Monday, March 03, 2014

pakej penginapan 4 hari 4 malam di KPJ HOSPITAL





baru2 ni... anak aku admitted ward kat KPJ shah alam..
okeh...tak ar baru... 
bukan sebab demam melampau..atau melepek bagai..
tapi sebab batuk selesema yang tak kesudahan...risau aku di buat nya...
risau kan kahak akan menyebab kan infection yang lebih teruk.. 
dan sebab kan itu..
aku rela duduk sama2 dengan pakej 4 hari 4 malam kat bilik 218 tu ward 2A ngan qaleef..
ppfftt....
aku benci duduk dalam ward...siyes...
tapi demi qaleef...
saja2 aku gi serah diri anak beranak kat KPJ tu....

sedangkan masa pergi tu...suhu badan qaleef bawah 37 jer pon..
tapi sebab dah seminggu [masa tu] qaleef demam on off..
dan napas qaleef bunyik kuat dan batuk bunyi kahak..
jadi...aku sendiri yang cakap kat dokter - aku rela anak aku masuk ward-

huwaaaaarrrgggghhhh...!!!!!

demi mu anak...demi muuuuuuuuuuuu....
kebencian mama pada ward..mama sanggup ketepikan...

drama sangat ko ni aty...


tapi yang benci ward tu..
memang betul...mihmihmih.....

sapa sini suka saja2 duduk ward spital meh bagitau aku...
okeh..selain memang ko kerje spital....fineeeeeeeee.....


kalau ikutkan...
aku nak soh cek darah qaleef jer..
risau gak biler demam on off ni...
kalau setakat amik darah...
biasa aku gi spital klang jer terus..
jam2 tu amik..jam2 tu dapat result..
tak yah kene warded pon...
kalau ada problem baru terus admitted..
kalau tak ada apa2...memang jangan harap derang saja2 nak tahan ko penuh2 kan ward derang...
spital kerajaan...biasa tu...biasaaaaaaaaaa....
aku memang tak heran pon..

cuma..aku risau kalau...amik darah..
tetibe problem..
matik lah ko carik alasan tak nak kene tahan ward kat spital klang tu...
muwahahahaha...
mimipi ngeri hokeh....
so far... tak pernah lagi lah selama qaleef demam ni dalam hampir 2 tahun die hidup ni..
amik darah..dan failed hingga kene tahan ward..
alhamdulillah...tak sehingga memudaratkan...
hanya demam biasa yang masih boleh aku sendiri kawal dan jaga kat umah...
cuma kalau lah 'terkena' kan...
haaa..memang waktu2 ni ar aku akan carik spital swasta...

nampak tak nampak tak..pilih kasih sangat kaaaaaaannn....uhuhukkss...
eeaaahh...aku tak cakap spital gomen tak bagus..
tapi...eerrrr....uurrrmmm......
ko paham sendiri boleh tak....
lagi2 spital otai macam spital klang tu.....
horror okeh...horrow...!!
biler cakap pasal ward jer...
terus terbayang2 tempat yang sempit dan ramai orang...
katil2 yang rapat2...double bed atas bawah..
suasana yang bising...dan panas sebab tak de ekon
bilik air yang horor...yang ko hanya akan masuk biler keadaan terdesak..
iyeerr..hospital berpuluh tahun lama nya..
dapat ko bayang kan tak....

kahkahkah..

dan kerana itu lah...
untuk pertama kali nya pada qaleef..
aku terus refer pada spital kpj ni jer terus..
biasanya..kalau qaleef demam..
paling teruk pon 2-3 hari demam panas..
amik darah..kalau negative..insyaa Allah aku jaga sendiri kat umah dah terus ok..

tapi kali ni..demam nya on off...
malam jer panas..
siang ok jer aktif...
panas bukan panas sikit2..
tapi sampai aku kene masukkan ubat ikut montot die ar..
haaa..dapat bayang kan tak..
lepas tu biler selsema batuk qaleef makin teruk..
aku memang tak teragak2 nak terus bawak gi spital..
siap soh tahan ward..
sebab aku nak dokter n nurse yang pantau..
kalau aku boleh buat macam sebelum2 ni...
tak de ar anak aku demam tak sihat sampai macam tu sekali sampai seminggu lebih kaaaann..
dah bawak gi klinik..
dah di bagi makan ubat..
tapi tak elok2 gak..makin teruk pulak..
takut jadi apa2..
takut ngan sebarang kemungkinan..
tu..terus2 offer diri nak masuk ward..
walaupon hakikat nya...aku memang tak suka kan ward spital....



