Monday, June 16, 2014

Wilayah Qaleef :: Susun atur almari pakaian



haritu..aku ada buat entry pasal dilema pemilihan almari bilik Qaleef..
samaada nak almari pasang siap atau almari Ikea idaman kalbu..
sebenarnya ramai yang dah tau..ada yang dah perasan kat entry2 sebelum tu..
ada yang follow IG aku pon tau dah..sebab aku dah share pon pasal tu..
kat blog jer tertinggal lama...
macam biasa.. aku malas...hahaha...


aku beli almari Ikea menggantikan almari biru qaleef..
dan hampir 3 ker 4 bulan pakai [tak ingat bile beli] 
aku sangat2 puas hati dengan praktikaliti nya..
seperti yang aku ingin kan..
kurus dan tinggi..
ruang storan banyak..[dan boleh di tambah lain2 kali]
saiz yang tak mengambil ruang yang berlebihan..sebab ruang lebih kepada bahagian atas [tinggi]
yang paling penting adalah berlaci..

gambar penuh tak ada pulak..
lupa aku nak tangkap..tapi macam tu lah ghopernya..
macam almari..ngeeee
nanti kalau ada aku akan update...
ni dah duduk depan lappy..tak kose aku nak bangun2 amik gabar bagai..

cerite almari kendian aku cerite..
wilayah qaleef dah berubah sekarang..
nanti aku akan update bila rajin nak amik gambar...
kali ni nak cerite pasal susun atur dalam almari Qaleef...
beshhhhh dah dapat share ngan korang..hahaha..
sebab dah rasa teratur..-kat mata aku-



ni bahagian atas -dalam almari-
aku plan nak bli lagi satu 'para'..tapi tak pegi2 Ikea tu..
since ada lagi bahagian kosong antara para bawah [bakul] tu dengan baju gantung
so.. aku nak maksimakan penggunaan ruang..
ni yang aku suka pasal almari ni..
boleh ubah2..boleh tambah tolak ikut citarasa dan penggunaan sendiri

kalau ko nak tau... rak jaring atas sekali tu..
kalau ikutkan..melalui contoh ikea..jaring tu letak kat bawah..
tapi tempat hanger baju tu jadi tinggi sangat..
aku yang katik ni..memang susah nak capai...-almari adalah sangat tinggi-
so aku alihkan rak jaring tu kat atas..since aku pon sebenarnya tak tau nak isi apa dalam tu..





ni bakul jaring tu..
biler aku alih kat bahagian atas.. aku isi pampers qaleef yang dah bukak [stock]
kalau tak rajin..aku letak sekali ngan bungkusan2 tu atas ni..hahaha..




aku seragamkan hanger untuk baju qaleef semua kaler biru
memang dari awal sebelum beranak kan die lagi..
aku belikan qaleef khas hanger kaler biru tuk die..
cuma makin bertambah-tambah jer..

ni semua baju jalan qaleef..termasuk baju melayu dia yang masih muat
aku just asing kan mengikut fashion baju tu sendiri..
yang mana ber-kolar..lengan panjang atau pendek.. singlet
asingkan mengikut kategori
senang jer susun atur aku..takde label2 bagai..mak ko tak gigih..ngeee..





dan ni bahagian bawah baju gantung..
ada satu para aku letak bakul dari IKEA ni 

tu bakul nombor 1 kaler merah tu..pampers harian qaleef..senang nak capai
bakul nombor 2 kaler biru tu serabut sikit sebab barang kecik2..

dalam tu ubat-ubatan qaleef..mopiko...cool fever..ubat sapu..melect..ubat ruam..minyak angin..
segalam macam ubat khas tuk qaleef lah dalam tu..
die nya nasal aspirator thermometer cek suhu demam sekali semua dalam tu..
macam first aid kit qaleef.. senang nak carik biler2 masa nak guna..

bakul nombor 3 kaler hijau tu pulak set toiletries qaleef macam minyak rambut bedak sikat losyen
cepit kuku die semua satu tempat tu 



jadi..ni bahagian bawah almari
jenis berlaci..
sebenarnya..masa nak pilih design almari ikea ni..
ada macam2 jenis ikut kesukaan kite..
kite yang decide sendiri macamane nak design almari ni -mengikut contoh diberi-
kalau ko nak gabung2 kaler pon tak de masalah
dan kalau ar kata salah satu laci almari ni roboh pon ko boleh beli satu part laci tu jer..

aku pilih design berlaci sebab aku memang nak kan almari berlaci..
aku rasa.. ada banyak gak jenis laci boleh pilih..
tapi aku pilih design macam ni..
2 atas kecik..dan satu bawah besar..
dah plan siap2 dah laci2 tu nak letak apa


ni laci pertama bahagian atas sekali aku isi baju duduk umah siang qaleef
baju die memang banyaaaaakk... dah kate aku borong kat Pureen sales kat dulu...
kalau ikutkan..susun atur aku takde lah proper sangat..
aku pernah tengok susun atur kat group 'kami suka susun atur' 
die asingkan mengikut warna..memang menarik...

aku pulak konon2 susun mengikut baju tu..lengan pendek..singlet..
berbutang atau lobang2..
tapi awal2 jer..hahaha..
lepas tu..aku rasa tak sesuai tuk aku sendiri..
cara aku susun lepas tu mengikut konsep 'first in first out' giteeewww...
maksudnya.. aku mulakan dari belah kanan laci..
aku akan guna kat qaleef mengikut turutan..
satu line habes hingga kebelakang..
di ikuti dengan line ke-2 dan seterus nya..

