Tuesday, April 15, 2014

cabaran 'pisah susu' qaleef 2 tahun -cara aku yang nampak macam kejam-


salam Selasa..

aku ni kalau cakap pasal hari..selalu kompius2 tau..
maklumlah...duduk umah..
tak jumpe 'hari' setiap masa..
kalau keje tu..dulu dok menghitung hari jer kan biler nak cuti..
aku lah tu...mihmihmih..

tu dulu....duluuuuuuu..
sekarang...hari ahad ngan isnin pon selalu kompius..
lagi2 kalau laki aku tak ada out stesen...agagagaga....






ritu..aku dah cerite dah sikit pasal proses nak pisah susu..
ramai lak tanya macamane aku buat..
eerrr....aku sebenarnya..tak tau ar nak cerite ker idak sebelum ni..
sebab..ko tak akan sangka apa yang aku buat..!!!
macam kejam jer..
tapi tu lah aku nak bagitau kat ko..
sebelum apa2..sebelum ko baca kasi habes..
aku nak ingat kan ko eh..
lain anak..lain cara nya..lain akal nya..lain pemahaman nya..dan lain penerimaan nya..

siyes aku cakap ko.. 
kalau ko rasa anak ko takde masalah dengan cara ko..
jangan pikir anak orang lain pon sama...
kalo ko rasa..care ko berkesan..
tak semesti nya berkesan pada anak orang..

dah kate 'product' keeenn..

qaleef ni...isap susu botol dah takde masalah..
tapi..direct feeding masih tak boleh tinggal..

masalah aku sekarang adalah..
macamane nak kasi qaleef terus 'lepas kan susu badan tu'...
kire isap susu botol semata..
dah nak 2 tahun lagi 3 hari...

so..atas sebab2 ni lah..
aku mencarik jalan..supaya tak payah lagi lah aku nak selak2 baju..
mak ko ni dah teringin sangat pakai dress cantik2..
yang tak yah ada butang2 depan..
tak yah dah mak ko ni pikir asal beli baju nak kene carik breast feeding friendly....puufffftt...

orang pernah cakap...soh try cakap elok2..
cara 'remedy' konon nya..
cakap lembut2 pada anak..pujuk selalu..elok2..
insyaa Allah anak akan dengar...
aku dah try dah bai...
nak hado nyer nak jadi..


contoh ayat :: " dah besar..tak boleh minum/nenen susu lagi "

atau..

"malu pada orang/kawan "

atau..

ayat lebih kurang macam tu lah..

maksud nya..cakap elok2...pujuk anak pelan2..

aku pernah buat..dan selalu buat..
in fact..tak pernah berhenti pon buat..
selama beberapa bulan..iyeerr..makan bulan...


"qaleef sayang...awak dah besar..dah nak 2 tahun dah...tak boleh nak hisap susu mama lagi..."

tak cukup lemah lembut ker ayat mak ko ni...

atau..

"malu lah awak dah besar orang tengok awak isap susu mama lagi "

atau..

2-3-4 ayat lagi aku buat...

seperti...

"kesian mama sakit awak masih isap susu kat mama"

"susu ni mama nak simpan tuk adik "

" tanya abah boleh ke tak nak isap susu mama"

dan macam2 ayat saiko aku kasi kat qaleef...

kekadang..

ayat kasi sentap sikit..

" susu mama dah habes.."

atau ayat kejam

"tak boleh"


dan ko pikir apa reaksi qaleef...??
angguk2 kepala menandakan die paham dan terima..??

tak de makne nyeeeeeerrrr...!!!!

die mungkin paham...tapi buat2 tak paham...
die mungkin tak paham...dan tak nak paham...

part paling teruk..bila aku cakap "susu mama dah habes.."

tapi die isap jugak..
lepas habes isap..die tutup elok2..
dan die akan cakap "dah habeeeess..." sambil buat tangan habes tu...
sambil berlalu tanpa rasa bersalah...




krik krik krik.......




so apa ko harapkan..

bersabar...??

iyeerr...giler ko tak sabar..
walaupon kekadang hilang sabar jugak lah...uhuukksss...

