Sunday, June 29, 2014

Diary Ramadhan AtyFared :: hari pertama




dah selesai satu hari puasa...
so acaner puasa korang..??
fes day puasa kompem meriah bukak pose ko kan..

pagi tadi..fes day sahur..
masak simple2 jer..
sardin ngan telur dadar..
makan panas2..selera lah pulak kan..
alhamdulillah..sebab masih hati pertama..
tak lah teruk sangat..

qaleef bangun2 mintak nasik nasik...
tengahari tu pulak aku gorengkan spaghetti -buat goreng biasa-
kemahen selera pulak budak tu makan..

dan hari ni gak..
baru smpat kiteorang nak gi beli barang dapur...!!
kene beli gak..
kalau tak.. tak de bende nak dimasak tuk berbuka tadi..
fes day kan.. tak besh lah nak gi bazar..
nak ar masak makanan special sikit konon nya tuk laki aku..

so.. apa aku masak..??
untuk fes day berbuka ni..
aku masak nasik beriyani...!!!
tak hagak2 ko kan... nak masak yang susah2...
kate nak special sikit...ngeeee..
lauk ayam..plan asal nak buat ayam madu..
tapi laki aku request nak ayam beriyani jugak..
jadi untuk kuah.. aku masak kari daging letak kentang n lobak..
lupa nak beli timun..kalau tak boleh buat jelatah...sedap sikit lah makan ngan nasik beriyani tu kan..
untuk air... simple jer..
buat ice blended yogurt mangga... laki aku kemain suka lagi..
makanan yang beli cuma buah anggur..
ada buah rambutan jiran bagi..
ada gak rasa nak buat kuih sendiri..
tapi tadi tak sempat..
sebab pasal pegi beli barang dapur tu lah..
nak dekat 3 jam kiteorang kat NSK tu ooii..
beli nya tak banyak mana..
tapi umat nya ramai ya hampun cakap ko..jammed ngan trolley..!!!
dari mula sampai carik parking..
sampai ar nak balik...kiteorang stuck..
nak pilih ayam tunggu timbang potong bungkus pon nak dekat 20 minit...puuffttt...
gigih gak lah aku menunggu kan..
sebab dah kate nak masa ayam tuk bukak pose ni lauk beriyani tu...
beratur nak bayar pon..sakit tulang belakang aku berdiri lama..panjang giler..!!
pulak tu masing2 trolley penuh..siap ada 2 trolley...
sampai2 umah dah asar..
jadi tak dapat lah nak buat kuih ker puding bagai tu..
takper.. insyaa Allah esok lusa..ada rezki boleh buat..
yang ada ni pon dah alhamdulillah..
mencukupi dan kenyang....

haaa..esok nak buat kuih or puding sikit..
samosa ker...dah beli dah bahan sesiap...
plan esok nak buat nasik daging pulak..
kahkahkah.. melampau ko aty..
dah cerite pasal menu berbuka esok..
eerrr...dah kate suri umah sepenuh masa keeennn...
tugas hakiki..bini mithali [la sangat] giteeewww....
ohhooii... aku dah buat menu berbuka untuk sebulan hokeh....lalalala..
sahur..?? uurrmm... masak apa yang mudah2..yang terpikir..
sebab sahur sedap makan panas2...
laki aku suka tu...

konon2 tahun ni nak buat azam ramadhan AtyFared kekdah nya..
tak nak pergi bazar...
takde maknenyaaaaa.....
memang lah berniat..tapi masih tak tekad..
satu hal.. belum apa2...laki aku dah cakap kene gi out stesen minggu depan..
dah kalau laki aku takde..
tak kose lah pulak aku nak masak macam2 kan..
aku tak cerewet sangat pasal makan ni..
jadi..ada kemungkinan.. beli jer lah kat bazar tu...
penat nak memasak setakat aku sorang ngan qaleef nak makan kan...
konon azam...uhhuukksss.....
tapi ada gak ar keinginan..
kalau fared ada..nak masak besh2 tuk die..
laki jenis pemakan ni..satu hal..teruja nak masak tuk die kan...
lepas tu mula lah nak salahkan aku biler demok... ciisss...

aku ni tak pandai mana masak pon..
tapi rasa besh gak ar sebab sejak2 dah kawen..
terutamanya sejak2 jadi binik orang nak 4 tahun ni..
gigih aku belajar masak macam2..
kalau dulu2.. selalu jadi bahan kawan2 rapat sebab aku tak pernah masak..
sekarang..boleh tepuk bahu sendiri... syabas aty..syabas...muwahahahaha...
eeerrkk... alaaa.. bukan lah tak gheti langsung sbenarnya..
cuma malas..lagi dulu lebih banyak tinggal bujang dari tinggal ngan family kan...
jarang nak masak..
pulak tu.. ayah aku jenis teror giler masak..
kat umah tu.. biler hujung2 minggu anak2 balik..atau die tak sibuk..
memang die jer lah masak...untungggg anak2 kan...heheheh...
alhamdulillah.. walaupon tak se teror die memasak..
tapi ada gak ar bakat die menurun kat aku...kahkahkah..matik lah puji diri sendiri..

