Monday, April 21, 2014

bermula lah episode susu formula untuk Qaleef



salam hari isnin...
minggu ni sendiri lagi...laki gi out station...lagi..puuffff...
tapi kali ni kat semenanjung jer...
tak tau lah berapa hari lagi..rasa macam lama jugak kot...
okeh..kali ni laki aku ngajak aku ngikut sekali..
tapi aku yang malas..siyes malas sangat2...
2-3 menjak ni..memang malas sungguh lah aku nak ngekor laki aku tu...
penat ngemas bag...agagaga...
siyes...penat tau..lagi2 time lepas dah balik..
makin lama aku ngekor..makin banyak ar barang nya kaaaaann..
eerr...aku mana gheti nak bawak barang sikit2....

lagi satu..
aku ni jenis banyak urusan..
kalau aku ngekor die...banyak kerje aku bertangguh...
haaa..ko jangan hengat aku suri umah duduk2 saja hokeh..
ai is bizi women jugak hokeh...muwahahahahaha.....

okeh..lupa kan..
tak nak ingat pasal keja..

nak sambung kisah penyusuan qaleef...
sampai masa qaleef berhenti nyusu badan...
dan sampai masa qaleef minum susu formula...

lepas jer aku amik keputusan tu wean-off qaleef..
maknenya..aku kene sediakan susu dalam botol tuk dia..
memula dulu...aku gigih mengepam...
sebab masa tu...aku takut qaleef tekujat...
nak biasakan qaleef dengan botol semula..bukan lah senang..
jadi...mak ko ni gigih lah mengepam..
eerrr...walaupon tak ar segigih dolu2 masa kumpul stock..
tapi..kire gigih jugak lah walaupon tak sanggup nak bangun tengah2 malam...mihmihmih..
aku pump dapat setakat 4-5oz...aku bagi jer terus suam2 tu...
tapi..tak macam dulu ar..
sekarang..nak dapatkan 4-5oz tu..hagak bercinta gak lah aku mengepam..pheeww...
tapi buat rilek2..tak kose aku nak stress dah...
tu bila qaleef setakat minum 1-2oz dalam botol..
aku macam nak naik hangen...hahahaha...
ko tak tau ker mak ko gigih mengepam nak oooiii....
lepas tu...mula merengek buat muka 5 sen nak direct mengempeng jer...gggrrrrr.....
haaaa....tu yang tetibe mak ko bertindak kejam letak segala asam jawa bagai....

jangan salahkan mak ko..
kalau tak buat macam tu..sampai bila2 die tak nak minum susu dalam botol....


lepas dari tu... tahap kemalasan aku macam cipan gak ar..
malas giler aku nak mengepam...cooii....
tapi...sebab konon2 gigih nak bagi susu badan jugak...
jadi aku kental kan semangat....
waaaahh..lempang sikit...kahkahkah..
tak yah nak kagum sangat lah...
sebab lepas tu...biler malas semakin menguasai diri...
aku pon mula kasi qaleef susu kambing fresh terbaik dari ladang..
alaaaa...susu segar cair tu...yang dalam botol aku beli direct dari ladang...
tapi kambing punya....


ko ingat tak aku pernah cerite dulu2..lamaaaaaa dah..
tahun 2012 lagi.. kat ENTRY NI
aku pernah cakap..kalau ar sampai masa qaleef kene berpisah susu badan..
aku nak bagi die susu kambing...
ko ada baca dan ko hengat..??
tak ingat tak apa..
tapi betul...dulu2...aku pernah berniat macam tu..
kenapa susu kambing..??
ko pon tau kan..susu kambing merupakan susu kedua terbaik selepas susu ibu..
khasiatnya..hampir menyerupai khasiat susu ibu..
dan meminum susu kambing jugak mengikut sunnah rasulullah tau...
haaa..jangan ko tak tau..rugiiiiii...............
kalau ko nak tau lagi apa kebaikan susu kambing ni boleh ar baca entry lama aku tu [KLIK SINI]

jadi...sebelum aku try susu formula lain..
aku usaha cari susu segar- susu kambing terlebih dahulu..
aku beli kat sungai buloh..jauuuuuhhh gak la...
so..aku selang seli ngan susu badan..
kalau ko nak tau..bau hanyir susu kambing fresh asli tu..
macam lebih kurang susu badan jer..
siyes ni..
rase nya pon sama..agak nya la...hahaha..
cara nak simpan..panaskan pon sama macam proses stock susu badan..
tempoh jangka masa panjang..
tempoh penggunaan lepas dipanas kan..
samaaaaa jer...
jadi mudah tuk aku...sebab aku dah biasa dari awal dulu..
walaupon ingat2 lupa..tapi...boleh la handle...

