Wednesday, April 30, 2014

biler pos laju buat hal lagi...



LAGI...tu maksudnya...tah dah berapa puluh kali jadi masalah..
eeaahh...aku tak marah..
aku dah pasrah...
dulu2 masa awal2...mudah gak lah naik hangin..
terus2 tipon jer..
tapi.. lama2... dah masuk 2 tahun meniaga ni..
aku dah tak kose dah..
takper takper...walaupon yang kene maki ngan customer tu aku..
bukan derang..
ngehngehngeh..
bertabah lah aty..
lagipon...ada masa2 musim2 jer pos laju ni buat hal..
kekadang elok jer dalam satu tempoh masa yang lama..
flow lancar jer..senang hati aku..
tapi biler kene masa2 nya..
tu menitik air mate nak menjawap ngan customer ooii..


masalah tak collect barang tu dah biasa sangat..
sampai aku dah lali..
kekadang alasan dah lewat petang..tak sempat collect..
kekadang..van dah penuh sendat tak boleh letak..
dah ko datang umah amik barang umah aku hujung2 waktu..
paling sadis..langsung tak nampak bayang..puufff...
jadi..solution nya...
aku pegi je lah hantar sendiri kekdah nya..
lagi senang hati aku..
walaupon jauuuuhhh...
tapi sebab nak kasi servis baik..
tak nak lambat sampai barang kat customers seperti yang di janjikan..
aku gi je lah hantar sendiri...
kat area umah aku ni..
pusat pos laju tu kat pekan rawang tu..
lebih kurang setengah jam dari umah aku..
kalau jam..kene time2 balik sekolah..
gigih lah ngadap sampai sejam...
jadi...tolong lah paham keh kalau aku kate -biler aku baru je hantar pagi tu-
ko jangan lah nak soh aku pegi hantar petang tu pulak..
tunggu je lah selang sehari pulak eh...
unless ko nak bayar extra postage termasuk kos minyak kereta aku...ngehngehngeh...

eeaahh..aku series ni..



so..kalau kate nak beli barang apa2..
bayar sebelum pukul 10 pagi..
atau...mengikut waktu2 aku bagitau..
haaa..give n take la kan..
ada pro n cont nya...customers pon kene lah ikut gak..
kalau nak cepat..gi carik kat kedai runcit..-kalau ada-

tu dah sehabes baik aku usahakan tuk customers2 aku...
aku kan..paling takut nak menjawap kat customers kalau barang tak hantar lagi...
maksudnya kelewatan tu dari aku..
seminggu orang bayar..barang tak sampai2..
tu memang mencarik nahas nama nya...
hahaha....tu sendiri memang nak kene lepuk...

melain kan kalau kelewatan tu dari pihak courier..
haaa...tu memang aku tak dapat nak menolong..
selain dari aku bagi tracking number..
dan ko trace jer lah barang ko..
aku dapat tolong sikit2 jer..
kalau betul2 timbul masalah..
kot barang memang hilang ker kan...

ada customers tak paham..
aku dah pos barang..
dan barang sampai lambat..
nak maki2 kite..
ko gi maki lah orang nganto tu kan which is pusat courier tu..
ko maki aku..kalau kene gaya memang makan maki balik lah..
hahahaha...kene gaya..maksudnya tetibe hangin meroyan aku sampai..
kot lah time tu lah gigi aku nak sakit kan.. kot...hahaha...
haaaa..penah tau...
aku ingat puasa tahun lepas...
biler pos laju buat hal..
aku dah hantar awal..
tapi tah ape pasal... derang tak masukkan dalam sistem..
aku pon tak berapa nak ingat..
off line kot sistem masa tu..
pulak tu.. barang customer tak sampai2 dah masuk hari ke3-4 [tak berapa ingat]
biler cek tracking number aku bagi..
dalam sistem baru update...
dah pulak aku di tuduh menipu customer tu..
tak hantar barang..tapi kate dah hantar...
kes macam ni...ko nak salahkan sapa..haaaaa...
dapat pulak customer sombong..
tak boleh tolak ansur..
pulak tu..time2 bulan pose...lapar lagi kan...ngan stress aku masa tu..
sakit gigi tahap sanggup hantuk kepala kat dinding..
memang hilang waras jugak lah aku masa tu biler kene hentam...
iyeeerr...aku manusia biasa..
ada masa2 nya..hilang gak kawalan diri..

