Friday, May 23, 2014

anak selsema tak tau nak buat macamane ??



semalam...tetibe dapat wassap subuh gajah..
katenya panik anak selsema teruk tak tau buat apa..
mak baru.. anak pon baru 3-4 bulan lebih kurang...
aku paham ke-panik-an tu..biler anak tidur tak lena..
napas tersangkut2...
lagi pulak masih baby kecik...

aku soh sedut...
sebab budak ni..tak gheti nak kuarkan hingus die sendiri..
jangan kan kate baby...anak aku sampai 2 tahun tu pon..
jenuh aku ngajar hembus melalui hidung..
kalau ngah selsema..
yang kuar..menyembur2 jer air liur die...

baby ni..kite tak galakkan bagi ubat..
lagi2 antibiotik tu..
kalau boleh..guna lah cara apa nama tuh..
remedi kekdah nya.. buat lah steam wap ke hapa..
tepuk2 dada bahagian belakang..
ada aku belajar gak dulu..
tapi ko punya mental kene kuat gak ar..
kental ar ko dengar anak ko melalak macam hapa nanti..
so far aku tak pernah buat lagi kat qaleef..
eerr...tak gheti...
okeh..mungkin tak yakin nak buat sendiri..[pang sikit]

jadi..dah semua bende ko tak gheti aty oooooii..
apa ko buat...

haaa...tu kite kene tolong sedutkan..
tak gheti jugak..??
hahaha...ketuk kepala sendiri..
nak nyedut pon sebenarnya ada teknik nya hokeh..
bukan boleh ko sedut macam orang buat cpr lemas tu..
siyes..ada dulu aku belajar cara manual..
tapi lupa dah...agagagaga...

jadi senang..aku soh pakai nasal asparator jer..

nasal asparator pon tak tau ape kebende nya..??!!
ohhooii... penting tau bende ni..
lagi2 kalau ko tak tau acaner nak sedut hingus anak care manual..
aku dulu2...sebelum beranak..
kan ada tok nek list keperluan barang baby..
tak tau gak ape ke menatang nya nasal aspirator ni..
gigih aku study giteeww...hahaha..
aku pon tak tau apa kegunaan nya yang sebenar2 nya..
penah gak ar aku tengok dolu2 mak aku buat kat adik2 aku masa kecik..
tapi..tak berapa nak hamek tau kekdah nya..
jadi.. aku ingat nak bersih2 kan idung baby jer...

tapi sediakan jugak lah..
rupa nya...memang sangat penting...dan sangat berguna..
lagi2 tuk mak baru macam aku dulu2..



ni lah ghoper nasal aspirator standard
yang putih belah kiri tu.. aku beli fes time..murah jer rasa nya tu..
tak sampai 10 hengget...kot....aku tak ingat..
yang biru tu..aku dapat free masa orang bagi hadiah hamper lepas beranak dulu..
tapi kalau ko nak tau..
aku pon tak berapa besh sangat nak pakai yang ni
kalau terdesak jer aku pakai..haaaa...
yang ni sebenarnya..senang gak nak guna..
kalau anak ko selesema..
ko masuk kan jer muncung tu dalam lubang hidung die..
dan sedut...tekan2 pam getah putih tu...
sampai ko rasa bersih hidung anak ko tu..
haaa...macam tu la...
anak menanges ker melalak ker hapa..
jangan panik sangat..kot ko risau die sakit ker hapa..
tak pon aku rasa..cume mungkin die rasa tak selesa..
tu yang die melalak tu kan..
ko pikir..apa ko buat tu hanya tuk kebaikan die jer..
giteeeww...
iyeerr..aku tau...ada mak2 ni..semua tak sanggup nak buat..
sedangkan..kalau anak tu selsema teruk..
aku rasa lebih menyakitkan...
kalau kite boleh buat sendiri tuk anak..
buat apa kite nak hantar dokter buat kan..
derang senang jer..main kasi2 ubat jer kaaaaann...
tak pon aku rasa..kalau derang buat..lagi kasar..

