Wednesday, June 18, 2014

anak kite dah ready tuk 'bercerai lampin' ??



qaleef pakai diapers jenis drypers..
tapi semua aku panggil pampers..
beli petpet pon aku panggil pampers..
naseb baik laki aku tak konpius biler aku soh beli 'pampers' anak

sebab laki aku pon panggil diapers tu pampers jugak...ngehngehngeh..

sayang..pampers anak dah habes..

suami :: nak beli pampers apa..??

beli lah pampers DRYPERS atau HUGGIES 

ko tengok..ko tengok..
dah pampers...tanya jenama lagi...

tapi memang cegitu lah kiteorang laki bini..
panggil diapers tu pampers..
sedang kan pampers tu satu jenama diapers gak kan..

berbalik cerite anak yang di pisahkan lampin...
kalau ikutkan..aku tak pasti biler umur yang sesuai..
orang kata dua tahun tu dah sdang elok dah tu..
aku cube gak nak praktis2 qaleef..
tapi tak cukup gigih kot..kahkahkah...
mak ko yang pemalas...
umah aku banyak carpet oooii..!!
gigih tak gigih lah aku nak mencuci nya nanti kan....

abes tu macamane ko ni aty...

sigh..

ketuk kepala sendiri..

aku google info..carik acaner cara nya nak ceraikan lampin anak ni..
terjumpa pasal tanda2 nya pulak..
samada anak ko tu dah ready ker belum..
ko jangan tanya die..
sebab die tak paham maksud ko kalau ko buat ayat.."anak..dah ready nak bercerai lampin ??"
giteeww ko aty buat ayat matured sangat kan..hahaha..
biasanya kite sebagai mak memang akan alert pasal tanda2 ni..
kalau ikutkan..aku pon dah banyak kali cakap ngan laki aku 
start dari qaleef setahun lebih...
yang qaleef dah macam ready jer kalau kite nak mulakan tuk die potty training..
tapi..sampai ke sudah tak buat2....
dan rasa macam masih awal....

krik krik krik...


hahahaha...dasar sangat ko aty...

ni aku nak share ngan ko..
tanda2 yang aku baca yang anak dah ready..


:: tanda pertama - Adakah anak sering menanggal kan lampin atau tidak selesa memakai lampin


iyeeerr...
qaleef sekarang suka sangat tanggal kan seluar dan pampers sendiri..!!
menyampah tau...
suka nau dak tu betelanjang bolat..
berangin je gamak nya..kahkahkah...
tapi memang aku tak kasi ar kan..
takut dah berangin tu..sejuk2 kang terkencing kat mana2 aku tak perasan..
so..satu umah aku mengejar dak tu nak pakai kan balik...ggrrrrr...

teringat satu cerite minggu lepas..
time2 aku ngah solat isya'..
tetibe dengar qaleef bukak plaster pampers die tu..
ahh ko..sudaaahh..
aku dah nak masuk rakaat ke tiga masa tu..
tak cukup dengan risau pasal tu..
terbau sekali qaleef 'yak'... aarrggghhh..!!!
aku dah mula nebes..solat dah tak khuyu'..
ekor mata dah perati mana dak tu pergi dan buat..
satu hal.. aku risau qaleef terus naik katil...peerrgghh..
dapat bayangkan tak..
laki aku pulak tak ada masa tu...
gi out station seminggu last week..
nak berhenti solat dah masuk rakaat ketiga..

