Thursday, June 12, 2014

kemas almari untuk BAJU RAYA Project 2014




apa aku buat dengan baju2 pakaian2 lama aku..??


dalam entry outfit kenduri aku 2-3 hari lepas..
aku ada cerite pasal nak kemas lemari dan baju2 kurung aku..
thanks sangat2 pada blogger xora sebab bagitau aku pasal 'BAJU RAYA PROJECT' ni kat Facebook
aku memang sangat2 perlukan nya..

cerite dari awal..

masalah aku ni dah lamaaaaa sangat sebenarnya..
iaitu tak tau mana nak aku bagi baju2 lama aku yang masih cantik..masih elok..
kalau dah buruk senang jer solution nya kan..
memang aku buat kain buruk atau buang jer...
nak bagi orang memang tak sampai hati..
tapi biler ada baju2 yang masih cantik..
san sebenar nya aku masih sayang..
tapi aku tau yang aku tak akan pakai dah..atau mungkin jarang2 pakai..
orang kata.. kalau nak bagi kat orang..
lebih baik kite bagi yang paling kite sayang..
dan masih cantik..
kesian kalau kite nak bagi yang kepam2 dah belobang..
kot yer pon kalau konon nya kite nak bagi tu orang susah ker kan..
masih jugak manusia dan punya perasaan...
takde standard tertentu tuk kite letak kan apa yang sepatut nya orang2 tersebut pakai..
kalau kite suka pakai sutera..
orang2 [yang susah mungkin] pon suka kalau dapat pakai pakaian tersebut..
cuma kemampuan yang membeza kan..
tapi..tak bermaksud kite boleh sewenang2 nya memandang rendah pada orang lain..

ostajah sangat ko kan aty..hahaha..
alaaa..bende2 ni semua orang pon tau..
cuma kesedaran tu jer kurang...
atau kurang perihatin... mungkin..

berbalik pada cerite pakaian2 aku tu..
ada 2 kategori aku bahagikan..
satu adalah pakaian2 tradisi macam kebaya dan baju2 kurung..
satu lagi baju2 blouse yang lebih kasual...

cerite dulu baju2 tradisi aku..
memang sangat banyaaaakkk...
dulu masa kerje..memang suka beli atau tempah..
yer ar..kerja kan...penuh lemari baju kurung atau kebaya sesaja..
lagi2 masa aku kerja kat satu audit firm kat KL dulu..
pakaian harian adalah baju kurung.. so memang kerje aku hunting baju2 macam tu jer lah...
tak termasuk lagi baju kenduri yang konon nya pakai tuk majlis2 tertentu jer..
simpan sebab sayang...baju raya pulak kalau buat setiap tahun paling kurang 4 pasang...puufff..
tapi masa tu tak kisah sangat..
sebab... biler bekerja..kite memang akan pakai..
takde pon rasa membazir...

masalah berlaku bila... aku dah mula berhenti kerja ni..
baju2 sedia ada pernah beli walaupon dah lama..
tapi masih elok..!! masih cantik berbungkus..
ada yang aku setakat pakai sekali dua kali jer...
dan sekarang..ada baju yang aku tengok dah masuk tahun ke-3 tak terusik dalam almari tu..
ada jugak pakaian tu yang dah tak sesuai tuk aku pakai..
sebagai contoh..kebaya ketat..
baju kurung yang mengikut bentuk badan [modern] .. jarang dan kain terbelah...
dah tak relevan tuk aku pakai sekarang..
macam last year pon aku ada sepasang kebaya pesak gantung..
masih cantik dan aku sukaaaa sangat..
tapi.. dah tak sesuai tuk aku pakai..
jadi.. aku keluarkan dari dalam almari yang mana aku tau aku tak akan pakai lagi dan letak dalam satu bekas lain
-tak tau nak buat apa-