jadi...ko buat jer lah sendiri..
tu pasal ade benda2 ni jual...untuk membantu kite lah tu..

tapi.. ni masih tak praktikal sangat..
aku nak share nasal aspirator yang aku rasa agak bagus..
lagi senang nak guna..dan lebih praktikal..
sesuai sangat lah tuk ko yang tak berapa gheti nak sedut hingus anak tu...
macam aku...uhuukkss..



ni dia nasal aspirator jenis BASILIC
harga memang agak mahal..tapi..aku rasa berbaloi..
aku beli ni jugak sebelum aku beranak lagi..
walaupon..aku langsung tak tau macamane kegunaan nya...
tapi tengok instruction die bagi..aku tau bende ni akan bawak manapaat..cewaaahh ko aty..

sebenarnya..mak aku dah cakap awal2 dah pasal anak selesema ni nanti..
jadi..stand by jer lah apa yang patut..
tak yah lah jam2 tu anak ko selsema jam2 tu baru pikir nak google itu ini..



banding ngan yang nasal aspirator basic aku tunjuk memula tu..
yang ni macam pelik jer..macam complicated jer nak guna..
tapi tak pon sebenarnya...
tu die ada 2 fungsi tu...
satu ko sedut pakai mulut ko sendiri..
lagi satu ko pam jer...yang ni memang senang dan membantu



haaaa... ni yang aku cakap ko sedut/hisap pakai mulut ko..
tu satu tube letak kat lubang hidung anak..
satu tube lagi tu ko sedut..
so hingus tu akan keluar..


yang ni.. ko gantikan tube untuk sedut tu.. dengan pump biru tu..
aku selalu guna ni jer..
memang kuat gak ar die tarik fungus2 hingus dari hidung kalau selsema tu...


nanti die akan terkumpul kat dalam ni..
so ley ar nampak banyak mana..
senang nak cuci jugak



ni la tube dan muncung kene letak kat lubang hidung dak tu...
macam aku buat kat qaleef..
pastu..sebelah tangan lagi aku pump kasi tarik semua hingus2 tu keluar..
senang..kalau qaleef bagi kerja sama..
kalau time datang die tak nak..memang kene buat kerja 2 orang..
sorang grip pegang qaleef tak kasi bergerak..
sorang lagi buat bende tu..


untuk aku yang dah guna 2 tahun bende ni..
memang sangat berkesan..
ritu masa cuci2..valve nya hilang..
tak ley guna nak pump..
laki aku lah kene meng-nyedut pakai tube lagi satu..
tapi tak sanggup die gamak nya..hahaha..
tengok muka nak muntah..
jadi..kiteorang beli lagi satu yang baru..sama jugak..
sebab aku rasa pakai yang ni lebih senang dari pakai yang muncung2 putih atas tu..haaaa...

okeh...saja aku nak share barang baik punya ni...
kot membantu ko..
jadi makpak ni..takde dah istilah geli2 ke hapa..
kalau dulu dengar orang cakap kene tolong sedutkan hingus anak..
eeeii...macam geli geleman jer..
tapi biler sampai masa kene lalui semua tu..
tengok anak suffer selsema..
kite sanggup buat apa saja asal anak tu cepat baik..
giteewww..mithali sangat bunyik ko kan...hahaha
jadi..harap apa aku share ni..membatu ar sikit sebanyak..

yang tanya wassap aku semalam tu..
gi lah carik bende alah ni semua..
basilic ni macam susah sikit nak carik..
aku rasa..kat jusco kat tesco bagai tu memang tak ada -sebab pernah carik dulu-
tapi kat kedai2 baby biasa ada jual..
kalau tak pon...kalo ko teror nak pakai yang macam atas tu yang pump putih tu pon ok dah..
membantu gak..
yang penting.. anak tu ok..tak tersumbat2 hidung ngan hingus..
budak kalau tido tak lena..
ko pon kompem2 sama tak boleh tido ye dok...



