Tuesday, February 04, 2014

Impiana :: sebelum buat plaster ceiling



lama gila aku tak cerite pasal umah..
kemahen ko kan sampai ade yang email sound soh aku update..
ppfftttt...... aku sibuk bai...
sibuk semedang...kahkahkah...



eerr..macam ko kisah sangat jer pulak kaaaaannn....

krik krik krik.....


eeaaahh.... ramai yang tanya pasal kontraktor2 yang buat umah aku..
tak sempat oooii...
hampuuuuunnnnnnnnnnnn................
nanti pelan2 aku reply email eh eh eh....

cerite pasal kontraktor..
aku sekarang..ngah pikir..nak carik kontraktor yang buat plaster ceiling umah aku..
ko...dah duduk umah nak setahun baru nak buat....
tapi ada hikmah nyer tau..
dan betul sangat seperti yang ramai kawan2 aku cakap...
pasal bocor air tuuuuuuu.....

dah betul2 duduk umah tu..
dah betul2 guna secare maksima...
baru ko tau kan...
tak boleh nak judge terlampau cepat..
macam aku...mase duduk umah tu dalam bulan ke-4 ke-5 rase nya baru bende ni jadi..
ko tengok...
bulan ke-4-5 baru nak tau bilik air atas tu leaking..
effect nya ceiling batu aku kat ruang tamu..
macam ada kesan tompok air lembab..
makin lama makin besar....
tak ar nampak coklat2 buruk tu..
tapi macam aku jenis memang nampak jer..
memang perasan tu semua..
sebab kan bawah tu ceiling batu..
jadi lambat sikit ar nak nampak kesan nya..
tapi kalau lama2 di biarkan..makan tahun boleh jadi berlumut tempat tu...



tu anak panah tu lah yang ada kesan leaking air - betul2 depan pintu masuk utama-
yang belah kiri ade macam kotak2 tu..atas nya bilik air master bedroom


macamane boleh jadi macam tu pon aku tak tau ar nak pikir acaner...
tu batu tu...
since kat bahagian atas nya adalah bilik air master bedroom...
so...memang rase..tu lah punca nya..

asalkan umah under warranty lagi...
terus report kat pemaju jew soh repair..

so ritu datang...cek jer dulu ape yang patut..
lepas tu datang lagi..tampal...-aku tak tengok pon masa ni..
laki aku yang urus kan...
jadi tak tau acaner kerje dia...

lepas tu..cat bahagian ceiling kat hall bawah -bawah bilik air yang ade kesan lembab tu-
nak tengok..kalau bocor lagi..
makna nya derang kene pecahkan balik kat tempat tu..
dan buat semula..

pecah balik...??!!!!


.................................................................



dapat bayangkan tak ape akan terjadi....??


pitam....


bukan satu ruang die usik..
tapi 3 ruang...
ruang tamu..ruang bilik aku tingkat atas..
dan bilik air tu sendiri....


hadoooyyy....

bertabah lah aty....


sementara masih ada warranty...

tu kalau tak.. kene panggil orang luar buat mau kos gak tu...


haaa....tapi yang lega nya..
naseb baik bende ni dapat dikesan awal sebelum aku buat plaster ceiling..!!!
kalau tak...remuk jiwa raga ko tengok....ngeeeee...


eerrr...tapi..so far dalam lebih kurang 2-3 bulan lepas tampal ritu tu..
tak nampak lagi kesan tompok lembab tu..
dah ok kot...

masih risau lagi ni...

sebab aku dah nak proceed tuk buat plaster ceiling..
kang buat2 kang..setahun-2 nanti tetibe berlumut jer kang aku nyer ceiling..
kalau banyak nau duit tak kisah lah kot nak pecah tukar setahun 5-6 kali kaaaannn...
waaaaahhh...hebat..setahun 5-6 kali ko...
ade kew...??!! ngeeeee....

takper2...aku tunggu sebulan-2 lagi kot..
tengok acaner...
kalau tak okey..nanti boleh buat sekali jer..
sekali repair lepasa tu terus buat plaster..
yang penting kene puas hati dulu....
kalau tak..."sia-sia lah..ku bina istana cinta...." eaaahh lagi ape ni ek..??
lagu lama ni kan kan kan..kot lah ko tau aku ngah menyanyi...ngeeee..


okeh...sambil2 tu dah boleh carik idea nak buat design acaner dah ni..
dah boleh carik kontraktor...
terpikir..samaada nak pakai kontraktor yang pernah aku guna..
atau nak carik yang lain...
hurrrmm...
yang penting sebenarnya..mesti ikut bajet....ngehngehngeh....



notatanganaty :: nak pikir design pon pening gak ni...










