Monday, January 20, 2014

KOS keseluruhan 'my white workstation'





Ramai pulak yang email aku tanya kos workstation aku ni..
alolololo...manja nyeeeeeeerrrr lahai..anak sapo lar tu....
dah aku kata aku beli kat IKEA kan..
seketul2 boleh tau rege die kat katalog on9 ikea tu..

takper..takper...
demi mu....aku buat lah entry ni tuk korang hokeh...

demi muuuuuuuuuuuuuuuu...............

ngehnghengheh....


macam aku cakap sebelum ni..
90% workstation aku tu...
aku beli dari ikea jer..
fes sekali...yang aku carik...
adalah meja kerja..



MICKE Desk
Harga :: Rm 229

aku rasa..nak pilih meja ni lah yang paling susah..
sebab...aku nak yang kurus dan panjang..
aku tak nak terlalu lebar sebab nanti amik ruang
memandangkan ruang yang ada nak letak meja ni adalah sangat terhad..

nak pilih panjang pon..kene betul2 ukur..
kang terlebih panjang pon tak cantik pulak sebab nanti terlebih ke ruang tingkap

haaa..kat sini lah kelemahan kalau ko nak beli perabot sendiri berbanding perabot pasang siap tu..
tapi...kalau betul2 boleh dapat ukuran yang tepat..
aku rase tak de masalah..
kat IKEA tu banyak perabot yang boleh ko DIY sendiri..
meja untuk makan pon kalau ko teror boleh buat meja kerje atau meja study..

ok..berbalik pada meja pilihan..
ade 3-4 jenis meja yang full ada laci ke bawah -lebih ruang storan-
tapi meja pilihan aku mesti lah lebih praktikal tuk orang beranak kecik yang aktif...mihmihmih..
jadi..lebih sesuai kalau storan laci tu berada kat atas -selari dengan lebar meja-

dan lagi..
aku nak kan meja yang panjang sebab..aku nak kan ruang kerja yang lebih...
dan ternyata betul..!!
biler sekarang aku buat kerja..
memang penuh meja aku bai...



kalau ikutkan laki aku soh amik yang ni...lagi besh..!!
tapi malangnya..terlebih panjang...





second thing yang aku perlukan tuk melengkap kan workstation aku ni adalah wall shelf
untuk letak file box tu..
aku nak almari tertutup sepenuh nya..supaya nampak lebih kemas..
tapi..atas sebab2 tertentu..
aku ubah idea tersebut


LACK Wall shelf -white
Harga :: Rm 59 x 2 unit


kalau ko perasa..
wall shelf ni adalah sama dengan wall shelf kat playrooms qaleef...
nak buaat 3 tingkat..tapi tak ada ruang...
jadi cukup lah 2 tingkat tu jer...






tapi aku tetap perlukan rak kabinet tertutup
yang ni nak membeli nya agak mencabar..
sebab selepas rak para tu..
ruang yang tinggal adalah sangat 'kurus' dan semesti nya terhad..
salah ukur..tak ngam..


nak cerite ni..
untuk carik kabinet gantung tertutup tu..
jenuh gak ar aku belek catalog ikea..
buku dan on9...
memang macam2 jenis design saiz ada..
tapi...nak tak nak..memang ko kene datang sendiri tengok dan ukur...

memula...aku terus pergi ke bahagian khusus ruang kerja..
ada banyak rak para kat situ..sampai terus kompius...
pening...terus hilang fokus..
bertambah pening ngan anak aku tak gheti lah nak duduk diam...eeah..??
nak gak ko bahankan anak ko tu...ngeeee....

so..2nd time datang..
aku lalu kat bahagian kitchen cabinet..
biler aku tanya kat adviser kat situ..
baru aku tau boleh beli se ketul-se ketul...
dan memang lebih banyak pilihan..!!!

dan ko kene percaya..
yang kabinet aku pilih tu adalah part of kitchen cabinet unit...

cuma..part harga..
ko memang kene betul2 tanya..
sebab...wall unit tu harga lain..
shelf dalam harga lain..
even pintu - dan 'pin' tuk pasang pintu pon harga adalah berbeza..
kalau kurang salah satu barang..
tak lengkap lah kabinet ko tu bai....

ukur2...puas hati..terus SA kat situ isu invoice..
bukan ley amik jer terus macam barang lain..
bayar ko tunjuk invoice tu jer..
lepas tu..baru gi amik barang kat bahagian lain...


