Friday, June 13, 2014

idea meja makan idamanan aku



dah lama tak cerita pasal rumah..pasal deko2..kaaan...
so rini hari jumaat.. ..jom rileks2 cuci mata pasal cerite ruang makan aku..
sebenarnya nak cerite lebih pada meja makan..




meja makan ni..
aku beli sebulan-2 sebelum kawen..
masa tu kitorang baru dapat umah sewa sebagai persediaan lepas kawen..
hampir atau lebih kurang dah 4 tahun..
masa beli tu pon bajet kurang sebab nak kawen kan..
so dapat ni pon dah syukur...murah jer tu....
ni dah nak 4 tahun.. dah longgau2 dah kerusi tu.. 
aku risau gak ar kot patah biler tetamu duduk...pheeww...

kalau ikutkan..dah lamaaaa sangat rasa nak tukar set meja makan ni..
masa nak masuk umah ni..
aku dah memang bajet nak beli baru dah..
yang lebih besar...
beranagan nak set 8 atau 10 tempat duduk..
berangan ko..
tak sedar ruang tu kecik..
set 6 kerusi tu pon ngam2 jer...lagi mau berangan 10 kerusi ko...hahaha..

sebab tu lah aku tak beli lagi...
kalau ada yang tau..pernah ingat aku dah cerite dulu...
aku ada perancangan kat ruang2 dalam umah ni..
since kiteorang plan nak tambah belakang dapur -yang masih tak cukup2 lagi bajet nya-
aku plan biler ruang dapur asal tu di alih kan bahagian belakang yang di tambah..
jadi..dapur asal tu boleh lah di buat dining area..
besar sikit dan lebih terlindung..
tu pasal aku ritu buat divider tak tutup habes..
sebab ruang tu akan di buat dinning hall kan..
dan ruang dining sekarang ni aku akan buat ruang santai tengok tivi..
jadi ruang tamu yang ada sofa tu tak akan terganggu dengan tv nanti..
tak de lah kotor sopa aku kan..hahaha...tu sebenarnya ko kan....ngeeee...
plan ni memang dah lama..dari awal pindah aku memang merancang tuk semua ni..
cume selagi dapur belakang tak di extend..selagi tu smua nya terpaksa hold dulu..
termasuk kitchen cabinet..
kalau ikutkan..biler time2 meroyan mengemas dapur tak tau mana barang nak letak..
memang laki aku tu jam2 tu soh aku gi tempah kitchen cabinet..
tapi.. aku bertahan lagi..
aku tak nak nanti..target aku tuk extend belakang akan terbantut..
dan lagi membazir dah buat2 nanti nak pecah lagi kan..
ruang dapur tu pulak aku tak nak jadikan ruang terhad kalau ada KC nanti..
aku ada idea dekorasi susun letak aku sendiri..
dan lagi.. dah kate konon berangan nak meja makan 10 tempat duduk kan..
semua tu perancangan jangkamasa panjang..insyaa Allah..
semoge dipermudah kan..
tu gigih kumpul duit lebih sikit..
tak nak lah berhutang2..
kang mati tak sempat bayar hutang kan..hutang reta donia pulak tu..agagaga..
tak per lah lambat sikit..
masih tak terdesak lagi..
walaupon kekadang stress sebab ruang storan terhad dan barang sentiasa bertambah memandang kan tak de proper built in kitchen cabinet..
tapi..tak per..masih boleh bertabah...
aku tak nak buat sebab terdesak nanti tak puas hati aku sendiri..
biar amik masa..asalkan mengikut seperti apa yang aku nak kan..

ok..panjang penjelasan aku jemah ooii..
sebenarnya nak ko cuci2 mata tengok meja makan idaman kalbu hati aku ni jer..mihmihmih...

macam sopa..aku pon ada kriteria2 tuk meja makan aku nak kali ni..
satu perkara.. aku nak meja makan yang BESAR..!!
ikut pengalaman aku..
meja makan sekarang ni terlampau kecik..
tak yah cakap nak jemput keluarga datang lah..
kalau aku buat nasik lemak tuk 2-3 orang tetamu pon dah penuh meja tu..
nak letak cawan pon dok celah2 jer takut tersiku..
yer lah..nasik lemah kat ada set nya..ngan kacang..ngan timun bagai..ngan ikan bilis nya kan..
penuh meja makan aku tu..siyes..
tu kiteorang laki bini dah cakap awal2..
kalau nak beli meja makan kiteorang akan beli yang besar terus..puas hati..
jadi tu sbab tak boleh beli sekarang..
sebab..tak de ruang nak letak..
ruang sedia ada sekarang agak terhad..memang tak boleh nak masuk kalau kate nak beli awal2 ni..

dan ciri lain...aku tak nak dah meja makan cermin atau jenis [tempered glass] macam meja makan aku sekarang ni...
susah nak jaga hokeh..!!
lagi pulak meja makan...ngan segala macam makanan kan..
dah nama meja makan..ko pulak aty ooii..
tu pasal..memang tak akan dah aku beli meja makan macam tu...

