Wednesday, February 26, 2014

nak bukak akaun bank pon susah...bukan aku nak rompak pon...





 live update...ngeeee...

macam bagus jer pulak ko...kahkahkah..

yer lah..selama ni..jarang2 sangat aku buat live update..
maksud nya..update2 terus publish..
entry2 aku mesti schedule update..
dah seminggu update baru nak publish....

eerrr...aku tak pernah rasa bersalah.....lalalala...


kali ni...saja2 aku nak update..
sementara lapang sikit ni..

uhuukkss...

lapang lah sangat ko kan...

dah nak 2 minggu tak 'bukak kedai'...
baru jer bukak balik ni..
alhamdulillah...permintaan masih menggalakkan..
tak memang tangan sejak semalam..

time dapat gaji kaaaaann.....ngeeee..

waktu2 macam ni..memang ar qaleef terabai..
kene mengalah sikit...
kesian anak aku....ngeeeee...
bertabah lah anak..
tak lama pon biasa nya..
setakat 2 minggu jer..

2 minggu JER.....???!!!!


krik krik krik...

tak de lah aku biar kan anak aku tergolek telentang sendiri macam mak nyer tak ada...
cume....masa tu terhad sangat...

sebenarnya...
aku buat live update yang poyo ini saja nak cerite pasal bank..

sekarang ni aku pakai akaun bank MAYBANK
dan tu satu2 nya yang aku masih setia...

pakai sejak remaja gitewwww...
lama giler...
dulu2 masa time takde duit..siap tak boleh pakai...hahahaha..
yer ar.. kalau lebih 3 bulan takde transaction kan nanti kene gi aktif kan balik..
masa tu zaman ada buku.. 
buku akaun nyer pon hilang dah bai...
kemahen susah aku nak aktifkan balik..masa tu lah..
lama dah... duit pon memanjang kering kontang jer dalam akaun....
kalau print statement agak nya sadis tengok....kahkahkah...

lepas tu biler dah kerje..
gaji masuk akaun tu..
jadi..nak tak nak..aktif kan jer lah balik..
dah ar masa tu..kene gi balik kat bank branch mana kite pergi..
dah tak pasal aku gi jalan ipoh tu balik..
dulu ar..dulu..
sekarang rase lagi senang kot...

cerite lama..kene kenang..
teringat zaman susah..kene sentiasa ingat supaya berjimat cermat..

baheeeekkk....


dah tu..sekarang...
biler dah mula berniaga on9..
hanya akaun tu jer lah aku guna...
akaun personal..
pernah kene block tau sebab dalam satu masa banyak transaksi..
sumpah menyampah...
kenen gi uruskan balik semua...

dan lagi...
leceh...sebab...kat situ lah duit niaga..duit modal...duit nak rolling..duit postage..
dan termasuk duit simpan atau duit nak belanja tuk diri sendiri..
memang ar susah biler semua bercampur2..
untung gak aku ni tau buat akaun..
maksud nya..buat kira2...
tak pasal...dah tak kerje pon aku kene buat full set account balik..!!!!

pffttt.... 

nyampah tau...

buat masa ni sekadar manual akaun jer..
tak ada sistem ubs bagai tu..
boleh laaa..dari tak ada kan...
kene buat jugak..sebab bagus tuk diri sendiri..
dan jugak perancangan masa depan..
lagi2 kalau ada perancangan tuk bukak syarikat atau apply loan tuk bisnes tu..[insyaa Allah]
ada rezki..nak beli sistem on9...
tak yah canggih sangat pon tak apa..
asal kan boleh membantu diri sendiri..
perancangan awal tu penting...
part of bisnes kaaaaaaannn...
haaaiihh..untung belajar dulu2...tak sia2..!!!
tak ade ar orang boleh cakap lagi...- sia2 ko belajar tinggi2 - muwahahaha..
haaa..sekarang ko tengok..ko tengok....
walaupon dah tak kerja ngan orang lain..
semua masih berguna..
masih boleh dipraktik kan...
bisnes study dan akaun...
semua apa yang aku buat sekarang...

eeaahh... apa ko merepek ni..
aku nak cerite pasal bende lain...

sebenarnya nak cerite pasal akaun bank..
bukan akaun yang tu....

daaaaaannnggg...!!!


