Tuesday, March 04, 2014

Ruang Tangga :: custom made baby gate



malas betul aku nak carik entry lama2..
nak buat kesinambungan pasal kontraktor yang buat grill aku macam hampeh tu..
haaa... orang yang sama buat aku nya baby gate..


eeaaahh..ko dah kenapa aty..
tetibe terus masuk cerite...

uhuukksss....


aku nak cerite pasal baby gate umah aku..
ramai orang tanya setiap kali aku ade letak gambar sipi2 nampak baby gate kat tangga tu..
walhal aku nak tunjuk bende lain..
bende lain pulak yang ko perati....ngehngehngeh...

baby gate ni buat sekali masa buat grill rumah..
kire pakai besi yang sama...
kire buat sebelum kiteorang pindah lagi..

eeaahh...1 march ritu genap setahun kiteorang duduk umah ni..alhamdulillah..
setahun dah berlalu...
tapi penat pindah tu tak hilang lagi..

okeh..tu tipu...

maksud aku..tak habes kemas lagi..
betul macam ada sorang kakak ni cakap..
memang amik masa..!! pfffttt....

banyak lagi bende nak dibuat...
tak setel2...


okeh...berbalik pada cerite baby gate..

masa memula pindah umah ni..
qaleef belum setahun lagi..
masa tu die ngah galak sangat berjalan..berlari..memanjat tangga bagai..
jadi..sebelum mak ko..sawan meroyan setiap kali dak qaleef nak naik turun tangga..
bahek lah aku buat jer pasang siap..
tak yah nak gi beli2 carik..nak ukur bagai...
terus2 soh orang buat sekali...ngan grill tu..

aku rasa macam dah pernah cerite sikit pasal hal ni...
yang disebab kan kontraktor grill ni buat semuanya terburu2..
sampai baby gate aku pon salah..!!!

salah design...

nyampah tau...

aku tak nak ungkit pasal hal tu..
nanti sendiri sakit hati..
sebab...aku dah panggil repair berbulan2..-setahun yang lepas-
haraaaaaaammmm nak nampak bayang..
aku sampai dah bising2...cume belum tahap nak maki orang jer..
tapi sakit nya hati tak usah cakap lah masa tu..
sudah nya..senyap macam tu..
penat dah aku bahasakan orang tu...
tapi memang dasar lepas tangan...
tu pasal aku tengok.. die tak 'kemana'..

jenis orang macam tu..penting kan duit jer...
tapi hasil...hampeeehh...
ni seb baik awal2 dah tau..
dari pasal kes grill aku yang problem -aku pernah cerite dulu2-
sampai ar hal baby gate aku...
tapi seb baik..baby gate ni..
kire nampak macam hal kecik jer..
haaa..sebab die pandang remeh ar..
jadi macam ni...

bagi orang lain..nampak macam remeh..'kecik' jer..
tapi bagi aku...yang memang buat secare khusus atas sebab2 yang penting..
jadi...kesilapan yang di buat tu aku anggap kesilapan MAJOr tau..


bukan setakat design..tapi lebih pada ciri keselamatan dan praktikaliti..
sakit hati oooii...

okeh..stop...

cerite setahun lepas..
aku pon dah pasrah...
dan...yang mana salah silap tu..pejam mata jer lah....
so far... walaupon tak konpiden..
tapi..masih tak jadi apa2 yang memudaratkan qaleef..
dah..harap2 nya..tak akan jadi apa2...amin....



okeh..ni ar baby gate nya...bahagian bawah..
design simple tak apa..aku pon tak peduli sangat pon pasal design..
tapi yang silap nya adalah..
-KENAPA PALANG NYA MELINTANG MACAM TU ??!!! -

sedang kan aku dah bagitau soh buat menegak..
ko dapat bayangkan tak anak aku memanjat palang2 semua...
iyeeerrr...memang qaleef memanjat palang2 tiang tu..
dengan selamber....
haaaa..kan sia2 tu ko buat gate kat situ.....haaaiihh...

tapi buat masa ni..qaleef ok lagi la..
seb baik qaleef aktif bukan jenis nakal melasak sangat..
dia masih boleh di kawal dan dilarang...
kekadang jer susah nak dengar cakap orang....gggrrrr....


