Tuesday, March 11, 2014

nak kasi merasa naik keretapi...




keretapi..atau kereta api..??







orang beriye2 nak bawak anak merasa naik kapal terbang..
kiteorang laki binik pulak teringin nau nak bawak qaleef merasa naik bas..
naik train bagai..kahkahkah..
bajeeeeetttt.....



buat masa ni..
'kegilaan' qaleef pada train memang tak dapat nak di bendung..ngehngehngeh..
jadi..apa salah nya kiteorang kasi die merasa macamana naik train tu kan..

okeh..walaupon aku rasa..
die tak paham sangat sebenarnya...


nak naik bas...eerrrr...

uurrrmmm...

nak gak..
tapi kene tengok gak ar..
tak nak ar naik bas berhimpit2 kan...
dapat rasa naik bas ekspress macam best sikit..
selesa...kerusi pon empuk....


memilih ko yer..

harus lah...nak naik bukan setakat naik..
tapi nak kasi qaleef menikmati...
kalau dah bersesak2..berpanas2..sesaja nak rasa kate ko kan..
memang tak ar..
macam masa naik Putra LRT ni..
kiteorang nak gi KLCC..
aquaria...
qaleef kan suka nau ngan binatang....
dah alang2 tu...laki ajak naik train..
konon2 nak kasi die merasa...
tapi tak ar dari rawang ni ko gigih..
kiteorang paking kereta kat central market..
dan naik LRT tu dari pasar seni...sampai KLCC..

tapi masa pergi..penuh ya hamat..
syukur ada orang puteh ni tengok aku dukong qaleef..
masuk2 jer die terus bangun soh aku duduk..
baik nya alahai...

aku dah lama giler tak naik train bai...
sangat2 lama....
aku tak tau pon yang sekarang dah tak ada ticket..
pakai token...ohooii...aku jakun...!! kahkahkah..


tapi silap nya... kiteorang lupa yang PUTRA LRT dari pasar seni tu ke KLCC lalu bawah tanah..
dah gelap luar tu..
ko nak nampak ape kan...

kesian kat Qaleef lah..
tapi tu pon die dan macam....waaaaaaaaaaaahh....kagum ko..
mungkin heran gak ngan suasana dalam tu..
ramai2 orang berdiri sekeliling dia..
dan terasa ade bende bergerak..walaupon tak nampak luar...

tapi sekejap jer..
memang saja kiteorang amik dari Pasar seni sebab dekat..
rasa nya dalam 2-3 station..kot...huhu..tak perasan pulak..




balik dari KLCC..
ngam2 kiteorang masuk jer tempat LRT tu..boleh pulak dak Qaleef tidur..!!!
ikut aku..memang nak kejutkan jer..
sebab..LRT waktu balik tu..kosong..!!
eerr..tak ar kosong tak de orang langsung..
maksudnya..selesa lah..dapat tempat duduk..tak ramai..
tak himpit2 macam waktu pergi tu..
mungkin qaleef boleh lah nikmati waktu dalam train tu kan..
tapi..tak sampai hati nak kejut..
tau die penant sangat..
lama gak kiteorang dalam KLCC tu..
keluar dari aquaria..meround lagi dalam KLCC tu...

tak per lah...
lain kali rasa nak bawak lagi..
tapi kali ni mungkin nak ajak die naik komuter pulak..
cume ngah pikir..nak pergi mana naik komuter tu..haaaa...

saja2 nak kasi anak merasa kan..
macam aku dulu2..suka bawak adik2 aku merasa semua tu..
walaupon ada kereta..
sekarang..bawak anak pulak..weeeaaa..


kalau ar ada sapa2 yang boleh bawak qaleef dan aku naik backhoe ker..
atau.. naik fire engine ker..
memang nak jer aku mintak bawak..
demi anak kate nya....mihmihmih...




notatanganAty :: qaleef lebih mudah di handle sekarang... senang nak bawak berjalan... 



23 comments:

Ayu sukatiakula said...

pernah jugak bwk anak sy dulu. nak sngt naik keretapi.. naik dr Nilai smpi serdang then patah balik nilai. tu je pun da seronok sgt budak2 ni.. bwk naik kapal terbang, sgt la teruja. tp yg tu citer 3 tahun lepas. la ni merengek lg suh bwk naik keretapi

Nurzakiah Hanum said...

good moning
anum suka singgah blog sis
paling suka tengok sis deco rumah

mOoN said...

hehee...nak jugak bagi 2 beradik tu merasa naik lrt tpi tggu la aeera besar sikit.. :)

Chekgu Azrine said...

Bestnya..aish dh pnh naik tren..tp naik kereta jgk yg dia xsuka..pdhal sllu naik keta..dok lelama ada je peelnya tuh..hadoii

Mimie_Zatun said...

