Thursday, June 05, 2014

ada apa dengan KELANTAN..??


laki aku selalu gi out station luar daerah..
selalu ngajak aku..
tapi aku malas nak ngekor..
lagi2 kalau aku dah biasa pergi tempat tu..
aku cuma selalu pesan kat fared..
kalau gi luar negara...atau..
kalau die gi Kelantan.. aku konpem nak ikut..

aku teringin gi kelantan tu..teringin sangat..
tapi sebab jauh ya hampun berselirat urat aku 
tu yang aku malas kalau sesaje nak gi tu...
konon tunggu laki out stesen ar ngekor sekali kan...
tapi nan hado pergi nya...
ko tau lah nak berjalan berjam2 ngan anak kecik aktif macam dak qaleef tu kaaaann...
tu aku cakap..kalau fared ada kerje kat sana..
so boleh ar ngekor sekali..
sebab kerja bukan pilihan kan kan kan...
nak tak nak kene pergi....giteeewwww ko aty....

sekali..bukan kerja laki aku..
tapi kerja aku sendiri..!!!
jadi salah satu vendor kat One too Infinity Boutique kat area Kb tu..[cerite kat SINI]
bukan rejeki dan peluang jadi penyebab kiteorang nak ke Kelantan..
suka giler hokeh...sukaaaaaaaa....

kali terakhir aku ke sana...6-7 tahun lepas..
masa abang ke-2 aku kawen ngan orang dabong..
tapi tu aku setakat gi dabong-rantau panjang je..
nak gi ke Kb tu jauh lagi.. 
so kali ni kiteorang menghala ker Kota Bharu tu yang teruja lebih sikit tu..
fes time dan last time pergi KB tu adalah 20 tahun lepas..
20 tahun hokeh...20 tahun..!!! masa aku 11-12 tahun..
ikut rombongan sekolah arwah mak aku..-mak aku kan cikgu-
masa tu..mana lah paham apa kan..
shopink pon tak tau apa makna nya...ngeeee...

so biler dapat peluang ke Kelantan kali ni..
memang aku seronok sangat lah kan..
kepala otak dah plan nak gi merata..
kelantan besh shoping ooii..
sebab..aku tau..barang2 kelantan besh..menarik..
lain dari yang lain..dan paling penting..muraaaaaahhh....!!
makan besh..unik..tempat besh...
semua nya besh ar bagi aku...weeeee....

banggunan unik...dan banak lagi perkara besh..nanti aku share..

aku suka kelantan..hahahaha..
siyes..aku suka gi kelantan..
suasana besh..tempat besh..makan besh..
shoping lagi beessssssshhh..!!! lalalala
jangan kan kate aku..
laki aku tu pon kemahen shopink kat sana hokeh...

pakkal la kelantan tu jauh..
jauuuuuuhhhhh giler hokeh tuk aku...
kalau tak..aku rasa..memang setahun 5-6 kali aku ngajak laki aku ke sana...agagaga...

kiteorang gerak pagi2 buta..
kol 2 setengah pagi dah on the way dah..
selain sebab nak kasi qaleef tidor sepanjang perjalanan supaya tak jadikan perjalanan jauh tu lebih mencabar..
kiteorang jugak nak kena sampai sana sebelum tghari..
sebab nak carik hotel..
biasa ar kiteorang memang bangsa gamble jer..
nak booking on9 aku tengok semua dah penuh..
jadi..redah jer lah mana2 yang boleh...
sampai sana nganga2 berjam mencarik hotel..
blurrrr kat tempat orang tak tau arah tuju mana nak carik...
syukur ada kawan laki aku kat sana tolong bawak carik hotel..



