Monday, March 17, 2014

jangan buruk sangka....



Assalamualaikum..

Salam Isnin..

macam cepat jer kaaaann..
aku rasa macam baru jer buat entry isnin minggu lepas..
tetibe..dah buat entry tuk hari isnin lagi...

eerrkk..

tetibe yer...huhu...

yer ar..kalau lapang..terasa lambat masa berlalu..
tapi kalau kite banyak kerje..
alahai..terkejar2 waktu...
laki aku out station kemahen lama kali ni pon..
aku tak terasa sangat..
tak macam dulu...
tau2...kate kerja dah habes lebih awal..ngehngehngeh...
elok ar laki aku habes keje cepat..
aku suka jer ngadap laki aku tu...
eerrr...aku siyes ni..
lagi2 dak qaleef...yang sekarang dah tau kalau abah nya ada atau tak ada..
sikit masa lagi..jenuh gak ar aku nak menjawap nanti....pfftttt....







harini..
aku nak buat penghantaran barang2 Pink Garage dan baju yang aku bukak kelmarin..
ni order yang dah buat bayaran hari Jumaat dan Sabtu..
tuk pembayaran hari Ahad semalam dan hari ni atau esok lusa..
aku akan amik stock hari Jumaat dan insyaa Allah akan buat penghantaran hari Sabtu..
baju2 macam ni..aku kene kumpul order sekali banyak dulu..
baru boleh jual kat korang murah2...



dan Ephyra jugak...
tu ko tengok bersusun..
macam besh..?? macam...eerrr....penuh bilik jer kan..hahahaha..
gambar masa aku amik stock minggu lepas..5 ctn..
harini..dah tinggal sekerat rak tu jer stock..tak banyak lagi..
sebelum ni aku amik 3ctn...
selalu seminggu dah habes..
setiap minggu pulak aku kene gi KL tuk topup stock..
tu kali ni aku amik 5 ctn terus...tahan tuk 2 minggu lebih kurang..
tapi..tu pon sebenarnya nak habes daaaahh...huwaaaaa....
malas nya aku nak gi KL tuuuuuu....!!!
takper..demi mu Ephyra..demi muuuuuu.....uhuk uhuukkss...


alhamdulillah... permintaan Ephyra memberansangkan...
ramai yang repeat order..
ramai dah cuba..dan dapat kesan memberansangkan..
korang tak nak cube..??
korang2 yang nak cube dan rasa sendiri kelebihan Ephyra ni..
jangan segan2 sms wassap aku....
tanya jer pon tak apa..aku tak marah...heheh..
kot nak standby time2 gaji nanti kan..
haaa..pasal stock..jangan risau..
habes yang ni..aku akan topup lagi...



huurrrmm...
sebenarnya kan..biler aku up gambar2 macam atas tu..
bukan lah nak menunjuk2 -macam ada sesetengah orang dok kata-
tak kose oooii..
bukan satu kontena pon orang beli yang aku nak belagak sangat tunjuk bagai kan..
tapi..tak kire sikit atau banyak...
semua tu adalah rezki..
kite 'balik' pada Allah apa2 pon..
jangan hanya tau nak berprasangka buruk..
biler kite buat sales...murah2 jual..discount bagai..
jangan lah ko nak pikir yang orang tu meniaga dah tak laku bagai..
atau nak mencaras orang lain ker..
jangan buruk sangka..jangan sesekali mendoakan keburukan tuk orang lain dengan kata2 macam tu..
buang perasaan dengki..atau iri hati...
tak baik ko..
kalau kite buat sales..tetibe bagi discount barang...
then orang cakap kite nak bangkrap..
habes tu..shopping2 mall macam sogo..jusco..
yang selalu buat sales tu..nak bangkrap jugak ker..??
pikir lah bijak pandai sikit...dari hanya pikir sesuatu tuk menjatuhkan orang lain kan kan kan..
hati tu..betul kan dulu..
dari pikir hal perkara yang tak baik pada orang lain..
sebab...doa keburukan pada orang lain tu sebenarnya..
adalah doa tuk diri sendiri tau..tak takut keeewww...
lagi banyak keburukan orang kite doakan..
lagi banyak kebaikan yang orang tu akan terima..insyaa Allah...
haaaa....jadi..sama2 kite muhasabah diri...

