Thursday, March 20, 2014

HARTA peninggalan mak aku









mak aku memang suka sangat mengaji..
boleh di katakan.. asal aku tipon jer..-waktu lapang-
biler aku tanya die buat apa... die akan cakap mengaji..
kalau bukan mengaji sendiri2..
die ada di kelas tajwid mengaji..
kelas hafazan..kelas khatam al-quran

kalau tak...die sendiri mengajar orang mengaji kat umah..
dari kanak2..sampai lah yang dah tua2 die mengajar..
tak mintak duit atau bayaran pon...

mak aku bukan ustazah..
tapi orang panggil mak aku ustazah..
mak aku cikgu...
tapi orang panggil ustazah jugak..

aku bangga ngan mak aku..
eerr...mak aku jer tak boleh nak berbangga ngan aku...-nangis-


aku rindu mak aku...




عَنْ أَبِي هُرَيْرَةَ أَنَّ رَسُولَ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ قَالَ إِذَا مَاتَ الْإِنْسَانُ انْقَطَعَ عَنْهُ عَمَلُهُ إِلَّا مِنْ ثَلَاثَةٍ إِلَّا مِنْ صَدَقَةٍ جَارِيَةٍ أَوْ عِلْمٍ يُنْتَفَعُ بِهِ أَوْ وَلَدٍ صَالِحٍ يَدْعُو لَهُ

Daripada Abu Hurairah bahawa Rasulullah s.a.w. bersabda: Apabila seseorang itu meninggal dunia maka terputuslah amalannya kecuali dari tiga perkara, sedekah jariah, ilmu yang dimanfaatkan dan anak yang soleh mendoakan untuknya.[1][1]



semoga amalan2 mak aku semasa hidup..
amal jariah..dan ilmu yang dimanfaatkan nya..
akan besama nya sekarang..
insyaa Allah...


Rasulullah bersabda yang bermaksud: "Orang yang paling baik antara kalian adalah yang mempelajari al-Quran dan mengajarkannya." (Hadis riwayat al-Bukhari, Abu Dawud, al-Tirmizi dan al-Darimi)

dan..aku sedang berusaha menjadi anak yang soleh untuk dia..
moga2 amalan aku jugak diterima..
dan moga2.. mak aku tak akan di seksa hanya kerana kejahilan anak2 nya....



"Ya Allah, ampunilah dosa-dosaku serta kedua ibu bapaku dan kasihanilah mereka keduanya sebagaimana mereka memelihara dan mendidikku di masa kecil - "


mak aku banyak al-quran..
ada macam2 jenis yang aku tak tau sangat..
mak aku ada cerite dulu..
ada yang mashhaf nye dah tak boleh diguna..
ada yang mak aku guna tuk belajar tafsir..
macam kat atas tu..
ada yang untuk belajar tajwid..
yang aku tengok..quran tuk belajat tajwid tu..
tulisan nya berwarna dan di bold kan kalau tak silap..
ada nota tajwid jugak dalam tu..
yang tu sekarang ada kat adik aku..
dan ada sebahagian2 lain..
yang adik beradik lain dah amik..
kiteorang sepakat wakafkan pada masjid
dan jugak anak2 murid mak aku dulu...

mak aku pernah cakap..
kalau ada banyak alquran..tapi tak baca..
nanti kat akhirat..alquran tu akan menjadi saksi pada kejahilan kita..
aku tak nak mak aku dipersoal kan..
kesian mak aku nanti...

 Sabda Rasulullah yang bermaksud: "Bacalah al-Quran, kerana ia pada hari kiamat nanti akan datang untuk memberikan syafaat kepada pembacanya." (Hadis riwayat Muslim)

eeahh..ko tau tak..
kalau pandang jer pon alquran tu..
atau terpandang..
kite akan mendapat pahala tau...
haaaa...ko tengok ganjaran Allah..
pandang jer tuuuu...
kalau ko pegang...[dengan wudu']
dan baca nya...hagak2 nyer berapa nilai ganjaran yang Allah akan bagi...??

mak aku selalu pesan. "kak..kalau rasa2 hati tu keras..degil...susah nak memberi maaf dan meminta maaf...lembutkan dengan baca al-quran"

iyerrr...aku tau...
dengan ayat2 alquran jer boleh melembutkan hati kite..
insyaa Allah...