aku cuak gila bai..
nampak die kehulu kilir dengan montot belemuih...
qaleef boleh pulak datang duduk kat sejadah die [sejadah kecik] 
biasa time aku solat..akan bentang sebelah sejadah aku jugak..
aku berdoa dalam hati die tak datang peluk aku..-selalu die buat macam tu-
tak habes nebes.. die bangun..
aku boleh perasan najis mughallazoh tu melekeat kat sejadah die...!!!
lepas tu die gi dok kat tepi2 katil..tapi tak nampak die buat apa..
lepas solat..tak sempat doa...terus aku tengok die bergolek2 kat carpet depan katil aku..
huwaaaaaa...!!! mak ko terus naik hantu...!!!
tanya die kenapa die tanggal kan seluar pampers dia sendiri..
sedu-sedan anak aku tak paham apa mak  nya mengamuk...-sebab esok lusa tulat nya die masih soka2 hati tanggal pampers dia lagi-
alaaa drama jer qaleef tu..bukan aku sebat pon..
walaupon muka aku masa tu dah macam kene sampuk...kahkahkah..
aku cume lepuk 2 kali montot qaleef dalam bilik air..
sakit lah kot..bagi pengajaran sikit..alaaa..sikit jer teewww...
bukan mak ko dera pon..
tapi die punya drama malam tu...mengada lebih..
sedangkan sendiri punya salah....puuffftt...

bukan salah qaleef sepenuh nya pon..

tapi salah mak nya sebab dah nampak tanda2 tu tapi masih tak buat2 lagi potty train tuk dia...

tapi geram ooiii part qalef bukak pampers dia malam tu...
tak pasal2 aku mengemop bilik basuh carpet sejadah semua malam2 buta..
sorang2 pulak tu sebab laki takde..sobsob..


:: tanda kedua - adakah anak tahu bila ingin membuang air besar atau kecil dan memberitahu mak nya ?

ni lagi satu..

kalau ikut kan qaleef..aku rasa sejak dari setahun lebih lagi.
biler die tau biler die buang air besar..die akan sembut 'yak'
jadi..die dah mula bagitau kiteorang bile die nak buang air besar..
mungkin sebab die rasa perut die memulas2 kot... hahaha..
setiap kali pon..
die akan cakap banyak2 kali - "yak" "yak" "yak" berjikir sampai lah salah sorang kiteorang tengok pampers dia..
dan biasanya.. awal2..memang tak ada..
kire tak yak lagi.. 
tapi lepas 2-3 detik tengok die dah 'yak'..
so aku perasan..qaleef memang tau yang die nak buang air besar..
tu aku rasa die dah kene mula potty training tu..
kalau die cakap 'yak' tu..sempat lah aku nak kejar bawak die gi toilet kan...

tapi masih jugak tak buat...

lempang diri sendiri...


cuma part buang air kecik tu jer..
ada gak ar 5-6 kali ajar die kencing dalam bilik air..
soh duduk dan soh kencing...
biasanya sebelum mandi..
atau biler bangun tidur..
buat gitu2...asal kan teringat...

aku teringat dulu...
rasa masa qaleef dalam stahun lebih macam tu..
qaleef hanya akan buang air besar..dalam bilik air bila aku bukak kan pampers die nak mandi..
macam otomatik jer...

selalu update kat laki aku kerja "sayang...anak berak dalam bilik air"
tu pon ko nak update ke aty ooii..
harusss laaaaa......
kang laki tak tau perkembangan anak pulak kan..
ececeh ko.. sedangkan memang jenis bangsa semua bende nak bagitau...kahkahkah..

dan jawapan laki aku biler aku update anak berak merata dalam bilik air...mesti "kesian qaleef"

kesian qaleef..??!!

huh....

aku tak paham..

kenapa nak kesian qaleef...
biler aku tanya laki aku...

dia cakap..sebab anak berak berterabur...
macam tak terbela..takde orang urus.....


krik krik krik.....


eeerrrr.....

aku ngadap anak 24/7 bai...

sepatut nya kesian kat mama lah kan..
sebab... walaupon qalef berak tu dalam bilik air...
tapi berterabur kat lantai..
aku yang mengutip dan menyental najis mughallazah tu melekat2 kat tiler tu ooii..!!!
kalau siram2 merebak2 satu bilik air..
tu aku kutip jer....huwaaarrrrgggghhhh...
begitu lah nasib mak2 kan...
dah besar...anak tak nak dengan cakap tu tetibe kuar tajuk drama duri dihati bonda tu..
hahahaha...giteeww ko aty....