dah..tu jer aku nak cerite..
harap membantu...
kalau ko dapat sedut sendiri tu lagi hebaaaattttt..!!!
siyes aku kagum..
sebab aku pernah cuba buat sendiri..
nan hado lah jadi nya..
masin oooiii...!! hahahaha..
kalau guna kan kaedah tepuk2..
steam bagai tu... pon kire hebat..
sebab boleh kawal n tahan dengan anak kompem mengamuk..
eerr..anak aku lah..anak orang aku tak tau..ngeee....

cuma..elakkan lah ubat..
buat lah apa pon secare manual..
elakkan ubat lelebih lagi tuk bayi..dan budak..
tu antibiotik bagai tu..bukan elok sangat pon...
eerrr..yang aku baca lah..
kalau kat spital kerajaan derang pon ada bagitau..
jangan harap ko merasa nak dapat ubat2 macam tu semua...




12 comments:

Azziah Nawawi said...

saya pakai yg jenis murah tu je. klau hingus cair ok la, keluar jugak. klau dah pekat, tak berjaya pun. end up, hisap je hingus anak. hahahah.. geli letak tepi, kesian tgk anak terpaksa la. cuma teknik kena betul, lepas hisap kena luah balik. silap kang masuk perut mak. uewwwwwwwww.. hahahah

Rizziela said...

boleh juga try buat tepuk2 tu

Aeen said...

dua2 orang anak ain ..ain pakai nasal aspirator yg pjg nie..mmg puas kalau sedut hingus dia..keluar banyak...

lieyalatif said...

lieya pun buat semua yg mcm aty ckp tu... ye laa dah anak 3 kan...pengalaman tu laa yg buat kite tau ape nak buat kalo anak sakit pening semua....

comel plak tgk penyedut ingus aty punye tu....

Irene Dahayu said...

saya pun pernah beli yang putih tu. tapi tak membantu sangat. sekali tu bertekad sedut idung anak pakai mulut sendiri. masa tu tak rasa geli langsung sebab kesian tengok dia sesak idung. tambah pula anak saya dari umur 3 bulan dapat selsema. dah mai 3 tahun ni dia dah pandai kontron sendiri. alih2 benda putih tu dia buat main je.hihihi

Mummy Faeeq said...

sy gune yg murah tu je,...dari anak beby pki tu..dlu mse time kecik bile sesema dtg sng je nk sedutkan..sekarang da agrasif..mashlaha..kite kepit kaki die bagi xgerak2....terbang maknye di sepak..hehehehhe..ank2..

Chekgu Azrine said...

Haah aty..mmg sng ada bnda ni.tp akk xpnh bli yg mcm aty tnjuk ni.nti nk g cari la.

Yana Ujang said...

dulu aku guna yg putih tu..still smpn lg smpi skrg..sejak ank aku cecah 2 tahun xpakai dh alat sedut gini..sbb dh ajar dia hembus hingus..hehe lgpun xkose bergaduh dgn dia utk guna alat tu...grr~ nasib dia oke lepas berkali² ajar hembus hingus...huhu~

Shizan Syafik said...

Pun xreti guna yg basic tu.. Ni bru bli yg basilic punye.. Sbb pnh ada yg review suh cari yg dpt sedut.. Kat manjaku ada jual

Anna Shafize said...

kak aty, ana tak guna dua benda tu bila anak selsema...bila anak ana selsema kann, maktok dia yg tolong isap hingus cucu guna mulut..hehe.. ana dah try buat, tp x menjadi..masin nauuuu!! hahahahaha..

Blusher Merah said...

saya ada baby kecil juga..
tapi selalu kalau hidung tersumbat saya tumbuk kunyit sampai halus then tempek kat batang hidung baby..
selain itu, saya susu kan baby dengan kerap.. kalau muntah lagi bagus kerana bila baby muntah, kahak pun keluar sama..

Intan Suhana Mohamad Nasir said...

Tq Aty tunjukkn cara nk guna NA ni..br beli tp xbrp jelas cara nak gunanya ^.^