aku start semua ni..kalau tak silap aku..
masa qaleef setahun 8-9 bulan lebih kot...
rasenya la...tak berapa nak ingat..
kire start qaleef campur susu...dengan susu kambing...weeeeee....
cuba sikit2 dulu..selang sehari atau seminggu 2-3 kali kasi..
dah start masuk 11 bulan ritu..
baru aku kasi secare berterusan..
tekad aku masa tu nak pisah susu badan ngan qaleef..
dan alhamdulillah...kalau orang lain kata..panas bagai.
qaleef boleh terima..susu kambing asli tu...
takde cirit birit...takda muntah atau demam...
memula aku try sikit2 dulu...
lepas dah okeh...aku bagi secara kosisten..
tapi masih lagi direct feeding..kate kene slow2 kan....


tapi..lepas tu...ada kekangan pulak..
satu hal sebab jauh sangat nak mengambik nya..
lagi satu...selalu tak de stock..
laku betul susu kambing segar ni eh...
susah lah kan kalau aku nak maintain tuk jangkamasa panjang..
walau kat hati ni memang nak sangat qaleef terus minum susu kambing segar ni lepas stop susu badan..
tapi...sebab kan masalah2 tu..
buat aku kene cari sesuatu yang lebih mudah..
maksudnya mudah nak dapat..nak beli...
senang gak nanti nak hangkut gi mana2..
takde ar time2 terdesak aku terpakse spoilkan ngan selak baju kasi susu direct..
suka ar ko kan qaleef....ngeeee...








jadi...aku cuba bagi qaleef susu KARIHOME ni..
masih lagi susu kambing..cuma dah di formulakan..
iyeerrr...aku memang tekad nak bagi qaleef susu kambing..
sebab...aku tau akan kebaikan nya lebih dari susu lembu..
ohooii..ko jangan nak terasa apa pulak eh..
aku tau bende2 ni sensitif..
tapi..tu hak makpak masing2..
untuk aku tak pernah tibul isu pon..
anak ko..sokati ko lah kan...
apa2 bende yang berkaitan..yang orang suka nau nak buat drama..
tolak jer lah tepi..tak yah panjang2 cerita...
takde sapa boleh kate betul atau salah..
atau sesuai atau tak..
so..jangan manipulate kan apa yang aku cakap ni..
atau kisah susu kambing qaleef ni...
aku nak bagi susu kambing kat anak aku..bukan sebab sapa2..
aku cuma rasa..aku nak bagi APA YANG AKU RASA BAIK TUK ANAK AKU DAN AKU SENDIRI...
kire atas inisiatif diri sendiri..
bende2 ni subjektif..
walaupon mungkin sesuatu bende tu memang terbukti baik dan bagus..
tapi tak timbul kate ko bagi ko bagus..
ko tak bagi..ko tak bagus..
bende ni kan terpulang pada makpak tu sendiri..
dan paling penting..
penerimaan anak tu...sebab perut die..
ada yang sesuai..dan ada yang tak..
jadi..mohon jangan terasa...
aku cuma nak cerite pasal apa yang aku bagi pada anak aku...
jadi..ko tak yah nak lebih2 sangat hokeh...buat propaganza ngan aku...mihmihmih...

berbalik pada susu karihome ni..
aku baru jer kenalkan pada qaleef..
dan masih lagi bagi susu fresh asli dan jugak masih lagi direct feeding..
iyeerr..direct feeding....masih lagi susah tuk qaleef lepas kan bebetul...
takper...mak ko masih tak kejam nak terus2 pisah kan..
slow2 nak..slow2...
mama percaya awak boleh buat...






#throwback :: pengalaman pertama aku memilih susu formula

fes time aku gi kedai nak carik susu..
aku blurrrrrr.... 
siyes..sepanjang2 rak jual susu formula ada berpuluh..oorr beratus kot..
jenis susu kat jusco tu..
berjam aku kat situ tengok..
dan pilih...tapi sungguh aku tak tau mana satu yang terbaik..
atau yang sesuai..
kalau tengok iklan2 kat tivi..rasa semua hebat2 belaka..
ada macam2 kelebihan..
tapi....kesudahan nya...aku keluar tak beli apa2..

dan sebab masih belum 'terdesak' masa tu nak kasi qaleef susu tu semua..
jadi..aku tak terlalu memikir kan nya..
konon2 nak study dulu ar carik info...


lepas dari tu..
aku dapat sample susu sustagen [kalau tak silap la]
malas aku nak cerite acaner aku boleh dapat..
tapi nak cerite..
aku try bagi qaleef susu tu...
bancuh satu botol..
qaleef minum tak sampai 1oz...
tak sampai hokeh..tak sampai...
memang sikit sangat2 aku tengok susu dalam botol tu kurang..
tapi qaleef lepas tu muntah dan cirit birit 2-3 hari..
tak ar teruk keadaan qaleef..tapi aku terus banned ar susu tu...