eeaahh.. aku masih tak pandai masak..tangan kayu...
aku pon dok gugel resepi..pastu agak2 jer sendiri...
selalu dulu tengok ayah aku memasak kan..
ayah aku pon suka bagi tau itu ini pasal masak2 ni..
jadi..sekarang baru dapat praktik kan..
dan pandai2 try n error kan..
sekali masak tak berapa menjadi.. cuba lain kali insyaa Allah akan lebih baik..

eerrr...masak tuk keluarga sendiri boleh lak..
tuk orang...nasik ayam jer aku berani nak hidang.. 
yang senang2 jer ooii...kahkahkah....


puasa tahun lepas aku ingat fes time aku belajar masakk nasik hujan panas kaler2 tu..
tu pon nak hujung2 puasa kot..
sejak tu lah rasa macam..alaaa...tak ar susah sangat pon....ngehngehngeh..
tu puasa tahun ni.. berangan konon nak masak macam2...
harap tak hangat2 taik kucing lah gamak nya..
ni baru fes day pose..
selalu bila dah nak hujung2 tu.. malas nya lain macam sikit kan..
jemu konon nya..
mula lah buat drama ngan laki ajak makan tempat2 besh...
tau daaaaaahh.....
ni dah 4 kali ramadhan dah sebagai laki binik..
2 tahun pertama aku bekerja..
jadi memang memasak tu boleh kire berapa kali..
2 tahun kedua... termasuk tahun ni..
macam semangat sikit lah nak masak2 ni..
lagi pulak qaleef dah besar..
dah pandai bawak diri main sendiri biler mak nya sibuk kat dapur..


okeh... ni cerita pasal masak untuk berbuka..
cerite pasal terawikh....
malam kedua..alhamdulillah..
aku tak dapat pergi solat kat masjid lagi..
memandang kan qaleef masih tak boleh lagi di kawal sepenuh nya time2 aku solat
aku tau lah...biasa bawak ke mesjid die tak gheti nak duduk diam2 sebelah aku..
aku takut qaleef akan menggangu jemaah lain..
hati tak senang nanti nak beribadah..
jadi..aku solat kat umah jer..
since fared pergi solat kat masjid/surau..
tak apa lah... walaupon tau solat kat mesjid pasti lagi seronok..
tapi aku jugak paham akan hukum2 harus makruh atas bayak perkara..
jadi.. buat kat umah..insyaa Allah... takde masalah...
lelaki [fared] lebih di harus kan untuk berjemaah di mesjid/surau
berbanding isteri dan perempuan...
yang penting bukan setakat terawikh tu jer..
amalan2 sunat lain jugak kene buat..insyaa Allah..
kat kawasan umah aku ni..takde pulak tadarus tuk wanita..
ada pon ritu aku tanya2.. hanya tuk kanak2...
kalau tak..nak gak ikut2..siang2 boleh lah bawak qaleef kan..
ada gak lah aktiviti kiteorang yang besh sikit..
ngaji jer lah ko kat umah sorang2 aty ooii...
qaleef kan ada....ngeeee...

dah..tu jer..nak tidor awal..
dah nak pukul 12 ni....
ngantuk pulak...
selamat malam semua...
semoga ibadah ramadhan kite untuk hari esok adalah lebih baik..insyaa Allah...




















13 comments:

fazianbatrisyia said...

Best la da ada menu sebulan. senang. td sy masak bihun sup ekor, begedil & kuah cili kicap. jus tembikai.

Nad MamaZN said...

salam ramadhan aty :)
seronok baca entry nk hehe

Miss Mirror a.k.a Sam said...

Rajinnyaa U Aty...Bernasi Bariyani bagai.
Kak Mirror tak rajin semalam.
Letih sgt. Hari ni inshaallah akan cuba merajinkan diri.

Nurulhuda Abdul Latip said...

Wow terernya masak nasi beriani, kita orang johor ni pun tak reti dan tak pernah nak masak tu lagi huhu..Tulah kita pun tak solat kat surau buat kat rumah je, maklumlah ada baby..Tak sabar tunggu anak2 besar boleh bawak diaorang sekali ke surau atau masjid kan..

Our Story said...

selamat berpuasa

lieyalatif said...

wow semangat ituuuu yg kite mahuuuu heheehehe.... lieya ni pun segigihnye laa masak balik keje aty.... kat param just beli tepung pelita ke murtabak ke kalo anak2 teringin nak makan....dieorg puase ni mcm2 nak makan takpe laa layankan bagi penaik semangat kan heheehehe...

ameris said...

aty, tepek la menu sebln tu. boleh gak bagi idea nak masak.

dd dudu said...

alaa nak tgk gambar nasi beriyani itu ;) dap nyee

Rahayu Abdul Rashid said...

Salam Ramadhan aty.

Suami akak pun jenis keje outstation. Kalau dia ada sonok berbuka.. meriah gi bazar hahah. Kalau dia xder kenelah masak. Sbb akak xleh drive huuuuuhu.

Masya said...

aty hebatnya nasi beryani ... say makan tau lah.. masak x pernah.. lg dasyatkan... hahahaha .. meh meh aura tu bg semangat kemari...

eima said...

hmmm hebat ... sronok dgr ko rajin masak ngan terer tu ...beriayani kot ... terbaik ..hihi

Chekgu Azrine said...

Salam ramadhan al kareem aty..
Seronok tgon aty masak utk hubs..
Bagus tau..banyak pahala..

Ayu azmir said...

Saya pun akan berusaha untuk masak masa berbuka....