tapi sekarang..aku dah cool giler..
macamane aku rasa nak marah dah hilang sabar pon..
aku cube jawap elok2..
siyes... kalau rasa2 aku nak marah..
aku cube tarik napas banyak2..
dan jawap sehabes baik..
mengadap customers2 sombong dan tak sabar ni kene ada cara nya..
haaa..belajar dari pengalaman kekdah nya...ngehngehngeh....

customer ni memang ada banyak ragam nya..
aku paham sangat dah..
memang biler membeli tu...nak cepat jer kan..
kalau boleh bayar pagi..petang nak ada depan mata..
tu aku cakap...hengat kedai runcit kah...mihmihmih...
jadi..aku selalu cakap awal2 biler aku akan hantar atau biasa barang akan sampai..
lepas tu terpulang kat ko sendiri..
tapi...
haaaaa...
biler masalah tu bukan datang dari penjual...
macam kes bulan puasa lepas aku citer kat atas tu...
kite hantar elok jer seperti di janjikan..
van pos laju penuh dan tak boleh amik hari tu..
esok pagi2 aku gigih hantar sendiri..
tapi...barang tetap lambat sampai..
haaa..ni kes pos laju..
dah beberapa kali terkena..
sampai satu masa..
aku dah tak panik dah menjawap ngan customer..

biasa yang orang tau..
pos laju..
hantar hari ni sebelum pukul 3 ptg..
barang akan sampai esok nya..
tapi kekadang..pos laju ni..boleh tahan gak lembab nya...
tak laju mana poooonn..
hantar hari ni...
lusa sampai...tu biasaaaaa sangat...
jadi...kalau customers ngadu kat aku barang tak sampai2..
aku ilek2 cakap soh tunggu esok nya sehari lagi..
sampai lah tu insyaa Allah..
tapi..jangan risau...aku tetap akan cek sama..
ilek2 pon..cuak gak ar nak menjawap dengan customer...hahahah...
customer suka kite bagi feed back cepat..
tapi kekadang customer ada yang macam tak boleh berpikir
yang penjual macam aku ni pon manusia biasa..
punya kelemahan..
kekadang lambat reply..
kekadang terlupa..
kekadang banyak hal nya...
ada customers ok..boleh paham dan tolak ansur..
tapi ada customers yang....haaaiihh...lap peluh gak ar aku nak handle..
langsung tak boleh nak sabar..
pikir pembeli jer betul kekdah nya..
tu aku panggil customers yang sombong..
tak ar semua..in fact...jarang pon aku jumper..
alhamdulillah..customers aku baik2 yang aku biasa jumpa..
rezki dan bahagian aku..

eeaahh...aku nak cerite pasal pos laju yang buat hal lagi -dengan aku-
aku dah hantar barang hari jumaat dan sabtu..
tapi ko bayangkan..ada customer yang hari selasa semalam tak dapat2 lagi..
yang aku pos hari rabu lepas..
semalam selasa baru sampai..
peeerrrgggghhhh.....
tu kalau aku dapat customer yang jenis tak sabar tu..
memang mendapat gak ar kat aku kan..
makan maki jer lah ko aty oooii...
tapi..alhamdulillah semua ok2..terima kelewatan dengan redho..
aku cuak bai...
ada barang aku pos hari sabtu baru ni..
selalu nya isnin sampai dah..
tapi...customer cek tracking number kate 'not found'..
petang cek baru ada..masih kat pusat..tak keluar2 lagi..dah kenapaaaaaa....!!!!!
kalau customer tak paham..tak boleh tolak ansur...
mau aku di tuduh menipu macam kes sebelum tu...
haaaiihh..boleh nanges oooiii ngan hal2 macam ni...