:: tanda ketiga - adakah anak anda sedar yang dia telah membuang air besar atau kecil walaupon sedang memakai lampin dan dia akan bagitau kite..??

qaleef ada semua tanda2 tu hokeh...
memang dah sampai masa nya lah nak potty training qaleef..

okeh..pesanan tuk abah :: minggu ni kite gi cari beli potty comel2 tuk qaleef keh...

supplier aku ada jual yang siap muzik bagai tu..
tujuan..nak bagi anak seronok..
ko kalau ada lagu2 bagai..mau anak aku tu nanti siap 'menguli' dalam tu kang..puuffftt....
harga sampai seratus lebih..giler ko mahal...!!
memang TAK ar aku nak beli..
nak pakai nya sekejap jer kot..
pastu...bende2 tu bukak boleh jual pre-loved items kan..
geli orang bai...walaupon ko kate ko cuci dngan 10 botol clorox pon..hahahaha...



start minggu depan dah boleh mula kot..
since aku rasa.. boleh disiplin kan qaleef..rasanya lah...kot...agagaga..
gigih aty...gigiiiihhh.......
nanti lepas2 kot dah berjaya..baru aku share acaner care pulak eh...
ada aku baca cara2 nya..
banyaaaaakk...kene try n error mengikut kesesuaian dan kesediaan qaleef tu..
tak tau lah berapa lama ni...
risau pon ada gak..
awal sangat ker...??
tapi kalau ikut tanda2 yang aku baca..macam dah boleh mula dah ni..
cuba dulu kan..
tak cuba..tak tau....
sama macam konsep masa ajar qaleef pisah susu badan tuuuu...
tak terpaksa..memang tak gigih buat...
bile sampai masa...tak ar susah sangat pon sebenarnya..
sebulan qaleef dah boleh terima semua..tanpa sebarang drama lagi..
eerr..boleh ker samakan ngan konsep ngajar anak potty training ni...??
hahahaha...buat jer lah dulu..... nanti baru boleh cerite lebih kaaaann...
citer banyak sekarang tak guna..
mlain ko buat dulu..

okeh okeh..baiiiikkkk......








-gambar tak ada kene mengena dengan berak merata atau kencing dalam pampers-



notatanganAty :: share ngan aku anak2 korang mula 'pisah lampin' masa umur berapa..?? share sekali care2 korang eh....

















IKLAN


dah tengok dan order telekung tuk Ramadhan dan raya yang cantik2..??


100% cotton silk yang sejuk dan matrial kain gred kualiti [made in Indonesia]
boleh bawak travel jugak sebab ada carry bag yang comel
dengan 6 warna lembut yang menarik..!!

berminat boleh wassap/sms :: 019-2085089
atau email :: nurha_abdul82@yahoo.com





26 comments:

Chekgu Azrine said...

macam akk anak2 akk pun awal cerai pampers tp aish ni tak tahula aty..akk suka anak akk cepat2 cerai pampers so that tak payah pakai pampers dah..jimat kat situ kan..but malam still kena pakaila kan

Nurzakiah Hanum said...

baik sangat dia ek

careno said...