FAKTUM Wall Cabinet
Harga keseluruhan [full set] :: Rm 170

yang menarik nya..ko boleh pilih jenis pintu atau warna yang ko suka nak mix n match kan


jadi... 3 barang ni...lengkap lah workstation aku yang kecil dan praktikal
untuk aku..cukup lah tu..

so total keseluruhan

:: MICKE Desk :: RM 229
:: LACK Wall shelf -white :: RM 59 x 2 unit = Rm 118
:: FAKTUM Wall Cabinet :: RM 170

TOTAL :: RM 517 

aku dapat jimat kan 50% dari sebut harga cabinet pasang siap


seminggu-2 sebelum aku beli semua perabot IKEA ni..
aku ada panggil kontraktor cabinet datang ukur tuk bagi sebut harga...
tapi..kemahen lambat lagi nak dapat sebut harga tu..
dah tu...kalau kate dapat..n confirm nak buat..
perlu amik masa seminggu-2 lagi nak siapkan..

aku ni pulak..bangsa...
susah nak menunggu2 tuk sesetengah perkara..
bagi aku..bende mudah...
kenapa amik masa lama sangat kan..

jadi..terus ke IKEA jer...

lepas setel beli semua perabot tuk workstation aku ni..
lebih kurang seminggu selepas..
baru aku dapat sebut harga..

Harga untuk keseluruhan cabinet pasang siap yang kontraktor tu bagi aku..
paling murah adalah Rm 1100
dengan design yang lebih kurang sama..
okeh cuma mungkin lebih praktikal sebab die buat kabinet tu sebelah kiri meja..
sampai ke bawah meja dengan kabinet tertutup..
tapi material adalah jenis biasa..
yang biasa aku tengok orang buat..
maksud nya...tak lah extra avanza sangat material nya jenis mahal ker kan..

sebenarnya memang bajet aku tuk buat workstation ni lebih kurang harga tu 
antara Rm 1000 - Rm 1200
ruang kerje kecik jer ponnnnnn....
tapi..atas nasihat laki aku yang tak nak binik nyer buat ikut kemahuan...
jadi...gigih lah die sendiri ngajak aku ke IKEA tu...
dan ternyata sangat berbaloi biler aku dapat jimat kan kos sebanyak Rm 583..!!

in fact...selepas aku beli kerusi dan perkakasan seperti folder file - box dan bekas stationery tu pon..
aku masih tetap dapat berjimat...

tu yang penting..
dapat jimatkan kos..
dalam mase yang sama hasil nya puas hati dan tetap praktikal...


so korang yang kate nak buat tu..
tapi tak tau macamane nak beli dan buat sendiri..
tak lah susah sebenarnya...
cuma perlukan persediaan..ececeaaa ko..
ukur siap2...buat design acaner ko nak..
bukak katalog survey2 barang siap2...biasanya..kat katalog on9 tu pon dah siap ada ukuran nya..
senang...
tapi lah kan..
biasanya lah...
kalau dah sampai sana..
walau persediaan macamane ko buat..
mesti nanti tetap hilang arah...
mula lah meroyan nak yang tu..nak yang ni...
hahahahahahaa...

biasa tu terjadi pada aku....

tapi untuk2 kes2 terpencil jer lah..
kalau hal2 macam nak siapkan workstation ni..
memang aku fokus bai...
[fokus lah sangat kaaaaaannn]
kahkahkah...

macam poyo jer...


okeh..tu jer nak cerite..


notatanganaty :: ade orang tanya kat mana aku letak workstation ni.. tu lain2 taun aku cerite hokeh...


















