Saturday, June 07, 2014

pendapat peribadi :: mengenai pendidikan awal anak



tak boleh tidur...
kenapa tah..
jenuh gak pikir kot aku ada amik gula terlebih..
mengantuk sebenarnya..
tapi tak ley lena..
terlalu memikirkan sesuatu...??
mungkin kot...
selalu nya macam tu lah kan...

astaghfirullah..
banyak kan istighfar aty..
mungkin kene 'naik' 2-3 rakaat ni malam2..
kasi tenang hati.. 
serahkan hati tu bulat2 pada Nya...
insyaa Allah...Dia akan beri kan jalan...

2-3 menjak ni..
rasa blog 'kosong'...
kan..??
ko sebagai pembaca dapat rasa tak hagak2 nya..huhu...
terlalu banyak bende nak di kongsi..
terlalu banyak...
aku teringin nak share pasal perkembangan Qaleef tentang pasal membaca serta menghafaz tu..
kalau ko nak tau..qaleef memang dah boleh sikit2 [sebab masih tak boleh bercakap lancar] membaca fatihah..
dan..qaleef jugak dah kenal semua hurup dan nombor serta jawi..
alhamdulillah..
tapi kalau ikutkan..
sepatut nya lah kan..dari awal..bukan setakat hurup aku kenalkan pada qaleef..
tapi suku kata...macam aku buat sekarang..
sekarang lebih payah sebab setiap kad [flash card] aku tunjuk kan..
die akan menyebut hurup tu satu persatu instead of perkataan tu..
tapi tak apa.. aku tak bagi sebarang tekanan pon..
apa aku buat sebenarnya bukan lah nak membuktikan apa2..
tapi lebih pada nak mengasah otak qaleef sendiri..
iyerrr..bukan tuk orang lain..
bukan nak tunjuk anak sapa lebih hebat..
tapi semua tu adalah tuk diri die sendiri...
takde unsur paksaan atau memaksa diri tuk buat semua tu...
kite manfaat kan apa yang ada..
kebijaksanaan yang Allah bagi..
buat apa yang kite mampu..
jangan terlalu mimikirkan apa ko buat ni tuk masa akan datang..
kite nikmati setiap detik saat ni.. 
esok lusa tulat.. kite pikirkan lagi sesuatu yang lebih menarik dan bermanfaat..

jangan terlalu pikirkan apa orang lain pikir..
yeerrpp..pasal perkembangan anak ni..
cliche sangat pandangan2 orang kan..
tapi tak terlalu penting pon tuk kite pedulikan..
mentaliti orang yang sepatut nya berubah..
kite sepatut nya semakin maju..
bukan setakat duduk di satu tempat..
kekadang biler cakap2 bende macam ni..
orang tak boleh terima..
seringkali pasti akan di manipulasi kan..
bagi aku.. bukan orang yang cuba bagi pendidikan anak seawal boleh tu yang orang perlu bahan kan..
tapi orang yang tak nak membuka minda nya tuk menerima pendidikan awal pada anak tu yang patut di bagi pencerahan..
tapi sesetengah orang [tak semua]
terbalik pandangan nya..
orang bagi pendidikan awal anak..dikondem bagai nak rak..
bagi pendidikan awal pada anak..
di anggap macam melakukan kesalahan..
sekaligus meletakkan orang tersebut dalam keadaan serba salah..
hingga buat semua nya terhenti separuh jalan..

aku sikit pon tak nampak sebarang kekurangan kat mana biler kite bagi pendidikan awal pada anak2 kite sendiri..
biar lah otak budak tu berkembang cepat berganda2..
apa salah nya..tak rugi sikit pon bende2 ni..
jadi apa masalah nya ngan orang2 yang suka pandang rendah pada semua ni..
nak tau apa..??
mentaliti sendiri..
yang menanmpak kan tahap pemikiran sendiri..
yang masih tertutup dan letak di 'tempat' yang sama

cliche sangat kan...
"anak aku elok jer pegawai bank sekarang..tak de pon aku ajar semua tu masa kecik" -contoh-
pegawai bank tu dah rasa hebat sangat lah tu....-contoh-
hebat seseorang bukan pada pekerjaan nya..
bukan pada gaji nya..
tapi pada ilmu nya..
bukan setakat belajar ABC kat sekolah..
bukan setakat belajar tambah tolah darab bahagi masa masuk tadika..
tapi apa sahaja ilmu yang boleh menjana otak anak tu seawal yang boleh...
tak de sikit pon kesilapan kat situ sehingga orang boleh memperkotak-katik kan..
bukan untuk orang lain..
tapi untuk die sendiri...
kalau lah ko...atau aku sendiri mampu melihat 'otak' bayi secare telus..
pasti kite akan lebih tau macamane nak memanfaat kan...

cuba kite kaji selidik orang2 golongan ilmuan ulung bijak pandai..
apa rahsia mak ayah die..

aku pernah baca kisah ustaz Don [memandangkan die salah sorang ilmuwan yang aku kagumi]
aku copy paste share ngan korang sekali..