rasanya tu jer kot buat masa ni..
selebih nya terpulang pada mata dan citarasa aku sendiri..
dan...eeeerr.... bajet....ngeeee...

haaa lagi satu...aku nak kan ciri2 meja makan modern..
dan tempat duduk jenis kusyen...giteewww ko aty...






meja ni modern..menarik..tapi tak praktikal kaaaann..
kat tengah2 tu tak ley nak letak pekakas..
tak masuk list pon..saja2 aku nak kongsi gambar ni ngan ko..





kekadang biler aku belek2 magazine..
banyak umah2 modern simple minimalis yang gunakan meja2 macam ni..
menarik kan..
aku pon kekadang terpikir nak carik2 yang macam ni jer..simple...
tetap nampak 'tersendiri' dan modern..
cume part glass table top tu jer aku masih tak boleh nak consider lagi..ngeee...



aku suka kan kerusi tu...!! tapi set macam ni macam konsep modern klasik..
ngan gaya2 lampu chandelier.. english style sangat kan..


aku suke kan st seperti ini...[selain dari meja cermin tu]


suka kan kerusi set ni



 [sumber]

san jugak set kerusi seperti ini





mja 4 segi menarik..biasanya datang dengan 8 kerusi..
tapi.. aku tetap rasa masih tak praktikal dari segi saiz..
walaupon boleh muat 8 kerusi.. tapi aku tetap rasa terhad..
kalau besar pon...sebab die 4 segi..jadi macam tak sesuai dengan ruang sedia ada rumah aku..
since ruang tu memanjang..
jadi..meja macam ni..tetap tak sesuai tuk umah aku...
tapi cantik kan kan kan...



sekang popular meja marble macam ni..
aku suka gak...mungkin sebab ngah 'in'
tapi aku masih tak jumpa design marble top yang aku pekenan..contoh macam jenis kat atas ni..
mungkin aku belum betul2 carik kot..
kerusi macam tu..aku tak nak..
cantik..tapi tak sesuai ngan konsep aku nak dan keserasian ruang..giteeww ko..



i love this soooooo much..!!
gaya seperti ni yang memang aku mahukan..
tapi..eerr..nak meja tu kalr lebih gelap.. ngeeee...
dan satu set dengan almari konsol tu tuk dinning hall aku..



dan suka kan kerusi sofa macam ni...
tapi tak pasti lah kalau aku boleh realisasikan..
tengok keadaan..
mungkin perlu meja dan kerusi secare berasingan
hurrrmm... mudah jugak lah idea tu..cume biasanya bajet beli asing adalah lebih sikit dari beli sedia satu set

ok..dah...
kalau aku nak letak kat sini meja2 makan yang cantik2 aku jumpe hasil google..
mmang juling mata aku nanti..
tunggu lah sampai masa nya nanti..
biler apa yang di rancang macam kat atas tu berjalan..insya Allah..
pastu baru ley hunting meja makan baru lagi besar..
lambat lagi kot...huhu....nanges....











13 comments:

Nurzakiah Hanum said...

cantiknya
harga comfirm mahal

Chekgu Azrine said...

Akk pun xsuka meja makan yg kecik..sbb anak pun dh 4 mmg xmuat tau aty..huhu

umie shahidah said...

ok sumenye cantekkk... melilau mata nengok gmbr keatas kebawah..hihi..

ieza ashaari said...

Cantik sgt. Nk mkn pn kerusi main peranan ye dak..hihi..

Ayu azmir said...

memang cantik... cantik rumah die... harap terus berkongsi nanti bole jadikan panduan untuk rumah sendiri nanti ... insyaallah..

MumMe said...

mumme suka kosi yg last sekali...meja nya bulat...heh heh...
anyway selamat berkenalan...x sangka u sudi follllo (ketar2)blog mumme...

azraf said...

cantik..suke tengok

azraf said...

cantik

nadiah hanum said...

saya pon pernah guna meja yg top glas..ampunnn memang susah nak jaga! sekarang guna round table top marble,alhamdulillah puas ati..:)

Shakina Farhan said...

suka idea meja + kerusi biasa + bench tu..pastu kl bench yang melekat dekat dinding ade kusyen lagi heaven..sah2 berebut nak duduk situ je nanti..hahaha..tp kena tepuk poket la..hihi

Masya said...

mmg pening jgk klu nak pilih meja makan ni .. ongkos pun kena tebal sikit.. p dah alang² beli biar yg besar berbaloi² lah kan...

Noordina Kholin said...

http://adeenabnhshop.blogspot.com/

norlina jusoh said...

gambar 2 last tu mmg menarik.. umah ina ruang makan sempit.. so guna meja ikea aje.. meja tu saiz biasanya 4-6 seater tapi boleh dipanjangkan jadi 8-10 seater.. jimat ruang tapi sgt praktikal bila ramai tetamu datang. harga pun mmg berbaloi gila.. mane nak dpt rege camtu zaman skrg. kayu lak tu. hiiii.