tapi..qaleef lagi ceredik ooii...
aku tutup gate bawah tu..
di panjat ikut palang2 tangga tepi tu...aarrrggghhh...!!!
kenapa pemaju buat palang tepi tu lobang nye besar..!!!
selamba jer anak aku selit kat situ keluar masuk....agagaga...



buat jenis lipat -2 daun- supaya...tak ar besar -sebesar lebar tangga tu-
setiap kali kalo ko bukak gate ni..
dan akan nampak semak..
jenis lipat macam ni..tak ar obvious sangat...
sepatut nya lebih memudah kan..
tapi sebab ada kesilapan yang di buat..
bende yang sepatut nya nak mudah..jadi menyusahkan pulak...


mungkin nampak semua nya ok..selain dari susunan palang yang salah..
tapi...kalau ko nak tau... pintu gate ni ada masalah nak bukak tutup..
sebab kan orang tu sengal pasang terbalik..
jadi pintu ni kalau nak bukak kene lipat 2-2..
sebab...die terbalik tolak kebahagian dalam..
bahagian dalam ada tangga..
macamana nak bukak sebelah pintu jer kan..
jadi..kene lah bukak terus jer...
kalau nak tutup pon sama...
agak menyusah kan la...sebab...kurang fungsi kat situ...

ko mesti tak dapat nak pikir atau bayangkan kan..
malas aku nak cerite lelebih...
cuma nak nasihatkan..kalau ar ko nak buat baby gate macam aku ni..
ko kene peratikan betul2 dan cakap ngan orang tu terang2..
macam aku ritu... sebab laki yang handle..die pon tak pikir sangat pasal bende ni..
hal2 remeh macam ni selalu jadi kerja aku..
tapi masa tu..dak qaleef kecik lagi..susah aku nak hangkut2 datang tengok orang buat kerja bagai..
dan sudah nya...macam ni lah jadi nya..

pasrah lagi....

tapi tak per..dah setahun pon..
orang kata..alah bisa tegal biasa kaaaaaannn...
aku pon dah ok dan terima jer seadanya...
boleh jer handle..
lagi pon...gate bawah ni paling jarang bukak tutup..
qaleef sekarang pon dah teror naik turun tangga sendiri..
tak yah nak dikawal2 dah...

cuma kot nanti ada adik baby kan kan kan...[insyaa Allah]
so..masih berguna jugak lah...





yang ni pulak baby gate tuk tingkat atas..
haaa..gate yang ni sangat penting...
memang digunakan hampir sepanjang masa...
gate ni lah yang banyak mengawal qaleef dari turun kat bawah sendiri..
kalau ade orang kat bawah tak de masalah..
selalu kan aku berdua beranak jer ngan dia..
kalau aku kat atas.. memang aku akan lock gate ni..
tak kasi die turun tanpa pengetahuan aku..
kat bawah tu..lagi macam2 bende yang boleh merbahayakan dia..
contoh kat bahagian dapur...
kekadang..anak aku tu..suka buat kerja senyap2 jer...
turun sorang2...haaa.. tu kalau aku sama2 kat atas ngan dia..
memang kiterang tutup jer gate ni..

kalo ko tanya die memanjat ker tak...
jawapan nya..harus la YA....pfftttt....
sekarang..perkara tu yang merisau kan aku...

cuma sebab... aku ni jenis..kat mana aku ada..
kat situ qaleef akan ikut..
jadi..masih boleh dikawal..
kalau aku turun..kalau abah nya tak ada..
aku memang akan ajak die sekali..
kalau tak ajak pon die memang akan ikut.
tak pernah lah aku 'kurung' anak aku sorang2 kat tingkat atas dan aku kat bawah..
kesiaaaaannn....

tapi..kalau aku kat bawah...tu die biasa naik turun sendiri ke tingkat atas tu..
aku tak pernah tutup gate tu...
kat tingkat atas adalah lebih selamat..
kekadang..die nak layan menan..atau cerite die kat tivi atas kan..
jadi aku biarkan jer...
sesekali aku akan naik tengok apa die buat...

