Thursday, January 23, 2014

ORANG KATA :: pusar lebih dari satu atas kepala makna nya keras kepala tapi banyak akal [cerdik]





orang yang kata yer..
bukan aku kata..

eeerrr... aku cuma kata kan balik jer..

betul kaaaahh....???


adik lelaki bongsu aku..
ada 3 pusar kat kepala...

3 bai....3...!!!

kat depan belah kiri..
kat tengah betul2 tengah..
dan kat belakang tengkuk belah kanan...

dan...

series...


memang kepala batu yang keras mat lazib....!!


baling batu pon aku rase batu pecah...

okeh...tu tipu.....uhuukkss...


tapi siyes ni...adik bongsu aku tu memang lain macam sikit keras kepala dia...
kekadang memang panas hati aku di buat nya dengan dia tu..

bukan manja tau..
ini yang memang betul2 keras kepala -ikut kepala dia jer..


aku ni pulak keji gak kekadang ngan adik aku tu..
kalau dah geram sangat ngan dia..
aku memang sekeh jer depan kepala dia tu...
tak pon luku sekali..
hahahaha...jahat giler kaaaaaannn......
tapi...adik aku cakap..tak sakit bai...!!!
aku sampai tanye "siyes dik..??"
tu aku selalu buat...kahkahkah...

okeh..tak kelakar...

alaaaa..biasa lah...kakak sulung memang garang bai...

berbalik pasal cerite pusar dan degil tu....

berdasarkan sikap adik aku sendiri..
biler orang tengok perangai die cegitu..
mesti akan cakap - ko tengok lah pusar kat kepala die berapa pulak kan-

ade kaitan..??

atau kebetulan...??

tapi yang menarik nya..
orang kata...kalau banyak pusar -atau lebih dari satu ni-
orang nya bijak..banyak akal..dan cerdik nye lain macam sikit..!!!!

haaa....dalam rase kekurangan..
ade kelebihan nya..

tapi..siyes..memang nampak ar kat adik bongsu aku tu...ngeeee....
memang banyak akal nyer...


eerr...pusar aku satu jer..
tapi laki aku cakap...aku pon kepala batu jugak...kahkahkah...

mungkin tak sekuat orang yang pusar 2-3 ni kot...ngeeee...

aku rase...mungkin kebetulan jer kot....

aku rase macam pernah baca satu buku lama gila dah..
buku dari indon kot..
pasal karakter2 kite berdasarkan ape yang ada pada tubuh badan kite ni..
pasal taik lalat lah...
pasal bentuk mata..bentuk bibir bagai..
termasuk pasal pusar kat kepala ni..

mungkin betul kot..

kot lah..kot......
aku tak tau....


Pasal pusar kat kepala ni memang macam2 ar karakter yang boleh jadi...
orang kata....

contoh pusar yang kat tengah tu berada di kedudukan sebelah kanan atau kiri kepala..
kalau kat belah kanan...sayang atau akan lebih kan mak dia..
kalau belah kiri pulak..akan sayang atau lebih kan si ayah....

kalau tengah2 tu..maknenya adil...

qaleef.... pusar tengah2 tu die lebih ke kiri...

makna nya die akan lebih pada abah nya..

aarrrgggghhh....!!!
sentap mak ko ni nak.....


betul atau tak..wallahualam....


kalau tengok pusar sendiri..

jap...raba2 kepala ni..

eeaahh....macam tak jumpe pulak...

rambut dah macam hape tebal nya..
memang tak jumpe ar...kahkahkah.....

ko ni cerite pusar pon nak bahan kan..

eerrr... aku cume terpikir2 biler aku dok usap2 kepala qaleef..
rambut anak aku kan selapis..
nampak ar pusar nyer tu kan...
mula lah terpikir2... orang kata tu..orang kata ni....
asal kan bukan bende yang buruk yang boleh jatuh seperti doa tu..
ape pon boleh jewww....

ape cerite pusar kat kepala yang ko tau...??







notatanganaty :: ade orang pusar lebih dari 3..?? 

25 comments:

Fiza Rahman said...

Baru up entry pasar pusar ni. My qhalif ada 2 pusar. Tapi kan, menurut Dato' Fadzilah Kamsah. Sifat individu yang mempunyai dua pusar ni sebenarnya banyak akal, banyak idea dan juga bijak.

eriqueetiqaz said...

wah sampai 3..biase tgk 2je...hmm kebetulan je tuh...hee klo degil, degil jgk...

msredcheesecake said...

mak akak pon ckp camtu...ngarut je..hhee

Wawa Yusoff said...

elman pusar tengah! hihi :)

Aeen said...

orang kate pusar lebih 1..memang keras kepala..dalam erti kata lain..degil..Raees pusar ade 2...keras kepala tu xnmpk..tp degil tu ade la....entah la aty..xtau nak percaya sgt atau x..mungkin hanya kebetulan kot kn..