2-3 menjak ni..
ramai sangat customers aku buat pembayaran melalui akaun bank lain..
terutamanya CIMB...!!
ramai..boleh dikata kan 70% yang tanya atau nak buat pembayaran melalui akaun CIMB ni..
ko dapat bayang kan tak...??

memang ar boleh kalau nak transfer akaun lain ker akaun maybank aku..
tapi akan float sehari...
okeh...bukan tak sabar...
tapi pening bai...
sebab duit tu masuk tak tentu masa...
jadi..bile aku nak cek payment..
masa tu lah aku stress..
nak cek kene betul2..
sebab takut ada penipuan...
atau...takut aku sendiri yang silap..
bukan tak pernah berlaku...banyak kali..!!!
aku tak suka...
jadi..setiap kali..kene buat dalam keadaan yang tenang... ngeeee....
lepas clear masuk akaun aku...baru aku boleh hantar barang..

selalu nya sehari...
tapi pernah jugak berlaku sampai 3-4 hari baru clear..!!
kat customers dah tolak kate nya..
tapi tak masuk lagi dalam akaun aku..
hal macam ni lah selalu boleh timbulkan salah paham...
nak tak nak..kene ar kol pihak bank sendiri tuk tau status sebenar...

selalu problem memang antara bank Maybank dan CIMB..
sebab banyak transaction..
macam semalam dan hari ni jer... nak dekat 50 payment masih floating..!!
dari akaun CIMB...50 hokeh..50...
ada jugak ar dari 3-4 akaun lain seperti Bank Islam dan Alliance bank...
dapat bayang kan tak keadaan aku yang nak kene cek payment2 tersebut..
dan..tuk pasti kan tak salah setiap satu nya..
dan lagi tuk pastikan yang takde kelewatan barang dihantar..

oohooiii........pitam...!!

tu rehat sebentar ni...eceeehh..sebentar yer...
bagi anak makan dulu...



eeaahh...aku bukan marah customers..
bukan nak merungut..
giler ko nak marah orang nak buat payment kaaaaann....hahaha..
memang tak ar..
aku cuma sedang memikir kan jalan penyelesaian...
nak mudah kan semua pihak dan yang paling penting tuk customers


dan sebab kan ni..
aku rase nak kene bukak jugak akaun CIMB tu...


sebenarnya nak bukak akaun semasa jer terus..
tapi..baru2 ni sembang ngan Piya [kawan blog dan bisnes] die kata memang agak leceh procedur nya...
aku pernah try bukak kat maybank..
tapi..memang susah...
ni nak bukak kat CIMB pulak..
tak tau ape cerite...macamane pulak..
orang kate sama jer dengan maybank..
tapi sesetengah branch tak de masalah..
tak cerewet...

hurrrmmm...tak paham aku kenapa susah sangat..
sama macam maybank gak...gggrrr....
okeh..mungkin ada yang memang aku tak paham..
mungkin ada sebab nya kenapa jadi begitu susah..

haaa..sebab..setahu aku bila dah ada akaun syarikat..
akaun bank semasa..
akan memudah kan kite nanti...di masa depan...

tapi tetap tak puas hati gak kenape susah nak bukak akaun tu ooii...

takper2...
insyaa ALlah...akan di usahakan.. 
dalam mase terdekat..
supaya tetiap kali pon aku tak perlu hadapai masalah yang sama...

okeh..dah..sambung kerja..
jap lagi ada 'lori' barang sampai...weeeee...
yang ditunggu2 sejak sekian lama...yaaaeeeyy.....

okeh..tu jer nak cerite...

nak bagi tau ni..
PINK GARAGE ngan buar clearance sale up to 50% discount..!!
cepat terjah...sebab stock terhad..
ada setakat 1-2 kuantiti jer...
ada flash card murah jugak...!! 

jom ke FB PINK GARAGE ni sekarang...





notatanganAty :: sapa2 kerje bank MAYBANK dan CIMB... boleh tak terangkan kat aku pasal procedure tuk akaun bank semasa ni...??