tapi biasa nya lah...
jarang dia sendiri..
kalau aku kat bawah..memang kat bawah jer lah dia...haaaa....
melilit kat kaki aku.....pheewww....


baby gate tingkat atas ni sama jer ngan kat bawah tangga tu..
jenis boleh bukak separuh2...
kiteorang nak naik turun..memang macam ni lah bukak tutup nya..

jadi..ko dapat bayangkan tak kat tingkat bawah tu..
tak boleh buat macam ni sebab..terbalik..
kire kalau nak tolak ..kene kat bahagian dalam anak tangga..
macamana nak bukak separuh2 macam ni kan...



dan ni...biler baby gate di bukak penuh...
okeh lah..sebab die buat ke dalam tangga kan..
jadi tak menganggu lalu lintas bile di bukak penuh macam tu..
nampak luas jer mata aku..




kos untuk buat baby gate ni atas dan bawah adalah RM 160
material yang sama ngan grill umah..
kalau ikutkan aku..
memang baby gate yang kiteorang buat ni..
banyak sangat membantu kiteorang..
dalam nak handle qaleef...
yang part2 salah tu..walaupon aku rasa kesilapan MAJOR..
tapi masih boleh dikawal...
sebab..dari awal aku dah pikir..kalau ada apa2 kemudaratan terjadi disebab kan baby gate yang silap ni..
memang aku terus tukar baru jer...
panggil jer orang buat balik elok2...
tapi so far semua nya ok..
so...maintain jer lah baby gate yang ada ni...

memang kalau ikutkan sesetengah orang..
akan cakap atau pikir..
sayang nya umah buat semua ni..
tak cantik bagai...
even kontraktor yang aku soh buat ni dulu pon..
pernah cakap n pikir bende yang sama..

tapi...bagi aku... biler ia melibatkan hal anak..atau anak2..
tak kisah apa2 pon...
tak cantik bagai..
aku sanggup ketepikan..
yang penting..keselamatan anak yang utama...

lagi pon...hek eleeeyy.... bende kecik jer..
tak effect poooooooooonnn...
tak ada pon aku pandang nampak semak atau hodoh umah aku...
yang nak pandang hari2..aku jer pon....
dan tak pernah jadi masalah atau terpikir nak bukak pon bende tu semua buat masa ni..
langsung tak menganggu....

sebenarnya..ada lagi banyak bende tak puas hati ngan baby gate yang kontraktor tu buat..
tapi..malas aku nak cerite..huhu....
kang sendiri sakit hati...
macam aku cakap lah..
asalkan..tak jadi apa2 pada anak aku..
so...aku masih ok...
masih boleh 'pejam mata'..
cuma..aku masih concern n berhati2 setiap kali qaleef 'main' ngan gate tu..
lagi2 kat tingkat atas ni...

okeh..nak bagi tips sikit lah..
kot korang nak buat bende yang sama kan...
perkara pertama..tekan kan design dia..
tiang tu..mesti melunjur menegak kebawah..
bukan melintang macam aku punyer tu...
supaya..anak tak memanjat...
tu ar fungsi sebenar kite buat gate tuk derang kan...
demi keselamatan..
tapi kalau dah macam aku nye tu..
dah kalau qaleef senang2 boleh panjat..
lagi merbahayakan diri dia..
tak guna gak ko buat...

tak apa aty..pasrah...pasraaaaaaaaahhh....

sebab kan qaleef dah kurang 'keperluan' pada gate ni..
jadi..tak ada masalah..
tunggu nanti next baby macamana...
kalau rase perlu tukar...
aku tukar jer nanti2....

demi anak....


notatangaAty :: sangat2 penting dan membantu.... 


23 comments:

Nurzakiah Hanum said...

bestnya
rumah sis nie semua lengkap kan

safiyyah osman said...

Bahaya la bla buat melintang gitu..sengal btul org y buat tu...aty kna alert sentiasa la..tkut la..sbb sambl bca dok tbyg qaleef pjg..tkut tsembam kan..xpun aty modify la..buh jaring2 y org dok guna halang nyamuk tu...so dia xbleh nk panjat bila ada jring2 tu..

