Friday, March 21, 2014

Barang Di DAPUR :: Ganti bekas yang lebih menjimatkan ruang



motif letak tajuk panjang2 macam tu...??

krik krik kriiiikkkk.....


ah ko...macam ar tak biasa....
tajuk lagi panjang dan lagi pelik dari ni pon pernah aku tibai letak kaaaann...
mihmihmih...



nak cerite pasal bekas gula milo teh bagai aku...
selepas nak dekat 4 tahun..
dari awal kawen pakai bekas lama tu..
akhirnya aku tukar bekas lain...weeeeee...


hek eleeeyy ko... baru 4 tahun..
arwah mak aku dulu..aku rasa nak dekat 10 tahun kot pakai bekas tupperware yang sama...elok jerrrr...
ko baru nak dekat 4 tahun..dah meroyan..







sebelum ni aku pakai bekas IKEA..
takde gambar pulak..gigih aku carik entry2 lama...pffttt...

bekas macam gambar atas ni..
lamai bai aku pakai...
dari bende tu mahal aku beli..sekarang harga dah lebih kurang 5 hengget je sebekas...

besar...kedap gak ar..
yang penting..milo aku tak keras..dan gula aku tak bersemut..haaaa..
aku okeh jer yang ni..
kire praktikal gak ar sebelum ni..
tapi...tetibe setelah sekian lama...jadi tak praktikal..
bila...aku rasa bekas2 tu amik ruang yang lebih...!!!

ko bayang kan lah..bekas tu demok2 kan..
aku isi - milo - Gula - uncang Teh - Nestum aku - Ephyra [senang nak capai] -
lebih kurang 5 bekas..!!
tu pon kalau ikutkan aku nak letak sampai 6-7 bekas..
tapi tak ada ruang dah...
memandangkan aku masih tak buat built-in kitchen cabinet..[sabar aty..sabar]
jadi...ruang tempat tuk simpanan dan letak barang2 dapur sangat lah terhad..
memang kene cerdik sikit minimakan barang..


jadi tu aku memang rasa nak tukar bekas lain..

memang dah lama berniat..
tapi tak ar rasa macam terdesak sangat pon..
sebab bekas IKEA tu selain dari besar...aku masih okeh jer nak pakai..

may be tak jumpa yang bekenan kat hati..
eerrr...aku pon tak rasa nak carik...

sampai ar aku secare tak sengaja terjumpa satu bekas ni kat SSF...
dah pekenan...
tapi kaler aku nak [hitam] tak de stock..
yang ada putih...
dan saiz kecik2 pulak..
isi garam boleh laaaaa.....
memang tak muar kan nak letak sekampit gula kan...
memang dah 'aim' nak beli bekas tu lain kali..

sekali masa aku gi KAISON saja jalan2..
terjumpa bekas yang sama ngan kat SSF tu..
tapi dengan harga yang jauh lagi murah...!!!!
dan...ada pulak saiz serta kaler aku nak..
okeh...aku rasa..memang ada satu kaler jer jual kat KAISON tu...
saiz pon mungkin satu tu jer..-yang besar-
memang sesuai sangat lah nak isi gula milo teh aku semua2 tu lah...









jadi..tadaaaaaa....ewaaaahhh ko..hahaha...
aku tukar pada bekas yang ni...
bekas nampak kecik..tapi tinggi..
percaya tak...kapasiti yang sama aku isi dalam balang ikea atas tu..
sama boleh di isi dalam bekas ni...siyes bai..!!
nampak macam kecik jer...



yang penting lebih jimatkan ruang dari sebelum tu...
kalau ikut kan... aku tak ar susun berderet macam ni..membazir ruang..
aku susun depan kebelakang...
ni saja..amik gambar kekdah nyaaaa....ngehngehngeh...