Satu perkongsian yang menarik dr Prof Dr Muhaya:

"Saya berkesempatan utk bertemu dgn ibu kepada seorang ilmuwan agama (ustaz Don) yang tersohor pada masa kini. Melihatkan kpd kebolehan anaknya dalam menyampaikan dakwah, maka saya bertanya kepada ibunya, apakah rahsia beliau dalam mendidik si anak? Jawab si ibu, sewaktu si anak (ustaz Don) dilahirkan, beliau telah mengambil keputusan utk berhenti kerja bagi menumpukan sepenuh perhatian beliau utk menyusukan anaknya selama genap 2 tahun. Selain itu, pada setiap malam, apabila mereka suami isteri dikejutkan si anak utk menyusu, suami beliau akan turut sama bangun. Suaminya akan menyediakan susu kepadanya utk minum sambil beliau menyusukan anaknya itu. Suaminya tak benarkan beliau menyusu sambil baring. Sebaliknya, suaminya akan menyediakan belakang badannya utk beliau bersandar menyusukan anak sambil duduk dan memastikan keselesaan semasa menyusu. Bayangkan bagaimana emosi si isteri apabli setiap malam dilayan sebegitu oleh si suami"




subhanallah...ko nampak tak apa yang nak disampaikan kat situ..
ko pikirkan lah pulak ustaz2 alim ulama seperti ustaz haron din contoh nya..
macamane pulak amalan mak ayah nya..

setiap amalan2 yang baik tu pasti akan memberi kesan yang baik..insyaa Allah..
terutamanya pada anak...
dan semua tu adalah bermula atas diri kite sendiri....
mak pak nya..dan sebagai penerima amanah...

aku tak nafikan..
aku jugak sering lalai..tak sempurna pon didikan aku pada qaleef..
tu baru sorang..tak tau biler anak 2-3-4 orang nanti..
apa yang aku buat sekarang..
bukan tuk buktikan pada sapa2...
tapi semua tu untuk qaleef sendiri..
dan mudah-mudahan mendatangkan kebaikan tuk aku dan jugak fared saat kiteorang dalam kubur nanti..
tu jer aku mahukan..
anak cerdik adalah anugerah...
kalau tak..takde lah kuar ayat -anak kecil seperti kain putih...kite yang mencorak kan nya-
dan dia adalah apa yang kite berikan...
baik kite beri... baik lah die akan jadi..
macam tu sebalik nya...

takde istilah TERLALU AWAL tuk mengajar anak apa2..
kite tak sedar..apa sahaja yang kite buat dalam kehidupan kite pon sebenarnya pendidikan awal tuk anak..
cube beza nya apa yang kite berikan dan ajar pada anak..
ajar anak membaca awal..kenal hurup..kenal warna..kenal warna..kenal nama sayur..nama buah..nama binatang..dan macam2 lagi...
tapi mungkin orang rasa biler kite bercerite mengenai kaedah2 satu2 pembelajaran..
contoh nya menggunakan flash card..
kite susah nak terima..
sedang kan bende2 tu semua takde apa2 pon..
sama jer ngan kaedah2 biasa orang lain guna..
mungkin ada orang ajar anak membaca melalui application hp/tab..
atau buku direct...
kaedah tu jer berbeza...matlamat tetap sama..
iaitu nak anak pandai..
jadi..apa masalah nya kalau kite beri pendidikan pada anak ngan cara berbeza..

secare direct..
aku ajar anak aku membaca melalui kaedah flash card..
contoh sekarang..suku kata bahasa...
sebab aku rase cara tu mudah..tak amik masa lama..
dan sangat berkesan...tuk qaleef terutamanya..
tapi orang lain yang tengok cara tu..
rasa tak sesuai atau membosan kan..
tu mata orang dewasa 'cliche' yang pandang dan rasa..
tapi aku ok..qaleef ok..dan dapat apa yang aku ajarkan..
jadi..tak timbul masalah pon kat situ kan..
mungkin jugak sebenarnya sebab kite 'berkongsi'..
kalau orang tak tau cara tersebut..aku tak pernah bercerite langsung...
alih2 tau anak aku boleh kenal semua tu..
mesti orang akan kagum dan rasa anak aku terlebih bijak kan..
tapi biler bende2 tu dieksploitasi kan..
dikongsi bersama.. kite di kecam 'zalim' sebab konon2..anak kecik lagi tuk semua tu...
see...ko nampak tak permainan kat situ..