KPJ shah Alam tu pon penuh ooooiii mase nak admitted...
gi spital pagi2...malam lepas maghrib baru dapat bilik..
alhamdulillah..dapat bilik kelas 1..seorang..katil satu..
ada tivi siap...
bukan jer aku..ngan laki aku sekali berkampung bermalam kat situ..
boleh jaga sama2... dan lebih privacy..

tapi tetap bosan jugak..

qaleef tak kene drip air bagai..
sebab so far..die tak de cirit birit atau muntah2 sepanjang demam..
minum air dan menyusu pon tak ada masalah..
so far die aktif...
dan seb baik gak ar die tak perlu nak amik antibiotik melalui drip tangan tu..
kalau tak..tak dapat bayang kan anak aku tu macamane ghoper...
yer lah..ko bayang kan..
dak tu...kemahen aktif tak reti dok diam..
sampai masa masuk fes time tu..
nurse2 semua tanya... ni sakit ker tak ni...?? kahkahkah..
kompius nurse tu tengok anak aku elok memanjat...ngeeeee....








alhamdulillah..bila qaleef keluar tu..
die dah sihat..selsema batuk semua hilang...
dah tak demam...

servis kat KPJ pon bagus..nurse pon baik2 semua...

setiap hari kene bawak qaleef gi fisio kat tingkat bawah...
tepuk2 dan sedut tuk keluarkan kahak..
aku tengok kemahen seksa lagi..
melalak2 anak aku ...

selebih nyer..just dokter n nurse pantau bagi ubat setiap jam..
dan Neb sehari sampai 6-7 kali...ppfftttt....
biler kene Neb tu jer lah...
anak aku buat perangai sikit...
kekadnag ok..kekadang mengamuk2 die tak nak pakai..
kene pandai tackle anak aku ni...
sehari nak 6-7 kali gak kene neb tu..
kalau tengah malam tidor senang nak di pakai kan..
tapi kalau die tengah nak buat perangai...memang mecabar...!!
tak duduk diam..
tu kalau kene drip air kat tangan tu..tak tau lah macamane pulak kan...

tu pon..kejap2 tarik tangan aku ajak keluar..
kat luar tu ramai bebudak gak..
kalau dengar suara bebudak lari main kejar2 kat luar..
mula die tak tentu arah...
jadi..emamng kene bagi die bebas..
satu hal..sebab tak nak kasi die stress..
kang die lagi lambat sihat..
kasi die berkawan bersosial...

petang2 bawak lepak kafeteria minum ker..makan kuih2 ker..
walaupon di sediakan makan minum tuk qaleef dan aku jugak..
tapi saje nak amik angin luar...-walaupon tak keluar dari spital pooooooooonnnn-
bosan weeyyy duduk dalam bilik sesajer...

sakit pala oooii...
terperuk jer tak de bende nak buat..
aku yang kertu ni pon tau bosan mat lazib...
apetah lagi anak aku kan...
yang tak tau apa makne duduk diam..pppffttt...


anak aku tu..nurse keluar masuk pon die dah seronok...
kesian....jadi memang aku selalu kene bawak die keluar bilik..
ada playrooms..tapi hampeh..
kemahen besar..bersih lagi menarik..
tapi kosong...menan hape pon tak ada..
yang ada meja kerusi jer..
motif buat playrooms..???



krik krik krik.....................








alhamdulillah...semua nya dipermudahkan..
qaleef pon dah sihat sepenuh nya..
aku pon dah sihat jugak..
mental dan fizikal..
letih ooii duduk2 saja kat spital tu....ngeeeee...
elok2 tak sakit..aku pon rase macam nak jatuh sakit jer....


ikut kan...aku dah biasa dengan ward...
rase banyak kali gak aku masuk ward..
tu belum tambah menjaga mak aku sakit ritu berbulan2 berulang alik tinggal kat ward..
sekarang..jaga anak pulak..
apa sahaja...demi kesihatan anak..
yang tak suka pon..kene pasrah jer terima....


jangan lah kene masuk ward lagi lepas ni..
atau sekurang2 nya dalam mase terdekat...
mimpi ngeri tak hilang lagi nih...ngehngehngeh....






notatanganaty:: makanan tuk penjaga sedap2 gak..takde pantang... siap dapat menu boleh pilih tuk makan esok nya...weeeeeaaaa....