macam contoh kalau kite up2 gambar stock barang yang nak di hantar pada pelanggan..
niat tu..bukan lah nak menunjuk2..
perkara biasa tuk sesebuah perniagaan...
jangan mudah berpikiran atau berperasangka buruk..
atau dengki...cemburu...
memang biasa penjual barang akan buat macam tu..
lagi2 perniagaan on9..
nak tau kenapa..
semua tu tuk mendapatkan keyakinan orang lain..
pembeli terutamanya...
lagi2 yang mungkin baru pertama kali 'masuk' ke perniagaan kite..
pertama kali nak beli barang dari kite..
kite sendiri nak yakin kan customer yang membeli atau customer baru tau..
perniagaan kite tu memang menjual barang..
bukan setakat..amik gambar..publish..amik bayaran..tapi barang tak dapat2...
keyakinan pelanggan tu bermula dari sejarah atau ape orang panggil tu..
macam portfolio kekdah nya...hahaha...
bahasa apa kah itu..kahkahkah..
ko faham tak...??
yer lah...prestasi kalau baik..
insyaa Allah customer akan datang lagi..
sebab kite mampu beri keyakinan pada mereka..
yang mereka 'senang' berurusan dengan kite sebagai penjual..
tak banyak songeh atau masalah...
dan contoh nya....
biler tengok stock2 barang sedia ada..
atau barang mereka dah tersedia tuk di hantar..
baru lah ada keyakinan kan..
tak yah cakap kite sebagai penjual lar..
aku sendiri sebagai pembeli pon..
kalau nak membeli sesuatu secara on9..
mesti nak tengok betul2..
tengok komen2 pembeli lama yang mungkin ada..
yer lah..gambar merata orang boleh tepek..
carik jer kat google..tapi...kebenaran wujud nya perniagaan jual beli tu..
sah atau tak...tu yang kite kene betul2 amik tau..
iyeeerrr..keyakinan dari pelanggan..atau bakal pelanggan...
tak semua orang yang beli tu adalah dari kalangan kawan2 kite..
yang mungkin percaya pada kita dari awal..
ada pelanggan yang baru..dan langsung tak kenal sapa penjual nya..
dari situ lah penting kite bina dengan permulaan yang baik kan...

jadi...tu aku cakap..
bersangka baik...kalau tak mampu nak doakan yang baik2 pada orang lain pon..
tapi..jangan sesekali mendoakan keburukan...
jangan berburuk sangka..jangan mengadu domba..
dan jangan sesekali menfitnah...
jangan burukkan perniagaan orang lain...
tak kire apa pon cara nya..
hak berniaga -selagi betul dengan cara nya-
adalah hak individu...
dan...sentiasa ingat..percaya dan yakin saja pada rezki Allah..
dan bahagian masing2...
itu adalah rahsia Allah...
sikit atau banyak tak penting..
yang penting mesti berkat...
jangan putus asa...dan sentiasa berusaha...
jangan terlalu sibuk kan hal yang sia2..
seperti aku cakap tadi..
sibuk kan orang jual tu salah..orang jual ni salah..
orang jual mahal salah...jual murah salah..
buat tu salah..buat ni salah..
habes..apa yang betul..??
haaa...tu mesti nak cakap..diri sendiri jer lah yang paling betul kan kan kan..
mihmihmih...
kite tengok diri kite sendiri dulu sebelum tengok akan hal orang lain..
jangan terlalu sibuk kan kain dalam orang lain tapi tak sedar mungkin kain dalam kite pon ada yang tak elok..
buat jer hal masing2..
jangan besar kan cerite yang kecik..jangan panjangkan sesuatu yang pendek..
jangan membawa2 cerite..
jangan sehingga sesuatu tu menjadi fitnah..


eeaahh...ni bukan melahar sesapa..
tapi peringatan pada diri sendiri jugak..
aku cakap penuh sendu tau kat hati...agagagaga.....
sama2 muhasabah..
kang tetibe ada yang sentap lak ni kang...
aku jugaaaaaaak lah yang kene kaaaann...
haaaa....aku cakap secare general..
bende ni memang asam garam adat berniaga..
cabaran sentiasa mendatang..
memang kene terima semua..
cuma beza nya..macamana care kite tangani nya...