jangan risau...
aku masih buat ayat2 macam ni sampai sekarang..
walaupon dah berbulan2..
dengan harapan..qaleef akan paham dan dapat terima ayat2 ni tanpa perlu aku buat bende lain lagi..


benda lain..??

haaa...selain ayat2 power konon nya ni..
aku jugak buat bende lain jugak...muwahahaha..


aku pernah lumur asam jawa..
memula macam menjadi jugak..
die selak..dan tengok ada bende melekat2 kat situ..
die cakap "eeeeee....." -muka geli..
dan terus tutup sendiri...muwahahaha...
tapi aku rasa...die hanya geli biler tengok..
sebab nya..malam2.. lampu gelap2..die tak nampak apa...
die boleh jer hisap tak rasa apa2..!!!
langsung tak berkesan...!!!!
selamber jer...aku yang pasrah...
tegar sungguh lah dak qaleef....
so keberkesanan nya hanya 50%..waktu siang jer...

lepas tu...aku letak nescafe..
sebab...pahit..
kalau die isap pahit..mesti die tak nak isap dah kaaaann...
tapi aku silap jugak..
satu hal...sumpah aku sendiri yang pening bau nescafe kat badan aku..
ohoooii...tetibe aku migrain...!!
aku memang sensitif ngan nescafe..tak boleh minum..
senang dapat migrain...
upernya...bau jer pon aku boleh pitam...
jadi...aku sendiri yang tak boleh nak letak..
tak payah nak nak pakse diri letak...
qaleef....?? die okey jer....gheti pulak die lap tu bai...gggrrrr.....

kawan aku soh letak sirap macam darah konon nya..
tapi yang ni..aku tak nak buat..
sebab nya..pernah aku terbaca kat facebook..
katenya sirap di buat dari semut..
betul atau tak..aku tak pasti..
tapi sebab dah terbaca..jadi aku tak nak lah letak kan...
ko tau lah kan..semut mempunyai satu enzim yang boleh buat kite jadi pelupa..
sendiri pon tak nak minum..
inikan pulak nak kasi anak...
jadi..aku reject cara tu..

lagi apa..
aku rasa..tu jer kot cara aku..tak banyak...
sebab..aku tak gigih mana...
selain dari aku bagi die susu dalam botol..
maksudnya..biler die tak dapat susu badan..
die haus...nak tak nak..die minum susu dalam botol tu kan..
pelan2..cara tu berkesan jugak lah...


nampak macam cara ni kejam kan...
tapi...aaahhh.... ko hengat aku nak peduli sangat ker apa orang cakap..
asal kan tak memudaratkan..
tak yah lah orang sibuk nak cakap itu dan ini..
yang cakap tu pon..treat anak tak sempurna mana pon...[maaf]
sempurna hanya satu bahagian..
jadi..tak yah nak bising sangat cakap apa orang lain buat tu tak betul cara nya..
apa yang aku buat..
ada sebab nya..
tengok sendiri lah keadaan qaleef tu..
kalau senang2 cakap jer terus berkesan..
aku pon tak yah susah2 sangat nak lumur itu ini kat badan sendiri..
ko hengat selesa..?? besh..?? wangi...??

eaahh..jangan terasa hati sangat..
aku cakap secare umum..
sebab...sebelum bende2 ni..sebelum aku sendiri laluinya...
aku biasa sangat baca isu2 berkaitan dengan semua ni kat laman2 sosial..
kat group2...
banyak pendapat dan pandangan..
pendapat berbeza memang tak jadi masalah..
tapi pendapat yang rasa -aku buat betul dan care ko salah- tu yang aku rasa macam..
eeaahh....anak ko..sama ker ngan anak orang..
anak orang..ko ke acuan nya..?? haaa...giteewww...
konpius lak aku...mihmihmih..

pernah terbaca -lama dah- kat laman sosial...satu group yang bincang isu wean off ni..
biler ada seseorang bertanya cara..
dan begitu banyak pendapat diberi..
termasuk cara2 yang aku buat kat atas tu..
tapi ada jugak yang kondem cara2 tu..
ada yang menggunakan ayat2 yang tak patut..
dan aku rasa macam...satu penghinaan..satu kezaliman...
lebih kurang macam ni - kalau dulu beriya2 nak kasi anak susu badan..tapi biler nak wean off...guna cara yang bukan2..kesian kat anak sebab berlaku zalim pada anak tu - 
lebih kurang macam ni lah ikut kepahaman aku yang aku ingat...
dan ayat paling sentap -anak ko tak paham ker kalau ko cakap elok2 ??-

zalim ko kata...??
atau ko nak cakap anak tu bodoh...??

