Wednesday, April 09, 2014

pendapat DEKORASI :: pasang LANGSIR di pintu masuk bilik..??



ko ada perasan tak sekarang..
kebanyak rumah..lagi yang moden tu..
atau lebih tepat..rumah orang2 sekarang yang muda2..
tak pasang langsir kat pintu2 bilik..??


ko pasang..??

aku...eerrr...tak...

tak pernah ada dalam list pon rasa macam nak pasang langsir kat pintu bilik tu..muwahahaha..

eerrkk...

tapi..
kenapa eh...
aku baru jer tetibe terpikir...


sedangkan...umah family aku kat shah alam dulu..
semua pintu ada langsir..
sampai pitu tandas setiap bilik dan ruang..
dan tingkap dapur pon hokeh...
tu aku cakap dulu2 pernah aku cerite..
kalau beli langsir... tuk satu rumah..
beratus meter..beribu duit habes..
dah ko bayangkan lah eh..
umah kuarga aku tu..
berapa banyak pulak bilik nya..
berapa banyak pulak pintu kan..
umah orang tua..design sendiri...suka terang benderang..
tingkap tok sah ko kire lah...
aku ni menjahit sendiri langsir..menanges ohooii...!!
malam raya masih lagi terhegeh2 dok depan mesen...
sambil layan ucapan raya...
giler ko sikit punya banyak...!!
tu biler arwah mak aku kate nak tukar langsir..
aku dah mula kesat peluh.... ngeeee....

umah keluarga..
kire 'rumah tua'...walaupon rumah modern...
tapi tah kenapa..
biler cakap pasal langsir kat umah tu..
mesti akan pikir tuk pasang kat semua pintu bilik..bilik air..termasuk pintu dapur..
dan mesti seragam jer kaaaannnn....
sama je kain dan pattern depan sampai belakang..
cuma biasa tingkap dapur tu lain sikit lah design nya..
tak ley buat labuh2..
buat sekerat tingkap jer siap ropol2 ko....
kalo ko nak tau..tingkap kecik dalam bilik air umah tu pon pasang langsir hokeh...mihmihmih


umah aku sekarang...??

eeerrr....uurrrmm...

boleh kire kot...

tingkap bawah ruang tamu...ada 2..satu besar..satu kecik kat tangga..
dan tingkap dapur...tu pon pakai roller blind beli siap jer..
kat tingkat atas...
pon sama..hanya pasang kat tingkap..
sedang kan ada jer pintu bilik 6 ketul kot ko nak pasang langsir kan..
termasuk pintu2 bilik air dalam setiap bilik..

haaaa...tapi kenapa tak pasang..??
kat tingkat bawah...ada pintu bilik tetamu..
pon togel gak...
beli n buat langsir...hanya pikir tuk tingkap jer..

kenapa heh...
kenapa...

kenapa tak sama pemikiran macam mak2 kite dulu2 yang memang MESTI nak tutup segala pintu bilik dengan langsir..

sedangkan..aku pasti sangat..
bende tu adalah sesuatu yang baik...
aku sendiri ingat dan buat..
biler ada ramai2 orang datang umah [kuarga aku] dulu..
masa aku masih tinggal kat sana sebelum kawen...
aku mesti akan cabut pengikat langsir pintu tu..supaya tertutup..
biasa pasyen langsir umah mak aku tu ikat tepi kiri kanan...
pastu pasang langsir jarang lagi [day curtain] kat bahagian dalam...-mana aku tak cakap tak beribu ko habes nak membeli langsir jer-
jadi..biler orang datang...
tutup habes langsir tak kasi orang nampak dalam bilik..

kenapa..??

mungkin kebiasaan...

mungkin la...

atau sebenarnya lebih menjaga privacy...

betul kan....

lagi2 bilik anak dara konon nya....
atau..bilik suami isteri....

jadi..kenapa kite tak lagi buat amalan tu sekarang...


aku pikir... mungkin umah family aku tu satu tingkat..
sebijik seksetul..
dari ruang tamu.. nak gi dapur..
akan lalu kat ruang keluarga..
ruang makan..
dan lalu depan pintu2 bilik tidur..
jadi..memang kene ar kan..kene buat langsir..
tutup pandangan tetamu..
walaupon tetamu tu pon mungkin sedara mara sendiri..