okeh.. kalau aku cakap..anak aku dah mula mengahafaz surah..
tak guna flash card pon..
apa jawapan2 'cliche' tu tuk semua tu..??
nak cakap kite menzalimi anak kite sebab 'pakse die belajar' ??

caranya mudah... aku hanya bacakan [contoh alfatihah] seberapa banyak sampai qaleef tertido setiap malam..
atau biasakan pendengaran die dengan bacaan2 seperti tu pada dia..
sama konsep ngan dzikir ko biasa buat nak tidorkan anak..
sambil ayun buaian..atau sambil tepuk montot anak..
sambil tu mulut berdzikir tak henti2 sampai anak tidur..
dan kesudahan nya..satu masa..anak pandai berdzikir sama seperti apa yang kite biasa buat tuk dia..

apa yang aku nak sampaikan kat sini adalah..
ilmu tu.. jangan tunggu ia datang..
jangan sia2 kan waktu.. kite sendiri tak tak tau tah esok lusa kite masih di beri kederat atau panjang umur untuk 'membentuk' anak kite tu sendiri mengikut apa yang kite mahukan..
jangan harapkan orang lain..
sebab tu anak tu di kate kan sebagai amanah pada kite..
kite corak kan die..beri ilmu dari diri kite sendiri sebelum kite serahkan pada orang lain yang 
lebih bijak pandai..-bila sampai masanya-
takde istilah terlalu awal..
kalau kite suka nak ajar anak kite membaca awal contoh nya..
kite buat jer tuk diri kite dan anak tu..
jangan pikir kan orang lain nak terima atau tak nak..
pertahan kan apa kite rasa betul..
macam orang lain jugak pertahan kan ape derang rasa terbaik tuk anak derang..
sama macam kite jugak..tak yah nak takut sangat..
kite bukan nak musnahkan anak kite..
kite nak bagi sesuatu yang baik..
jadi..kenapa harus kite takut...

ajar anak kite apa yang kite suka..
kalau rasa kite nak ajar anak mengenai warna atau bentuk atau apa sahaja seawal setahun..
just do-it.. 
kalau die bosan ngan sesuatu yang kite beri..
tukar care lain..tukar ngan perkara lain..
jangan putus asa..dan jangan berhenti...
jangan pedulikan orang lain cakap -masih awal- atau -nanti anak masuk sekolah bosan- atau -kesian kat anak-
ilmu tak akan habes..!! tak akan berhenti..
takde awal nya..dan tak ade akhirnya..
buat semua tu kerana Allah..untuk anak tu sendiri..
semua tu akan menjana minda anak tu sendiri..
akalu betul cara nya..insyaa Allah akan datang hasil yang membawa manfaat..

yang penting tepuk dada..tanya diri kite sendiri..
tanya akal kite..tanya ilmu kite..


notatanganAty :: aku jugak masih lagi mencari ilmu..untuk memberikan ilmu..insyaa Allah...



8 comments:

Chekgu Azrine said...

Kagum akk dgn aty..
Sbb akk pun xckupbkuat nk bt cmtu..
Tula..ilmu ni kalau blh kita bg seawal2nya umut kanak2 sbb sng nk serap..
Samala mcm kaedah didik ank..melentur buluh biar dr rebungnya..

orangbiasa said...