lepas tu...serik...
tu aku cakap..
sesuai ngan anak orang..tak semestinya sesuai ngan anak kita..
walaupon aku rasa susu tu manis..
semut hurung..
tapi anak aku tak suka..
tak sesuai ngan pewot die..


sehingga lah sampai tempoh masa saat2 akhir qaleef nak 2 tahun ni..
bile qaleef mula di ajar minum susu lain selain susu badan mak nya nih..
terus aku tekad..
tak mo pikir susu lain dah selain susu kambing karihome..

jadi..sampai2 kedai -masa tu kat jusco-
terus2 carik susu ni... 
sebab pertama kali nak carik..
ada stage2 die yang aku kene amik tau...
yang selama ni haraaaaammm aku nak tau...
aku tak pasti lah pulak samaada kat jusco masa tu tak de stock..
atau memang susu karihome ni memang tin besar tu jer kan..
tak silap aku..ada 900 gram jer..tin paling besar..
untuk stage 3 -setahun ke atas-
yang macam gambar atas tu..
kalau tin kecik..tuk baby2 jer....
macam tak banyak pilihan..

okeh...sebenarnya..masa nak beli tu...
aku bukan carik tin paling besar..
tapi..konon2 nak beli tin kecik dulu..
nak try ar dulu kan serasi ker idak ngan dak qaleef tu...
susu karihome ni mahal boleh tahan gak bai..
tu yang tuk 900gram..satu tin hampir seratus hengget harganya..!! -lap peluh-
tapi demi mu anak...demi muuuuu......

laki aku pulak..lagi malas nak pikir semua tu..
bila aku kate nak amik susu lain...
laki dah sound2..soh beli jer terus karihome ni...
tak yah banyak cerite..sebat jer beli tin yang ada..
tak yah nak berkira sangat.. 
sebab katenya memang dari awal dah plan n berjikir beratus kali..
kate nak bagi susu kambing jer nanti..
so biler sampai masa nya..nak berkire pulak dah kenapa ko kan...
beli barang menan..baju bajan mahal boleh..
tak kaaaaannn lah kate nak bagi yang terbaik tak boleh....uhukk uhuukksss...
ai is sentap hokeh...hahahaha

-mohon jangan terasa-
aku cakap tuk diri sendiri..
bulat gak ar bijik mata aku ni tengok rega dia berbanding susu2 formula lain..
banyak gak bezanya tu kaaaann...
tapi tak per...yakin rezki qaleef insyaa Allah masih ada..sentiasa ada..
jadi..apa salah nya aku bagi sesuatu yang aku rasa baik tuk dia..
dah memang tau susu kambing tu antara yang tebaik...
susah pulak tu nak dapat kat pasaran...
jadi no wonder harga die mahal sikit kot....

beli terus tin besar tu la...
besar pon..kunatiti tak ar banyak..
setakat tak sampai 1kg...kot..?? huhu..
dah berzikir kat qaleef...supaya die boleh terima susu tu...
pasrah pon ada gak ar...hahahaha....
yer ar..selagi tak cuba..mana kan nak tau..
macam kebanyakan susu lain gak..
mahal tak semestinya elok..
dan terbaik tak semestinya bagus tuk perut anak kite..
tu yang selalu aku pikirkan..


tapi...alhamdulillah...
memang bahagian baik tuk aku dan qaleef...
langsung tak ada masalah..
tak cirit birit..tak sembelit..tak muntah..tak demam..
atau tak timbul apa2 penyakit pon pada qaleef start dari kali pertama cuba...
aku risau tu jer lah...
takut tak serasi..
dan perlu gigih pulak carik lagi susu lain...
tapi...nampak nya..
Allah permudahkan urusan kiteorang yang satu ni..

tu aku cakap sebelum ni..
mungkin.. aku menghadapi masalah nak pisahkan susu badan ngan qaleef..
sampai qaleef demam2 kemaruk tak dapat mengempeng..
tapi...dipermudahkan dalam urusan yang ni pulak..
maksudnya... mudah lah qaleef terima..
dan qaleef okeh jer minum susu karihome ni....
pandai dah mintak2 aku buatkan die susu...
minum sampai habes...
tak tau lah sedap ker tak kan..macam tak kose pulak aku nak rasa...ngeeeee....
asalkan tak cirit birit..tak muntah atau tak kene sembelit..
aku okeh jer..senang hati..
seronok biler apa yang aku memang nak kan sangat..
iaitu qaleef teruskan penyusuan selepas becerai susu badan dengan susu kambing...tercapai...alhamdulillah..

walaupon dengan susu yang dah di-formula-kan..
booooooley laa kan dari qaleef langsung tak dapat khasiat....
tak nak minum susu...