YanaUjang said...

zafirah ada 1 pusar je..kot..haha eh kita sama beb..pusar 1 je..tp laki aku pn ckp aku degil, keras kepala batu konkrit..kahkah simptom anak sulung kot?? :p

aku suka komen fiza rahman ats tu...kita amek yg positif k :)

nayfatimah rasyid said...

kata orang tua-tua dulukala kalao ader 2 pusar ... kalau ternak haiwan menjadi ... wallahualam ..
org tuadulukala kata tue.

Noor Izmaliza said...

kebteulan kot .. tp tatau jugak mungkin org dulu kan suka tgk perangai org pastu timbul pasal ni kan .. sama la cam kes peribahasa jugak .. smeua nye dr pemerhatian diorg ...hmmm kita ibu bapa doa yg baik2 sudah kat anak2 inshaa Allah

cik hani said...

degil tu still ok la, ada pulak saya dengar kalau pusar dua kawen dua maknanya. pusar tiga kawen tiga nanti. so masa kecik, selalu tgk rambut lelaki berapa pusar kat kepala.hehehe

Mimy Hamid said...

Fayel pusar dua beb,....kadang dia mengamuk merajuk tu aku tengok pusar dia heheh

TelingaBulat said...

pnh dgr jugak org tau2 ckp hal ni..mmg ade betul pn kebanyakkan yg ade pusar byk..aduii ya aammat keras kepala..acane tuh?nasib tb xde pusar..ehh yekeh?tipu je ;p

Baiduri said...

ade dgr jgk pusar 3 ni degil...tp org2 dlu je pakai kot...hehe...

Mommy_Cha said...

satu pusar jek.
anak buah aku ade 3 pusar.
kecik2 lagi dah panjat pagar taska.
haa...kau mampuuu noks?
bhahahaha!

NuryaMohd said...

anak membe suami pusar 3, dia bgtau anak dia mmg azab punye degil, kalu berebut remote tv mak pak kena redha, dia mmg degil gileee..hehehe... ank sy pusar 2, blum nmpak lg karekter dia tu, cume cerdik lah... baru 1Y7M...wallahua'lam...

YanaHime said...

Sangatlaa betul, haha! My hubby ada 2 pusar danbetul2 kat kiri kana kepala. Macam tanduk! As a wife, I learned to outwit him several times, sbb klu tak terkena saja. Luckily, dia jenis setia. Alhamdulillah

orangbiasa said...

org tua kata pusar 3 serasi bela biantang terutama kambing. Kalau pusar 2 je serasi bela lembu ayam tp bukan kambing....org tua kata bukan aku...haha...tp pernah ada ustaz ni seloroh laki ada lebih 1 pusar ada kebarangkalian untuk kawin lebih 1, kalau 1 pusar 1 bini...kata dia la...jenuh la aku kelebet pusar laki aku....nasib 1 je...phewwww :) :)
tapi anak aku 3 pusar....kot ramai lak pembantu aku di kala tua :)

Ana Solehah DI said...

kalau tak ade pusar..boleh bela hape pulak kak oii..(orang biasa) macam2 org tua2 punye kata kan..itu baru kes pusar, belum lain lg..haha

amiera izza said...

anak saya ada 4 pusar , dari lahir lagi saya tgk rambut dia ada 4 pusar . ape maksudnya .

Sisca Mushiko said...

Ank llki sy pula ade 2pusar 1dpn 1tgh akalnye mcm bdk umur 2thun pdahal skg umornye bru msuk 11bln. Yg tu si @amiera izza lgi laa ade 4pusar yke? Cam x caya plk smpai 4pusar tuwww...trlebih cerdik la tu

Sisca Mushiko said...

Haa kanz mmg btul ank sy pon ade 2pusar 1dpn & 1lgi d tgh. Akalnye mcm dak 2thun pdhal skg bru nk msuk 11bln. Syukur laa...

Unknown said...

Law Ade pusar lbh Dr 1 kawen lbh Dr 1 Kew ??? So sy yg Ade 3 pusar Nie cmne ??? Mak aiiiii ....

Unknown said...

Law Ade pusar lbh Dr 1 kawen lbh Dr 1 Kew ??? So sy yg Ade 3 pusar Nie cmne ??? Mak aiiiii ....

diyana nieza said...

Kita doakan yg terbaik je semoga ank2 yg baik2 he2,sbb baby boy kita pon ada dua pusar gak harap2 dia jdi ank yg bijak..

diyana nieza said...

Amboi xde kne ngena kawin byk aiiii he2..

Cik Dhirah said...

i got 4 and im serious about it