bekas kosong tu..bekas aku isi ephyra aku...
masa ni dah habes lak..malas aku nak amik stock kat atas masa ni semata nak amik gambai bai..
tak kose hokeh...hahaha



dan apa yang aku suka jugak.. sebab lebih bergaya...eeeerrr...kat mata aku lah...
ah ko..bergaya konon..cissss....muwahahaha...
alaaa...lama dah aku pakai IKEA tu..
tukar pulak lah kan 'permandangan mata' kan kan kan...
asalkan masih lagi praktikal...dan menjimatkan ruang..



buat masa ni..
aku rasa...balang ni kedap udara gak..
milo aku tak keras dan gula tak masuk semut..
teh pon tak rasa lain macam sebab masuk angin..
tapi tak tau ar dalam tempoh jangka masa panjang..
sebab... baru jer pakai ni..
baru tak baru gak ar..
tapi tak sampai sebulan...kot....huhu...

kalau rasa okey....
rancang nak beli lagi 2-3 balang tuk isi garam kunyit pulak..
tapi nak beli yang pendek sikit..
tapi kalau pendek2 kang tak ley letak sudu dalam nya...
aku tu bekas milo gula tu..
dalam nya dah ada sudu khas siap2 dah..
senang aku nak guna biler2 masa kaaaann...



notatanganAty :: dulu nak beli dah bekas ni kat SSF tuk buat balang kuih raya..tapi sebab ada tulisan coffee bagai tu..terus ku canceeeelll.... 

















26 comments:

Nad MamaZN said...

cun!

Chekgu Azrine said...

Aty..cantik sgt..bli kt mana???

Azziah Nawawi said...

cantik2.. nampak elegen gitu..
tapi klau tinggi, xsusah ke nak sua tangan masuk dlm tu?

@lfidah @dim said...

cantik bekas tu...:D

syawalsimpsons said...

menarik la aty..mana aty beli yg balang bertulis tu yee

Irene Dahayu said...

hi.. my sis ada bekas macam ni. kena berhati2 k masa letakkan balik ditempatnya kerana bahagian bawah kacanya sangat nipis, mudah pecah. lebih baik letak atas apa2 yang berkayu.

umie shahidah said...

kemasss sgt...

Fizah said...

nmpk elegan kak =)

Nurzakiah Hanum said...

selamat pagi
pagi nie lambat singgah
baru lepas assembly

Mimy Hamid said...

aku berkenan aku berkenan...gile smart

Nissa Irna said...

KEMAS AND NAMPAK EKSLUSIF GITEWW

S.n.Fariza said...

aty beli kt kaison ke?
nk beli.
hahahahaha

Gieyana said...

Cantik babeh..:)

cik hani said...

comel dan style je bekas ni. memang berkenang jugak. tapi hold sebab nak guna apa yang ada je

Lina Affendi said...

comel la. nampak elegan.
tumpang link blog aty ni ye..

http://ourlittleaffendijr.blogspot.com/

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

Cantik lah Aty... berkenan pulak akak tengok :)

mazs mazlan said...

cantik.elegamce bai.heheh

Shakina Farhan said...

cantik3..! xyah pegi kat ssf cmni..

ieza ashaari said...

Ohmai..nk beli r..smgt kumpul brg,umh xde..lol..

whiteapple said...

Cantik bekas tu. Nmpk elegan.

Sumayyah Ahmad Hafiz Al-Arshadiy said...

Nampak smart je...
gifted betulah kak aty ni..pandai pilih barang..hehe

Sumayyah Ahmad Hafiz Al-Arshadiy said...

Nampak smart.
Gifted betullah kak Aty ni. Pandai pilih barang..Hihi

joijoi80 said...

gojes bekas tu...i pun isi dalam balang juga.. untuk gula dan minuman paket .. tapi beli kat menang glassware....

joijoi80 said...

gojes bekas tu...i pun isi dalam balang juga.. untuk gula dan minuman paket .. tapi beli kat menang glassware....

ifa said...

cantik.tapi tulisan je x kena dgn bahan dlm tu. ingatkan sugar je semua

Gerobok Karat said...

Menarik!
Tapi update la sekali beli kat mana :-)
senang kitorang nak cari