Tuesday, March 18, 2014

tips dekorasi bilik/ruang anak dengan ciri keselamatan



Assalamualaikum...Salam selasa..

tajuk hapekah aty ooii..
majalah sangat ko kaaaaann...ngeeee...



macam dah lama lah pulak aku tak cerite pasal dekorasi..susun atur bagai kan..
tak perabeh ngan ephyra ko..hahaha..
nak buat acaner..
dan passion aku..

kahkahkah..
rasa nak lempang tak..??
tah sejak biler jam2 tu ko nak tukar passion..
puuiihh la aty ooii..

tapi sebenarnya..apa2 pon..
bab2 dekorasi memang sentiasa menjadi kegilaan aku..
kalo ko rasa kat blog ni aku dah jarang2 cerite..
tapi kalau ko nak tau..
kat kepala otak aku ni..
sama bizi dok pikir pasal dekorasi jer bai...

okeh..sebenarnya..dekorasi yang aku maksudkan..
tak semesti nya nak melawo kan umah aku jer kan..
biler cakap pasal dekorasi..
aku suka tengok bende2 yang cantik..
bukan setakat kat dalam umah..
kat mana2 jer aku pergi..haaa...kekdah nya..

okeh...aku sebenarnya nak borak2 kosong pasal hal berkait ngan dekorasi ni..
ada satu email aku nak share dari pembaca blog yang nak aku bagi pendapat 'ruang tuk anak di bilik tidor makpak nya'
tapi... aku rasa... tu lain kali aku kongsi..
sebab... pasal hal tu.. aku ngah buat satu 'projek' kecik yang berkaitan..
tak siap lagi bai..
jadi..tak besh ar nak tunjuk sekarang kaaann...
haaa.... bertabah lah yer pengirim email..
dah berbulan dah..ngeeee...
insyaa Allah dalam masa terdekat..

kali ni..aku nak share pasal bilik anak jugak..
tapi..tips2 dan pemilihan serta idea yang sesuai tuk korang..
mana lah tau kot masih terpikir2 apa yang sesuai..dan apa yang tidak..

sebab...biler kite nak buat bilik tuk anak ni..
tak kisah ar bilik tidur ker..atau sekadar bilik bermain..
sebenarnya.. banyak sangat bende kite kene amik kire..
bukan sekadar nak cantik jer...tapi paling penting adalah CIRI KESELAMATAN..
lagi2 tuk bilik anak2 kecik..

fes sekali... ko nak membeli apa2 pon..
pastikan dulu saiz ruang..atau bilik tu..
jangan ko main tibai jer beli bai..
segala2 bende ko nak taruk...
sampai sepenuh2 bilik tu ko sumbat..

iyeerr aku paham sangat2 kehendak mak2 ni..hahaha..
macam aku jugak..
tengok orang beli tu..kite pon rasa nak beli..
orang beli ni..kite pon beli jugak..
tapi sebenarnya ...bende tu tak tau pon mana nak letak..
atau lain kata...buat menyemak kan bilik jer..
betul bende tu mungkin cantik..
tapi kalau tak sesuai..takde makne nya jugak kan..

bilik atau ruang kecik atau besar bukan persoalan...bukan jugak kekangan..
tapi... macamane cara susun atur dan pemilihan barang tuk bilik tersebut yang paling penting ko kene amik kire..

beli perabot yang bersesuaian dengan bilik..
aku pernah cakap pasal isu ni dalam entry -cantik kat kedai..tak semesti nya cantik kat umah kita-
eerr...kot..tak hengat lak tajuk nya...ngehngehngeh...

lagi satu..jangan lupa BUAT RUANG PENSTORAN TERTUTUP tuk pastikan semua nya lebih kemas..
tak kisah ar almari ker..
atau bawah katil ker..
atau sekadar tools boxs







api...elakkan dari memilih terlalu banyak rekabentuk kabenet bertutup seperti berlaci..
untuk mengelakkan jari anak tersepit..
lagi kalau untuk letak barang menan atau keperluan yang biasa anak akan bukak tutup sendiri..
lain ar kalau almari baju tu kan..
haaaa....
seelok nya tuk ruang storan permainan anak..
ko carik yang box2 biasa tu banyak jual..





okeh...cakap pasal perabot..
ko kalau nak beli perabot..baru2 nak pilih tu..
beli lah perabot tuk jangkamasa panjang..
yang boleh ko guna lama sikit...
maksud nya...
tak perlu pon ko pikir sampai untuk 15-20 tahun akan datang..
maybe..6-7 tahun pon dah memadai..
sebab..biasanya penggunaan perabot ni..
akan berubah mengikut usia anak tu..
tapi...jangan terus2 ko beli barang tuk jangka masa pendek..
yang hanya boleh di gunakan waktu baby jer..
haaa..ko pon tau kan..baby ni..berapa lama sangat lah umur die kan..
masuk setahun...semua nya dah berubah..
lagi2 katil derang kan..
eerrr..melainkan..ko memang sentiasa ada peruntukan tuk itu....


sekarang banyak jual katil yang lebih praktikal..
maksud nya..tak terhad hanya tuk baby tapi sehingga umur 5-6-7 tahun masih boleh di gunakan..
atau mungkin lebih...




contoh seperti ini



atau mungkin..
perabot dwi-fungsi..
yang praktikal dan jugak punya ciri2 keselamatan...
contoh..baby cot yang boleh di-ekjas tinggi rendah..
boleh jadi tempat tidur dan jugak tempat aktiviti anak biler dah tak di gunakan..




contoh nya macam ni..
biler anak dah besar sikit...boleh buat 'katil rendah' atau boleh jugak buat sebagai tempat rehat dibilik bermain anak tu...




