Friday, June 06, 2014

cerita qaleef dan TRAIN THOMAS dia..




Obses Qaleef pada train dah tak boleh nak dibendung...
aku rasa lama gak bende ni..
dari masa umur die setahun setengah lagi..
tak jemu2..!!! 
sampai kan laki aku cakap..train tu berhantu..!!
qaleef celik2 mata..turun katil..carik train dulu..
kalau nak keluar mana2..
memang tu yang die akan hangkut..
ko bayangkan..pernah qaleef nak hangkut satu set train keluar !!
satu set tu maksudkan..set yang sangat2 besar...
ngan railway nye.. ngan kepala thomas dan ekor2 nyer sekali..!!
besar set tu.. sama besar dengan qaleef sendiri..
jadi ko dapat rasa tak bahang mak nya naik hangen...
terus rasa nak marah sebab abah nya belikan dulu...kahkahkah..

tapi worth it lah.. mahal ya hampun beratus..
tapi..qaleef sangat suka..
tak pernah jemu hadap hari2 pagi petang siang malam..puuufff....

dan kalau ko nak tau.. train set tu bukan lah yang pertama..
qaleef ada.. jap jap..aku kire..
qaleef ada 6 set train hokeh..
enam..!!!
dah sekecik2 train..sampai ar sebesar gabak..
pernah beli set train biasa kat ayer hitam johor..rm 20 lebih..
kecik jer..
tapi bunyik ko ya hampun... 
besh nya sebab siap kuar asap..
dan bunyik nyer bunyik train lama2 tu.. tut tut..tut tut...
ada lagi aku simpan set ni...simpan satu bekas..letak belakang2..
tak kasi die perasan..agagaga...




lepas tu..dah aku simpan yang tu..
laki aku beli lagi thomas set lagi kecik..
kat up town danau kota..rm 10 hengget satu set..tu dalam gambar tu..
kat kampung mertua aku tu...
yang ni kecik..senang sikit nak hangkut kan...
cume leceh sebab railway nye tu banyak..ggrrr..
tapi ni dah jahanam dah..
ada lagi simpan..cuma dah tak ley gerak..fius dah putus kot...
main tolak2 sendiri jer..


haaa..lupa..ni lah set train pertama thomas tuk qaleef...
aku yang gi belikan sendiri...
tapi ni jenis railway nye bertingkek2 tu...
yang naik tangga..turun gelong sendiri..
kecik jer tu... aku beli kat GM.. kat supplier aku..
dapat murah lah kan..


gambar masa ni.. 
die nak hangkut ikut aku gi pejabat pos aku ngak nganto barang..puufftt
kalau aku soh tinggal.. die baring depan umah tunjuk protes...
eeeiii... geram aku tau..
lama dah ni.. set ni pon..aku dah cabut2 dah simpan sorok dah..
tak tahan nak menghangkut..

tapi ni tak cukup besar lagi ni..
ada lagi besaaaarr..!!!
yang paling besar aku cerite atas tu.. 
abah nya belikan sebagai hadiah besday qaleef bulan 4 ritu..
harga seratus lebih..
tapi tu memang gabak bapak besar...
siap ada lagu thomas ko..lampu liplaplailap..
tu lah yang die hadap setiap hari dari celik mata sampai tutup mata..
tidor siap pelok hokeh...
siyes aku tak tipu...

pulak tu.. tak ley nak tinggal langsung..
since die pon dah dua tahun kan..
dah ingat banyak bende..tak ley nak kelentong..hahaha..
kalau ko nak alih2 perhatian die konon tak nak bawak..
jangan harap die akan tertipu daya hokeh...