macam umah sekarang ni kebanyakan..
umah aku contoh nya..
2 tingkat..
bilik kat tingkat atas..
memang langsung tak nampak..
kat atas pon..ruang yang lebih privacy -ruang family-
biasanya..tetamu2 aku jarang2 sangat nak naik atas tanpa sebab...

jadi..mungkin sebab tu aku pikir tak perlu buat...

kot....

cuma kat tingkat bawah tu.. ada bilik tetamu..
kene buat..??


kenapa aku pon tak nak buat...??




krik krik krik...


tak pikir sangat pon...huhu...
mungkin rasa lagi lapang kot tak de langsir..
lagi kemas...kot...


atau..

jimaaaaatttt....hahahahahahaha...


paaanngg ko aty....

okeh okeh..

tapi siyes..

umah aku tak ada sliding door [alhamdulillah]
aku sukaaa....ngeeee...
ada tingkap jer..
tapi tingkap jenis panjang dan besar gak..
tu ko tengok tingkap bilik aku tu..
dah macam sliding door dah..
cuma kat ruang tamu...'kurus' sikit..
aku okey jer..
nak buat langsir pon senang..
nak tukar setahun 2-3 kali pon aku tak kisah...mihmihmih..
lagi2 aku sendiri yang jahit kaaaann..
dah jimat ar kos upah kat situ..

dan buat masa ni..
aku nye langsir jenis simple2..
pakai eyelet jer sudah.
orang muda kekdah nya....
tak yah nak ropol2 sangat la...

jadi tu lah..
kalau kate nak pakai kat pintu2 bilik..
gigih gak ar nak menjahit tu kan...

tapi...sebab kan entry ni..
sambil menaip sambil berpikir dan terpikir..
rasa macam nak buat jer...
macam nak kene buat..
lebih2 lagi kat pintu bilik tetamu tu..
yang betul2 berhadapan ngan ruang makan..

aku rasa..buat akan jadi lebih sopan kot..

raya pon nak dekat dah ni..
mungkin boleh lah cuba dulu..

okeh..sebenarnya..ngah mencarik alasan tuk tukar langsir ruang tamu depan tu...muwahahaha..
dah alang2 boleh buat sekali langsir bilik kan....


ok...proceed....

langsir kaler apa tahun ni...?? mihmihmih....



gambar sekadar hiasan [pintu2 yang nampak dari bilik tidur utama]



notatanganAty :: rumah korang dah biasa pakai langsir kat pintu2 bilik..??









22 comments:

Nurzakiah Hanum said...

MONING
SUKA TGK DECO2

yana Jasni said...

x pakai langsir pun yank..hehe pakai bidai kayu jew.. tu pun ingat nak gantikan yg baru jew..

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

Akak pun tak pasang langsir kat pintu bilik Aty ehe :)

Brilliant Marjan said...

sy pun ada terfikir tentang pasang langsir disetiap bilik..rumah ummi saya memang pasang langsir untuk semua tingkap dan pintu bilik tp bukan pintu or langsir tandas..memang kelihatan sopan dan privacy..

tapi berlainan bila di rumah M.I.L sy..semua open pintu biliknya..langsir tingkap saja yang dipasang..lagi satu mereka jenis main masuk bilik sesuka hati dan jika tutup pintu bilik, M.I.L akan bising..saya kurang selesa sebab dalam Islam kita dah di ajar tentang adab sopan dan waktu larangan jika mahu memasuki bilik apatah lagi bilik orang tua atau suami isteri..kita perlu ketuk pintu dan sebagainya..

M.I.L saya kata jika pasang langsir pintu bilik nampak sepah..ermmm..

Untuk rumah saya sendiri memang ada niat nak pasang langsir, cuma budget tak mencukupi..maklumlah baru bina masjid. langsir yang ada pun diberi oleh ummi dan M.I.L saya..

Tapi privacy dan kesopanan sangat penting bagi saya..

Mommy_Cha said...

ade jugak org letak kan aty?
hiasan b4 masuk toilet katanyer :)

Aida & Riana said...

my mom everytime datang umah, mesti pesan suruh buat langsir kat pintu bilik. Tp anaknye ni mmg tak buat2..hahahha..mcm aty cakap, umah parent, mmg penuh langsir, pintu bilik air pun berlangsir. umah sndiri, harapkan sliding door n tingkap je la yg ada langsir. tu pun tak berapa rajin nak membasuh..kalau penuh 1 umah berlangsir, fuh, jenuh nak basuhhhhh..hahaha

Hilmirda Daud said...