aku tak sentap masa tu..sekadar membaca..
tapi cara orang yang bagi pendapat tu..
sungguh lah...haaaiihh...
kire nak mintak makan maki gak lah....

mungkin niat nya baik..sekadar kasi pendapat..
tapi penggunaan ayat nye macam ada kureng sikit lah kan..
iyer ar..mungkin ko tak hadapi masalah macam orang lain..atau apa yang aku lalui..
dan ko boleh bersyukur...
membuat satu ayat berbentuk nasihat..tapi lebih kepada mengkondem pendapat orang lain..
kalau begitu mudah..
orang tu pon tak mintak pendapat ko..
kalau begitu senang..
aku pon tak yah nak cerite semua ni...

jangan la sampai cakap menzalimi...
waktu tu tak tuju pada aku..
tapi sebab saat ni aku menghadapi masalah yang sama...
jadi..aku rasa..tak patut gak lah ayat2 macam tu tuk aku baca pendapatnya kan..
giler ko aku nak zalimi anak sendiri...
setakat aku lumur2 kat badan aku..
bukan aku lumur kat mulut anak tu pon kan..

atau kalau ko nak cakap ayat lebih kurang macam anak tu tak cukup cerdik tuk paham apa yang maknya sampaikan..
ohooii..cerdik ni subjektif...
kalau anak aku dah boleh mula membaca seawal 2 tahun..
tapi susah nak paham apa aku cakap berkaitan hal pisah susu ni..
anak aku boleh di katakan tak cerdik..??
sebab tak nak paham..tak paham..atau saja2 buat tak paham biler aku cakap elok2 pada dia...??
bagi pencerahan sikit pada aku...pls...


jadi tu aku cakap...
jangan sokati ko jer nak cakap macam2 sangat..
bagi pendapat..sikit pon tak salah..
tapi biat betul dengan ayat serta caranya...
betul..ada pendapat melalui pengalaman..
sebab mungkin cara ko berjaya..
tak semesti nya ko boleh nak gebang dengan belagak nya yang cara ko jer lah yang betul..
cara orang lain salah..
buat care ko..kompem berjaya...
atau buat ayat2 klise "anak aku elok jer aku cakap die paham"

ok fineeeeeeeee....

ko boleh belagak sebab begitu mudah ko buat semua tu..
ko boleh riak sebab cara ko yang baik tu sangat berkesan....

okeh...mungkin ko tak belagak pon..
saja aku kasi propa...kahkahkah..

bukan tak de yer..
ada....biasa ayat2 gaya2 macam tu...biasaaaaaaaa.....
ayat klise sangat...
ayat nak tunjuk hebat sebab tak perlu buat macam2 bende yang susah..
tapi tak ar semua..
kite amik mana yang baik..
ramai jugak yang elok tersusun ayat nya penuh sopan..
kire langsung tak mengguris hati lah kire nya kan..
haaaa...tu baru boleh kate tak belagak..
tapi kalau dah ko buat ayat klise sangat tu..
ko pikir..macamane care penerimaan orang..??
nak tumpang bangga ngan ko..??
nak puji ko melangit sebab care ko tu berkesan...??
atau nak lambung2 manja anak ko sebab mendengar kata..??
nan hado okeh...nan hadooooooooo......

eeaahh...yang aku sentap sangat ni kenapa pulak..
sedangkan aku tak de tanya apa2 pon kan...mihmihmih...
aku buat cara aku sendiri...okeh..mungkin dari pendapat2 orang yang aku baca jugak..
dari kawan2 yang pernah lalui nya..
yang pernah hadapi kesukaran yang sama...
jadi..tak timbul isu pon kat aku secare personal..
apa yang aku cerite ni..sekadar cerite..
dan pendapat dari apa yang pernah aku baca kat laman2 sosial dalam group2 berkaitan..
yang ada sesetengah nya..
aku boleh dapat banyak ilmu..
tapi ada sesetengah masa rasa macam..annoying...
tapi baca jer lah..nak gak tau pendapat2 orang ni kan..
lain orang..lain pemikiran nya..
mungkin die tak bermaksud apa2..yang menjengkelkan..
setakat satu ayat...boleh sampaikan maksud yang macam2 walaupon tak sama makne sebenar pon kan..
jadi..kite bersangka baik..