pernah sekali.. die nak bawak naik motor masa kiteorang nak gi pasar..
aku nak tolong konon pegang kan..
sedangkan niat aku nak tinggal kan sebelum kuar umah tu..
tak kose ko nak hangkut gi pasar malam tu hooii...
jadi sebelum aku nak kunci pagau..
aku tinggal jer lah kat tembok depan rumah..
sekali kat atas motor anak aku mintak kat aku..
dok toleh2 kat tangan aku ada train die ke tak...
biler tau aku tak pegang dan tak bawak..
die punye melalak atas motor tu..macam kene sebat..!!
jenuh aku pujuk oooii...
tu lepas tu...aku bawak jer lah setiap kali die nak...
aiyyaakk...mak ko pasrah nak...












bukan setakan mainan train tu hokeh...
tapi jugak..apa sahaja buku yang ada train..
memang tu yang di hadap nya..sampai lunyai buku2 tu..
video thomas n friends tu..toksah cakap lah..
dah tersangkut2 dah..sampai panas video player bilik die tu dok ulang bende tu jer..
jangan kan kate dak qaleef...
aku ni..sampai hapal lagu thomas tu bai..dah tu jer aku dok dengar ulang2...
asal aku nak bukak cd2 lain jer..
die cakap -tak nak tak nak- nak cd thomas die tu jugak...agagaga...









dan ni yang paling terbaru !!!
masa kat Kelantan...
ni gambar die tidor masa on the way ker Rantau Panjang hari isnin ritu..
tu kotak train tu kosong sebenarnya..
peluk bawak tidor langsung tak nak 'lepas'
thomas train tu abah nya beli kat wakaf che yeh.. 
rega 13 hengget jer...besar gak tau..
sebab laki aku rasa murah sangat tu yang die beli kan jugak..
walaupon..kat umah dah ada yang sama lebih kurang macam ni..agagaga..
abah ko pon....

masa kat wakaf che yeh tu..
dok dalam khemah menan tu jer nak dekat sejam..
memang saja soh pilih menan kat situ.. sebab murah2...
tapi soh pilih menan lain..
tu jugak yang die nak..ggrrr...
lepas tu.. tu jer lah dia usung kehulu kilir sepanjang kat kelantan sampai kat umah..





ni masa kat Rantau panjang Kelantan..
ko nampak laki aku pegang apa tu..??
kotak train thomas tu la...!!
kene hangkut sekali... gigih laku aku pegang...
train dah tentu memang die pegang..kotak tu pon die jeling2 kalau hilang dari depan mata die..
mak ko tak paham nak oooii...


yang ni pulak masa kiteorang pergi pasar besar siti khadijah..
tu ko tengok ko tengok.. jangan harap die nak tinggal..pheewww...



tu belum lagi aku cerite qaleef mandi manda bersama2 thomas die tu...
masa ni aku meroyan sebab terus motor train tu rosak kene rendam..
battery pulak toksah cerite lah dah berapa banyak abah nya membeli..
demi anak kate nya.....
mak ko pasrah..
ngan mak ko ni jangan harap lah ko nak merasa kan...agagaga...


jadi ko nampak dah ke-obsesan qaleef pada train..
aku tak pasti lar semua ni sampai biler..
tak nampak lagi gaya macam die akan jemu dalam masa terdekat..
since bende ni pon dah agak lama...
walaupon rasa kekadang macam geram jer lagi2 biler die mengamuk2 nak bawak jalan sekali tu..
tapi aku rasa lebih baik dari die mengamuk2 mintak tab atau hand phone ngadap application kaaann..
sebab biler tengok die dok ralit ngadap tayar train tu berpusing..
ralit belajar pasang cantum kan part railway tu..
aku pasti die jugak sedang belajar time tu..
jadi masih tak terlalu merunsing kan aku..selain dari aku tak boleh nak buat kerja dok hadap sama2 ngan die main train tu....ngeeee....