Anak aku dah masuk 3 tahun masih tak cerai diapers lagi... dah beberapa kali try... susahnya basah karpet... biasenyer die akan bg tau 1 saat sblm die kencing... dah tu mane sempat nak heret die masuk toilet... cume ade skali tu jer die bg tau 10 saat sblm nak kencing... so, sempat la bawak ke toilet... bab yak plak biasenyer die akan bg tau masa tgh teran... hahahhaa... dan kadang2 aku prasan die br nak meneran aku dah bwk ke toilet... guna potty die tu... tp slalunyer bile die dok kat situ die x jadi berak.. terbantut gamaknya... hahaha...

achiek anis said...

daku dh try jugak kak tp tak berjaya lagi sebab airis xmo duduk dekat bowl potty dia tu...nak berak je mesti nak berdiri...confius mami ni ha...klu kita dekat langsung tak jadi berak....aduyai pun...klu suh kencing laju2 lari g belakang langsir...apakah....huhu

mOoN IzzaN said...

aisya nak masuk 2 tahun dah next week tapi xde tanda2 tu lagi.. bila tanya dia yak ke,, dia jawab tak sedangkan dah semerbak bau yak dia.. huhuhu...

Lynda Che Lah said...

Aty,
Qoid Rafif dr umur 2thn lebih di potty train kan..permulaan mmg payah..x ckp apa ngan dia..cuma tak pakaikan dia pampers..cukup ms tanya dia nak kencing tak. pastu belikan dia spender kartun-kartun..suh dia pilih..so..lepas tu bg dia pakai spender pula..so..mmg skrg umur 4 tahun dah tak free diapers..
cuma dia kalau yak nak pakai pampers sebab dia geli nak yak dlm bilik air..mungkin dh besar sikit lagi suh dia yak dlm bilik air..
tp syukur tak pernah pula dia kencing merata dlm rumah..

Suffiah zee said...

aty...saya pon dahlia start ms anak sy umur 2 thn 9 bln...Ms tu public holiday berderett sy pon dptlaa cuti 1 minggu...tp kan...seminggu tu mmg ok laaa...dia akn bgtau dia nak kencing 1 kali je terkantoiii dia terkencing atas lantai...d 1 x je dia bg tau dia nak berak...lps semiggu tu msk blik school....1 minggu ok gak dia akn bg tau teacher dia nak kencing..dlm ms seminggu tu sy perasan anak sy setiap kali balk umah akn suh sy pakaikan dia pampers d dia akn berak dlm pampers...if not mmg dia takkan berak...Najis dia pon jd keras d hitam...Perghhhh sy dah gisau...dia ni tahan berak ni..terus sy stoplaa potty train tu hinggalaa hari ni ( anak sy dah pon 3 tahun 3 bln...Uwaaaa.....BUNTUUUU....

..kakNaim.. said...

Assalammualaikum Puan Aty, anak saya cerai lampin masa umur 2 tahun..sebab dia ni mulut petah..senang nak ajar..tp saya ni ibu yang garang so anak cm takut la..dengan bantuan mak saya seminggu je practice..lepas tu dah pandai..ada jugakla tercicir najis tu tapi lama2 ok..tapi puan kalau rasa Qaleef mampu teruskan jela usaha..memang payah Puan tapi lama-lama dia akan pandai sendiri..terima kasih.

shima said...

Lg sng klu bdk dh retiberckp sbnrnya.ank yg kedua dlm sethn tgh dh trsin.bila masuk toilet shee shee.
Nk cuba train try hujung minggu dlm sejam ke.setiap 2-5 min bwk dia ke toilet wlaupun x kencing.
Dh ok tu baru dlm tiap hari.tp ni utk yg bekerja lah.

Azziah Nawawi said...

anak dah 3 tahun and nak dpt adik. nak ajar potty train, tapi mak tak xcukup gigih lagi sebab tak larat.. huhu

Azanna Radzuan said...

hahaha..tergelak bc cerita yg qaleef bukak pampers yak atas karpet mse kak aty solat.. tgh tebayang..
adam pun pnh cmtu.. xtau nak mrh ke nak gelak.. hihi..
qaleef dah bole stat potty training tu.. gud luck kak aty..

Ayu azmir said...

Da jadi big boy kan...

Mama Vogue said...

anakku dah masuk 4 tahun ni, masih nak pakai pampers la aty..huwaa..

bila ku cakap, hakim hari ni takyah pakai pampers ehh selamba je dia jawab 'ala mama, hakim takmo gi toilet'..

pening mak dia ni!