ko suka..baca..
tak suka...tak yah nak banyak bunyik sangat..
nak lawan2 cakap...panjangkan bunyik sampai boleh bergaduh dalam group...
berdebat menegakkan sapa betul sapa salah..
tak perlu bai..tak perlu...
ingat satu bende jer..
anak ko..care ko..
anak aku..cara aku...

kan aku cakap..
kite ni berbeza..
lain orang..lain pemikiran nya..
lain pengalaman nya..
lain acuan nya...
termasuk hal anak..
kalau anak ko ok...anak orang lain belum tentu..
macam tu lah jugak sebalik nya...
dah kate bukan dari gen yang sama kaaaann...
tak yah nak nak sentap2 sangat...

apa yang aku buat ni pon sama...
kalau ko rasa macam kejam...terpulang..
tak de isu besar pon kat aku..
cara aku..dan aku okeh..
walaupon aku rasa kekadang die ade jer tertelan asam jawa tu...mihmihmih..
tapi...sebab aku rasa cara tu lebih sesuai tuk proses wean off qaleef dengan lebih mudah..
jadi...aku tak amik hati pon atau lebih tepat -ada aku kesah-

ada orang kata -biarkan- hingga anak tu berhenti sendiri..
bila..?? nak gak aku tau..
kalo ko sanggup..takde masalah...
macam aku...since qaleef pon dah 2 tahun..
dan atas faktor2 kesihatan..aku sendiri dan qaleef..
jadi.. aku akan usaha tuk lakukan...
sampai lah mungkin tak ada jalan..
maksudnya..kalau sampai boleh memudaratkan qaleef..
waktu tu mungkin baru aku akan 'biarkan'...

islam mensyariatkan sehingga 2 tahun..
mesti ada sebab..mesti ada kebaikan nya...
Allah tak akan suruh kite buat sesuatu yang sia2...
dan Allah sendiri tak suka kite buat bende yang sia2 kan...
aku sendiri macam dah tak larat...uhuukss..
siyes ni tak tahan...
sakit badan2 aku ni dibuat nya..
malas nak cerite..ritu aku dah cerite dah..
kang aku ulang2 kan..ade orang cakap aku merungut pulak...pfftt...

okeh..setakat ni jer aku meroyan..
lain kali aku nak cerite susu formula yang aku dah pekenal kan pada qaleef..
susu apa yang aku guna..
part ni aku boleh cakap -alhamdulillah- qaleef mudah terima...
haaaa..tu aku cakap..
lain orang..lain bahagian nya..
mungkin susah tuk qaleef wean off...
tapi mudah tuk qaleef terima susu lain..

konpius dengan ayat aku..??
wean off dan bagi anak susu selain susu ibu adalah cerite yang berbeza...
qaleef boleh jer minum susu lain selain susu ibu..
tapi dalam masa yang sama..die masih lagi nak bergayut..mengempeng tak kire masa..
susah nak lepas kan...
walaupon aku tak pasti lah hujung2 ni..masih ada susu lagi ke idak..
tapi..setahu aku..selagi ada permintaan..selagi tu lah ada susu kan kan kan..
cuma banyak tak banyak..atau khasiat nya tu aku tak pasti..
jadi nya..dak qaleef..susu formula dalam botol..
die okeh jer..
tapi..dalam masa yang sama..
susu badan ni pon susah die nak lepas..
aku rasa..ni lebih pada ketagihan..errrmmm...mungkin la...
dan..kalau aku ikutkan ketagihan die..
mungkin amik masa yang lebih lama..
aku pon tak buat secare drastik...pelan2 aku pisahkan susu badan dengan qaleef..
sebab..qaleef pernah demam secare tetibe tau...
aku syak sebab die tak dapat bergayut mengempeng dengan aku sehari semalam..
tu aku cakap..mencabar tuk aku..
sebab melibatkan emosi qaleef jugak..
jadi..apa aku buat..
pelahan2.....dan aku dah amik masa hampir 3-4 bulan sebelum sampai ke tahap ni..

alhamdulillah..walaupon ada kesukaran..
tapi masih berkesan dan menunjukkan tanda yang lebih baik..isnyaa Allah...