Gieyana said...

Risau lak klau dia pnjat gate tu kan..

Irene Dahayu said...

memang bagus ada gate untuk rumah bertangga nih... tapi kan sy selalu takut gate bentuk macam tangga ni... anak2 kecil suka memangjat kan... takut dia buat tangga pulak gate tu... hati2 yer... :D

Petak Bunga said...

iyalah.. budak suka manjat.

O'gosh Iskandar said...

memang penat kan pindah2 rumah ni..ai yg pindah dari sebelum raya aritu pun sampai sekarang x setle2 lagi mengemas bagai...nasib rumah cinonet je..kalau x..x pasal2 kn cari tukang pasang gate macam aty...

eima said...

hmmm seb baik rumah sendrik setingkat je ..klu mesti aku kena pikir mende ni juga tp rumah tumpangan ni 2 tingkat aku tak pasang pun sbb anak2 aku jenis tak menajat tangga ... rileks je depa ngekor montot mak ...selamat

tp harga lebih murah dr beli yg pasang siap kat kedai tu ..berbaloi2

Rizziela said...

nasib baik anak2 dah besar

SyimaSyaz said...

btl la aty menda ni penting... sapa kata tak cantik? nampak cantik je...

aritu rumah cousin husband pn buat cam gini jugak tp mcm aty cakap la menegak. cantik je tgk...rumah banglo lagi tu...hehe yelah demi keselamatan anak kan..tu penting.tp serious, cantik cuma cara pasang tu salah maybe bahaya skit

fazianbatrisyia said...

rumah bertangga mmg anak2 kecik yg kita risaukan. tangga pulak macam2 pesyen...dulu ingat nak pasang jugak. tp hb takmo...grill pun cadang nak buat mcm jail aje, tp hb gak takmo..sudahnya ibu mcm tarzan kat rumah...yelah ibu yg lebih byk masa kat rumah kan...

irmafittaputri said...

kira murahla aty buat baby gate tuh..irma dpt rege 2x jugakla dr tuh... mmg awal2 masa pasang grill 1 umah kena plan bende nih..sekarang imani dh turun naik sendiri

Salhah Suhot said...

Ade 2 pilihan je aty
1. Tukar
2. Pasang jaring penghalang kucing yg orang slalu pasang kat grill pintu.

tapi pilihan no 2 x lawa la..

Fizah said...

tukar je kak..heee =)

Shakina Farhan said...

great idea! sygkan melintang..nanti masuk rumah sendiri boleh buat cmni..harga pun lg murah dari beli yang gate siap tu kan..

-malam ni kina email aty eh..hehe..-

Fai CeritaCinta said...

tq kak aty.. fai pun pening gak ni nak buat baby gate mcm mana. thanks ats entri akak ni. fai x terfikir pun nk suruh org buat grill ni buat baby gate sekali...

♥ ROS ♥ said...

Citer pasal grill...orang grill rumah ros pun dh lari.. Hohoho.. Tggu asben buat sendiri je la pghadang tangga ni.. Hhehehe

Lina Affendi said...

nice. tapi bentuk mcm ni agak bahaya sebab bdk2 biasa eager nak panjat.kos mmg murah la.sy beli yg dah siap 3thn lps dah lbh seratus 1 unit. tumpang link blog aty ye.

nurin khairi said...

kalau qaleef pandai panjat, lagi bahaya pasang gate tu daripada x pasang kan.

Mama Cinta Kamu Semua said...

hehe. kelakar pulak bile bace.. sabor je la yek. tp harga mmg jauh lbh murah dr bb gate sy. well done. jgn panjat tau bb.. celah tangga pn muat yek..

Ummi_Eyta said...

tangga tiang tu saya tambah besi kat tengah

Ummi_Eyta said...

tangga tu saya tambah tiang antara dua tiang tu rm 130 jer

huanilovelybaby said...

Salam. Boleh email saya supplier yg buat gate nie. Email saya joshua194@gmail.com

huanilovelybaby said...

Salam.Blh email saya supplier yg buat gate nie. joshua194@gmail.com