okeh...

kalau macam aku..

macam biasa..

ada aku kesah...kahkahkah...


okey..tak kelakar...







okeh..macam biasa lah...kalau nak order Ephyra... 
boleh wassap/sms aku
019-2085089
atau email :: nurha_abdul82@yahoo.com
yang pasti harga yang lebih murah dari pasaran [harga pasaran :: RM 198-premium box] aku akan kasi kat korang..kate harga kasih sayang kaaaaann...

Ephyra ni korang jangan risau..
sentiasa ready stock.. hari ni order..insyaa Allah esok nya aku akan cuba hantar..
kalau rezki ada penghantaran barang..hari  yang sama jugak aku akan hantar pos laju
insyaa Allah..




bukan setakat Ephyra..
nak kan blouse cotton labuh yang cantik dan selesa pon ada..
haaa..tengok entry aku kat SINI tuk tengok yg mana ko pekenan kat hati
order tuk minggu ni..akan di tutup pada hari Jumaat..
so sapa2 yang nak beli..tempah boleh buat pembayaran selewat2 nya hari Jumaat ni yer..
sabtu tu dah boleh hantar dah baju korang tu..insyaa Allah





notatanganAty :: doakan yang baik2 jer kat semua orang... insyaa Allah..kite akan dapat kebaikan yang sama...kalau buruk kite doakan tuk orang lain..keburukan lah yang kite sendiri akan dapat... bukan orang lain tu...









15 comments:

Nurzakiah Hanum said...

CANTIK2

Gieyana said...

all the best beb..

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

Alhamdulillah.. rezeki tu Aty
;)

lieyalatif said...

mulut org mmg payah nak tutup aty...yg penting aty cari rezeki halal...dan customer puas hati...pada lieya dah okey dah tu..biarkan org yg dengki busuk hati tu...moga2 Allah bayar cash jek...byk2 kan doa.....

aini said said...
This comment has been removed by the author.
aini said said...
This comment has been removed by the author.
aini said said...

seronok tgok akk nege=)

Nad MamaZN said...

setuju aty... sentiasa berbaik sangka... tak perlu buruk sangka yg mcm2 yg belum tentu betul atau tak nya...

apa2pun all the best k

eima said...

alhamdulillah ..s emoga murah rezeki lebih lagi ati ..aku setuju ....

Ayu Zan said...

good luck sis

Chekgu Azrine said...

Alhamdulillah..btul akk setuju..jgn buruk sgka tu yg pntg..hti mau perbetulkan dulu..eyahhh...ustajah ttba..

YanaUjang said...

well done babe! bila tah aku nk jd rajin cam ko..ngee~ ^_^

fazianbatrisyia said...

rezeki masing2, usaha lebih dpt lebih. asam garam perniagaan namanya...yg tabah mesti berjaya & mungkin lebih drp itu

Sumayyah Ahmad Hafiz Al-Arshadiy said...

Kalau saya personally, bila tengok org up gambar brg2 jualan atau hasil jualan, saya rasa inspired. Mcm bagi satu semangat. Memang la ada rasa jeles tu sikit. Tapi jeles yg positif lah. Jeles yg buat saya lagi work hard untuk dapat capai saya punye aim. Org kata persaingan yg sihat...kottt. haha.
Utk org2 mcm saya, saya perlukan ada kawan2 yg up 'kejayaan bisnes' diorang. If not, saya payah nak tingkatkan usaha. lagi satu sebenarnya best apa bila tgk bisnes sesama muslim ni berkembang...keep it up Kak Aty. Caiyok2!!!

AMANI JIBRIEL said...

aty koje sndiri xpe... kita leh ignore ape org buat... tp nie kalu jnis bangsa koje ngn org tp lebihkn kepentingan peribadi, pastu bila kita tegur dlm pos motem dia plak naik hantu siap keluar firman n hadis bagai konon diri tu betol... so acaner tu aty... hukhukhuk...