notatanganAty :: kalau ikutkan.. nak cakap.. kite.. aku terutamanya.. memang di siplinkan anak main dalam playrooms die sahaja.. since memang selonggok menan dalam playrooms die makpak nya sediakan.. TAPI..sampai satu tahap..satu umur..mengikut perkembangan kanak2 normal biasa yang aku pernah baca..melalui fasa begini.. mungkin bukan semua..tapi macam aku cakap tadi.. perkembangan normal untuk kanak2 mengikut usia.. qaleef biasa kemas sendiri menan dalam playrooms die.. biasa mengurus kan semua barang2 die.. tak biasa mengambil apa2 sahaja yang bukan hak die tak kire kat mana..lelebih2 lagi kat umah orang atau kat kedai.. tapi sikap obses die ni buat die begitu tegar dan 'melanggar disiplin' sendiri tuk bawak menan yang di suka tu keluar dari kawasan yang sepatut nya.. takde yang aku nak marah atau kecewa dengan sikap die.. bukan bermaksud kite tak mampu mendisiplan anak kite walaupon kite dah ajar atau biasakan dari kecik.. tapi macam aku cakap tadi.. semua tu adalah normal tuk kanak2 seusia die yang mempunyai minat mendalam pada sesuatu.. dengan sikap die macam tu.. kite jugak belajar akan perkembangan sosiologi dalam bermain sera minat dan fokus anak dalam sesuatu perkara.. jangan sesekali kite larang...JANGAN.. hanya kerana kite takut kan rumah bersepah..atau takut anak hilang disiplin..kite mengawal sesuatu yang melibatkan perkembangan anak.. percaya lah semua ni adalah normal..tak de apa yang perlu dirisau kan kalau ia nya berlaku pada anak kita.. jangan risau dan menganggap semua ni adalah satu kenakalan anak.. kalau nak tau.. aku anggap apa yang qaleef buat ni adalah sesuatu yang sangat istimewa tuk perkembangan die.. aku bangga sebab die menunjukkan minat die yang mendalam pada satu bende yang akan membuatkan die lebih FOKUS... dalam erti kata lain.. die menunjuk kan pada aku [terutamanya] yang die boleh fokus pada sesutu yang dia sukai dalam masa yang sama die sedang belajar mengenai apa yang dia sedang fokus kan tersebut...dan pada aku dari pambacaan aku mengenai perkembangan kanak2.. ianya adalah sesuatu yang bagus..!!! so...takde sikit pon perasaan negatif yang timbul atas pekembangan qaleef yang satu ni..insyaa Allah.. asalkan kite tau macamane cara nya.. kite pasti dapat membantu die 'belajar' lebih lagi dari apa yang die suka...insyaa Allah...





20 comments:

Azziah Nawawi said...

bagus la tu aty. geram tu kadang2 ada la gak kan sebab obses nak bawak keluar sama. anak saya pun sama. tapi daripada dia obses nak tab, biarlah. biar dia berimaginasi. anak saya kuat sungguh imaginasi dia, nak tergelak tgk. but, biar je, part of learning jugak tu.

Lynda Che Lah said...

Aty,
Qoid pun obses ngan train..Thomas, Chuggington.. Masa 1st bday kek bentuk railway Thomas..Itu Ibu yg lebih..hehe..tp mmg ada set train Thomas..dr kecil smpi ke besar..beli extension railway lah..apalah..kdg2 kena pasang kat tgh ruang tamu bgi dia tgk...dah makin besar (4 tahun) ni..main game Thomas kat Ipad..masih suka train..klu beli mainan pun nak train gak..mcm rimas asyik beli benda sama..hehe..xpelah..menjana minda dia juga lihat benda bergerak..

Lynda Che Lah said...

Aty,
Qoid pun obses ngan train..Thomas, Chuggington.. Masa 1st bday kek bentuk railway Thomas..Itu Ibu yg lebih..hehe..tp mmg ada set train Thomas..dr kecil smpi ke besar..beli extension railway lah..apalah..kdg2 kena pasang kat tgh ruang tamu bgi dia tgk...dah makin besar (4 tahun) ni..main game Thomas kat Ipad..masih suka train..klu beli mainan pun nak train gak..mcm rimas asyik beli benda sama..hehe..xpelah..menjana minda dia juga lihat benda bergerak..

noorlizanasikin said...

sama jugak ngan adeeb.....tapi kereta....kalu beli dia tak suker beli yg satu2 tuh..dia suker beli yg rm10-15 kat tesco...yg banyak2 pastu kecik2....mandi????memang bawak jer....smp ada dah masuk dlm lubg bilik air..huhuhu.....biasalah aty...anak2....