lagi satu pos laju ni..kire kes minggu lepas dan minggu ni lah..
aku tak tau derang hantar ker tak kat umah kan..
orang tu dok tunggu2 kat umah..tak kuar2...
tapi barang tak sampai2..
sedangkan dah pos lama dah..
sepatut nya..hari esok nya selepas di update..
tapi tak sampai2 lagi..
tup2 cek tracking number..barang dah di letak kat pusat pos dekat ngan umah..
biasanya kalau macam ni...hantar barang..takde orang terima kat umah..
tapi...yang heran nya..
orang nya ada jer kat umah..
dan..kenapa tak tinggalkan notis bagitau..
haaa..kat situ mushkil..
aku rasa..orang pos laju nganto tu yang tak gi umah..
pastu bagi alasan baik punya kate takde orang kat umah...
tu aku marah..
bukan customer aku jer biasa ngadu macam tu..
aku yang biasa beli barang on9 ni pon kene gak macam tu..
aku ade aim sorang ni..memang malas mat lazib..
kalau time die yang nganto jer..mesti barang aku tak sampai2..
tak de notis...tau2 cek tracking number..dah kat PPL tu dah...gggrr...
mesti aku kene collect sendiri..
pakkal lah aku ni memang biasa pergi pusat pos laju tu kan...haaaa...

kesian kat customer2 lah kan..
ada yang mungkin keje..ada banyak hal..susah nak gi amik..
jadi..kalau derang marah tu..memang kene lah telan..
dan pujuk cakap elok2..
walaupon totally memang bukan salah kite langsung pon kekdah nya...

ni aku rasa sebab nak cuti panjang ni minggu ni..
jadi 'trafik' jammed sikit kat pusat pos tu..
macam time2 raya..
barang banyak nak hantar..
tak kisah lah time raya melayu ker cina ker india ker..
memang macam ni lah...
jadi dah lebih bersedia..
fizikan lelebih lagi mental aku..
nak menjawab ngan customer tu haaa....mihmihmih..

nak kate dah lali...pon yer jugak...
ko maki lah aku macamane pon..
kalau rasa aku masih boleh bertahan..
aku jawap elok2..
kalau tak..aku senyap jer malas aku nak layan..
jawap yang penting2 jer..
sebab..kekadang...boleh jadi marah..
dah biler marah..macam2 bende boleh keluar..
tu tak pasal boleh cakap bende2 tak sepatut nya..
jadi...belajar dari pengalaman..
senyap tak yah ko reply apa2..
selagi tak memerlukan..
jawap mana perlu jer...lepas tu biarkan...
barang sampai..lambat mana pon..lepas tu senyap lah kan..
tak pon mintak maaf jer lah...
walaupon kate bukan salah kite..
tak yah nak ego sangat lah...apetah lagi kalau salah sendiri...
ni kalau bergaduh2 ngan customers..
apa pon tak dapat...
sakit hati lagi ada..
sebab kekadang..masalah yang timbul..
bukan isu besar pon...barang lambat sampai..
macam aku cakap kat atas tu lah..
ada masalah kekadang susah nak cakap...
ada customer susah kite nak layan kehendak nya...
kene pandai2 handle situasi..

okeh..ni apa yang aku belajar lah dari selama aku meniaga ni..
dan aku masih lagi belajar..
sentiasa belajar..
lebih2 lagi dalam hal2 PR ngan customers..
kalau aku nak cerite kerenah2 custumer ni..
mau menjela lagi panjang nya aku menulis..
ko bukan gigih nak baca pon kan...