19 comments:

Mimy Hamid said...

lama tak komen ko aty...aku pun last week seminggu demam anak beranak..tp extra care kat rumah la...


ps: dh sihat qaleef

Nurzakiah Hanum said...

semoga cepat baik

Chekgu Azrine said...

Alhmdulillah..sihat dah qaleef...

Mama Safiy Arfan said...

sy sndiri ad pengalaman kat spital klang tu...dari Putrajaya kena hntr sn sbb katanya kat ctu je ada 0..bermlm gak 3hari kt ctu..bahagian kecemasan dia mmg horror gile2..huhu..tp mjr kat wad dia x horror mcm kat wad kecemasan walaupon terpaksa berhimpit2..terpaksa laga2 bontot.huhu..demi anak..terpaksa..lepas ni dh ada Medical card xperlu da berhimpit2 gtu hihi

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

Alhamdulillah ... semakin sembuh ye qhaliff... kena pantau lagi ni Aty.. risau anak2 demam ni...

Allene said...

budak2 macam tu la... kejap ok.. kejap tak.

O'gosh Iskandar said...

sama la...anak2 ai pun demam baik..demam baik je...nasib x kena warded..

erin said...

err kpj horror sket kan..haha, aku suka demc..kihkih2, masa aish rota k'org duk kpj, rasa mcm duduk asrama lama :D. tp dpt doktor best kat kpj.

Mimie_Zatun said...

cuaca tak menentu..
anak-anak senang dapat batuk selesema..

Fiza Rahman said...

Qaleef kena bronchitis yer aty? Kimi pernah kena masa umur dia 8 bulan. Sampai berdarah masa dorang buat fisio. Alhamdulillah qaleef dah sembuh.

LisaLisut said...

siapa yg suka duduk hospital? haha. stkt melawat sejam dua tu i pn ok. tp bila dh berhari2 rs mcm nk gila dibuatnya. haha.nsb baik qaleef xdrip. hannah aritu kene drip rs mcm aduh susahnye nk jaga.i dhla ngeri bab2 drip ni.nk neb pn melalak je.ms tu dh rs dh cm nyesal lak warded tp sbb kes sama mcm qaleef demam dh lama n batuk xelok2 tu yg serah diri hehe. anyway get well soon qaleef.

ameris said...

aty, ni sblm ke selepas aty datang umah akak ritu?
bila dh lepas buat neb mesti lega kann... sama mcm anak2 akak laa

DYatie said...

Alhamdulillah orang bujang dah sihat. Arissa semalam tiba2 badan dia dedar. =_=

jaja_NorLiza said...

haaaa...memang makan kat KPJ ni best..mak plak yg over nak tick menu ape..hikhik...

alhamdullillah qaleef dah sihat...

*x sempat jupe qaleef...huhuu..sori yer aty..

eima said...

haaa ko dah jumpa dah org suka dok ward aku la... hehehe
tp kena yg swasta je tau .. gomen aku tak sanggup ..letih wei ..klu swasta aku suka prince court selesa dan layanan paling baik ... mknan pun besh ... menu western byk ..

aku suka dok tp aku tak suka org aku syg sakit .. so kesimpulan nye aku tak suka spital ... huwaaaaa

Nurul Yusoff said...

salam kak aty .

salam perkenalan. Ramai kawan saya review pun cakap paed terbaik kat shah alam adalah pead kpj shah alam.

layanan kpj shah alam sama je mcm branch yang lain. Yang penting , pakar yang merawat tu ..

Alhamdullilah qaleef dah sembuh .

Mama Rocky! said...

Salam...alhamdulillah, sembuh dah boy ensem nih.. kuat yer!!....

Amal Salleh said...

musim demam la lately~ adoiii..

♥aLin♥ said...

salam, anak sy pun kene admitted kt kpj shah alam tarikh yg sama..tp sy sy dok 2 bedded..ape2 pun moga cepat sembuh ye qaleef...:)