kategori baju kedua yang lebih pada baju2 blouse...baju kasual.. office wear macam kemeja..
biler aku tekad tuk 'berhijrah'..
jadi.. aku terus keluarkan semua baju2 tu...
sebab kebanyak kan nya memang langsung tak boleh nak dipakai kat luar..
kalau tak jarang..singkat.. tangan separuh lengan..mengikut bentuk badan..atau pendek menampakkan montot...
kalau ada yang biasa ikut blog aku dari dulu tau lah macamana cara aku berpakaian..memalukan..!!
cannot hokeh..cannot....
jadi..seronok nak shopping blouse2 atau pakaian baru yang lebih sesuai..
aku kelaurkan semua tu dan simpan kat tempat lain..
sama macam baju kurung tu..tak tau nak buat apa..sigh

aku tak berniat nak jual sebagai pre-loved sebab aku rasa pakaian2 tu tak menuntup aurat..
nak bagi orang pon pikir banyak kali..
aku tak nak 'dapat saham dosa' biler orang pakai baju2 tu -sebab aku yang jual atau bagi tu..
jadi.. aku peram2..nak dibuang macam sayang [pang] nak di pakai memang tak boleh..
tapi aku tak menyesal hokeh..
cuma aku cakap...tak tau nak buat apa..

okeh..sebenarnya..
ade sebahagian baju tu..
aku pakai duduk umah...buat basahan..
selama ni rasa lawo [la sangat] kan konon nya pakai kat luar..
jadi ni..pakai lawa2 duk umah bagi laki jer tengok...giteewww...
pernah masa awal2 perubahan aku dulu..
aku pakai skinny dan baju ketat yang biasa aku pakai kat luar tu..
tapi ni aku pakai kat umah..
masa pakai tu..laki aku siap tanya.. "nak pergi mana siap2 ni "
uhukuhukkss...ko tengok ko tengok..berdosa bini nya selama ni tau..
pakai semua tu kat luar kasi orang tengok...[semoga Allah ampunakan dosa2 aku dan pelihara aib aku]
jadi sekarang..laki dah tak heran tetibe bini nya pakai skinny jeans buat basahan..
sebab..aku dah tak akan nak pakai kat luar..
dan tak boleh kasi orang..
tak boleh jual..
nak dibuang..masih elok..cantik.. ada tu aku baru jer beli 3-4 hari sebelum 'berhijrah'
tak sempat pakai pon..
jadi.. pakai jer lah melawa duduk umah...giteeww ko aty...
insap ohooii....

eerr..masih tak de solution..dan tak berkait...huhu...
tapi.. cadangan xora dalam comment die tu pasal BAJU RAYA PROJECT ni sangat membantu..






"Babe, berkenaan perenggan terakhir post ko tu, ko buka page ni https://www.facebook.com/BajuRayaProject derma baju2 kurung, kebaya dan segala yg sesuai utk kasi kat anak2 yatim, kurang kemampuan dan ibu2 tunggal. hari tu dorang dah buat sesi 1 kat Masjid UPM, aku over heard sukarelawan tu kata, nnt ada lagi beberapa sesi lagi dan antaranya 5 Julai nanti. ko follow page diorang tu." on Outfit Of The Day :: Fishtail labuh untuk majlis kenduri kahwen




so..laju2 aku bukak Fb yang jarang2 aku bukak tu..
tuk tengok apa die BAJU RAYA PROJECT xora mention tuh..






tepat pada masa nya..!!
aku dah tau mana aku nak letak baju2 yang aku cerite kat atas tu..
thanks xora..
dan thanks pada admin yang menggerak kan BAJU RAYA PROJECT ni..


jam2 tu terus kelaurkan semua yang aku kata dah simpan tu..
dan jugak terus semangat nak kemas almari..






