Thursday, January 23, 2014

Tips :: comforter set atau cuma quilts cover ??



haa...sebelum aku dah bagi tips sikit kan...
ni aku nak share lagi sikit pengetahuan tentang pemilihan cadar - comforter -alas tilam yang sesuai..
selain jadi jenis material..
penting jugak ar ko nak kene amik tau beberapa perkara lagi..

ececeahh ko pulak...
pandai jer nak ngajo orang yer..

uhukkss...
mungkin ade antara pembaca yang memang dah teror..
tapi aku hanye berkongsi tuk orang yang memerlukan..
ade orang email aku bai....
tanya pasal hal ni semua...
selalu aku jawap direct jer kat email tu..
tapi kali ni... aku share jer lah sekali arung..
senang kaaaaaan....


okeh..berbalik pada tajuk entry..

ramai nau pulak yang tanya ape kebende alah quilt cover tu...

aku pon tak tau nak bagi definisi lengkap kebenda alah tu...hahaha..

quilt dan cover tu sebenarnye bende asing2..
quilt tu lain..
cover die pon lain..
mase ko nak beli tu..
kalau ade tulis..-QUILT COVER- tu maknenyer..
hanyer sarung pada quilt tu jer..
biasanya datang dengan cadar dan sarung bantal siap lah..
cuma...tak de comforter nyer..

qulit tu pulak..kalau ko nak tau..
biasa ko tengok yang macam 'selimut' tebal tapi kaler putih tu...



ni contoh quilts dari IKEA

quilts ni pon ada jenis material nya..
ada full cotton...ada full polyester jugak..
dan quilts ni lah nanti ko akan sarung kan dengan cover [quilts cover] tu...


mesti ko heran kan ape beza nya dengan comforter set siap tu...??


bagi aku...banyak beza nya...
banyak gak kelebihan nya...

aku ade beberapa jenis set tilam jenis quilts ni...
yang aku rase besh nya..
bila... aku tak perlu hantar dobi  set comforter aku..
setiap kali nak basuh... aku hanya perlu bukak sarung luar [cover] dan basuh pakai mesen biasa jer..
macam basuh cadar tuuuuuuu.....
dan quilt nyer... kalau tak perlu basuh..
aku hanya jemur tengah panas...



yang putih tu quilts dan yang hitam tu cover/sarung luar
tak kasi 'lari2' dalam dan luar tu...
ade pengikat kat setiap penjuru


tu ko nampak butang tak... ??
macam sarung bantal tu...macam tu lah konsep quilts cover ni..
ade sesetengah nya pakai zipper


ni gambar dekat




ko kene tau eh..
comforter ni..atau gebar..yang jenis kekabu kat dalam...atau ape jer yang mebih kurang macam tu..
kalau asyik basuh...
boleh hilang gebus nyer tu...haaaa....
lagi2 pulak ar ko kalau jenis nak basuh seminggu sekali kaaaaaaaaannn....

lagi pon... kalau kite ada quilts ni..
kite hanye tukar cover jer...
maksud nya tukar sarung jer tapi pakai quilts yang sama....
dan biasanya...harga nyer lebih murah berbanding ko beli comforter set baru yang kualiti nya baik....

jimat ruang nak simpan pon satu hal gak...

aku ada 3 set quilts..
3 tu pon dah banyak sangat sebenarnya...
satu...beli untuk set katil mase kawen dulu...
satu yang lain... aku beli sendiri sebab mase tu ada sales..
lagi satu pulak aku dapat percuma sebab beli cover dia..
tak amik rugi ar bai...

tu pon yang selalu aku guna 2 jer...
dan itu pon...tukar2 jugak dengan set comforter lain sedia ada..
kire bukan guna secare maksima..

cuma..kalau bukan time sales tu..
dan tetibe meroyan nak tukar cadar baru..
aku memang prefer beli quilts cover jer instead of comforter gebus tu...

hah...lupe nak banding kan..
comforter set biasanya... memang tak boleh nak cabut tukar..
tu beza nya....

dari segi penyimpanan..
memang menang lah...
sebab...quilts cover ni macam cadar biasa tu....
tak terlalu besar...atau tebal...
kalau comforter set tu..amik ruang sikit lah nak simpan..
aku sampai simpan bawah katil bai...
sebab penuh sangat tak tau mane nak letak..
kalau nak simpan dalam lemari..
satu ruang tu boleh masuk 2 jer...
tapi kalau quilt cover...aku boleh simpan berhelai2..dan boleh simpan macam2 lagi kat ruang tu...