Mimie baru bawa anak-anak naik bulan lepas ke KLCC jugak. Hehe

^^ m d m k i l l e m a l l ^^ said...

Hye Aty, Kak Lina ni. air macamne? hehehe.. wahh sonok ek awak naik bw anak p merata. meh mak ajar kalau naik byk2 tren dlm 1 masa.. memula parking dkt area bandar baru sentul, naik Star LRT, konpom pemandangan atas je.. turun dkt bandar tasik selatan, tuko naik komuter.. ke arah kl sentral.. dari situ mu naik putra g turun masjid jamek, dari situ terus naik star blk ke bandar baru sentul. Tapi hok ni, jln atas ketapi je la.. belum lagi naik monorail.. hee.. amacam? Ade bran ka? nak naik monorail kalau sebelum sampai bandar baru sentul, aty turun setiawangsa, tuko tren monorail ke bukit bintang.. waaaa.. sonok x? letih wooo!

erin said...

haha aku pun bwk aish jugak hari tu, tp dia biasa je, lg excited tgok bas lori kt luar lrt tu..pfftt..time balik pun dia tdo..alahaiii, nk kejut x smpai hati :)

khairiah Mohd said...

memang teringin jugak nak bagi anak2 merasa naik bas n train...tp x tau la bila blhnya hehehe

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

Sukalah qaleef tu ye Aty , anak akak pulak teringin naik keretapi yg boleh kita tido... tu ke jalan jauhlah nampaknya kan ;)

CikNaa said...

dah mcm baby balik dah si Qaleef ni aty..

YanaUjang said...

hr tu ada baca blog sis RM dia bwk ank dia nek train pi bukit jalil..best gak..saja jln2 bukit jalil..tpt tu kan lapang..kompem seronok qaleef men lari² kt situ..

aku pn teringin nk bwk zafirah round kl nek train..tp kena cr hari bekerja..and bukan peak hour..x kose sgt nk sesak² dgn org ramai..huhu nnt lah..kena plan masa bebetul :)

O'gosh Iskandar said...

sama la...anak2 ai pun suka naik lrt..kadang saje bwk pusing2..tp naik g dekat2 je...senang x ramai orang kalau dr ampang ni...

N.A.T said...

Masa anak2 buah kecik2 ... mereka tingin sangat naik ketapi ... Nat bawa la mereka & emaknya sekali tapi naik komuter lah *emaknya pun x pernah naik ... sekali arung bawa jenjalan seremban ke KL la ...seronok tengok mereka teruja

Nurul Aziz said...

naik komuter g mid? naik monorail g bb.ts area2 situla.. kalau nak naik pastu nak brjalan kat mall lah.. :) kalau naik sesaje, kat mana2 pun okay.. :)


ayra naik train tak berapa sawan sangat, tapi kalau naik bus.. tah hape yang seronok.. kadang tu dalam kereta tengok bus, nangis-nangis melalak nak bukak pintu kereta sebab nak naik bus. siap mintak duit kat kita lagi.. ada la 4 5 kali dah kot layankan permintaan dia naik bus tu.. pastu kalau turun dari bus, mesti dia mintak nak kfc pulak. KAHKAHKAH.. sabar ajela..


aquaria best tak? up la cite aquaria.. huhu..

Fai CeritaCinta said...

sesekali ubah angin naik train ape salahnya.. anak pun dpt merasa experience baru. kat JB ni kalau nak naik train, yg ade KTM je la. hehe

Masya said...

IYELAH SY PUN BARU NI BAWAK ANAK NAIK KERETAPI.. ORG LAIN SIBUK NAK BWK NAIK KAPAL TERBANG .. XPE².. YG PENTING PELUANG RIADAH BERSAMA ITU.. MASA BERSAMA BERSAMA TU YG PENTING

Jemari_Suri said...

best gak ni sekali sekala ubah angin..hihi

ameris said...

segala2 demi anak kan aty. kalu boleh semua nk bg dia merasa....

ROS ANIS RUSLI said...

aty naik komuter datang umah aku..nek rawang turun bangi...

idayu096 said...

Hahaha..sis pun sebut backhoe ker?anak sy pun minat tu...kalo nampak sure merengek mintak nk naik backhoe...

BUNDA a.k.a KN said...

Assalam,

salam ukhuwah dan salam ziarah dari bunda...

#DoaBuatMH370

Nad MamaZN said...

qaleef, meh dtg kampung hubby ciknad.. leh naik traktor jalan keliling kg, naik bot rentas sungai perak, naik moto pi tgk atok alih lembu..hihi

antalya said...

tergelak akak baca pasal korang lupa tren tu lalu bwh tanah. cian qaleef. next time bwk naik tren lg k.
akak ni pon dedua anak tak penah merasa naik tren lg.tertangguh2 jer plan. but husband akak kasi idea nk naik star lrt ke bkt jalil.lepak2 kt area stadium tu pon ok jgk.best. jom!