13 comments:

Petak Bunga said...

ada bc akaun simpanan biasa ni kalau duit masuk bertalu2 banyk dia block kan. kena bukak ac semasa.. x pernah tnya plk procedur dia mcm na. kalau bisness dah makin maju insyllah boleh usahakan ac semasa plk.

orangbiasa said...

atie....bukak current account cimb paling senang sekali compared maybank makan masa berminggu. bukak cimb dalam kurang setengah jam settle dah. juz bawak ic, ssm dan duit rm1000 untuk bukak akaun semasa. tu je...senang yang amat :). tp bukak maybank current account makan masa lama gak tengok cawangan maybank yg kita pilih.

yana Jasni said...

Ermm.. instant tranfer jer yank.. tapi cas mahal ckit la.. rm2.oo utk setiap transaksi.

Nurzakiah Hanum said...

oo x pernah tau plak ac semasa

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

Kalau berurusan dengan pihak bank ni memang kena bersabar dan bertabah dengan banyka sis...

syazai86 said...

tula aty kn buka gak..utk kemudahan pd masa akan dtg.....

NuRuL said...

sis bukak ajerlah KWIK account (under CIMB). bukak online aje.

Mama Safiy Arfan said...

hehe yea!!! sy slh sorg yg minta acc cimb tu..kikiki..cepat2 la pos..hahaha xsbr nk bg anak pki beg monkey tu..ahaks..ape pon..setia menanti :-)

nurul syuhadaini said...

yes,,,,sy sgt2 mengalu2kan kalau sis aty nak buka akaun cimb..sbb sng nt sy blh guna cimbclicks,,,hehehh...

Hani said...

Assalam
Maybank skang dah senang nak bukak current acc. just isi form kat maybank2u then pilih branch mana nak collect.
deposit cuma 500 yang akan di deduct dari acc saving. ada fees tapi saya tak ingat pulak sebab buat 3 bulan lepas. fees around 12kot.
2 hari dah settle. boleh apply cheque book kalo nak.

~ Huda Qamar~ said...

yeke? i buka utk bisnes kat maybank takde la pulak leceh. tapi dokumen semua tu kena lengkap la. pastu cop bisnes sendiri dgn cop kompeni yg rekemen. boleh terus siap je. mula2 bukak tu rm20 je buat syarat ha3. pastu transfer je dari akaun sendiri ke akaun bisnes plak. takde leceh pun. cuma ramai org je la. nak tunggu turn tu kena urut dada sikit (sabar).

Gagak Merah said...

Hi Aty, tahniah bisnes puan ada simpan akaun full set :) banyak bisnes "kecil-kecilan" yang sebenarnya dah besar beroperasi tanpa akaun, akibatnya tak dapat nak berkembang lebih jauh sebab taktau prestasi sebenar bisnesnya...

Saya nak rekomen sebuah accounting system online yang percuma yang kami sendiri pakai untuk bisnes online kami. Free, tapi kena online la kalau nak access. Tapi pada pendapat kami amat mantap (especially sebab free heheh).

Cuba lah google wave accounting, kalau kat pc boleh pergi ke https://www.waveapps.com/. Kena ada ilmu basic accounting sikit baru syok pakai :)

Kalau pakai iphone, siap ada app untuk buat invoice lagi yang link terus ke database kita. Cuba lah try...

cutie manja said...

sy bukak akaun cimb aritu byk soal die...nak tu la ni la.. sy ckp nk niaga online die mtk surat kpdnkk..pastu sy ckp eh xde laa..sy sje2 nk bukaak sbb sng husband nk trnsfer duit..pastu die mtk statment bank lain bagai..pastu sy wat muka 5sen terus die klik2.. sain..siap kad...xde buku...done..deposit cme 50 je..