jadi ni sebahagian yang aku simpan ritu..tak termasuk yang dalam almari belum habes kemas..
aku asing2 kan yang mana sesuai tuk aku bagi dan tidak..
tapi so far..alhamdulillah semua ni masih berada dalam keadaan baik cantik dan elok..
kalau kot aku nak pakai buat raya tahun ni atau tahun2 akan datang pon..
takde masalah -ibarat nya-
tapi memandangkan.. aku dah tak pakai atau jarang nak sarung baju2 ni semua..
jadi aku decide tuk bagi semua baju2 yang ada..
tinggal kat aku [baju kurung] ada dalam 3-4 pasang jer..
pon tak tau lah biler nak pakai..
tu pon ada antaranya fared yang hadiahkan tuk aku..
jadi simpan lah sebab laki bagi kan...haaa...
ikut hati nak bagi semua jer apa yang ada..
aku tak risau...dan sikit pon aku tak kisah akan hal ni..
aku pon bukan pakai pon..
simpan lama2..tak tahu tahun biler nak sarung..
memandangkan aku ni bangsa jenis membeli dan membeli..tak akan berhenti..ngehngehngeh..
baju baju makin bertambah..yang lama2 akan kepam nanti..
so..sebelum 'hilang seri'..sebelum baju2 tu jadi 'out dated'
baik kite hadiahkan jer kat orang kan...





untuk baju2 kasual pulak..
yang mana aku rasa sesuai tuk di beri pada orang..
sama jugak..aku asingkan siap2..
ada banyaaaakkk yang aku buang..sob sob..
masih cantik..elok..
tapi aku terpaksa buang..bukan membazir..
tapi macam aku cakap tadi kat atas..
ada yang langsung tak sesuai tuk di beri pada orang atas faktor2 aurat..
nak pakai duduk umah pon tak sesuai..-langsung tak sesuai-
kalau okeh..memang aku pakai jer kat umah lawa2 depan laki kan..
tapi atas faktor keselesaan..memang tak ar..
nak simpan.. ?? lagi lah aku dah tak kose...
jadi..tu jer lah jalan nya..
tapi jangan risau...banyak jugak yang aku boleh bagi kat orang untuk BAJU RAYA PROJECT ni...insyaa ALlah..








ni lagi satu masalah aku...
tudung2 tak pakai...dan kebanyak kan nya tudung bawal sulam tu...
hari tu sebenarnya ada orang mssg aku tanya pasal tudung2 bawal aku ni kot nak jual..
aku memang berniat nak jual ngan harga murah2 jer...
tapi..lepas tu..aku hilang 'jejak' ngan orang tu..
tak dapat carik no tipon..
tak dapat trace mssg2 lama tu..
lamaaaaa sangat dah...tahun lepas lagi..
aku rasa masa tu aku tukar nombor ker atau aku tukar hp atau hp aku problem..tak hengat..
tapi kalau ar orang tu baca entry aku ni..
dan masih lagi berminat nak beli... tolong hubungi aku semua..nombor 019-2085089
ada lebih kurang 30 helai [bawal kosong sulam] macam2 tone kaler..
yang aku dah belek satu2 insyaa Allah pasti puas hati sebab masih cantik..
bawal tu pon ada antara nya bawal gred bagus [dolu2 kan ada gred2 nya]
ada yang aku beli rega sampai Rm 100 lebih dek kerana sulam..
aku pon tak paham kenapa aku sanggup beli...rasa nak ketuk diri sendiri sekarang ni..
memang ar halus buatan nya..kain nya halus dan beza ngan bawal yang lebih murah..
tapi..haaaiihh... membajir betul..!! pastu..pakai nya bukan hari2...puuufff...
tapi jangan risau.. 
kalau ada kate nak beli.. aku tak kan jual mahal pon..langsung tak akan..
mungkin sekali longgok semua2 tu sekali kire jer..ngeeee..
kalau tak ada orang nak beli...
insyaa Allah aku akan hantar sekali tuk BAJU RAYA PROJECT tu....
memandangkan aku tau aku tak akan pakai dah..
simpan2 pon memang tak datangkan hasil..
so.. kalau boleh bawak kegembiraan pada orang lain..apa salah nya....


korang2 yang ada masalah yang sama macamane nak handle baju2 lama macam aku ni..
yang masih cantik.. masih wangi..masih bergaya..
boleh lah joint BAJU RAYA PROJECT ni jugak yer..
kot boleh jumpe sama2 nanti kat tempat derang akan tentukan bulan 7 tu nanti..