Pilih perabot yang selamat..
yang tak berbucu tajam atau lebih pada separuh bulatan..
kekadang..tuk kite tak ada apa..
tapi tuk anak tu sendiri..
contoh macam anak aku sendiri..
tah mana silap..tetibe jer boleh tersadung telanggar perabot tu..
haaa...kalau silap gaya perabot..boleh belobang kepala anak aku tu ooii..
jadi..tu aku cakap...pilih yang benar2 praktikal..mesra kanak2...
bukan sekadar cantik..
penting jugak..mesti tahan lasak..
kalau ko nak beli tu tuk jangkamasa panjang...

lagi satu aku nak share pasal pemilihan warna cat tuk anak..
jangan ar ko terlampau teruja..
sampai tak amik tau atau peduli warna yang sesuai..
dari segi psykology...warna memain kan peranan penting dalam kehidupan kanak2..
contoh aku pernah baca dan dengar sendiri pakar warna serta kanak2 cakap..
kalau kanak2 tu tak berapa aktif...jenis pasif..
di galakkan guna atau pakaikan dengan warna oren..
tapi kalau anak tu terlampau aktif...hyper atau yang sewaktu dengan nya..
elakkan dari menggunakan warna2 tersebut pada mereka..
termasuk pakaian atau warna cat bilik..sebab..
nanti akan menjadikan mereka lebih hyper dari biasa..!!!
haaa...ko jugak yang akan pening kaaaaaann...

tu salah satu contoh...
jadi...pilih warna yang tepat..
mengikut umur jugak...
dan guna cat yang mesra pengguna..lagi2 tuk anak2..
tak berbau...dan mudah di cuci..





bilik untuk baby biasanya menggunakan warna2 yang lembut





contoh untuk anak yang dah meningkat remaja



sekarang nak cerite pasal DEKORASI yang sesuai pulak tuk bilik anak..
sebelum membeli apa2 tu..
perkara paling asas adalah...
tengok umur anak tu sendiri..
contoh kalau anak ko masih kecik..
masih baby atau besar2 dak qaleef..
elakkan lah letak lampu tidur meja...atau pon lampu lantai...
lagi2 kat bahagian yang mudah dicapai..
atau yang ber-wyre2 meleret yang memang mengundang bahaya sangat tu..
kalau nak..letak lampu dinding jer pon cantik dah..
sekarang banyak lampu2 dinding yang memang sesuai tuk di buat dekorasi kat bilik anak..







salah satu contoh wall lamp yang menarik untuk dekorasi bilik anak yang masih kecik


jangan letak kan perhiasan2 yang tak sesuai..
atau yang boleh merbahayakan..
seperti patung2 bear yang besar pada bilik baby..
atau berdekatan dengan tempat baby tidur atau bermain tanpa pengawasan..
haaaa.... kenapa..??
satu hal..takut lemas..
satu hal lagi...sesetengah menan atau perhiasan ni memerangkap habuk..
lagi2 yang jenis bulu2..
bende2 macam tu..memang kene avoid..
kite mungkin tak perasan akan semua tu..
atau kite mungkin tak sedar akan alahan2 pada anak kecik..
tu aku cakap..nak hias..memang cantik..
tapi berpada2... lagi banyak bende2 perangkap habuk diletak kan..
lagi banyak lah terjadi biler udara semakin kotor..
atau..kalau nak letak jugak..kasi cantik..
takde masalah..
tapi kene lebih rajin dan gigih membersihkan dengan lebih kerap..
sebenarnya...tak kire umur pon..
sampai ko kertu pon..setiap barang hiasan atau apa saja yang boleh mengundang habuk..
kene di bersihkan selalu..
lagi lah kan kalau untuk yang ada anak kecik ni....

in fact...menan2 anak tu pon..
kene berhati2 biler kite membeli..
tu pasal menan di jual mengikut peringkat umur..
sebenarnya..bukan sekadar untuk stimulasi otak bagai..
tapi jugak untuk keselamatan..
contoh barang2 atau menan2 yang ada part2 kecik tu...
ohoooii....aku biasa tengok anak aku selamber masuk kan dalam mulut..!!
masa baby dulu2...jadi..
aku sangat extra careful pasal pemilihan menan..
kekadang bukan kite yang beli...
tapi mungkin hadiah dari orang lain yang mungkin tak sengaja atau tak tau..
biasa berlaku..

haaa...lagi....apa eh...
itu jer kot...
korang kalau ada apa2 nak tambah...silakan tambah pendapat dan idea di ruang komen yer..
sama2 kite berkongsi pengetahuan...



okeh..tu jer..
gigih aku mengarang..
hasil ilmu dari mahalah IMPIANAN dan PA&MA yang aku olah semula..
berdarah ar mate ko baca entry aku ni...ngehngehngeh...






12 comments:

Baiduri said...

10s aty sharing.....

Nurzakiah Hanum said...

bagus nie thanks for sharing

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

Suka akak tengok pic no 2 yg ada laci bawah katil tu.. mana nak cari ye ;)
tq sharing Aty..

O'gosh Iskandar said...

ooo...thanks for the tips....sangat membantu..

fazianbatrisyia said...

sy setuju tu...dah betul la tu.

Nad MamaZN said...

banyak info
tq aty!

mystitchycraft said...

suka tips ni...

mystitchycraft said...

tips yang best..

umie shahidah said...

fuh3.. menguji tahap keimanan pic2 gini... hihi..

Shakina Farhan said...

byk perabot2 praktikal ade jual kat IKEA kan..kan best kalau IKEA sebelah rumah..hahaha..betul, beli biar utk jangka masa panjang..

Nadiah Hanum Wahab said...

Good sharing...tq;)

Nadiah Hanum Wahab said...

Good sharing...tq..;)