Tuesday, May 20, 2014

bila mula nak ber-TTC :: CEK KESUBURAN dengan menggunakan OVULATION TEST STRIP





TTC tu maknenya trying to conceive
atau dalam kate mudah nya aku nak cerite ni..
try nak mengandung balik..
uhukuhukss..
jarang aku nak cerite bende2 macam ni kan..
tapi hari ni aku nak share ngan ko sikit pengetahuan...
mane tau kot boleh membantu korang2 yang memang ngah mengharap kan anak dalam masa terdekat ni kan..

sebelum tu..aku nak ingatkan yer..
sapa2 yang baca entry ni... amik dari sudut positif..
kalau rasa diri sendiri tak perlukan pengetahuan yang satu ni..
anggap ada orang yang mengharapkan input seperti ini..
lebih2 lagi tuk orang yang mengharap sangat tuk dapat cahaya mata...
mana tau..sedikit yang aku kongsikan ni akan membawa manfaat pada orang lain..kan kan kan..

eerrr... macam aku ni...ngeeeee...
memang dah mula ber TTC lah ni...
yer lah..qaleef pon dah 2 tahun..lebih sikit..
memang sedang elok je lah kire nya..[semoga dipermudah kan]
ada gak ar usaha2 yang di buat..
selain tu.. aku jugak prefer guna OVULATION TEST STRIP
tuk mengetahui masa subur...
walaupon piyed aku ni agak teratur..
tapi gune kan ovulation strip ni..
lebih accurate kekdah nya..
lebih senang nak tau waktu subur kite tu biler..
senang nak planning...ngeeee...

cakap pasal OVULATION TEST STRIP....
apa bende nye kan...dan  apa kegunaan nya..??
kalau ko nak tau...
bende ni di gunakan Untuk detect waktu paling subur bagi isteri. 
ko pon tau kan..waktu subur amat penting untuk persenyawaan berlaku..[insyaa Allah]

jadi nya.. kalau kot korang jenis piyed tak teratur ker..
susah nak agak waktu2 subur kite tu kan..
memang elok sangat lah nak guna ovulation strip ni..

ada sapa2 tak tau acaner nak kire waktu subur..??
okeehh.. aku ngaku...aku memang blur sikit pasal ni.. hahahaha...

yang aku tau... 
kalau jenis period teratur tu...
cycle 27 kalau ikut kira 27 hari - 14 hari = maknenya hari ke13 adalah waktu ovulation.  waktu subur lah senang cerite..
kire waktu2 macam tu..
kalau bersama suami isteri..
insyaa Allah senang lekat
tapi ni bergantung pada badan seseorang..
dan jugak rezki dari Allah..
kite ni usaha jer mana yang mampu..

yang jenis piyed teratur macam senang sikit nak kite..

kalau jenis period tak teratur pulak..
Ada 2 cara yang boleh di suggestkan. 
satu cara kira purata cycle utk 3 cycle. 
Contohnya: cycle 1 = 30 hari, cycle 2 = 40 hari, cycle 3 = 50 hari..tambah semua bahagi 3 = 40..
kira cycle korang 40 hari - 14 hari = hari ke26 baru subur. 
Jadi start test ovulation test dari hari ke20 - hari ke 28. 
dan satu lagi cara sebab tak pasti kan bila waktu subur..
seminggu selepas habis period teruskan test ovulation sampai la result double line yang terang benderang muncul baru ttc
haaa macam tu lah..
info adalah dari SINI
atau ko boleh baca kat SINI tuk lebih lagi maklumat tentang kiraan waktu subur wanita


tapi..kalau ko tak gheti2 gak nak kire waktu subur macam aku ni..
pakai jer OVULATION TEST STRIP ni..
senang sangat2..
boleh lah membatu ko lebih tepat waktu2 kesuburan tu..
hari2 test...hahahaha....
sehari test 3-4 kali..
dari 10 pagi..sampai ar 10 malam..
kalau line pekat melekat tu ngan subur lah tu..
usaha lebih sikit...mihmihmih..
kalau satu line jer atau ala2 samar2..
puasa lah dulu suami isteri yer..

aku ni..kalau time laki aku ada..gigih lah sikit aku menge-test..ngehngehngeh..

yer ar.. kalau laki aku takde..gi out stesen ker hapa..
nan hado lah aku nak nge-tesh nya..
jadi..tunggu time betul2 sesuai giteeewww..

kenapa nak test sehari 2-3-4 kali..??

Sebab kadang-kadang LH surge tu berlaku cepat. 
apa bende pulak LH surge tu??
google untuk lebih tau pasal LH surge ni.. atau baca SINI
Cuma yang boleh disimpulkan, 
kalau ovulation test tu positif maksudnya hormon LH tu dah tinggi, bila LH tinggi..
telur akan dilepaskan tak lama lepas tu...

haaa.. lagi satu..
yang aku tau lah kan..
jangan test urine fes ko baru bangun tido subuh2 tu..
tak yah nak feeling test macam nak test pregnancy tu..
memang nan hado..satu line jer lah memanjang..
eerrr...ala2 tak subur giteeww...
jadi..jangan guna awal2 subuh..membazir hokeh....ngeeee

macam ni keluar..satu line jer..
tak subur lah tu..jadi puasa dulu hokeh..