22 comments:

Maya Norhawati said...

aty,panjangnye celoteh pagi ni..hehe.
tapi sori..saya mmg skip..tapi jgn risau, saya faham apa yg awak cuba sampaikan..
pelan2 ok...lama2 nnt qaleef akn faham ..

Nurzakiah Hanum said...

BESAR KAN CABARAN NIE

ikafantasi said...

kak, dulu adik sy mcm tu gak, smpai abah citer xtau nak wat cmne..last2 abah ambik botol susu letak dlm lubang jam*an..terus xnak dh..haha

Nad MamaZN said...

haha, tergelak notatanganAty tu...ye saya mengaku saya skip :P

Wawa Yusoff said...

sedang berusaha jugak utk wean off.. anak belum boleh terima, mak nye lagi syahdu.. huwaaa :')

Yana Ujang said...

yeyy gud job qaleef!! dh big boy! ngee~ aku guna kekdah psiko je..sbb pemalas nk tepek benda² lain kt nen...sbb kang berbau la, melekat kt baju...malas lah senang cite...bahaha ramai aku tgk guna kekdah cam ko ni...tepek kopi la bagai²...

tp aku, alhamdulillah after few months berkesan jugak kekdah psikologi..asben pn tlg psiko sekali..pheww :)

Ayu sukatiakula said...

saya (angkat tangan)

sy pun dalam proses nak wean off aqil.. lusa da genap 2 tahun (anak kita sebaya. start bc blog aty dr masa pregnant si aqil la ni)

macam2 juga sy da usahakan. sama macam aty..asam jawa, nescafe. suem x jalan. skrg ni tahap dia sebenarnya nak mengempeng je. nak bergayut lelama. x jadi keje dibuatnya. sakit pun iye kalu da bergayut lama sgt kan.

insya allah, ujung bulan ni balik kampung. mak kata boleh mintakan air dgn ustaz nk tawarkan rasa nak menyusu si aqil ni. hopefully berkesan la..

Masya said...

sy pulak tgh gigih camne nak pisahkan susu botol dah masuk 6 tahun usia amir huhuhu.. plg mencabar bgn tidur mesti nak susu .. klu nak tidur tu blh pujuk lg x minum pun xpe..

Edat_Uzair said...

kita dlm situasi yg sama...tgh berusaha nak pisahkan susu bdn jgk...ayat atie, qaleef ckp dah abes pastu ttp baju serupa sesangat dengan amsyar..hehehe...

Semoga kita berjaya..jgn putus asa..

p/s: sy baca habis tanpa skip... hehehe

eima said...

aku baca ..... punya la panjang ..hihi mmg trademark ko tulis entry panjang2 kan .. biar sampai ....

tak brani dah nk baca sambil lalu je ..hihi

betui setiap anak lain cara nye ... cam anak aku ... puas dok paksa menetek die tak mo menetek nk buat cam ne lagi ..dh try tak bg botol sampai melalak2 ... pastu aku plak risau terbawa2 melalak jenuh plak ... so aku pasrah...

sama la ngan kes ko
anyway tahniah sbb kecekalan ko berjaya

bunga_rose said...

sama la aty, aku pun lumur kopi, asam jawa dgn sirap kat badan, mula-mula memang jalan, tapi mcm ko ckp, dia lap dan time malam mana nak nampak kotor tu. anak aku stop pun sebab susu kurang dan kesian kat mama dia asik jerit sakit bila dia hisap huhhu...

jaja_NorLiza said...

qaleef tu bdk pandai la aty...dont worry..sampai masa dia dah terbiasa ngan botol dengan sendiri dia tak nak...sekarang ni baru lagi...cam aty kata la...lbh pada ketagih..lama2 nati ok..tggu lg 2-3 bln..tp jgn terlalu memaksa...kot nati ganggu emosi qaleef..dan dia akan memberontak..lg susah nak wean off.. ;)-pengalaman akak-

MisZ FyZa said...