dah hampir setahun mak aku pergi..
dan tak pernah sehari pon dalam hampir setahun ni aku lupa pada arwah..
aku teramat2 rindu pada dia..
cuma tak mampu nak bercerite jer pada orang lain..

aku bukan setakat hilang seorang emak..
aku hilang guru tajwid aku..
guru mengaji aku..
aku hilang 'tongkat' aku...
hilang kawan baik aku..

dan aku hilang keberkatan doa mak aku...
iyerrr...mak aku segalanya tuk aku...
aku pernah cakap dulu2..aku sanggup mati tuk mak aku...
tapi...mak aku pergi dulu sebelum aku...
dan tugas aku..sebagai salah seorang anak..
'menyenang kan' die di alam alam sana pulak..insyaa ALlah..
semoga aku mampu menjadi anak yang soleh..




geng mengaji mak aku


emak aku yang comel yang memang suker sangat bergambar...




mak aku pernah cakap dulu kat qaleef dan Lu'lu..
cucu2 die yang dekat..
" siap lah korang nanti granny ajar korang mengaji..haaa...rotan2 yang degil2 tu.."
hahahaha...siyes..kiteorang gelak..
dan memang mengharapkan..mak aku yang akan ajar cucu2 nya nanti..
tapi..Allah lebih sayangkan mak...
arwah mak hanya sempat belikan buku iqra' jer tuk cucu2 dia..
tapi tak sempat nak ajar..sedih..

mak meninggalkan sejuta kenangan..

aku teringin nak jadi macam mak aku...nak menyerap segala kebaikan yang ada padanya...insyaa Allah...-ALFATIHAH....




notatanganAty :: quran hantaran tu jangan simpan jer dalam almari... bukak dan baca walau sepotong ayat..sama2 suami dan isteri yang hadiahkan masa kawen tu nanti dapat keberkatan..insyaa Allah....




























dah order blouse cotton cantik ni...?? esok dah tutup order dan nak amik dah..
boleh buat bayaran segera..insyaa Allah minggu depan korang dah dapat pakai baju baru...yaaaeeeeeyyyy...

nak order dan tengok warna2 yang lain....ada kat SINI

WASSAP /SMS :: 019-2085089



14 comments:

Nurzakiah Hanum said...

COMEL PATUT LA SIS COMEL

lieyalatif said...

cantik mak aty...patut laa aty pun cantik....

alhamdulillah...moga mak aty sentiasa dlm rahmat Allah taala....

Gieyana said...

Alfatihah utk arwah mak ko beb...aq cant imagibe camna perasaan hang. B strong beb..insyaAllah sedekah yg berpnjangan n ansk2 soleh yg mendoakn akan smpai dkt arwah..

IdaShazana said...

al-fatihah untuk emak atie. semoga kita semua jadi insan berguna

mOoN IzzaN said...

alfatihah sis..

Chekgu Azrine said...

al fatihah utk mak sis..sedihnya akk baca tau

Nad MamaZN said...

al fatihah buat mak aty
tabah n sabar...
k

Petak Bunga said...

doa anak yg soleh.
insyallah manafaat buat mak di sana

Mimy Hamid said...

AlFatihah utk mak ko aty..ilmu mengaji dia tak dapat di jual beli..

eima said...

sedih ... semoga arwah sentiasa dirahmati ....

zAnNa@mAMaBaTriCE said...

alfatihah buat arwah mak aty
alhamdulillah....harta yg tak ternilai di tinggalkan utk aty...
moga sama2 dpt manfaat kan aty

mak zana pun guru ngaji gark..
tp zana tak belajar ngaji ngan mak..ha ha ha...
mak garang bebenar.....
so tiap kali mak ajar ngaji...bukan suara yg kuar..tp air mata yg meleleh dulu..maka belajar ler ngan orang lain...
tp berzanji zana belajar ngan mak...
alhamdulillah

cik hani said...

arwah mak atie cantek laa.. nmpk muda dalam gambar tu..

Masya said...

al-fatihah buat arwah mak aty.. moga rohnya dicucuri rahmat.. kt yg hidup ni kena teruskan hidup.. kenangan bersama org yg kt syg mmg ssh nak dilupakan..

Amirah RAsyid said...

sama la kita sis... my mom pun pergi bulan 5 dan sakit tenat selama 18 hari kat hospital... mungkin dia xnak menyusahkan anak2... saya pun anggap my mom kawan baik, pendengar setia, penasihat yg baik, dan segala-galanya... al fatehah untuk roh nya amin