ni aku tak sure kat mana..tapi aku rasa dah sampai Kuala Krai...kot..
sebab dah cerah..rasa dalam awal kol 7 pagi..
kol 6 lebih...singgah solat subuh dekat masjid kawasan2 kampung tak tau mana..
tu pon aku dah risau dah sebab masa masuk waktu subuh masih kat gua musang..
jalan gelap tak jumpe kampung atau tempat berenti nak solat bagai..
takut terlepas waktu...
tapi upernya dah dekat dah jalan keluar..
sejuuuuk jer kan suasana nya... 
jalan kat Gua Musang dah elok..tapi ada yang masih belum cantik..
tapi ok lah nak banding kan ngan 6-7 tahun lepas aku pergi lagi teruk..
ni dah besar dan ada lampu walaupon tak sepanjang perjalanan..
okeh..sebenarnya..aku tak perasan..hahaha..
sebab aku tidor kat belakang..
laki aku drive..adik bongsu aku teman kat sebelah..
derang cakap..kabus tebal..jalan gelap..dan mencabar...
agagaga...sungguh aku membuta tak hengat donia ler teeewww.....



lepas solat subuh tu..dah ceghah sikit mata baru aku ganti kan fared driving..
dalam 2 jam gak ar sebelum sampai ker pasir tumboh tu..
muka selekeh tak mandi...

singgah mandi kat ada satu masjid ni -ada sediakan kawasan khas tuk musafir-
mandikan qaleef jugak siap2..
lepas tu terus ker kedai boutique tu..


masa aku drive... laki aku tido kat belakang..
qaleef dah bangun.. tapi masa ni die demam..
alhamdulillah...tak de apa2..risau gak aku jalan2 jauh macam ni demam panas pulak..
siap singgah klinik kat Kelantan tu amik ubat...
esok nya dah ok dah...


ko tengok..penuh belakang Triton nih...
bonet dah cukup luas dah tu..poooonnn penuh jugak..
sebab bonet luaaaaasss... macam2 aku boleh isi..hahaha...
kalau boleh satu lemari aku nak bawak ko...
tu penuh tu ko tengok tu...
masa ni barang2 nak hantar kat boutique pon banyak..
lepas loading barang.. lapang sikit lah..
tapi kalau ko nak tau..waktu balik.. lagi penuh giler hokeh...
ngan segala periuk belanga aku shoping..mihmihmih...



Kota Bharu ni boleh tahan jam jugak ohooii...
masa ni hari sabtu...
kire kat sana macam hari ahad kat selangor ni ha...
tapi..kereta alahai... ngan traffic light banyak dan kemahen lama..
ngan sesat barat lagi kiteorang -sebelum kawan laki aku tolong bawak-
penat...
jadi nya..hari fes tu..
lepas setel 2-3 jam kat One too Infinity Boutique..
kiteorang terus dok hotel jer rehat..
tu pon check in pukul 5 petang hokeh...
pas solat..masing2 terbongkang.. 

malam tu... kiteorang gi wakaf che yeh...
lebih kurang 10 minit dari kawasan hotel kiteorang...
tak de sekeping gambar pon kat wakaf che yeah yang giler besh shoping iteeww..
sebab..kawasan sangat crowded...dan panas...
lecak tiak aku..
tapi shopping nye pasal..
kiteorang redah hampir semua kawasan dalam wakaf che yeh tu..
kat sini jer..banyak dah gak duit aku habes...sob sob..
tapi murah oooii....muraaaaaahhh sangat...
murah lah berbanding kat selangok Kl ni ha....

tapi...kiteorang tak perabeh kat sini..
sebab 'simpan' tuk pergi rantau panjang nanti..weeeee....
dan lagi..kiteorang tunggu kawan laki aku tu..
nak gi sekali..
kate nya..kalau pergi ngan orang tempatan..
lagi senang nak dapat harga muraaaaahh...
pasal ni..insyaa Allah nanti aku share pengalaman shoping kat rantau panjang ngan kawan laki aku tu..
sebab nya.. masa kat wakaf che yeh ni pon..
memang payah tuk kiteorang tawar harga..
mintak kurang rm 2 hengget pon payah...puuufff...
tapi..masih murah lah bagi aku..
dan lebih banyak pilihan..
banyak giler hokeh...buntang bijik mata aku ni tak tau mana nak tengok..kahkahkah..dasar sangat kan..





