Wednesday, December 11, 2013

Wilayah Qaleef Eeman :: Rak buku




aku...dari awaaaaalllll dulu..
rase dari qaleef baby lagi..
aku selalu ada masalah nak letak buku2 qaleef...
kemahen rak aku beli...
tapi tak sesuai akhirnyer..
terlalu rendah..atau terlalu serabut..
atau terlalu penuh...


aku ada rak kat dinding..
tapi terlalu tinggi..
aku beli buku bukan nak buat perhiasan oooii....
letak2 tinggi acaner anak aku tu nak capai..
jadi..selalu lah buku2 qaleef tu beralih2..
kekadang penuh2 atas meja aktiviti dia...rimas..!!

aku pon tak tau kriteria rak buku acaner yang aku nak..
aku cume tau..aku nak sesuatu yang serasi ngan keseluruhan bilik..
aku nak kan rak yang sama dengan rak asal sedia ada tuh...

jadi...aku beli lah rak yang sama cuma lain saiz jer..
rak 4 segi - 4 kotak dari IKEA..
harga Rm 129



ini lah rak nya...walaupon ruang nak isi buku tu terhad..
tapi sebab kan aku nak cantik nyer pasal kaaaaannnn...praktikal lah jugak...


yang bekas jarang belah atas kanan tu..
aku isi flash card dan CD2 qaleef..-kene simpan dalam tu tuk elakkan qaleef bawak main-




bekas biri bawah tu..aku letak barang2 aktiviti qaleef macam bekas pensel warna-crayon-gunting bagai-


tapi ni duluuuuuuu.....
lama dah gambar2 ni semua...
sekarang..buku makin bertambah...
lagi2 baru2 ni gi beli buku lagi tuk qaleef kar Big Bad Wolf tuh...
dah pening tak tau mane nak letak...
jadi ruang rak semakin sempit dan terhad..
kene rombak balik semua...


cuma alih satu bekas biru tu jer -letak kat rak panjang-
kire aku buat susun semula semua menan qaleef.
tu nanti aku share susun atur baru -kalau rajin-

jadi..rak ni..lapang lah sikit...
walaupon aku tak suker susun atur ni..
tapi boleh la buat masa ni dari tengok barang2 berterabur tak berumah kan...






buku2 baru qaleef


bakul ni aku letak buku2 kecik
lebih menjimatkan ruang dan boleh isi banyak lagi dalam bekas ni
tapi qaleef tak banyak buku2 kecik..
ni pon kebanyakan nye orang hadiahkan tuk qaleef




tengok...kan senang qaleef nak capai...
dan gigih lah jugak mak nyer ni mengemas...pheeww...
takper takper..memang beli tuk qaleef explore pon kaaaaann.....



p/s :: nak kene beli rak lagi satu yang sama...lama2 playroom ni penuh ngan rak kecik2 jer lah...better aku beli besar jer terus nanti.....-masih dalam pertimbangan sebab takut qaleef memanjat-




24 comments:

fazianbatrisyia said...

sy tak sempat nak byk buku...habis kena koyak..sedih.
ada tips utk kasi anak2 sayang & jaga buku2?

Nurzakiah Hanum said...

kemas

careno said...

uihhh... kemain kemas die punyer rak... buku ank aku bersepah2... takde rak pun... hehhee... nak kena fkirkan rak ni... hmmm...

Mimy Hamid said...

aku ada rak ni....huhuu tapi campur semua buku..ingat nak cari rak khas jugak untuk fayel capai

cik hani said...

Senang qaleef nak explore

Cik Puan Rara said...

sononya qaleefffffff~ aunty suka lah.nt nk beli gak lah.nk buh brg princess

syawalsimpsons said...

cantik kawasan rak buku qaleef ni kan

Nor Ayuni Rosli said...

Tapi kan, kalau anak Ayu, sure dia terabur kan balik all the buku2 dekat rak tu. Kena kemas balik malam2 after dia tdo. Penat la ibu. Kuikuikui

Anyway Aty, nak exchange link boleh sebab Ayu baru tukar URL. My previous URL would be bnsyg-stories.blogspot.com. New URL would be ayuni-stories.blogspot.com Let me know ye? Thank you

Chekgu Azrine said...

Berkenan btul ngn playroom qaleef ni..alahai!!

Dell said...

wah . kemas dan selesa ~
Follow kamu ye.. sudi2 ye jenguk n follow . ;)
ceritabakalpengantin.blogspot.com

Nadt said...

Nadt pun sengaja susun buku saif kat rak bawah supaya senanng dia nak ambik anytime.

Gieyana said...

Ko mmg well organized beb..aq suka ko susun atur brg..very tidy n neat..:-)

aznor ibrahim said...

amboii kusyuk hah qaleef cari buku..macam kat library..keh3

CikNaa said...

kemas betul.. cer buat entry cane aty kemas 1 rumah? huhu.. gigih ku nak tau weii.. sbb nampak habuk pun takde.. ku pelik..pelik..pelik.. :P

Byzura Mj (By) said...

kemasnya Aty... teringin mcm ni. tapi sabar dulu huhuhu..tunggu masuk rumah dulu.

Fiza Rahman said...

Kemas jer yer aty. Qi qaleef tak sepahkan ker. Bagusnya.

An Isya said...

salam...lawanye la...kemas..suke tgk..sy tau pasal warehouse sale dari blog ni..tq untuk info yg mcm2..nti jgn lupe follow sy juga..hehehe

http://ibuayahequalhumairah.blogspot.com/

Wawa said...

rak buku...mcm nak beli jugak...tp naila pnye buku tk byk macam qaleef....hihi...

Wawa said...

rak buku...mcm nak beli jugak...tp naila pnye buku tk byk macam qaleef....hihi...

Wawa said...

rak buku...mcm nak beli jugak...tp naila pnye buku tk byk macam qaleef....hihi...

Wawa said...

rak buku...mcm nak beli jugak...tp naila pnye buku tk byk macam qaleef....hihi...

Daud Hazarini said...

Nak elak buku-buku koyak, waktu kecil beli softbook sahaja dahulu kemudian upgrade buku yang tebal-ala-ala papan tu baru buku-buku yang nipis.

Waktu kecil mereka baru nak explore jadi akan hisap, gigit, tarik buku-buku hehe

Fizah said...

kemas tersusun dan cantik!!

Leonora a.k.a Jacky Bass said...

Cantiknya play room ni aty! I wish I have one, tapi rumahbi skrg dh xde available room- 1 master bedroom, 1 medium room for guest n bakal bilik anak i nanti & 1 room daj jadi SOHO i..