24 comments:

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

Simple dan cantek dear... kos pun murah kan :)

nayfatimah rasyid said...

manyak cantik dan serius saya pon nak jugak cam nie ... mybe color yg lain kot ... but your workstation very nice !

Shakina Farhan said...

nice dear..kina pun mmg target ikea utk workstation kat rumah nanti..skg ni pakai dulu meja mcm meja ofis warna grey tu..xsuke pastu cat putih..hahaha..tu sampai sakit tulang belakang..:P

DYatie said...

Aty. Ku suka sgt tgk umah mu. Ku mau tapi x mmpu. Eh? Hahaha.

Wawa Yusoff said...

mcm suka je...
mcm bekenan je..
mcm nak tiru je..

muehehehe :D

She's DHHassan said...

bestnya da work station kat rumah kan

N.A.T said...

best nya ... poket berisi boleh lah dapat semua ni ...

ishk kene usaha lebih n bikin baik punya untuk barang2 yang sedia ada ... ^^

fazianbatrisyia said...

ok la tu...dpt berjimat.

Chekgu Azrine said...

Pepun aty..akk kagum ngn ko..apa yg ko bt semuanya cantik

Puteri Satu said...

lawa... dan cantik... tapi akak tahu kat mana aty letak tu akak rasa.. sebab nampak ekon seketoi kat atas workstation tu.. so confirm kat master bedrom ... maybe sebelah pintu bilik air... tempat almari ikea 3 laci tu dulu kan kan kan kan....? akak pun teringin nak ada ruang keje cam ni.. tapi.. tak kesampaian lagi.. heheheh....

lia said...

aigoooo lawa banget nih...

Byzura Mj (By) said...

Cantik. Tak sabar nak ada workspace sendiri. Sekarang ada tapi malas nak kemas sebab tak lama lagi nak pindah. Hehehe

yana Jasni said...

Yana nyaris gak nak beli meja tu.. tapi panjang sangat and kacau ruang makeup..x jadi. Ambik yg lain jew.. hehhe

Mak Izz said...

ikea mmg jimat kalo pandai cari brg. yg penting kena rajin survey, ukur dan psg. workstation yg osem!

mynameismy said...

simple tp santekkkk sgt... :)

LuN@_aiDi said...

kerlasst sgt workstationnyer aty.
simple + kemas ^^_

Dkna Abza said...

warna putih nie kena caring betul2.. kalau kotor cepat jer nampak..

Gieyana said...

Nice beb...nk juga nnt..smlm jer aq terjah but x dpt nk beli byk psl space nk bw blik limited kn..:)

wOrkshOp GirL said...

ala cantik sgt... kat tempat i takder lg ikea...tggula ikea masok nk wat cmni..but purple pink color...wasseeehhh

Iena@MaMaJannah&Rizqi, said...

simple tapi cantik sangat...suker lahh..harga pun mampu milik kan berbanding upah kan...

nak buat jugak..tapi rumah sewakan..buat yg simple jer lah...

YanaUjang said...

geliga btol otak ko kan pk nak letak workstation gaya mcm mana..pfftt! tp aku suka sgt tang jimat tu..wpn kena usaha lbh sikit tp berbaloi kan? ^^

err nk cite lokasi workstation lain taun?? kejam okeh! hahaha

Sumayyah Ahmad Hafiz Al-Arshadiy said...

Asal rajin semua jadi kan kak...
Sy pun suke ikea tu...tp x rajin la pasalnya nak buat keje ukur ngukur..laki bini same xrajin. Makanya cuci mata kat blog akak je lah..hehe

wani ezryl * said...

cantik workstation ko, aty. i like! ^^

tp kitorg ni duduk rumah kuarters. nak drill dinding letak wall cabinet semua tu mmg xdpt. ni tgh nak cari jugak meja study ni utk letak komputer.

Phoebe said...

Cantik workstation sis. Suka sangat tengo. Sy ni pun berangan mau ada workstation tapi belum kesampaian lagi. In shaa Allah, soon. ^^