Nurulhuda Abdul Latip said...

Anak sulung saya, lelaki pisah pampers lambat dalam 4 tahun lebih kot itupun on off sebab tak yakin..Sebenarnya pihak taska dan pengasuh dah latih dari awal tapi sebab kita jadik mak yang malas ni tak latih kat rumah huhu..Tapi lama2 dia ok sendiri..Anak kedua ppuan dalam 3 tahun kot dah pisah..Saya rasa semua lambat sebab jadik mak yang tak gigih nak melatih tapi alhamdulillah diaorang takde pulak berak dan kencing merata, maybe pihak taska tegas kot latih diaorang dari awal..tapi kita yang jadik mak ni sebab malas nak buat kerja lebih tu yang lebih suka pakaikan pampers huhu..In sya allah aty mesti boleh kan..good luck!

Masya said...

anak kt pisah bila dah takda size pampers yg sesuai hahaha .. lg harukan masa tu dah umur 3 tahun jgklah sampai kena cr pampers size xxl .. lepas u bdn jenis berisi dan mudah melecet anak pun macam xmoo pakai pampers.. nak tak nak kena jgk ajar .. sdhnya ajar jgk memula kat rumah .. siap amik cuti lg dan saya mulakan waktu siang sahaja.. malam mesti pakai, lps tu ajar rumah pengasuh pulak... alhamdulillah umur 4 tahun dah tak pakai .. tp lg elok kalau ajar lg awalkan sebab qaleef pun dah pandai bukak pampers sendiri.

noorlizanasikin said...

assalam aty...samalah kiter.....

MamaAliya said...

kita pun tengah potty train anak sekarang ni. awal-awal memang mencabar gile. puas mengemop lantai. sekarang dah nampak sedikit improvement.cuma mak kene berjiwa kental untuk meneruskan cabaran.hihii.semoga berjaya aty!

Nurul Aziz said...

time siang tak berpampers masa 1tahun11bulan.
time malam tak berpampers baru lagi.. baru konpiden.. 2tahun4bulan.

time jalan-jalan? masih pakai sebab kang tibe2 dia sebut nak kencing, malas nak terhegeh2 carik toilet. kehkehkeh..


cara, bawak g toilet memula dalam 10minit, pastu dah lama2 sikit 30minit, pastu pandai2 ikut naluri mak2 kita ni.


pasal berak lak, sejak umur setahun++ memang berak dalam bilik air.. kalau suruh berak dalam pampers, esok pun belum tentu dia nak berak, sanggup tahan.

camtu jela caranya..

dah boleh dah qaleef ni.. qaleef dah big boy kan.. :)

Mar Mansor said...

nice sharing aty..thanks..
kalo tgk ank sendri,no.3 bab iyak dia sedar tp bab kencing tak dapat nk agak..sedap je dia cusss..

Mariyam Nabella Ishak said...

si Yaya da 2thn 5 bln msih lg pkai pampers..mami nye ni dok pk dlm otak bila la yaya ni nak pampersless..?hahahha..lagi satu dia xbole nak bezakn kentut ngn yak..kentut pun yak..yak pun kentut..hahahah...

Sumayyah Ahmad Hafiz Al-Arshadiy said...

Share sekadar bercerita je ni. Tak membantu pun...huhu. Saya start potty train Imtinan umur 2tahun 5bulan. Nmpk dia ready. Dah pandai cakap,dah blh bagitau, dah paham kencing berak semua kat mana. Mula2 dia seronok, sbb kitorg pun bertepuk tgn bagai bila dia membuang kat toilet. 5-7 hari bertahan. Tiba2 satu hari tu dia kencing kt hall. Slow talk tny kenapa dia taknak jwb. Siap adik dia duk main tepuk2 kencing dia. Waktu tu sy tgh masak. Huhu.. Esoknye dia berak pulak kat hall. Slow talk dgn dia tanya kenapa last2 dia cakap dia penat bila nak kencing / berak kena lari-lari pegi toilet. Dia taknak dah mcm tu. Dia mintak nak on diapers balik. Huhu. Sampai sekarang 2thn 9bulan still pki pampers lg.. Frust+sedih, tak tau silapnye kt mana sampai dia blh rasa penat.