ni adalah hari esok nya..hari ke-2 kat kelantang..
pagi2 ngajak laki gi pasar besar siti khadijah dan area pusar bandar..



ko tengok..old skul sangat kan pakai map..!! 
aku nya waze problem.. gps tak ley baca..error memanjang..
intenet pon buat hal... memang saja carik gaduh tau..
ohooii effect tau kau aku ngan fared..
bertekak memanjang dalam kereta carik jalan tak jumpa2..
laki jenis tak sabar..nak tau cepat jer pulak..
aku pulak jenis tak sabar nak melayan..gitew kekdah nya ko laki bini kan..

konpius gak ar baca map..
sebab banyak simpang..
aku soh laki kire traffic light ke-5 baru belok kanan..laki boleh lupa traffic ligh ke berapa..
mau aku tak hangin..dah soh aku tengok peta kan..
laki tengok ar jalan kire traffic light tu kan...
haaa ko tengok ko tengok..macamane tak bergaduh laki bini..
alaaa..gaduh2 manja jewww..
biler dah sampai destinasi..macam tak ada apa pon pernah berlaku...giteewww...







ni kat pasar besar siti khadijah..
kalau kate nak beli sayur ikan ayam bagai kat sini..memang fresh dan murah..gemuk2 pulak tu..
tapi tak beli pon bahan2 mentah ni semua..
sebab.. nak balik selangor lambat lagi.. mahu kecut busuk semua tuh..
aku borong tudung banyak kat sini..dan baju qaleef..lagi..
laki aku beli kurta muraaaaaahhh la sangat berbanding harga KL tu..

outfit tu semua collection -The Charchet's hanger-
boleh beli dari One Too Infinity Boutique kat pasir Tumboh tu..
square tudung aku beli semalam nya kat Wakaf Che yeh -aku borong 5 helai lain2 kaler-


pasar besar siti khadijah ni.. banggunan lama..
dan aku rasa tak terjaga..
barang2 jual memang besh giler..
tapi panas nya macam masuk dalam oven kene panggang hidup2..
aku rasa.. kalau di selenggara dan di buat elok2..
jaga bersih..
mesti lagi besh...jangan hilangkan nilai 'antik' tu..
cuma kalau boleh letak ekon ker kan..hahahaha...

tips aku nak gi sini..mohon pakai baju yang selesa..
qaleef ngamuk2 gak ar masa ni..
sebab panas sangat..tak boleh tahan..
tu tak lama sangat pon dalam ni...
beli kopok goreng kesukaan qaleef kat 2nd floor..
terus naik atas tempat kain baju periuk belanga..
dapat gak ar aku rembat periuk kukus old skul yang dah lama aku nak beli..ngeee...
murah..tapi kat rantau panjang lagi muraaahh..
masa ni tak de plan pon nak gi rantau panjang..
tau aku redah jer beli kat sini..

orang kata.. kat BAZAAR TOK GURU lagi besh dan murah eh eh eh..??
aku baru tau biler dah balik sini..
tak pe..tak per..lain kali...ko tungggguuu......


okeh...nanti kalau rajin aku update lagi..
aku nak update sebab aku rasa kelantan ni besh..
tapi kalau ko nak tau..
ini lah satu2 nya tempat yang kiteorang berjalan..
tapi tak banyak bergambar...
ni aku ngah belek2 gambar..
apesal banyak tempat kiteorang pergi tapi tak de gambar kenangan..
heran gak ar aku..
selalu..kalau gi mana2..
kalau gambar tak cecah seribu...
bukan kemera kat tangan aku lah tu...ngeeee...
tapi ni..memang kurang sangat2..
tapi jangan risau..kurang pon..
masih tetap banyak aku nak tepek kat sini....muwahahaha..
nanti2 aku update hokeh..
nak basuh baju selambak balik dari kelantan tu..[masa entry ni di buat]
nanges oooiii menjemur..sob sob....