aku buat macam ni sebab nak elakkan dari qaleef pakai baju yang sama berulang2 dalam masa terdekat
memandangkan baju qalef banyak -mencukupi untuk 30 hari tak perlu pakai baju yang sama-
jadi aku rasa cara tu lebih sesuai tuk aku..

haaa..ko paham tak konsep nya...hahaha...tak paham..dah..
tak yah ko pening2...

next....



ni pulak laci kedua bawah baju siang qaleef
aku letak baju tidur dan susun bersama dengan seluar jeans/seluar jalan qaleef
memandang kan baju tidur qaleef tak banyak mana..
tu aku letak sama2 dalam satu laci..
jimat kan ruang..



tapi kalau ko nak tau..ni gambar lama tau..
lepas aku gi Kelantan dan borong banyak2 seluar jeans tuk qaleef..
dah tak muat ruang laci ni untuk aku letak sama2 dengan baju tidur tu...
jadi..aku dah alih seluar jeans kat bahagian lain..
tu nanti aku akan update lagi..
sebab...aku malas giler nak amik gambar sekarang ni...agagaga..lepang laju2...
kata nak share..tapi malaz mat lazib ko ni aty...


ni pon sama gak..ritu aku gi borong baju tidur qaleef banyak2 kat wakaf che yeh kelantan..muraaaahh [again]
dah bertambah banyak..
tapi tak ar sebanyak baju siang qaleef..
jadi masih ada ruang dalam laci ni biler aku alih seluar2 die semua tu..



ni laci ke tiga yang masih tak kemas sepenuh nya..
pakai bakul sedia ada..
laci ni agak besar..jadi kalau tak maksimakan atau tak susun atur dengan baik..memang rugiiii... 
jadi aku dah buat sikit2 perubahan..
dan plan nya.. biler ada rak yang aku kate nak beli lagi satu kat ikea tu nanti..
ada barang dalam ni aku akan alih kat situ..
tu nanti key..nantiiii....
cerite dulu dari gambar yang ada ni...
bahagian belakang kosong tu aku letak bag qaleef sebenarnya..
tapi masa gambar ni di ambik.. bag nya kat belakang pintu aku gantung..mihmihmih..





towel2 qaleef... yang dalam bakul bahagian belakang tu aku asing kan sebab..
tu towel kecik..bukan tuk towel mandi [yang biasanya lebih besar]

dalam bakul tu termasuk sapu tangan qaleef..
banyak dah hilang tercicir tah mana2...sayang betul rasanya...
jadi tu jer yag tinggal...sob sob..


bakul ni pulak aku asingkan sarung kaki qaleef dan tali pinggang dia..
bakul lagi satu tu.. ada sampin songkok dan bibs [yang jarang pakai]



ni jer susun atur ringkas almari baru qaleef..
ada lagi susun atur terbaru..tapi tak banyak sangat perubahan..
biasanya aku akan kemas almari qaleef ni dalam 4-6 bulan sekali..
keluarkan baju2 atau barang2 yang tak guna dan simpan kat tempat khas lain..
atau bagi jer kat orang...
barang penting2 jer aku simpan dalam almari ni..
aku sendiri tak suka nak penuh2..semak2 mata aku sendiri..
ni ko tengok macam kemas kan..
kalau soh laki aku carik...pon kekadang tak tau2 jugak kat mana...*tepuk dahi
kalau aku tak kemas..tak tau lah gamak nya kaaaann....hahaha...kutuk laki nampak...



notatanganAty :: almari ni aku pasang sendiri sorang2 time laki aku gi Sarawak... sebab aku tak boleh tunggu..lama benar nak balik nya.. kalau ikutkan senang je nak pasang ni kalau berdua..tapi sebab sorang.. aku pasang satu hari suntuk.. penuh kegigihan hokeh....










14 comments:

Nurzakiah Hanum said...

sangat kemas

✿ pink velvet ✿ said...

cantiknyer.. kemas sangat.. menjelez je tengok, hikhik~

Mama Safiy Arfan said...

alahai cntknye tersusun gile.huhu

Masya said...

kemas .. yg penting alamari baru ni lg bnyk baju boleh simpan dalm ruang laci berbeza² hihihihi ..

perghh gigihnya buat sorang, ni mmg bebtl semangat ni..

Mila Ahmad said...

nampak kemas baju-baju Qaleef senang nak cari.

S.n.Fariza said...

thanks aty..
kemas sgt

Nurizzah Majif said...

jeles krn iza pun idamkan almari yang sedemikian rupa..belum rezeki nak beli.hehehe.good job btw sis.:)

Irma Putri said...

cam best je lemari ni..cam best je..confirm nanti aty wat extention lagik kan..kan... expand...hehehe

mama amir said...

sedap mata memandang kemas2 ni kan...

O'gosh Iskandar said...

sama..tapi ai xde bahagian atas tu...

Fizah said...

suka sgt almari ni kak...teringin nk tukar sbb memenuhi spesifikasi kurus dan tinggi. insyaaAllah one nice day nak grab satu...heeee

sYuFiNaZ SuHAiMiN... said...

Suke tgk...kemas sangat!!!

aini said said...

sukenye....kemas sjuk mate den.

nursuhada aziz said...

kemas dan teratur..teringin nak ada almari untuk amar mikail jugak..