seronok baca luahan hati Aty...betul aty...tapi sy terbalik. berdepan dgn kwn2 yang selalu push hantar ank ke playschool sbb mereka hantar ank utk pandai itu ini...sy malas nak berlawan kata sbb sy pk sy ibu wpun hanya duduk di rumah ilmu tu tetap akn diajar tidak semata-mata ilmu utk pandai utk kenal abc 123 semua...kita juga nak ajar anak berdikari, tahu urus diri berdisiplin, pandai hormat org tua. Saya jenis tak nak push anak utk belajar kenal huruf nombor cuma sy sediakan peralatannya seperti video utk die tgk dan dengar, buku mewarna kartun atau gambar. bila datang minatnya sy sama2 ketika itu bercerita atau bg tahu apa mende tu kalo die tak minat sy biarkan..sy lebih tekankan ajar ank urus dirinya, tahu mengemas tahu apa yang tak boleh dibuat apa yang perlu dibuat. pendek kata pembentukan sahsiah diri itu sy lebihkan tekankan di samping kami mak ayah pun tak boleh buat perkara yag tak patut dibuat di depan anak takut jadi ikutan. biasa kan dengar org tua kata pandai anak itu seiring dengan peribadinya...pandai sahaja tak ke mana jika sahsiah dirinya tidak terbentuk dengan baik. saya memang setuju dengan aty....ilmu itu memang luas dan terpulang pada parents untuk mulakan cara bagaimana dalam membentuk anknya...kita ikut apa yang bagus dan jangan senang nak hakimi usaha parents lain. masing2 ada sebab kenapa org tu anta ank ke school tp ank org ni tak anta ank die kt school...ada parent suka buat homeschooling ada parent suka anta anak ke school. jadi jangan condemn sesama parents...sangat tidak bertamadun hakimi parents sebegitu...

maaf aty jika terlalu panjang komen saya :)

Duniaku Duniamu jua said...

Assalamualaikum...aty..setuju sangat2...pndpt aty...moga ramai lagi ibu2 berpandangan begitu.dizaman serba canggih ini, ibu2 terbaik berilah pendidikan buat anak seawal dalam perut lagi...InsyaAllah byk manfaatnyer.Sy sndiri..sntiasa ingin lakukn, namun kekangan masa sy sbg isteri,ibu,pelajar dan pekerja..membataskn usaha yg ingin dilakukn...pepun..yg trmampu sy lakukn dedahkn mereka dgn video pembelajaran dan menghantar anak ke sekolah seawal usia 2 thn 6 bln...mmg mndpt kritikn...org2 yg tidak trbuka minda...mmbuatkn kite rase brsalah...namun,,bila melihat prkembangn anak yg boleh membaca ,mghafaz surah n bgtu seronok..dgn buku mathnyer...seawal 3 tahun...sy yakin inilah yg sikecil perlukn utk survive abad ke 21. InsyaAllah..if ader rzeki dpt anak lg, sy mahu mengajar baby dengan Al Quran terlebih dahulu. InsyaAllah.

MisZ FyZa said...

I skang da mls nk dgr ape org ckp..kt buat utk anak kt..ade org mmg suke mengkritik n menghakimi org lain..pd i sbenanye mayb die xmampu buat mcm kt..jd 2 yg die ckp mcm2..i suke share ape yg i wat kat nayli,tp if ade yg meluat atau ape..tiade paksaan utk mereka mengikuti ape yg kt wat..just let it go..pd i,kt ptt respect ape shj yg parents lain buat..sbn kt tau ape yg terbaik utk anak kt kn...

Sha Nikitasakura said...

Aty..terima kasih sebab berkongsi ilmu..Banyak yg sy blajar drpd Aty, drpd breastfeeding smpi la ni ank dh dekat 2 thn sy msih jdkn blog Aty sbg sumber rujukan utk sy. Flash card tu pun slh satu cara yg sy guna utk ank sy. Alhamdulillah..waktu Syifa 1thn 6 bulan dia dh kenal huruf, dan skrg 1thn 10bln dh blh sebut ABC dn nombor kt flashcard. Abjad jawi bru nk mula..stakat ini bru kenal smpi huruf jim..xpe..pelan2..bak kata Aty lain ank lain kekdahnyer.. Mugkin agak lewat sy dedahkn dia dgn flashcard, tp alhamdulillah..sgt happy bila nmpk hasilnya. Teruskan Aty dgn perkongsian ilmu yg bermanafaat..Smg Aty dirahmati Allha selalu..

Ummu Hanan said...

Salam perkenalan..^_^

Yup betul saya sangat setuju.. Takde had usia minima untuk mula mendidik anak2.. Seawal mungkin dari kandungan sebaiknya.. Sy pernah meniaga brgn pembelajaran kanak2 Persoalan yg biasa dilontarkan ibubapa "Boleh ke umur sekian2 ni dh bg".. Jwpn sy, mulakanlah didikan buat anak seawal yg mungkin, tak semestinya perlu tunggu mereka pndai berkata2 dan sebagainya..^_^ Lg awal, lg fresh otak anak2 dpt serap..

Asma said...

education tak semestinya formal, sambil jalan ke duduk2 borak pun boleh. Selit2 mana2 ada ruang tu.Paling baik sebenarnya masa baby lagi. U have done a good job for ur son.

Suffiah zee said...

I likeee..s.tujukkk ngan opinion aty....