Adha dan Farizal said...

anak sy yg sulung start free diaper umo 2thn 8bln. dia mmg petah bcakap dan agak matang so sekali je ajar terus pandai ke toilet sendiri. tdo malam pun x pernah terbabas, dia terasa nk kencing dia bangun sendiri ke toilet (kami mmg biarkan lampu toilet sentiasa terpasang waktu malam).

anak no 2 lambat sikit. umo 3thn lebih br x pakai diaper. tp sampai skrg (umo 4thn lebih) kadang2 terbabas waktu malam. mula2 dulu payah juga nk ajar dia guna tandas duduk (sbb rumah kami xde tandas cangkung) sbb dia xnak duduk atas tu, mcm2 alasan katanya nk jatuh la (walaupun diletak alas duduk utk kanak2 tu), x sampai la etc. tp alhamdulilah skrg dh ok.

lain anak, lain peelnya. so kena cuba mcm2 cara utk kasi berjaya. kalo dpt mcm anak sulung sy tu alahai.. senang betol :)

izyan zulkiply said...

, hr tu ade train fateh potty train, umur setahun lbh, tp dia suka main2 kan ibu dia, kata nk berak, cpt2 lari bawk g bilik air rupanya dia bg kentut je kat kita

Rahayu Abdul Rashid said...

Anak2 akak umur 2 thn dah cerai lampin. Tp waktu tidur tetap pakai sampai umur 4 thn (dania). Mcm hariz luarbiasa banyak! Masa nak ber*k wajib pakai pampers! Sebab dia takut tgk najis dia tu.. huwargghh sabor jer la. Dia sanggup tahan kalau mamanya x pakaikan pampers. Kena beli pampers murah khusus utk dia buang air besar. Amboi kaya bapak ko kan. Tapi bbrp bulan ni akak dah bijal byk. Nak jimat punya psl dan sedeh tgk pampers baru dipakai semata utk ber*ak. Aku simpan pampers yg dia tidur malam yg cuma ada air kencing ajer utk pakai masa dia nk ber*k. Jimat ok hahaha.

Nak ajar anak bercerai pampers kena sabar. Mmg dia akan tersasar bbrp kali... malah berpuluh kali.. tgk pada budak. Kita kena sabar dan tabah sambil lap airmata hehehe. Sbb kalau kita marah atau pukul dia.. takut dia trauma dan tak confident nak buang air.

Kena kerap tanya. Lagi2 kalau dia minum banyak susu atau air.. juga jika pasang aircond atau hujan. Kita yg kena sabar. Ewah bukan main hahaha.

Semoga bermanfaat.

Kapasutera said...

Hai tuan rumah,
memang seronok sangat bila anak dah berhenti lampin.. rasa macam jimat sangat.. (troli pun tak penuh kalau gi shopping)

kos lampin tiap bulan boleh divert ke baju mama..kan?

penggunaan pelapik kalis air sangat membantu proses anak-anak saya bercerai lampin sepenuhnya..

https://www.facebook.com/cadarkalisair

Kapasutera said...

Hai tuan rumah,
memang seronok sangat bila anak dah berhenti lampin.. rasa macam jimat sangat.. (troli pun tak penuh kalau gi shopping)

kos lampin tiap bulan boleh divert ke baju mama..kan?

penggunaan pelapik kalis air sangat membantu proses anak-anak saya bercerai lampin sepenuhnya..

https://www.facebook.com/cadarkalisair