macamane nak guna ovulation test ni..??
macamane nak baca..dan tau biler kite subur...??
haaaa...senang jer..
eeerr...walaupon awal2 dulu aku blur2 gak...hahaha...
fes time gune kuar double line..ingat2 terus aku dah pegnan ooii...
kurang ilmu betul... 
jadi.. tu aku nak share ilmu yang kekurangan ni ngan korang jugak..
dapat lah sikit kan dari tak de.. ahaaakkss..


tu kalau ko tengok satu line jer macam gambar atas tu..
maknenya tak subur la tu..
masing2 puasa lah dulu...
melain kan ko tak berniat nak mengandung dalam masa terdekat..
tapi yang aku baca..kalau nak yang benar2 berkualiti..
tunggu sampai betul2 time subur..
macamane nak tau..
haaa... kalau Line tu bebetul gelap..
macam gambar bawah ni..



macam ni lah ruper line betul2 pekat dan subur..
jadi.. mohon berusaha gigih okeh....lalalala



kalau yang macam ni.. tak betul2 pekat lagi ni..
kire 2-2 line sama jer..
tapi.. kire macam ni dah nak dekat2 waktu ovulation [subur]
boleh lah mula berusaha gitew...
tapi jangan sampai 'membazir'


jadi...tuk korang yang memang ngan TTC tu...
ngah planning nak anak..
boleh lah cuba ovulation test strips ni..
senang nak guna..dan insyaa Allah boleh membatu..
selain dari usaha2 lain jugak..
tapi nak ingatkan yer..
ovulation test ni pon..
ada orang yang sekali cycle period-dan waktu kesuburan tu dah beri hasil..
ada jugak yang berkali2..
alat ni sekadar bantuan tuk kita..
kite ni hanya berusaha..
selebih nya serahkan pada Allah..
yakin dengan setiap percaturan nya..

korang sapa2 yang berminat nak beli OVULATION TEST STRIPS ni..
kat farmasi mahal..
ko nak guna hari2..dan banyak kali..
jadi..ni aku nak bagitau ko kat mana ko boleh dapat murah punya..

sekeping hanya RM1.20
Beli 9 free 1. 
Pos laju RM6 semenanjung / RM9 ss

boleh tengok kat sini :: www.theshopablog.com 
atau watsapp kina 0132126952

jangan risau..100% sangat dipercayai.. insyaa Allah..
macam aku hari tu..beli 15 keping..untuk sekali cycle...


harap dapat membatu korang yer..insyaa Allah...





notatanganAty :: "memperbanyak kan istghfar [minta ampun] dan juga sedekah" sebagaimana yang diriwayatkan oleh Jabir seperti yang di sarankan oleh Rasulullah kepada orang Anshar yang mengadu belum dikurniakan anak - saran nabi ni di dasari firman Allah dalam surah Nuh [ayat 10-12]








16 comments:

a_maya said...

aty, maya pun pernah guna OPK ni masa TTC anak ke2..alhamdulillah...berkat OPK ni maya dpt kesan waktu subur...maya guna sekali je sehari...tapi dalam waktu yg sama...dlm kul 2pm tiap2 ari..

Azziah Nawawi said...

utk pregnant kali ni saya tak pakai benda alah ni pun. saya kira hari je. mujur jenis period tetap, so takda hal sgt. try and error. kehkehkeh... previous pregnant pun sama.. alhamdulillah, membuahkan hasil.. hihi..
btw, gud luck yee...

msredcheesecake said...

semuga dipermudahkan....

akk tak pernah pakai ovulation test ni...

mama amir said...

terima kasih berkongsi...belum pernah test lagi...semoga dimurahkan rezeki ye...

mrs kayrul said...

baru first time tau kaedah macam tue...kayrul dulu kira waktu subur...masa mula2 tak pandai jugak tapi kena rajin search bab2 waktu subur nie

lieyalatif said...

mmg info yg sgt2 berguna tuk semua yg nak tau pasal ttc ni aty...penerangan sempoi mmg senang paham....

hope aty dipermudahkan urusan dan cepat2 uweek uweek yeakk hehehehe

NS said...

waaah! mmg new knowledge utk sy... sy pun jenis period tak teratur.. terima kasih sgt for this sharing. ;)

Mommy_Cha said...

bos aku guna benda ni tau!
mujarab jugak.
:)

Nad MamaZN said...

tq for sharing this aty!

double’S said...

wah.. xrugi follow & BW blog aty arini.. dpt ilmu baru tgh ovualation test strip.. jemput BW blog Nana :)

Irma Putri said...

WAH ade ek jual... tgk kat farmasi mmg mahal.

Masya said...

bgs jgk info ni yer.. iyelah kdg lupe nak kirakan hihihihi .. murahnya ovulation test strips ni

Iza Fiza said...

tq share akak. dah penah baca tp tak bkesempatan lg beli. biasa try manual. nanti nak try jugak lah =)

Irma Putri said...
This comment has been removed by the author.
Yana Ujang said...

insyaAllah kan..jom la kita berusaha pastu tawakal..semoga dipermudahkan...eh! :p

Chekgu Azrine said...

Aty..good luck..
Ahkak dah pencen (smbil buat ikon kuarkan hingus)
Haha