk tetamu jer ;p

irmafittaputri said...

kemas je ruang tamu umah orang... rajin aty.. umah irma pon dulu masa nk pindah dh decide asingkan ruang tv kat ngn ruang dapur & ruang makan.. ruang tamu.. gigih encik laki buat divider kayu sendiri..so kt ruang sofa mmg xde tv..aman damai klw tetamu dtg .. tgu de duit dulu br leh tambah tv kt ruang atas..tv kt bawah pon hadiah beli avanza 7 thn lepas...

yUmiE AzuRa said...

hahaha aku pn berangan xnk ade tv kt hall.sbb laki aku pn bleh buat tempat tdo baring die tu nt.tp mcm x bleh je nk buat bile kt umh sndri.huhu

Nana said...

aty.. itu teknik amik gmbr ke memang lampu meja ada 2?

#sorrymataduktelek

cik hani said...

cantek rumah Aty

ikafantasi said...

kak, bunga tepi tv tu hias sendiri ke..cntik la..

wani ezryl * said...

lawalah living room ko! xD ha a kadang keburukan letak tv kat ruang tamu ni, macam budak-budak nakal tak faham, datang rumah orang tapi buat macam tv sendiri. nanti diconquernya remote lepas tu tak nak balik rumah. haha. parents pulak tak halang. biar je anak-anak diorang buat macam rumah sendiri :P

ctmah said...

cantik aty!aku sakit hati bila sebut psl astro ni.bil aku dah jadi rm163 kot..grgrrrrrrrr

Nursaila Norman said...

kalau saila pun prefer takde tv kat ruang tamu..tp mcm aty ckp la..sekejap mungkin ok..tp kalau lama mcm sedara mara mmg awkward jugak xde tv..huhuhu!

idea separate kan hall kepada dua tu ok..tp kalau rmh besar mcm rmh aty ok lah kan.. :)

suhaila abdullah said...

cantik nya aty...kita suka tengok je, tak mampu nak buat macam aty..:))