eeeaahh...
aku cerite ni based on aku punyer experience sendiri lah...
 aku tak promote ko pon ni tau...hahahaha...
berkongsi sikit pengetahuan...tu jeeeewwwww...

aku ni kalau ikutkan tak berapa kisah..
yang penting mesti beralas tilam tu..
alaaa..kalau dah mengantuk..
aku tidur kat simen jer pon boleh lena bai....kahkahkah...

dasar sangat kaaaaaaannn............





haaa...lagi satu..
biasa kalau ko beli set cadar...atau comfoter ker kan..
mesti hanya dapat 
-1 comforter [kalau ada]
-1 cadar
-2 helai sarung bantal
-1 helai bantal peluk panjang

tu aku tak pekenan..
yang 2 helai sarung bantal tu...
mana cukup..!!
selalu mesti bantal sorang 2...
dulu2 mase bujang..4 bijik bantal aku sorang jer..
tapi kalau sekarang..macam tak sonoh jer pulak kan...ngehngehngeh...

memang biasa macam tu...menyampah tau...
kire dapat 2 helai jer tuk set yang sama...
unless kalau beli yang memang betul2 ade jenama dan mahal..
baru akan dapat 4 set sarung bantal..

jadi... aku akan beli lagi 1 set sarung bantal..
satu set tu biasanya ade 2 helai..
so cukup lah tu...
harga pon yang jenis biasa2 tu..baru Rm 9 hengget..
kalau yang elok atau berjenama...puluh2 hengget pon ada...

dan aku akan beli yang warna sama..
atau mengikut theme...
ko tengok ko tengok...nak gak ikut theme kekdah nya..
harus bai...harussssss..........

tapi...tak semesti nya betul2 sama kaler..
ko boleh beli ikut motif warna pada cadar tu..
contoh corak bunga kaler merah...
atau ko boleh ikut warna langsir..feature wall atau carpet...





contoh sumber dari google





notatangaaty :: katil aku saiz queen..tapi aku mesti akan beli saiz king..sebab...aku nak comforter tu..atau quilts tu tutup habes sampai bawah katil..


15 comments:

Kemn Azmaili said...

i suka dua2! comforter n quilts dua2 best!

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

Tq sharing tips ni Aty... akak kekadang pun tersalah beli... tengok bukan kain cotton... udah panas :)

Ayu Zan said...

info yg baik utk saya..

ayahmamilisa said...

aty biasa beli kat mane cover untuk quilts tu? dd biasa beli kat ikea je..baru ada satu..huhu..

Gieyana said...

both suka..:)

eima said...

quilt pun besh jugak kan ... sbb senang nk basuh ... seli quilt pastu beli sarung byk2 .. jimat jugak kot ke harga comferter ngan set quilt ni sama harga ??

FiZ said...

ooo..baru tau kelebihan quilt.hihi.tq for d info :)

♥ ROS ♥ said...

Ros suka quilt.. Dah beli untuk rumah bru ni.. Asben pilih putih... Sebab konon nak mcm hotel..wakakakak :p

Senang jaga kan.. Just basuh sarung jer... :)

Permysuri Pai said...

couldnt agree more:)

jumria alimuddin said...

thanks for the info....
baru tau beza....slama ni igt sma jak dua2 comforter

cenetos said...

saye suke quilt sbb ade yg quality and boleh tukar2 corakkk hehehehe...komferter pon okehh jugak..dua2 pun layannnn~~~~;D

http://cenetos.blogspot.com/2014/04/hunting-kain-sofa.html

sis_fazi said...

assalam.
alahai, dah bertahun2 akak membeli quilt cover pastu tertanya2 sendiri, mana quiltnya??? sepatutnya tentulah tebal nyaman selesa gitu...
sungguh kureng prihatin ai...
tq Aty sbb tulis entry pasal quilt ni... lepas ni akak pergi beli quilt pulaklah nak kawankan covernya yg akak dok maintain buat cadar je tu... teruk betul xde pengetahuan ni.
tq Aty. salam kenal.
:)

Rota said...

saya mohon share kt page sy ye..sila laa visit pahe fb sy yourhome_shop. orang br mula nk berjinak2 dgn ilmu cadar..btw, good info!

cik chili said...

Cover comforter tu mcmne pulak yer?

Nur Atiqah Syahirah said...

bole terngkan beza devuts cover dgn quilt