Si nayli sampai la ni pon still ngempeng..kalu time rimas die asyik nak susu,ltk asam jawa..mmg die xnk..tp bl die lupe,kne ltk smule..haissh..mls btol..kekdg da berbuih mulut ckp nayli da besar,xleh minum susu ibu..die phm..tp nk juge..hihi..

khairiah Mohd said...

sy sendiri anak 1st smp 2thn lebih...masa msk 2thn mil x bg wean off terus...dia srh buat perlahan2 takut anak x leh terima katanya.so,wat slow2...dgn mcm2 cara n last berhenti dgn bawang putih, kejam...tapi terpaksa huhuhu

Salhah Suhot said...

Alhamdulillah, sy pun dah berjaya wean off naufal bile da ngandung 8 bulan. Sebelum2 tu ada jugak buat cara kejam, lumur asam jawa tu, result sama cam aty. Lastnye sy buat gini je. Tiap kali dia nak ngempeng tu sy bg susu botol. Bile nak tido tu, sy peluk dye sampai tido..without bg gayut..lama2 alhamdulillah. Tp kdg2 mintak gak. Satu lg. Cara ni lg kejam kot. Sy hantar dia kat mak sy seminggu berturut2 waktu siang. Selain nak biasakan dia pisah ngan sy, tujuannye pun nak kurang kan ngempeng tu la. Pastu ada jugak bg mak bawak dia jalan2 bermalam. Ohoi, sy yang rindu2 plak..tapi by hook or by crook kna buat jugak. Da nak bersalin..terpaksa la..tapi tu la, lain anak lain cara. Apa cara aty guna pun, asal x mudaratkan anak, apa salhnya kan?

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

Cabaran juga nak berhenti susu badan ni ye aty.. anak2 akak alhamdulillah senang berhenti susu badan ni.. cuma nak berhenti susu botol susah sikit dah darjah satu pun masih tak berhenti ..

afiewithayie said...

kak aty,

afie dlu pernah letak asam jawa..mmg zarra taknak sebab cik b nampk cam hitam2 dia geli..dgn mak nye pon geli..cancel idea nie..

pastu afie letak halia..tumbuk n tepek..tapi zarra tetap isap w/pon rse laen.akhirnya sambil nenen tu dia terkentut2..hehe..

sudahnye niat nak wean off tu terkubur begitu sje..perasaan kecian masih menebal..
insyaallah satu hari nanti..

tahniah kak aty sbb berjaya walaupon susah..
tabik spring utk qaleef y bijak..

Chekgu Azrine said...

Sis..akk baca entry sis ni ttba rsa seram sejuk.sebab akk dpt rasakan mcm ssh je nk wean off dak Aish ni..huhuhu..

Fiza Rahman said...

Phewwww...penuh kusyuk daku membacanya. Betul tu, setiap budak penerimaan nya lain. ada yg senang nak wean-off dan adajugak yg susah. Ko buat lah apa cara sekali pon. Memang tak jalan.

Kekadang anak dah ok, mak plak yg syahdu nak bercerai susu...hahaha...nanti² benti lah tu. Daku dulu guna saikologi gak kat kimi. Lama² benti gak.

Ni tgh nak wean-off qhalif. Tapi nampak gaya memang susah macam abang dia juga. 3 tahun baru stop BF ☺

mazs mazlan said...

panjangnye ,gigih sy yg tak kawin p[on bce.keke

Nurul Aziz said...

dia dah 2tahun mengempeng, mana boleh 2-3 hari terus stop.. memang amek masa. sebab dah jadi tabiat kan. kita ni pun kalau nak ubah perangai tetiba tak boleh nak 24jam esok dah boleh berubah.. ni kan pulak budak kecik. lama-lama nanti dia okay la tu.. cuma kena bersabar jela kan.


p/s : sy tak bf baby, tapi boleh je kan nak komen pasal wean off ni? :D hee.

Sha Nikitasakura said...

Setuju dgn aty.lain ank lain caranye...byk cabaran nk wean off ni. Klu xbg nen nagis mcm bru pas kn sebat..syahdu tgk..
.lps bc entry aty ni lebih smangat nk wean off si kecik syifa tu..hrp2 berjaya..