dah..tu jer...
harap...masalah2 kelewatan barang dari pihak pos laju tak kan teruk..
kekadang ok..takde masalah..
cume biler terkena yang lambat tu yang haruuuuu....

bertabah lah..
salah satu cabaran perniagaan macam ni lah..

notatanganAty :: aku biasa gak pakai citylink courier...dan tetap pernah hadapi masalah.... pokok pangkal nya..tengok rezki dan bahagian masing2....






sapa2 nak buat pembayaran tuk EPHYRA boleh buat sebelum pukul 12 tghari ni..insyaa Allah barang akan dihantar selepas waktu tu.. nak order BLOUSE pon boleh selewat2nya sebelum hari ahad tuk buat bayaran... 








8 comments:

Ema Minami said...

Sabar aty...hehe...buat bisnes mmg kene tabah...chill!..;)

Nurzakiah Hanum said...

SINGGAH PAGI RABU

Basyirah Abd Rahman said...

Sekarang ni bukan takat customer je tunggu lama, tukang jual pn kene tunggu beratur panjang tau. Hoihh.. Nk peg pos satu hal, jem bagai, dah sampai jem kat kaunter poslaju pulak. Masa masa.. Pls consider la kan.. Haritu tgk waktu pukul 6 tu poslaju dtg nk ambik brg kutipan kat pos office, berguni2 kot brg poslaju, sendat van dia tu. Mmg brg byk sgt kot sampai penuh muatan. Jd tugas dorg double triple. Sbb tu la ade kelewatan sedikit. Pls forgive them.

Aida & Riana said...

so true la aty.

kadang2 rasa nak nanges jawab soklan customer kenapa barang tak sampai2 lagi. Br minggu lepas kena sembur dgn customer. siap kata nak report polis. dh la barang tu pos bulan 2. kalau dlm seminggu tak sampai bgtau jek la. ni dh bulan 4 baru nk bgtau pastu nak tuduh kita tipu pulak..haish. ikutkan hati nak marah balik, tp takde pekdah menyakitkan hati. say sori jek la..

mgu ni jek 2 kes, barang dh smpi PPL area customer 2 3 hari..boleh pos laju tak g anta kat umah pulak. sabar jek la.

tu kadang2 nak bukak msg customer kecut2 perut jek.

Sheila Salim said...

Assalamualaikum kak, baru je minggu lepas sheila hangin dengan sorang peniaga ni.. sheila bayar hari khamis, dia jnji sabtu nak pergi pos. hari isnin tu kita minta la tracking number. sekali dia cakap barang tak pos lagi.. suplier lambat. tapi kita bengang sebab dia tak inform. kita suruh mak duk rumah start sabtu-isnin semata2 nak tgu parcel tu sampai. berangin betul... pastu updated kat ig kata minta maaf dan sila maki dia sebab dia tahan makian. orang whatsapp dengan sms tak balas.

memang sekali tu la orang beli barang dengan dia. terus blacklisted tau. ahhahaa emo pula mak buyong seminggu dua ni. hihi actually bagi sheila, kalau ada give and take takda hal punya. sheila tak kisah. kalau tanak inform tu yang kita hangin. kita dah bayar duit, risau la kena tipu ke hape.. itu je sebab emosi lebih. wakakaaaa ;p

eima said...

hmmm bertabah la aty ni nk berniaga kena hadap la mende ni ..aku pun slalu jg cuak bila brg lmbt ... huhuu

HijrahKuKeranaMu said...

emmm mungkin kena bgtau awal2 schedule penghantaran kita kut.. contoh barang2 yang order isnin n selasa, hanya hantar hari rabu... contohlah... so customer pun kena fahamlah... kalau tak suka takyah beli(saya pun selalu tanya terms n condition posting seller camna)

Muketeers! said...

Saya pulak dok tunggu tunggu barang sampai pastu cek track and trace dah delivered ke alamat lain. Masyaa allah dalam hati ni kata tak reti tgk alamat ke org yg terima barang tu salah sigh barang?