so...ni lah pengalaman aku dan qaleef tuk pertama kali..
semasa dalam proses pisah susu badan...
genap 2 tahun...masih lagi dalan proses..
tapi..nampak nya dah semakin mudah...

aku sebenarnya nak cerite ngan ko pasal masa memula aku panik..
langsung tak tau macamane nak bancuh susu tepung..!!!
tak tau bile nak kasi pada qaleef..!!
tak tau berapa kali aku perlu kasi..!!
tak tau berapa banyak aku kene bancuh...
sungguh aku memang tak tahu hapa...pheeewww...
rasa macam mencabar jer tuk aku...ngehngehngeh..
in fact..sampai sekarang ni..
aku selalu lupa dan masih lagi belajar tuk biasakan diri dengan semua ni..
yer ar...dolu2...aku nak kuar umah..
nak gi mana2..jauh atau dekat..
tak pernah nak pikir pasal susu anak pon..
bila2 anak nak..dah tersedia..
so..memang berbeza ar ngan sekarang kan..
kekadang..aku jalan jauh gi bercuti atau ikut laki aku out stesen..
boleh pulak aku tak bawak dan tak sediakan semua tu..
lenggang mak kiah ko aty bawak baju nak melawo jer pikir..kahkahkah..
okeh...tapi lepas ni..
memang kene dah aku pikir pasal semua ni..
kene sediakan bekas2 khas..macam aku biasa tengok orang lain bawak tuuuu..
bersedia lah aty..bersedia laaaaaa......
jadi pokok krismas...mihmihmih....


-gambar sekadar hiasan-



notatanganAty :: tak kisah lah susu apa pon..yang penting 'suci' dan anak mendapat khasiat secukup nya...tu yang penting...

















16 comments:

Nurzakiah Hanum said...

salam dan singgah pagi

Nurzakiah Hanum said...

salam dan singgah pagi

Allene said...

biasa la aty.. bila kita bg anak susu terbaik ada je bunyi2 an... hahaha

anyway it depend dgn kemampuan. macam lin, lin tak sanggup nk hadap beli susu ni. anak 2 orang. pepham ler...
tp klu lin mampu, mgkin akan beli gak. mak mana xnak bg benda terbaik untuk anak kan... =)

Nurul Aziz said...

hari tu tengok 900g rm96.50.. kat jasko 600g dah nak seratus eh? mahal la camtu.. tapi susu/pampers mmg mahal pun kalau kat jasko.. nak murah kedai ubat cina.. kat country homes ada.. :)


happy belated besday qaleef :) hadiah takde, auntie doakan qaleef jadi anak yang baik, cerdik, & sihat selalu. :**

Nurul Aziz said...

hari tu tengok 900g rm96.50.. kat jasko 600g dah nak seratus eh? mahal la camtu.. tapi susu/pampers mmg mahal pun kalau kat jasko.. nak murah kedai ubat cina.. kat country homes ada.. :)


happy belated besday qaleef :) hadiah takde, auntie doakan qaleef jadi anak yang baik, cerdik, & sihat selalu. :**

Mar Mansor said...

tahniah aty berjaya bf selama 2 tahun.. kalo anak saya, kalo dia kata nak susu, maka susu lah dia nak.bagi lain pun tak nak..

cplud miera said...

assalam aty. pes time dgr susu kambing brand karihome ni. skrg ni pon dah ngajar afham susu botol kt taska. yela, dah setahun lebih ni pamnya dah xgigih kadang de kekangan itu ini. pastu try bg susu kambing tp yg de campuran habatusauda sume tu. cikgu taska ckp so far ok minum cume xbyk sgt la die minum nya. tq sharing pasal susu ni aty :)

Rizziela said...

Tahniah...semua si comel membesar dgn sihat & cergas :D cute sangat

khairiah Mohd said...

tengah usaha nk mengajar Afina susu formula jgk...awal..tp terpaksa huhuhu

~ Z a N n A ~ said...

Kat HEro pon ada susu ni tapi memang mahal...sedap ta raser die :)

faten falina said...

anak saya pon minum susu kambing.. start umur setahun..tapi susu kambing yang ada tambahan 8 makanan sunnah tu..alhamdulillah, serasi sgt2 dgn dia.. :)

marina mohamad said...

Aty try Google susu kambing wildan

marina mohamad said...

Aty try Google susu kambing wildan

Masitah H. said...

Thanks for sharing :)

My life is none of your business said...

Assalam.. saya Nor Jannah, agen susu kambing wildan yg sah.. Berminat? hubungi atau what's saya.. 0177358020

My life is none of your business said...

Assalam.. saya Nor Jannah,agen Susu Kambing Wildan yg sah.. Berminat? Hubungi atau What's up saya di 0177358020