Salam..
rumah kaak kat kampong pintu bilik aje yang berlangsir pintu2 yang lain tak de. Rumah Akak yang kat KL ni walaupun kenit aje, hanya sliding door tu aje yang berlangsir... ni kes malas nak menjahit byk2 hihihi.

SYANI said...

Tak suka berlangsir2 kat pintu bilik ni.. Rimas..

::EIDA:: said...

ida xde langsir kat pintu. hanya ade tuk tingkap jek. malas nk beli HAHA lagipun rimas laa kakk.. hihihi

O'gosh Iskandar said...

x pernah pakai langsir banyak pun..kat tingkap je la..bestnya pandai jahit langsir sendiri...jimat banyak tu..ni 2 3 tahun sekali nak tukar langsir pun kn pikir banyak2 kali..

Rizziela said...

x pernah pasang pun..sebab x minatlah byk sangat kain2 gantung ni..hihi..letak kat tingkat ajer :D

SyimaSyaz said...

rumah sendiri tak pasang, rumah mak pula kat bilik bawah je pasang... bilik atas tak pasang.mcm aty cakap la.. privasi.kalau kat atas sapa nampak...kan.

tp rumah sendiri setingkat je, pun malas nak pasang.serabut.. dah la anak kecik nanti terjerut.bahaya... baik pasang yang cinonet kat atas tu je...(kalau nk berlangsir sangat la)

fazianbatrisyia said...

sy pon tak pasang langsir pintu...

Ibu Dilah said...

ehh.. baru perasan la.. tp sy pasang langsir kat pintu bilik.. ngan tingkap kat bilik yg mengadap luar.. tp bilik yg x guna x letak langsir pun.. hihii..

Fizah said...

sy pun tak psg..rasa mcm org lama..ehhh hehe....

Baiduri said...

Klu pintu bilik btul2 ngadap ruang tamu elok pasang lgsir kot....tetamu dtg xde la nk tutup pntu bilik je.... Tp klu ruang tamu trpisah ngn pintu nk masuk bilik, xpasang pon xpe kot....huhu....

antalya said...

umah akak langsir jenis berat. leceh ar nk kuak2 langsir time kuar masok bilik. so pasni akak prefer kain ringan/nipis utk langsir pintu bilik.

mystitchycraft said...

a'ah knapa kan. kt kg blh jer boh langsir..mungkin org kt bandar lebih suke yang ringkas & tak sarat kot..

Masya said...

memula pindah rumah dulu buat .. tu lah terbiasa dah terikut², sekali ada anak kecik tak pasang dah .. sampailah sekarang hihihihi... walhal anak dah besar.. takda sapa pun nak tarik lagi..

Misz Lynn said...

Sis menurut eric ala yg deco2 kat tv tu..dia ckp jgn uols pasang langsir kt pintu bilik..old fesyen..dia la kata..so klo kita tgok hiasan dalaman umah nowaday mana ada pasang lgsir kat pintu bilik..better tutup jek pintu tu..pasang pintu kayu yg cantik tu..hah ok pe..kan..kan..kan..skrg cam pelik tgok org pasang lgsir kat pintu bilik

Misz Lynn said...

Sis menurut eric ala yg deco2 kat tv tu..dia ckp jgn uols pasang langsir kt pintu bilik..old fesyen..dia la kata..so klo kita tgok hiasan dalaman umah nowaday mana ada pasang lgsir kat pintu bilik..better tutup jek pintu tu..pasang pintu kayu yg cantik tu..hah ok pe..kan..kan..kan..skrg cam pelik tgok org pasang lgsir kat pintu bilik

Nur Fadzilah Othman said...

Sy pon dlm dilema nk pasang langsir kat pintu ke idok. Sbb ruang tamu jenis panjang duduk kt sofa dpn boleh nmpk smua dlm bilik termasuk perik belanga kat dpur. Sgtraight je. Fail betul spe yg design rumah ni. Bila tetamu dtg mcm pelik je nk tutup pintu bilik. Bk biar terbukak pon mcm menghalau pon hado.. huhuhhuuu