Nurzakiah Hanum said...

assalamualaikum
singgah pagi
lama rasanya anum x blog walking
hari ini ada peluang anum singgah ya
keep in touch

Aeen said...

hahaha..obses sungguh qaleef dgn train yeh...sampai bawak ke tidur...heheh.

Liyana said...

nt besar sikit ok la kot :D

faiq pulak obses upin ipin.. kenal setiap watak. nasib baik mak nye pun layan sekali kahkah

ettyzukhair said...

haha same obses dgn ameer..tah brape jenis dr yg murah2 smpi yg mahal ade..aritu gi borong kat Mattel warehouse...beli skali ngn dia punya railway smpi sudah xassemble lg..main gerabak n kepala thomas je..hehe..tp berbaloi beli..sbb thn..

Sha Nikitasakura said...

Anak sy syifa plak pantang nmpk kreta..lori mulalah dia nak..tak bg kang melalak kt supermarket..malu org keliling dok pandang2..mcm kena dera..Tak padan dgn gurl.. mcm2 prangai anak2 kan..

eima said...

ni betui2 obses sampai peluk dlm tido .. hahhaa comey2 tertonggeng gitu

Nurul Aziz said...

obses sungguh ni. ayra cuma obses 2-3jam lepas beli je.. pastu memang dicampak-campak, tak peduli pun. hahaha.. berbulu je mak dia ni tengok.

Yana Ujang said...

gbr qaleef tertonngeng tidur dlm car tu buat aku gelak..hahaha adoii bijak sgt qaleef ni!! cubit tau la :p

so far ank aku xde obses dgn sesuatu menan smpi gini sekali..and yup aku setuju..better dia obses dgn menan dpd ipad/tab/hp...hihi~

Mummy Faeeq said...

comel Qaleef tgk train die pki spek beso tu..hehehe best la sis anak ade yg die obses kan..anak sy obses kat mak die je..nk kepit 24jam..haishhhh layan je la...hehehehe

Chekgu Azrine said...

alahai senang jugak ada benda yang buat dia ralik nak main kan??
anak akk aish langsung tak berapa minat sangat denga mainan..
jenuh jugak abh dia paksa main car la bas la..semua takde nya dia main lama..
alahai susah jugak tau

O'gosh Iskandar said...

anak ai pun pernah obses ngan train lama camtu gak...skang dia ikut musim..kejap car..kejap traktor...jap bas...nnt dia tukar angin la tu...huhu

Riana said...

'train berhantu'..agaggaaa...=D

Miss Mirror a.k.a Sam said...

Anak ai dulu pun kecik2 camtu... obses dgn kereta mainan. Gi mana2 mesti nak beli sampai berbakul, menghafal segala jenama kereta. Now dah besar dah mengurang dah..

antalya said...

seriously dia punya obses sampai gitu? tergelak sorang2 akak tgk gambo dia tido ngan kotak thomas tu k. chop! agak2 habit/perangai obses ni dia menurun dr saper kah? akak rasa mcm dr mak nye jer hihihihi

Suria Lekatlekitgurl said...

ni betul2 obses... anak saya nak kata obses sesuatu barang memang takde.. lagipun x ajar bawak barang ke apa ke bila keluar. Dia main apa je yg ada depan mata...

norlina jusoh said...

sama nga anak ina.. mmg obses sgt dgn train.. amzar panggil thomas. pantang tgk thomas mesti nak.. walaupn kat umah dan yg duk pegang kat tgn pun dah thomas.. ikutkan aje la.. kemana2 xtinggal thomas dia.. pasti nak angkut. hihihi