DAN...harap nya... apa aku kongsikan entry ni..
takde orang nak manipulasi kan sebalik nya..
ada orang bukan betul sangat hati nya tu kan..
berkongsi perkara macam ni -asalkan tak berlebihan-
dah di kate kan menunjuk...pheewww..
mencabar ngan mentaliti orang macam ni tau...
kekadang risau nak share bende2 macam ni..
tapi...berbalik pada niat..
aku sekadar berkongsi..
dan bukan hari2 aku bercakap akan hal macam ni pon kan..
[banyakkan istighfar supaya syaitooonnn tak mampu 'membalikkan' hati kite]
yang baik tu datang nya dari Allah..
yang buruk tuk dari khilaf aku sendiri..
semoga tak akan ada sekelumit pon sifat2 tabaruj bongkak riyak semua tu dari hati aku dan hati kite semua..insyaa Allah..
moga apa yang aku share ni jugak bawak manfaat kat orang lain..
membuka hati tuk sama2 memberi dan menggembirakan orang yang lebih memerlukan...



notatanganAty :: mungkin barang2 pakaian2 qaleef jugak aku kene buat macam ni...








19 comments:

Nurzakiah Hanum said...

wow :)

lieyalatif said...

ni masalah liya mase pindah rumah ari tu aty...mmg pejam mata bungkus2... letak dlm kotak donation kat tepi seri kembangan tuh....sbb byk yg elok2..

aty, takde ke shawl2 nak lanting...meh le bagi lieya hahaahahaha

Chekgu Azrine said...

Bagus aty..inshaAllah semoga sis dpt pahala dgn bersedekah pd org yg memerlukan..mmg byk btul bju tudung aty ye

Nadt said...

bagus gak ada baju raya project ni. nadt pun hari tu da kemas2 almari da selamat sedekah kat orang baju2 yang da xpakai tapi still elok lagi. ye la nak sedekah biar la benda yang baik bukannya yg buruk kan.

nn lylyn said...

dlm almari pn byk gak baju yg jarang guna... tp lom rajin je nk g kemas bungkus..

Fifi Nadhrah said...

aty.. same la kite.. fifi ade banyak sangat baju jalan yang memang tak pakai dah lepas berhijrah.. sampai runtuh almari.. tu pon tak kemas lagi.. boleh cube care aty.. asingkan dulu.. keluarkan dulu.. nanti boleh fikir nak nyahkan die.. thanks aty..

ettyzukhair said...

ha....bagus ni aty..etty sambil2 nak kemas baju pindah umah ni banyak sisihkan baju2 yg cun2 tp x muat..al-maklumlah #makberanakdua byk sgt baju2 kurung sekali 2 je pakai..ok nak terjah fb page tu..moga2 boleh salurkan pada yg memerlukan..

PetakBunga said...

bju2 kurung lama bnyk bg kat jiran2..anak buah budak nak sekolah masuk asrama selalu nk bju2 kurung bnyk2.

Fizah said...

idea yg bagus ni kak :)))

O'gosh Iskandar said...

bagus..bagus..mmg inilah solution yg ai cari..tq

ieza ashaari said...

Bgus ni kak. Hope dpt join mengemas almari tu.

eamy milea said...

Bagus idea ni. Tapi tu la kadang2 baju ni memang akan ade je la yg x selalu pakai n jugak yg sekali dua pakai. Pastu dah ter beli yg lain pulak..hehe

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

Banyak baju tu.. elok juga disedekah jika masih elok kan dear..

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

Banyak baju tu.. elok juga disedekah jika masih elok kan dear..

Gieyana said...

Bagus ni beb..aku pon da byk bj yg x pakai..x tau nk lets go kt mn..:)

MumMe said...

setakat ni mumme hantar pd Charity Shoppe Islamic Relief...tapi nak dapat mood ngemas dan menghantar tu yg ambil masa tu...hiks

TeacherAzimah said...

Keep up the good work aty. Syabas!

d-Ya said...

tq kak aty share pasal ni..kebetulan tgh cari saluran2 yg dapat sampaikan hajat eden gak..hihi

Masya said...

masa nak pindah hari tu mmg inilah kerjaannya .. mengemas pakaian yg dah kurang dipakai.. syg mmg syg .. tp dr bnyk sangat kat almari baik bg org lain kan.. sedekah jer...