19 comments:

mama amir said...

dah lama saya tak jejak kelantan...last pergi masa praktikal, tahun 2003...11 tahun gak tu...mesti banyak perubahan...tak sabar rasanya nak tengok pic kelantan yang lain...^_^

Baiduri said...

Wah....syiok la baca n3 ni.... Rasa nk terjah plak ke KB...

Masya said...

kelantan mmg best wakaf che ye, psr siti khadijah, rantau pnjgnya mmg bwk duit seguni pun habis bak kata suami saya hahahaha .... x blh pejam mata klu pg sana.. cuma tu lah.. jauh perjalanan tu yg pikir bnyk kali nak pg.

lieyalatif said...

best2...lieya penah dok kelantan 9 tahun..abah pencen jek askar terus balik johor...owhh i miss kelantan so much!

Emy Ezzha said...

hahaha mai wak2 cuty memg jem k.aty..mau lenggang kne dtg time ari sek..fuh masa 2 jln pn kosg jer ;)

Gieyana said...

Beb..ko p sini sm timing ngn aku..line tenet mmg hmpeh x tau knp...asyikkk menloading jer kerjanyer...hispp hisppp! But this time aku g x sempt g mn2 psl wedding adik ipar..

fazianbatrisyia said...

sama la...sy pon suka Kelantan...rambang mata la dibuatnya

norlina jusoh said...

ATY LAIN KALI LEH GI BAZAR TOK GURU LAK SOPING... SITU BANGUNAN BARU..

mrsnan said...

aty, welcome to klate...sejuk kan gua musang...sy stay gua musang dekat 3 tahun da...jarang2 blk kg halaman sdri sebab sini sejukkkkk...

Liyana said...

bestnye g kelantan sopingg.... last pegi masa form 2. kahkah

Shizan Syafik said...

Gmbr kedua tu sy tau katne.. Tu kat k.krai.. Hehe

jaja_NorLiza said...

akak yg kg kat ganu ni pon x penah shoping2 lg kat kelantan...hahaha..
biasa lalu jer la kalo nak lik kedah...padahal 2 jam jer kott nk sampai kelantan! errr...

aini said said...

bestnye merayap kt kltn kn kak.....mcm2 nk bli mknn pon sodap!! ble th nk g plok....g byk x pn x puah

Nurul Aziz said...

Bestnya shoping.. dable best kalau murah! dah 24 tahun tak pernah lagi jejak kaki kat kelantan. biasalah katak bawah tempurung.. selangor-kl-selangor-kl. Pusing-pusing situ je, boring. haha

ettyzukhair said...

kelantan best sebab..................kampungku!! hehe.. welcome to TRW territory..hehehe

Sumayyah Ahmad Hafiz Al-Arshadiy said...

Rugila kak tak pegi bazaar tok guruuuuu (haha mode menghasut ni)...bazaar tu baru bukak, tp same je panasnye dgn pasar ct khadijah tu ;( huhu... Tp jubah kat situ cantik2, latest design. Blh dpt dlm harga 60,70,80 je...hihi..

eima said...

besh ke sbb dah slalu pi tak rasa pepe dah .. hahaha

Yana Ujang said...

last pi thn lps kot..kenduri kawen kazen belah asben..best bila dh smpi sana..tp perjlanan tu..ffuhh menduga iman sungguh...huhu

weh xde pun link utk One too Infinity Boutique yg ko mention tu..lupa letak eh??

Nota Cikgu Anum said...

Iols tiap2 bln balik kelantan. X tahu nk beli ape. Agak nya kena blk bertahun2 sekali kot baru la boleh nk shopping 😄