19 comments:

msredcheesecake said...

bahaya biarkan leaking kat bumbung...kadang2 lambat nampak... tau2 dah parah...

NinaAz said...

mcm rumah kawan nina. habis merebak smpai ke dinding. puncanya, org atas renovate toilet. hadeh

Chekgu Azrine said...

Sure lg lawa lps nih..yeahhhh

Nurzakiah Hanum said...

bestny tgk sis deco rumah

irmafittaputri said...

wah tak sabau nak nengok after pasang plaster ciling...dh letak downlight...confirm lomantik nih... kita pon tgh berangan nk pasang kat bilik tamu kat bawah ..huhuhu ntah bile laaa..

ayahmamilisa said...

btul aty, selagi ada warranty pemaju gunakan sebaik2 baiknya..
umah dd memang dah pasang plaster ceiling, kalo ujan mula la tompok air ada je melekat kat ceiling..so bila ada warranty ni, call kontraktor pemaju trus datang betulkan bumbung umah..paksa jugak betulkan semua..alhamdulillah skarang masalah tompok air dah selesai :)

CikNaa said...

ada hikmahnya buat lambat sikit kan..

fazianbatrisyia said...

mmg masuk rumah baru kena dok perhati segenap sudut, kesan retak, rekahan dsb. aritu rumah sy bumbung bocor...kecik jek..tak perasan pon...bila nak rebahkan badan comforter lembab tgk atas...syiling basah...tilam 11" tak daya nak jemur. dah baiki dah...harap ok

nayfatimah rasyid said...

mesti kebabom design dia kan 3x!

ieza ashaari said...

Menyampah leaking gitu..pnt je hias lawa2..

FARAH deeb said...

Umah Aty ni katner? Under Glomac ke? Kiteorg under Glomac ni mmg dh lali dh bab leaking ni. Punca mesti dr bilik ayor ateh. Ntah nape ntah sume ghumah camtu, hampeh. Tapi umah kiteorg alhamdulillah x seteruk umah jiran2 lain. Haritu dpt kesan tompok kat siling tu je cepat2 hubby gi boh water apentah namanya kat tpt2 yg disuspek bocor. Pehtu ok alhamdulillah hehe... Jemput Singgah: Projek DIY Wall Sticker

Fifi Nadhrah said...

salam kenal dari fifi..

entry ni buat fifi fikir sesuatu.. nak buat cornice untuk ruang tamu.. tapi nanti kene tebuk ceiling ruang tamu sebab nak buat bilik air kat atas.. kalau buat cornice skrg.. nanti nak buat bilik air atas kene runtuhkan cornice ke? nak kene fikir jugak ni.. adoiyaii..

Fiza Kushina said...

Rmh saya pun mngalami nasib yg sama. Tp aty untung lg masih ada waranty. Ni rmh 2nd hand. So, xsanggup nak bayangkan budget yg akan kluar nnt. Adoi

Gieyana said...

ouch..jenuh tu beb kalau nk usik balik umah ko tue..dh ler dh cung giler dh haa..

myb paip pecah dlm syiling tu kot beb..so meresap masuk..umah apartment mostly kena camni ler..

YanaUjang said...

yang aku tau, klu blk air atas, atau ruang yg selalu kena air,lantai dia tu kena ada lapisan water-proof...kalau dari tingkt bwh means before siling kena ada lapisan water-proof tu..kebanyakan kontraktor x buat pun lapisan water-proofing ni...mungkin sebab kos atau malas..haha aku tau psl ni pun sbb laki aku rajin mengkaji benda² ni masa reno rmh mak dia hari tu...

even siling kt bumbung tu pun kena buat lapisan water-proofing..ce ty balik developer siling tu ada water-proof ke takde.. :)

Zuraidah Butang said...

haha mesti exciteddd kan nak psang plaster ceiling.. sy hari tu main pasang jek...alhamdulillah tade bocor2..hehe

IdaShazana said...

Kena jugak mcm tu. Jln terbaik buat water proofing, bertingkek2 la rm melayang

Dkna Abza said...

sementara dalam waranty ni memang kena push dorang wat cepat2.. takot nanti dorang ambil sambil lewa jer..

hendra cipta said...

Asalamualikum sye mbuat repaer rumah harge senag bincang sebap seye Kjesendri ni no sye 0123441137 terimakasih